Uusimmat

Testi PlayStation 5 - Konsoli

19.11.2020 06:00 Tatu Junni

”Play Like Never Before”.

Jo PlayStation 5:n paketti lupaa konsolin nostavan pelaamisen uudelle tasolle, ja tekniset ominaisuudet tukevat tätä lupausta. No, ainakin suhteessa Sonyn aikaisempiin pelilaitteisiin – PC-pelaajat voivat tässä kohtaa käydä vaikka jääkaapilla.

Suoritin: Prosessori: x86-64-AMD Ryzen “Zen 2” -kahdeksanydinsuoritin (16 säiettä), 3,5 GHz
Näytönohjain: AMD Radeon RDNA 2-pohjainen näytönohjain, 2,23 GHz (10,3 TFLOPS)
Keskusmuisti: 16 Gt GDDR6
Tallennustila: 852 Gt (5,5 Gt/s lukunopeus)
Optinen asema: Ultra HD Blu-ray (66G / 100G), ~10xCAVBD-ROM (25G/50G) ~8xCAVBD-R/RE (25G/50G) ~8xCAVDVD ~3.2xCLV
PS5-pelilevyt: Ultra HD Blu-ray, jopa 100 Gt / levy
Videolähtö: HDMI, tuki 4K 120 Hz -televisioille, 8K-televisioille ja VRR:lle
Ääni: ”Tempest” 3D AudioTech
Virta: 350 W
Liitännät: 1x USB Type-A (Hi-Speed USB) + 2x USB Type-A (Super Speed USB 10 Gt/s) + 1x USB Type-C (Super Speed USB 10 Gt/s)
Verkko ja yhteydet: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1

PlayStation 5:n paketoinnissa ei kuitenkaan ole lähdetty keksimään pyörää uudelleen. Konsoli on pakattu yhtä yksinkertaisella kaavalla kuin edeltäjänsäkin: kantokahvan alta aukeava kansi paljastaa ensin pitkulaisen pahvilaatikon, johon on pakattu mm. johdot ja ohjain, ja sen alla makaa omissa pehmusteissaan itse konsoli, joka on tasan niin huomiota herättävä kuin ennakkomateriaaleista on voinut kuvitella.

Ja iso. Iso kuin mikä, aivan kuten jo aikaisemmin päivittelimme.

PlayStation 5:n mitat ovat – vaakatasossa ja ilman telinettä – seuraavat:

Leveys: 39,0 cm
Syvyys: 26,0 cm
Korkeus: 10,4 cm

Painoa löytyy kunnioitettavat 4,5 kiloa.

Microsoftin 10. marraskuuta ilmestyvän Xbox Series -malliston kohdalla levyasematon Xbox Series S on selvästi pienempi kuin Xbox Series X, ja samalla sen paino on pudonnut 4,4 kilosta 1,9 kiloon, mutta vastaavaa ilmiötä ei esiinny PlayStation 5:n kohdalla. Digital Edition on vain 1,2 cm matalampi kuin konsolin perusversio, muuten mitat ovat samat. Eikä Digital Editionin painokaan juuri pudonnut ole: sitä löytyy 3,9 kiloa eli vain 600 grammaa vähemmän kuin PlayStation 5:n perusversiolla.

PlayStation 4:n vierelle nostettuna PlayStation 5:ssä kaikki kielii siitä, että aamupuuro on syöty tunnollisesti:

Myyntipaketti sisältää itse konsolin ja yhden langattoman DualSense-ohjaimen, telineen konsolille, ohuen ohjevihkon, turvallisuus- ja takuuohjeet sekä kolme kaapelia, jotka ovat kaikki 150 cm mittaisia: ohjaimen USB-latausjohto, konsolin virtajohto ja HDMI-johto (2.1) konsolista televisioon.

Konsolin etuosasta löytyy vasemmasta laidasta virtakytkin, levyasema ja levyn poisto-painike sekä USB-A 3.2 Gen1 -portti ja USB-C 3.2 Gen2 -portti. Etuosan liitännät ovat huomattavasti selkeämmin esillä kuin PlayStation 4:ssä, jossa ne oli upotettu osin konsolin ”sisään”.

PlayStation 5:n takaa löytyy AC IN -liitäntä, HDMI 2.1 -portti (jossa 4K 120 Hz-, 8K- ja VRR-yhteensopivuus), Gigabit LAN Ethernet -portti ja kaksi USB-A 3.2 Gen2 -porttia.

Tuuletusaukot painottuvat odotetusti konsolin takapuolelle, mutta reikiä löytyy laitteen muiltakin sivuilta.

Etupaneelin oikeasta laidalta löytyy valo indikoimaan, milloin laite on päällä (valkoinen valo, alla) ja milloin lepotilassa (oranssi valo). Konsolin ollessa pois päältä merkkivalo on tietenkin sammunut.

Muita valoja ei laitteessa ole, eikä edes virtanappia ole valaistu mitenkään. Sen tunnistaminen konsolin kiiltävästä mustasta pinnasta voikin olla haaste etenkin näkörajoitteiselle pelaajalle tai hämärämmässä huoneessa. Tämä on kuitenkin mitätön ongelma, sillä alkuasennusten jälkeen useimmat pelaajat varmasti käynnistävät laitteensa joka tapauksessa ohjaimella.

Ja sitten kissa pöydälle:

En pitänyt PlayStation 5:n ulkoasusta mainoskuvissa, eikä laitteen näkeminen omin silmin juurikaan sulattanut sydäntäni.

Onhan Sony kieltämättä saanut aikaiseksi jotain omaperäistä, mutta samalla jotain niin epämääräistä, että muotoilun erikoisuus tuntuu väkisinkin itsetarkoitukselliselta. Sen verran mukautuva ihmismieli kuitenkin on, että viikon jälkeen ei laitetta enää katsonut silmiä pyöritellen. Varmaankin persoonalliseen PS5:een kasvaa ajan saatossa kiinni, ja ehkä sitä vielä joku päivä muistetaan lämmöllä, mutta henkilökohtaisesti en ole vielä ihan siinä pisteessä.

PlayStation 5 toimii sekä vaaka- että pystytasossa. Säilyttää laitetta kummassa asennossa tahansa, suosittelee Sony mukana tulevan telineen käyttöä. Jos konsolia haluaa säilyttää vaakatasossa, painetaan ”jalka” yksinkertaisesti valkoiseen kylkeen kiinni, käännetään laite oikeaan asentoon ja sitten hieman mallaillaan, kunnes oikea balanssi löytyy. Ratkaisu on kokonaisuutena hieman huterahkon oloinen, mutta PlayStation 5 ei sentään keiku paikallaan.

Omassa olohuoneessani konsoli päätyi nimenomaan vaakatasoon. Näin se maastoutui muun sisustuksen lomaan paremmin, ja kaikki mikä ei voi kaatua lapsiperheessä tuntuu ylipäänsä turvallisemmalta ratkaisulta.

Pystyasennossa telineen kanssa joutuu kikkailemaan hieman enemmän, mutta jos osaa pelata videopelejä tai ylipäänsä nousta sängystä ylös aamuisin, pystyy varmasti suoriutumaan myös yhden ruuvin kiinnittämisestä. Jämäkkään Xbox Series X -monoliittiin verrattuna PlayStation 5 tuntuu pystyasennossa väkisinkin pelimaailman Pisan tornilta – se näyttää kaatuvan hetkenä minä hyvänsä, mutta pysyy silti sinnikkäästi pystyssä.

Sisältö

  1. Testi | PlayStation 5 - Johdanto
  2. Testi | PlayStation 5 - Konsoli
  3. Testi | PlayStation 5 - DualSense-ohjain
  4. Testi | PlayStation 5 - Aloitusnäyttö ja käyttöliittymä
  5. Testi | PlayStation 5 - Pelaaminen
  6. Testi | PlayStation 5 - Yhteenveto

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat