Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

28.11.2016 12:31 Juha Kokkonen

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

moto-z-play-2

Ulkoisesti Moto Z Playn tunnistaa välittömästi Moto-malliston tämän vuoden jäseneksi. Etupuolen pelkistetty muotoilu näytön alle sijoitettuine sormenjälkitunnistimineen on yhteinen kaikkien tämän vuoden Moto-mallien kanssa ja takakuoren muotoilu noudattaa puolestaan yhteistä linjaa muiden Moto Z -mallien kanssa.

Materiaalien osalta Moto Z Play luottaa alumiinirunkoon sekä lasiseen etu- ja takakuoreen. Sen suhteen on tapahtunut parannusta edeltäjämalliin nähden. Gorilla Glass 3 -lasista valmistettu etukuori on reunoilta pyöristetty ja se liittyy suoraan metalliseen kehykseen. Puhelimen laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, se tuntuu jämäkältä kädessä. Lisäksi Playssa on kalliimmasta sisarmallista tuttu nanopinnoite suojaamassa kevyiltä vesiroiskeilta ja sateelta.

Kalliimpaan Moto Z -malliin nähden käsituntumassa on selvä ero Playn eduksi, sillä rakenne on lähes pari milliä paksumpi ja kylkien muotoilu on pyöreämpi. Valitettavasti Play on kuitenkin hieman kömpelön tuntuinen, sillä se on näyttökokoluokassaan varsin suurikokoinen (näytön ja ulkomittojen suhde heikko 69,1 %).

Moto Z Playsta on tarjolla kaksi värivaihtoehtoa: musta-hopea sekä kulta-valkoinen.

moto-z-play-3

5,5-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi Moto Z Play on varsin suurikokoinen puhelin, sillä sen ulkomitat ovat 156,4 x 76,4 x 7 mm. Se on noin kolme milliä pidempi, millin leveämpi ja vajaa pari milliä paksumpi kuin sisarmalli Moto Z. Ainoastaan paksuus on hyvä asia. Painoa on 165 grammaa, joka on tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Rautapuolella Moto Z Play luottaa modernilla 14 nm tekniikalla valmistettuun keskiluokan Snapdragon 625 -järjestelmäpiiriin, joka sisältää kahdeksan 2,0 GHz Cortex-A53-prosessoriydintä, 650 MHz:n kellotaajuudella toimivan Adreno 506 GPU:n sekä Cat7-nopeusluokan X9 LTE-modeemin. LPDDR3 RAM -muistia laitteessa on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua. Lisäksi puhelimessa on muistikorttipaikka.

moto-z-play-4

Moto Z Playn alapäädyn keskellä sijaitsee USB Type-C -liitäntä, jonka kohdalla metallirunko muuttuu saumattomasti vaaleaksi muovikaistaleeksi. Oikeaan reunaan on onneksi sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitin, joka puuttuu kalliimmasta Moto Z:sta.

Mikrofonin pieni pyöreä aukko on sijoitettu näyttölasin alareunaan neliskanttisen sormenjälkitunnistimen vasemmalle puolelle. Aavistuksen näyttölasin pinnasta kohollaan oleva tunnistin toimii nopeasti ja luotettavasti. Lisäksi se toimii myös näytön ollessa pois päältä sekä mahdollistaa myös näytön sammuttamisen.

moto-z-play-5

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan vastamelumikrofonin aukko sekä korttipaikan kelkka. Korttipaikan toteutus on erinomainen, sillä samaa kelkkaan sopii sekä kaksi nano-SIM-korttia, että yksi micro-SD-muistikortti. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä (1/4″ OmniVision OV5693 -sensori, 1,4 µm pikselikoko) ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen 85 asteen laajakulmaobjektiivi sekä LED-salama. Ilmoitusmerkkivaloa ei aiempien Moto-puhelimien tapaan valitettavasti löydy. Kuulokeritilän väleihin kerääntyi testijaksolla hankalasti puhdistettavissa olevaa töhnää.

moto-z-play-6

Moto Z Playn näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -paneeliin sisarmallien tavoin. Tässä tapauksessa tarkkuus on kuitenkin 1080 x 1920 pikseliä (403 PPI), joka sekin riittää mainiosti tämän kokoluokan näyttöön, tuottaen miellyttävän terävän kuvan. Näyttö tukee muista Moto-malleista tuttua Moto Näyttö -ominaisuutta, joka näyttää ilmoitukset sammutetulla näytöllä mustavalkoisina kuvakkeina, joita koskemalla käyttäjä saa niistä lisätietoa.

Moto Z Playn näyttö miellyttää kuvanlaadullaan. Värintoisto vaikuttaa luonnolliselta etenkin näytön asetuksista valittavissa olevalla vakio-väritilalla. Kirkkaus on keskitasoa, mutta mielestämme tarvittaessa riittävän korkea. Näkyvyyttä auringonpaisteessa ei päästy kunnolla testaamaan syksyn pimeydessä. Katselukulmissa ei ole mitään valitettavaa.

moto-z-play-7

Toisin kuin kalliimmassa Moto Z -mallissa, Playn takakuori on metallin sijaan kiiltäväpintaista lasia tai muovia, jonka alla on tyylikäs tummanharmaa kehäkuviointi. Takakuoren lasi ei ole reunoilta pyöristetty, mutta se liittyy etulasin tavoin suoraan metallirunkoon. Harmillista kyllä, totesimme testijaksolla takakuoren olevan melko herkkä naarmuuntumaan. Myös rasvaiset sormenjäljet näkyvät lasipinnassa melko helposti.

Puhelimen paksuuden ja sitä kautta leveämpien ja hieman pyöristettyjen kylkien ansiosta Play on huomattavasti miellyttävämmän tuntuinen kädessä, kuin huippuohut sisarmallinsa (Moto Z). Play istuu käteen kohtalaisen mukavasti, mutta tuntumaa olisi vielä voinut parantaa pyöristetyillä takalasin reunoilla. Lasinen takakuori tarjoaa metallipintaa paremman pidon, etenkin jos sormet eivät ole aivan kuivat. Lasinen takakuori mahdollistaa Playhin myös NFC-tuen.

moto-z-play-9

Myös Moto Z Playn mukana toimitetaan nailonpintainen musta Moto Mods -kuori, joka kiinnittyy magneeteilla puhelimen takakuoren päälle. Se parantaa pitoa ja käyttömukavuutta, mutta tekee samalla puhelimesta paksumman. Havaitsimme Playn takakuoren kiinnitysmagneettien olevan hieman heikommat kuin kalliimmassa Moto Z -mallissa ja eräässä käyttötilanteessa huomasimme, että Moto Mods -takakuori pääsi taipumaan yläosastaan irti puhelimen pinnasta. Lisäksi huomasimme, että lasin ja Moto Mods -kuoren väliin pääsee likaa, joka aiheutti jo testijakso aikana lasin pintaan useita pieniä naarmuja ja hankaumia. Moto Mods -takakuoria saa myös puisena ja nahkaisena 39,90 euron suositushintaan.

moto-z-play-8

Moto Z Playn fyysisten painikkeiden sijoittelua koskevat samat huomiot. Ne sijaitsevat oikean kyljen yläosassa ja ne on valmistettu metallista. Näppäinten sijainti ei ole aivan optimaalinen, sillä ne sijaitsevat niin ylhäällä, että niitä joutuu hieman kurottelemaan. Näppäimet ovat keskenään samankokoisia, mutta virta-/lukituspainike on onneksi uritettu, joten sen tunnistaa näppituntumalla. Onneksi puhelimen voi lukita myös sormenjälkitunnistimen avulla.

Moto Z Playn kuoret eivät ole käyttäjän avattavissa, joten myöskään takakuoren alla sijaitseva akku ei ole käyttäjän saavutettavissa. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan kohtalaisen suuri 3510 mAh, joka on kuitenkin 120 mAh pienempi kuin edeltäjämallissa. Valmistaja ilmoittaa toiminta-ajaksi yhdellä latauksella jopa 50 tuntia. 15 minuutin TurboCharge-pikalatauksella luvataan 9 tuntia lisää toiminta-aikaa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & valmistajan lisäominaisuudet
  5. Moto Mods -lisätarvikkeet
  6. Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto