Uusimmat

Testi Xbox Series X on Microsoftilta vaikuttava taidonnäyte – Aikaisemmat Xbox-konsolit voi nyt kantaa kirpputorille

05.11.2020 16:00 Joonas Pikkarainen & Tatu Junni

Nyt se on viimein täällä! Konsoleiden seuraava sukupolvi käynnistyy virallisesti 10. marraskuuta Microsoftin Xbox Series -sarjan konsoleilla. Muropaketti sai testattavaksi kaksikosta tehokkaamman Xbox Series X -mallin, joka on samalla konsolihistorian tehokkain laite.

Suomessa 509 euroa maksavan Xbox Series X:n luvataan yltävän peleissä 4K-resoluutioon, jopa 120 ruudun kuvataajuuteen, nopeisiin latausaikoihin ja säteenseurantaan. Kyseessä on ennen vain PC-maailmassa tarjolla olleita (harvojen) herkkuja, jotka pyritään tuomaan nyt ensimmäistä kertaa laajemmalle yleisölle myös konsoleilla – Muropaketin alustavien testien perusteella vieläpä varsin onnistuneesti.

PC- ja konsolimaailmat saapuivat likemmäksi jo nykyisen konsolipolven aikana, kiitos elinsyklin puolivälissä tulleiden uusien tehokkaampien mallien ja sitä myötä pelien valikkoihin ilmaantuneiden grafiikka-asetusten. Sama muotokieli jatkuu myös uudella polvella ja varsinkin Xboxien osalta, sillä huomattavasti tehottomampi Xbox Series S -malli lupaa pyörittää samoja pelejä kuin isosisaruskin – ainoastaan asteen heikommalla resoluutiolla ja herkuilla.

Microsoftille Xbox Series -konsolit ovat kuitenkin vain yksi vaihtoehto, sillä yhtiön fokus on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän laitteista kohti palveluita ja suunnittelufilosofiaa, jossa pelaaminen kuuluu yhden kuppikunnan sijaan kaikille.

Viimeisen vuoden aikana hurjasti kasvanut Xbox Game Pass onkin tärkeässä roolissa uuden sukupolven kohdalla tarjoten heti julkaisussa satoja pelejä, mutta ennen kaikea tuomalla monille jälleen yhden vaihtoehdon lisää. Microsoftin pelit eivät ole Xbox-konsoleiden yksinoikeuksia, vaan niitä voi pelata myös PC:llä ja mobiililaitteilla, useissa tapauksissa jo välittömästi näiden julkaisussa.

Microsoftin seuraava sukupolvi on siis enemmänkin yhteinen ja mahdollisimman monien saavutettavissa oleva ekoympäristö kuin mikään yksi konsoli. Toisin sanoen se edustaa täysin päinvastaista filosofiaa kuin kilpailijansa Sony PlayStation 5. Microsoft ei omien sanojensa mukaan edes välitä, ostavatko ihmiset Xbox Series -konsoleita (noh, ehkä kuitenkin edes vähäsen -toim. huom), heille riittää, että ihmiset pelaavat heidän pelejään: millä ja missä tahansa.

Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että Xbox Series X on yhtiön lippulaivamalli pelaamiseen. Maailman tehokkaimpana konsolina se lupaa paljon, mutta miltä uusi konsolisukupolvi tuntuu Microsoftin osalta käytännössä?

LUE MYÖS: Testi | PlayStation 5 tekee vaikutuksen DualSense-ohjaimella ja uskomattomilla latausajoilla

Sisältö

  1. Testi | Xbox Series X - Johdanto
  2. Testi | Xbox Series X - Konsoli
  3. Testi | Xbox Series X - Ohjain
  4. Testi | Xbox Series X - Käyttöliittymä ja SSD
  5. Testi | Xbox Series X - Suorituskyky ja pelaaminen
  6. Testi | Xbox Series X - Yhteenveto

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat