Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akunkesto

15.10.2021 11:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akunkesto

Kun ottaa huomioon Flipin mahdollisen ostajakunnan, olisi helppo ajatella, että kamerapuoleen on tällä kertaa lyöty kovinta rautaa mitä Samsungilta vaan löytyy. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole. Galaxy Z Flip3 joutuu tyytymään täsmälleen samaan kamerakokoonpanoon kuin ensimmäisessä mallissaan. Takana on siis kaksi kameraa: 12 megapikselin pääkamera f1,8 -aukolla ja optisella kuvanvakaajalla, sekä 12 megapikselin ultralaajakulma f2,2 -aukolla ja 123 asteen kuvakulmalla.

Vaikkakin molempien kameroiden kuvanlaatu onkin yleisellä tasolla kiitettävää, jättävät ne auttamatta toivomaan hieman parempaa jälkeä. Samsungin korostuneet värit sekä yliterävöitys vielä alleviivaavat ongelmaa. Myöskin ultralaajakulmakameran kuvissa reunat ovat lähes aina poikkeuksetta hyvin pehmeitä. Ongelmaa ei auta Galaxy Z Flip3:n yli tuhannen euron hintalappu, jolloin odotukset ovat erityisesti kameroiden osalta korkealla. Tällä hetkellä yhtä hyviä kamerasuorituksia alkaa näkemään jo puolet halvemmassa hintaluokassa.

Myös kymmenen megapikselin etukamera on tuttu edellisestä mallista. Galaxy Z Foldista poiketen etukameraa ei ole asetettu näytön alle piiloon, vaan se on perinteisesti asetettu näytön yläkulmaan keskelle. Etukameraa käytetään myös kasvojentunnistukseen, jolloin esimerkiksi näytön lukitus avautuu kannen aukaistaessa. Etukamera kykenee tallentamaan videota 4K-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa, joka on kiitettävä suoritus. Takakameroista tähän kykenee vain pääkamera (esimerkkivideo alla), mutta ultralaajakulmalla joutuu tyytymään 30 kuvan taajuuteen.

Kuten jo ensimmäisessä Z Flipissä, takakameroiden hyödyntäminen selfiekäytössä onnistuu kansinäytön kautta. Tällä kertaa ei kuitenkaan omaa naamaa tarvitse tihrustaa mininäytöstä, vaan uusi isompi näyttö tekee tästä huomattavasti helpompaa.

Erityisen kokemuksen kuvaamisesta Z Flipillä tekee juurikin tuo puhelimen simpukkarakenne ja sen tarpeeksi jäykkä sarana, joka mahdollistaa puhelimen asettamisen vakaasti lähes jokaiselle tasaiselle alustalle. Esimerkiksi timelapset tai pitkät valotusajat onnistuvat helposti asettamalla puhelimen penkille tai vaikka sillan kaiteelle, jos vain uskallusta riittää.

Puhelimen hohdokkuus ei onneksi jää pelkästään ulkokuoriin, sillä Galaxy Z Flip3 -puhelimen järjestelmäpiiri on lähes viimeisintä huutoa. Tehoista vastaa Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 888 -mobiilisuoritin, jossa on yksi 2,84 gigahertsin kellotaajuuteen kykenevä Cortex-X1-pääydin, kolme Cortex-A78 -ydintä ja neljä Cortex-A55 -ydintä.

LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia on kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen joko 128 tai 256 gigatavua. Erityisesti tallennustilallisesti pienempi malli voi käydä nopeasti ahtaaksi, sillä erillistä muistikorttipaikkaa ei laitteessa ole.

Suorituskykymittauksiin verrokiksi nostettiin Samsungin malleista keväinen lippulaiva, Exynos 2100 -pohjainen Galaxy S21 Ultra. Lisäksi verrokkeina toimivat Snadragon 888 -pohjaiset Xiaomi Mi 11 sekä Samsungin toinen uusi taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold3. Käyttömuistia on verrokki-Samsungeissa 12 gigatavua, mutta Xiaomissa kahdeksan gigatavua.

Pitkälti graafista suorituskykyä mittaavissa 3DMark- ja Antutu-testeissä tilanne on aika selvä: Xiaomi Mi 11 on joukon vikkelin 3DMark Wild Life -testissä, mutta vain niukalla erolla Samsung Galaxy Z -malleihin. Antutussa kärkipaikan nappaa kuitenkin Galaxy Z Flip3, joskin hyvin niukalla erolla Xiaomiin. Galaxy S21 Ultra jää näissä testeissä säännöllisesti jälkeen, joskin erot ovat vain prosenttiluokkaa. Kaikkien suorituskyky on erittäin hyvä. Huomionarvioista Galaxy Z Fold3:n tuloksissa on se, että ne on kaikki ajettu isoa sisänäyttöä käyttäen – testien valossa etunäyttöä käyttäessä tulokset ovat vähän tai selvästi heikompia.

Enemmän hyötykäyttöä ja yleistä suorituskykyä mittaavissa Geekbench- ja PCmark-testeissä tulokset ovat hieman kahtiajakoisemmat. Geekbench noudattaa ensimmäisistä testeistä tuttua järjestystä eli Xiaomi on erittäin niukasti ykkönen ja Samsungit pistelevät käytännössä tasatahtiin perässä, joskin Galaxy Z Flip3 on kolmikon ykkösenä. PCMarkin kohdalla Xiaomin suorituskyky jää selvästi koko kolmikosta.

Osaselitys Xiaomin heikompaan testimenestykseen PCMarkin kohdalla löytyy myös muistin nopeutta mittaavalla Androbench-testillä. Tässä Samsungit ovat joukon vikkelimpiä – tällä erää Galaxy Z Flip3 on Samsung-kolmikosta se hitain edustaja.

Geegbench-akkutestin tulos ei edusta rankinta mahdollista käyttöä, joten Galaxy Z Flip3 pärjää tässä joukossa ihan kohtuullisesti.

Suurin puhelimen ongelma koskee kuitenkin sen käytännön akunkestoa. Puhelimen akkukapasiteetti on pidetty 3300 milliampeeritunnissa, joka on kohtuullisen pieni nykypäivänä. Tämä yhdistettynä ajoittain janoiseen suorittimeen sekä kohtuullisen suureen ja 120 hertsin virkistystaajuuteen kykenevään näyttöön johtaa siihen, että akunkesto on parhaimmillaan juuri ja juuri yhden päivän.

Seuraava itku pääseekin kytkettäessä latausjohto kiinni — kunhan olet muistanut ensin ostaa seinälaturin erikseen tai omistat jo entisestään sellaisen. Puhelin kykenee säälittävään 15 watin pikalataukseen. Kokeilimme ladata puhelinta Samsungin omalla 25 watin laturilla, jolla puhelin latautui puolessa tunnissa noin 40 prosenttiin ja täyteen noin 1 tunnissa ja 35 minuutissa.

Vaikka ulina pitkästä latausajasta ehkä kuulostaakin ensimmäisen maailman ongelmalta, on silti vaikea hyväksyä tätä tässä hintaluokassa. Tässäkin tapauksessa puolet halvemmassa hintaluokassa nähdään jo jopa 65 watin lataustehoja.

Puhelinta on myös mahdollista ladata langattomasti kymmenen watin teholla. Nyt uutuutena uudessa Galaxy Z Flip3:ssa on myös käänteinen langaton lataus, jonka avulla voi ladata esimerkiksi nappikuulokkeita.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto