Uusimmat

Kamera

22.09.2017 19:00 Juha Uotila

Kamera

Galaxy Note8 on Samsungin ensimmäinen kaksoiskameran sisältävä lippulaivamalli. Tuplakameraa odoteltiin jo S8-sarjaan, mutta Samsung säästi sen esittelyn Note8:aan.

Laitteen pääkamera käyttää itse asiassa samaa kennoa kuin S8-sarjassa. Pääkameran aukko on säilynyt f1.7-arvoisena, ja kamerassa käytetään samaa Dual Pixel -tekniikkaa kuin S8-sarjassa. Samsung on säilyttänyt kookkaan 1,4 mikrometrin pikselikoon myös Note8:ss. Kamera on Samsungin omaa tuotantoa, ja se perustuu SLSI_S5K2L2_FIMC_IS –kennoon. Jo S8+ -arvostelumme aikoihin olimme todella tyytyväisiä kameran tuottamaan laatuun.

Uutena on laajakulmakameran viereen tuotu niin sanottu telekamera, joka tarjoaa f2.4-aukkoarvon ja saman 12 megapikselin tarkkuuden kuin pääkamera. Puhelimen molemmat kamerat sisältävät myös optisen kuvanvakaajan, joka nostaakin kameran kuvienlaadun odotusarvon korkealle. Yhteistyössä kamera tarjoaa myös kaksinkertaisin häviöttömän zoomauksen.

Kameran käytössä huomattiin nopeasti samanlainen ratkaisu kuin OnePlus 5 -puhelimessa: Note 8 ei anna käyttäjän käyttää telekameraa, jos ympäristön valoisuus ei ole sille riittävää. Tällöin puhelin pakottaa käyttämään laitteen pääkameraa.

Puhelimen kamerasovellus on tuttu S8-sarjasta, eikä siihen ole tehty merkittäviä ulkonäöllisiä muutoksia. Suurimmat muutokset löytyvät näytöltä kuvauspainikkeen yläpuolella olevasta zoomauspainikkeesta, jolla voidaan nopeasti liikkua 1x- ja 2x-zoomaustilojen välillä. Zoomausta voidaan myös hallita manuaalisesti liuttumalla kamerasovelluksen alalaidasta löytyvää isoa laukaisupainiketta. Kamerasovellus käyttää edelleen tuttuja pyyhkäisyeleitä, ja kamerasovelluksessa oikealle pyyhkäistäessä saa valittavaksi eri kameratilat, joita löytyy vakiona kahdeksan kappaletta.

Kameratiloihin kuuluvat esimerkiksi Pro- ja sekä panoraama-tilat. Sovelluksen Pro-tila tarjoaa laajat säädöt kameran arvojen muuttamiseen: käyttäjä pääsee muuttamaan ISO-arvoa, suljinaikaa, tarkennustapaa, valkotasapainon mittaustapaa sekä valotuksen kompensointia. Samsung on myös säilyttänyt vasemmalle pyyhkäisyllä löytyvät naamariefektit uuteen Note 8 -puhelimeensa, joille emme suoraan löytäneet käyttöä myöskään S8+ -arvostelussamme.

Jo S8+ -mallin arvostelussa kehuja kerännyt automaattitarkennus on myös Note 8:ssa todella nopea. Kamera tarkentaa kohteeseen salamannopeasti ja tarkennuksen manuaalinen vaihtaminen esimerkiksi kahden objektin välillä tapahtuu välittömästi.

Kamerasovellus tuo myös uutena ominaisuutena, kiitos tuplakameran, mahdollisuuden niin sanottujen bokeh-kuvien ottamiseen. Samsung kutsuu bokeh-tilaansa Reaaliaikaiseksi tarkennukseksi, ja ominaisuus muistuttaa esimerkiksi Nokia 8:sta löytyvää live bokeh -tilaa. Ominaisuus mahdollistaa siis Bokeh-kuvien ottamisen, ja samalla taustasumennoksen säätämisen reaaliaikaisesti, ja jopa kuvan ottamisen jälkeen.

Kameran lisäasetuksiin pääsee nopeasti oikeassa yläkulmassa olevasta ratas-kuvakkeesta. Asetuksien kautta pystyy valitsemaan resoluution niin kuville kuin myös videolle. Myös RAW-kuvien ottamiseen löytyy oma asetuksensa.

Kamerasovellus toimii hyvin eikä sen käytössä huomattu minkäänlaisia hidasteluja, mikä tekee siitä yhden nopeimmin toimivista kamerasovelluksista. Kuvien ottaminen tapahtuu salamannopeasti heti, kun laukaisinpainiketta on näytöllä painettu, ja kamera on välittömästi valmis seuraavan kuvan ottamiseen. Mukavana lisänä, mikäli ympäristön valomäärä sen sallii, ottaa kamera kuvat molemmilla sensoreilla. Galleria-sovelluksella on helppo vaihtaa laajakulma- ja normaalitilojen välillä.

Kuvanlaadullisesti Galaxy Note 8 jatkaa samaa loistavaa laatua, mitä jo S8+ tarjosi. Kuvien maksimiresoluutio on 4032 x 3024 ja kamera käyttää tuttua 4:3-kuvasuhdetta. Hyvässä valossa kamera ottaa tarkkoja ja yksityiskohtaisia kuvia. Samsung on myös edelleen pystynyt pitämään taustakohinan poissa lähes kokonaan.

Samsungille tyypillisesti kuvien värimaailma on hiukan ylikorostettu, mutta tämä on lähinnä käyttäjän mieltymyksistä kiinni, että arvostaako näyttävää vai luonnollisempaa värimaailmaa. Varsinkin puhelimen AMOLED -näytöllä ylikorostetut värit näyttävät upeilta, mutta jos arvostaa enemmän todellisuudenmukaista värimaailmaa, saattaa Note 8 korostaa värejä liikaakin. Hyvässä valossa otetut kuvat ovat laadukkaita, riippumatta kumpaa kameraa käytetään. Mallikuvat on otettu 1x- ja 2x-tiloissa samoista tilanteista ja kuvien laadussa ei ole minkäänlaista aihetta valittamiseen.

Samsungille tyypillisesti myös automaattinen HDR-tila toimii moitteetta, ja HDR-tila kytkeytyykin käyttöön tarvittaessa. Manuaalisesti tilaa käyttämällä huomattiin, että varsinkin tilanteessa, jossa HDR ei ole tarpeellinen, ilmenee kuvien reunoilla helposti liikaa yliterävöitystä.

Valon vähentyessä Note 8:n kamera pärjää edelleen hienosti. Optinen kuvanvakautus, suurikokoinen ja valovoimainen kenno, f1.7-aukko sekä iso pikselikoko tuottavat yhdessä loistavia kuvia myös pimeässä. Samsung on pystynyt pitämään kohinan hyvin vähäisenä myös heikommassa valaistuksessa.

Reaaliaikainen tarkennus -tilan tuottamat kuvat ovat laadukkaita, vaikkakin eivät pärjää kunnon järjestelmäkameroiden tuottamalle laadulle. Ominaisuus onkin lähinnä kiva lisä puhelinkameraan. Ominaisuus toimii huomattavasti paremmin verrattuna S8 -sarjaan, kiitos toisen kamerasensorin. Kamerasovellukseen on tuotu jälkikäteinen taustasumennoksen muuttaminen toimii myös käytännössä, ja se tuo Bokeh-kuvien ottamiseen oman lisämausteensa.

Note 8:n etukamerassa käytetään edelleen kahdeksan megapikselin kennoa, ja kuten S8+ -arvostelussa se tarjoaa automaattisen tarkennuksen sekä f1.7-aukon. Etukamera pystyykin tuottamaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia selfie-kuvia, eikä etukameran laadusta juuri valittamista löydy.

Videokuvauksessa ei S8+:n jälkeen suuria muutoksia ole tapahtunut. Videotallennukseen on valittavissa useita eri resoluutioita. 4K-videot tallennetaan 30 FPS:n päivitysnopeudella ja reilulla 48 mbits/s-laadulla. 1080p-laadulla on valittavissa normaali 30 FPS sekä sulavampi 60 FPS-ruudunpäivitysnopeus.

Videoiden ääni tallennetaan stereona 40 kilohertsin laadulla. Myös pienemmät tiedostokoot mahdollistava HEVC-pakkausmuoto on lisätty Note 8:n valikoimiin. HEVC-pakkauksen käyttö onkin suositeltavaa, varsinkin nyt, kun myös YouTube tukee kyseistä pakkausmuotoa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto