Testi PlayStation 5 tekee vaikutuksen DualSense-ohjaimella ja uskomattomilla latausajoilla

19.11.2020 06:00 Tatu Junni

PlayStation 5:n julkaisuun on Euroopassa vielä melkein kaksi viikkoa, mutta jo nyt voimme kertoa, miltä konsoli näyttää, tuntuu ja kuulostaa käytössä. Muropaketin testijakson aikana kävi hyvin selväksi, että Sonyn uutuuslaitteessa ratkaisevaa ei ole ulkoasu, vaan se mitä pinnan alta löytyy.

PlayStation 5 julkaistaan vihdoinkin marraskuussa. Odotettu merkkipäivä on Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Singaporessa ja Etelä-Koreassa torstai 12.11.2020, muualla maailmassa (Kiinaa ja Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta) torstai 19.11.2020. Odotukset ovat korkealla, tunnelma ei niinkään. Esimerkiksi Suomessa PlayStation 5:n on saamassa virallisena julkaisupäivänä omakseen vain pieni ennakkotilaajien joukko. Muut joutuvat odottamaan laitetta ainakin joulukuuhun asti, todennäköisesti jopa ensi vuoden alkuun.

Sonyn uutuuskonsolista saapuu markkinoille kaksi eri versiota: PlayStation 5:n perusmalli maksaa noin 530 euroa, ja PlayStation 5 – Digital Edition noin 100 euroa vähemmän. Digital Edition on tehoiltaan vastaava kuin kalliimpi versio, mutta siitä puuttuu nimensä mukaisesti monella yhä vähemmälle käytölle jäänyt levyasema. Muropaketin testattavaksi Sony toimitti PlayStation 5:stä asemallisen version, jota testasimme kytkettynä Samsungin The Frame -4K-televisioon (2019).

Tämä testi on kirjoitettu noin viikon tutustumisjakson jälkeen ja kattaa ne aiheet, jotka Sonyn konsolia käsitteleville artikkeleille asettama embargo sallii. Mainitsemme myöhemmin erikseen ne osiot ja ominaisuudet, joiden käsittelyn Sony eväsi laitteen viralliseen lanseeraukseen asti. Testissä esittelemme PlayStation 5:n ja sen ohjaimen, käymme läpi konsolin tärkeimpiä ominaisuuksia ja kerromme yleisluontoisesti kokemuksia pelaamisesta.

Kuten valveutunut lukija voi hyvin arvata, kyse on väistämättä tehdaslämpimän laitteen ensituntumista. Ajatukset ja käsitykset PlayStation 5:stä tulevat varmasti muuttumaan aivan samalla tavalla kuin ne muuttuivat myös seitsemän vuotta sitten julkaistusta PlayStation 4:stä alun jälkeen – kaikkien päivitysten, uusien pelien ja lisälaitteiden myötä. Painotettakoon myös, että testissä ei lähestytä konsolia Muropaketin tietoteknisempien laitearvioiden tapaan teknisten ominaisuuksien kautta, vaan ennen kaikkea kokemuspohjaisesti ja konsolipelaajan näkökulmasta.

Kysymys, jota lähdimme selvittämään, on tämä: onko PlayStation 5 kaiken odotuksen arvoinen vai onko Sonyn laite karvas pettymys?

Sisältö

  1. Testi | PlayStation 5 - Johdanto
  2. Testi | PlayStation 5 - Konsoli
  3. Testi | PlayStation 5 - DualSense-ohjain
  4. Testi | PlayStation 5 - Aloitusnäyttö ja käyttöliittymä
  5. Testi | PlayStation 5 - Pelaaminen
  6. Testi | PlayStation 5 - Yhteenveto