Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

22.09.2017 19:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Galaxy Note 8 ei tuo suuria muutoksia Samsungin käyttämään Samsung Experience -käyttöliittymään. Suurimmat muutokset liittyvätkin laitteen S Pen -kynätoimintoihin. Keskitymme tässä osiossa tarkemmin Note 8:n mukanaan tuomiin kynäominaisuuksiin sekä muutamiin uusiin ominaisuuksiin käyttöjärjestelmässä. Tarkemmat käyttöjärjestelmäkuvauksen voi lukea aiemmasta Samsung Galaxy S8+ -arvostelustamme.

Note 8:n Samsung Experience -käyttöliittymän versio 8.5 pohjautuu Androidin uusimpaan 7.1.1 versioon. Laitteen Googlen tietoturvapäivitykset on päivätty 1.elokuuta. Reilun kahden viikon testijakson aikana laitteelle tarjottiin yksi ohjelmistopäivitys, jolla parannettiin lähinnä käyttöjärjestelmän vakautta ja korjattiin pieniä virheitä. Laitteen tietoturvapäivitysten taso ei ohjelmistopäivityksen mukana muuttunut, eikä päivitys tuonut käyttöön mitään huomattavia muutoksia. Sisäisestä 64 gigatavun tallennustilasta oli paketista ottamisen jälkeen käytössä noin 14 gigatavua.

Note 8:n suurin ominaisuus on ehdottomasti laitteen alapäädyn koloon sijoitettu S Pen. Kynä ponnahtaa kolostaan kevyellä painalluksella laitteen päällä olevasta jousipainikkeesta, jonka jälkeen kynän voi vetää ulos kolostaan.

Samalla hetkellä kun kynä otetaan käyttöön aukeaa näytölle Samsungin Air View -valikko, joka on vihdoin myös käyttäjän muokattavissa. Valikkoon voi lisätä omia ohjelmia tai S Pen -toimintoja. Valikkoon voi asettaa kahdeksan eri toimintoa, ja vakiona valikossa löytyy muistiinpanojen luonti, muistiinpanojen katselu, älykäs valinta, näyttökirjoitus, reaaliaikainen viesti sekä käännös -toiminnot. Toimintoja voi muokata vasemman alakulman ratas-ikonin kautta, ja näille kahdeksalle paikalle voi asettaa erillisiä toimintoja tai sovelluksia.

Air View -valikon toiminnoista monet ovat tuttuja aikaisemmista Note-malleista, kuten muistiinpanojen luonti kynän avulla. Myös älykäs valinta -ominaisuus on löytynyt Note-laitteista aikaisemmin. Ominaisuudella voidaan esimerkiksi valokuvista leikata kynällä rajattu osia tai uutena ominaisuutena luoda videoista animoituja gif-kuvia. Näyttökirjoitus taas ottaa sen hetkisestä näytöstä kuvakaappauksen ja mahdollistaa kynän avulla kirjoittamisen kuvaan, tai esimerkiksi merkintöjen tekemisen kuvan päälle.

Uusina ominaisuuksina Note 8 tarjoaa reaaliaikainen viesti- ja käännös-toiminnot. Näistä ensimmäinen mahdollistaa animoitujen viestien lähettämisen kavereille. Ominaisuuden aktivoimalla puhelin avaa alalaitaan oman piirtoruudun, johon voi kynällä piirtää esimerkiksi kuvion. Kuvion valmistuttua puhelin tarjoaa mahdollisuuden lähettää animoidun kuvan. Kuvan voi lähettää normaalina tekstiviestinä tai käyttäen laitteesta löytyviä pikaviestisovelluksia, kuten Whatsapp. Vastaanottajalle kuva näkyy animoituna kuvana, jossa piirretty kuvio piirtyy vastaanottajan laitteen ruudulle samalla tavalla kuin lähettäjä sen on piirtänyt. Testasimme ominaisuutta pikaisesti lähettämällä piirretyn kuvion Applen iPhoneen tekstiviestillä ja iPhonessa lähetetty kuva toimi moitteetta.

S Penin käännöstoiminto mahdollista esimerkiksi Internet-sivuilla nopean sanojen kääntämisen. Ominaisuuden ollessa aktivoituna, pystyy käyttäjä kääntämään verkkosivuilla vieraskielisiä sanoja viemällä S Penin halutun sanan päälle. Käännettäviä kieliä löytyy reilusti ja mukana on myös suomi. Ominaisuus on ihan kätevä erityisesti, kun on tarvetta nopeasti kääntää yksittäisiä sanoja vieraista kielistä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että käännöstoiminnon käyttäminen vaatii aktiivisisen internet-yhteyden.

Vanhoista Note-sarjan puhelimista tutut, sammutetulle näytölle tehtävät muistiinpanot löytyvät myös Note 8:sta. Kun puhelimen näyttö on sammutettu, S Penin irrottamalla voidaan tehdä muistiinpanoja näytölle ilman, että sitä tarvitsee aktivoida. Näytölle kirjatut muistiinpanot voidaan suoraan tallentaa Note8:n muistioon ja niitä voidaan myös tarkastella ja muokata jälkikäteen sammutetulla näytöllä, kunhan S Pen on poistettu säilytyskolostaan.

Samsungin Note -sarja on aikaisemmin mielletty pitkälti bisneskäyttöön, ja Samsung on selvästi halunnut nyt lähteä muuttamaan mielikuvaa tuomalla myös uusia, peruskäyttäjille suunnattuja ominaisuuksia käyttöjärjestelmään. Koska puhelimesta löytyy tarkka, 4096 eri painetasoa tunnistava kynä, on yksi varteenotettava käyttö myös graafinen sisällöntuotanto. Note8 sisältääkin yksinkertaisen värityskirja-ominaisuuden, jolla voi lasten värityskirjojen tapaan luoda valmiista pohjista omaan makuun soveltuvia piirroksia. Jos käyttäjä haluaa luoda ammattimaisempia, täysin käsin tuotettuja maalauksia tai kuvia, löytyy Google Play -kaupasta useita niin harrastaja- kuin ammattikäyttöön tarkoitettuja grafiikkasovelluksia.

Samsungin laitteissa useamman sovelluksen moniajo on ollut vakio-ominaisuus jo pitkään, ennen kuin Google toi ominaisuuden vakioksi Androidiin. Note 8:ssa on Samsung tuonut pienen uudistuksen omaan moniajotoiminnallisuuteensa ja aikaisemmista Note- ja S-sarjan puhelimista tuttu App Edge -reunavalikko on saanut uutena ominaisuutena mahdollisuuden luoda ohjelmistopareja.

Ohjelmistopareihin voi lisätä kaksi ohjelmaa, jotka kyseistä sovellusparikuvaketta napauttamalla avataan näytön jakavaan moniajotilaan. Ominaisuus osoittautua erittäin käteväksi, sillä päivittäin tulee hypittyä tiettyjen sovellusten välillä aktiivisesti. Sovelluspari-ominaisuuden avulla pystyy avaamaan useasti käytössä olevat sovellukset samanaikaisesti helposti. Sovellusparien välillä liikkuminen äskeiset sovellukset -painikkeen kautta oli helppoa ja nopeaa.

Samsung on myös säilyttänyt Note 8 -puhelimen yhteydessä oman Always on Display -asetuksen, jolla AMOLED-näytöllä pystytään esittämään näyttö suljettuna myös tietoja. Always on Display näyttää vakioasetuksilla kellonajan sekä laitteeseen saapuvat ilmoitukset näytöllä. Ominaisuus kuitenkin vaikuttaa myös hieman laitteen akkukestoon, mutta vaikutus on hyvin pieni (noin prosentti tunnissa). Ilmoitusten saapuessa ne voi avata suoraan tuplanäpäyttämällä ilmoituksen kuvaketta, jolloin laite avaa kyseisen sovelluksen.

S8-sarjan mukana julkaistu Bixby-virtuaaliavustaja on myös saanut päivityksiä ja muutama kuukausi sitten Samsung toi vihdoin myös äänikomennot Bixbyn käyttöön. Valitettavasti Bixby ei kuitenkaan tue suomen kieltä eikä tuen saapumisesta ole vielä tarkempia tietoja.

Bixbyn pystyy aktivoimaan vasemmalta sivusta olevasta Bixby-painikkeesta. Pitkään sitä painamalla voi Bixbyä ohjata äänikomennoilla. Testasimme ominaisuutta pikaisesti englanniksi, ja ominaisuus kyllä toimii, mutta toimintavarmuus riippuu valtavasti käyttäjän englannin kielen ääntämisesti.

Perustoiminnot kuten sovellusten avaaminen vaikutti pikaisella testauksella toimivalta, mutta kokonaisuutena Bixbyn tuomat edut jäävät vähäiseksi. Samsungia on myös kritisoitu siitä, että Bixbyn näppäintä ei voi poistaa käytöstä tai konfiguroida muuhun käyttöön. Ensimmäiseen ongelmaan Samsung toi ratkaisun testijakson loppupuolella tulleessa Bixby-päivityksessä, ja nyt Bixbyn käynnistymisen näppäintä painamalla voi ottaa pois käytöstä. Bixbyn äänikommennot voi kuitenkin edelleen aktivoida painamalla painiketta pitkään.

Käyttöjärjestelmän suorituskyvyssä ei testijakson aikana löytynyt valittamista, eikä reilun parin viikon aikana puhelimen toiminnassa esiintynyt hidasteluita tai nykimisiä. Samsung on jo pitemmän aikaa keskittynyt optimoimaan omaa käyttöjärjestelmäänsä ja tuonut sen huomattavasti lähemmäksi puhtaan Androidin värimaailmaa.

Käyttöjärjestelmä on kuitenkin edelleen rankasti muokattu, mutta esimerkiksi Googlen tietoturvapäivityksiä Samsung on lippulaivoilleen tuonut kuukausittain. On kuitenkin ilo huomata, että myös Samsung jatkaa edelleen aktiivista laitteiden tietoturvauhkien paikkaamista, joka nykyaikana ei tunnu monia valmistajia kiinnostavan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto