Uusimmat

Forza Motorsport 6 (Xbox One)

08.09.2015 11:26 Juho Anttila

forza_motorsport_6_arv_0kansiTekijä: Turn 10 Studios
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla), 2-24 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.forzamotorsport.net/games/fm6
Arvostelija: Juho Anttila

forza_motorsport_6_arv_05

 

Loistavan Forza Motorsport -autopelisarjan tehokonsolidebyytti oli komea, mutta sisällöltään hieman suppea kaahailu. Paukut menivät uuden teknologian hiomiseen. Jatko-osan kohdalla on ollut aikaa viilata myös sisältöä ja voi pojat, että tulokset ovatkin komeita.

E3-messuilla komein menoin esitelty Forza Motorsport 6 pääsee mellestämään vapaalla areenalla. Sonyn puolella pitää yhä hiljaista vakavasti otettavien autopelien suhteen, eikä monialustajulkaisu Project Cars sitten kuitenkaan erinomaisuudestaan huolimatta noussut ihan Forza-tasolle saakka. Vakavasti otettavan kilpailun puute ei kuitenkaan ole saanut Turn 10:ä valitsemaan vuosipäivityslinjaa.

Forza-sarja on jo pitkään pelannut tunteella pelkän kylmän tekniikan sijaan. Pehmeä lasku kilvanajamisen maailmaan tapahtuu täysillä ajoavuilla käydyn, yhden kierroksen mittaisen nautiskelukisan muodossa. Ihan ensimmäisestä Forzasta tuttu Rio De Janeiron rata tekee paluun, kauniimpana kuin koskaan. Pelkällä tutustumiskisalla myydään jo pelejä.

Kolmen kisan mittainen karsintasarja mittaa ajotaidot ja auttaa löytämään itselleen mieluisimmat ajoavut. Valikoima on tuttu ja riittävä. Maininnan arvoisena yksi Forza Motorsport 5:n kritisoiduimmista ominaisuuksista on saanut kylkeensä säätövivun. Oikeiden ihmisten ajotapaa toisintava Drivatar-ominaisuus on mahdollista naksauttaa vähemmän aggressiiviseksi, jos kylkeen kolisevan inhimilliset tekoälykuskit käyvät ärsyttämään. Peukun arvoinen ominaisuus.

Uutta uraa

Kisojen ja etenemisen niputtaminen kiinnostavalla, mutta samalla tarpeeksi vapautta tarjoavalla tavalla on aina ollut haaste autopeleille. Forza Motorsport 6:n vastaus tähän haasteeseen on uusi Stories of Motorsport -uratila. Viiteen osaan ja viiteentoista liigaan jaettu kokonaisuus lupaa pelattavaa arviolta 70 tunnin edestä. Lukema heittelee toki rajusti riippuen esimerkiksi siitä, kuinka monta kertaa samoja kisoja palaa yrittämään uusiksi paremman tuloksen toivossa.

Matkaa tehdään vain hieman kauppakassitasoa nopeammista autoista askel kerrallaan kohti yhä nopeampia menopelejä. Liigojen sisällä valinnalle annetaan varaa. Tarkkaa autoluokkaa ei sanella etukäteen. Ajaisinko japanilaisella vai kiinnostaisivatko kolmioviset eurooppalaiset? Sarja tarkentuu mieltymysten mukaiseksi. Karkean tason nuotituksen ja detaljitason valintojen tasapaino luo johdonmukaisen, mutta joustavan urakokemuksen.

forza-motorsport-6-arvostelu (7)

Urasta puhuttaessa on hyvä välttää urautumista ja siksi ajettavana on myös kymmeniä näytöskisoja. Näissä käteen annetaan valmiiksi valittu auto, joskin välillä valitsemaan pääsee parista vaihtoehdostakin. Tehtävä voi olla mitä tahansa kisassa pärjäämisestä jo aiemmin nähtyyn Top Gear -radalla harjoitettavaan keilojen kaatamiseen tai kiihdytyskisoihin saakka puhumattakaan pakaralihakset haastavista kestävyyskisoista.

Kalusto puolestaan vaihtelee sotia edeltävän ajan retroformuloista aivan kuumimpiin autouutuuksiin. Näytöskisoista löytyvät ne todelliset helmet, joiden pariin on mukava palata nautiskelemaan urakisojen välissä. Valikoima on sekä syvä että leveä ja ennen kaikkea nautittava.

Top Gearista puheen ollen yhteistyö legendaarisen shown kanssa on yhä voimissaan. Jeremy Clarkson loistaa poissaolollaan potkujensa vuoksi, mutta James May ja Richard Hammond ovat äänessä pitkin matkaa. Näytöskisapuolella käydään myös kaksintaisteluita The Stigin digitaalista serkkua vastaan Forza Motorsport 5:n esittelemällä tavalla. Yhteistyötä käsitellään hyvällä maulla. Top Gear on läsnä, mutta se ei puske väkisin etualalle. Hyvä niin, sillä samalla vältetään joidenkin autopelien lanseeraama väkinäinen extrememeininki.

forza-motorsport-6-arvostelu (6)

Pää märkänä

Ajomallin osalta Forza-sarja on edustanut jo pitkään parasta, mitä konsoleilla on tarjolla. Totta on, että PC-puolella löytyy simulaatioita, jotka vievät realismin vielä pidemmälle eikä keskustelu siitä, onko Gran Turismo realistisempi vai ei varmasti lopu koskaan. Toki viimeksi mainittu vääntö taitaa olla parhaillaan tauolla Polyphony Digitalin istuessa itsepäisesti ensimmäisen uuden sukupolven Gran Turismon päällä.

Se, missä Forza vie ylivoimaisen voiton on tasapainottelu ajofysiikan ja kilvan ajamisen simuloimisen välillä. Tuloksena on ajomalli, joka toisintaa tosielämän fysiikkaa ajoittain huikean uskottavasti. Samanaikaisesti se ottaa huomioon peliohjainten ja digitaalisen esitysympäristön rajoitukset ja kompensoi niitä joustamalla siellä, missä on tarve. Tuloksena on äärimmäisen uskottava simulaatio kilvanajamisesta, vaikka tarkkaavainen löytääkin eroja ajokkien tosielämän ja simuloidun käyttäytymisen välillä.

Tämä onnistui jo sarjan edellisissä osissa, eikä uutukainen vie hommaa ainakaan huonompaan suuntaan. Näkyvin uusi ominaisuus löytyy radalla vallitsevista olosuhteista. Ennen kisaa käytiin aina aurinkoisina kesäpäivinä, mutta nyt kaahailu on mahdollista myös öisin ja sadekelillä. Erityisesti jälkimmäinen on mallinnettu sykähdyttävän hienosti.

Turn 10 ei ole tyytynyt vain graafiseen efektiin ja luiston lisäämiseen. Jokainen rata, jolla sadekelin kisaaminen vain on mahdollista, on tutkittu ja mallinnettu uudelleen myös sadeolosuhteita varten. Tekijät ovat tarkkailleet, minne vesi kerääntyy kullakin radalla ja pyrkineet toistamaan tämän myös simuloidussa versiossa.

Ei siis riitä, että asfaltti on liukasta ja sade piiskaa tuulilasia. Lätäköiksi kerääntyvä vesi luo myös alati läsnä olevan vesiliirron mahdollisuuden. Sadekelin kisat vaativat parhaimmillaan aivan uudenlaisia ajolinjoja. Renkaan lipsahtaminen veden päälle asettaa kokeneenkin kuskin taidot koetukselle ja voi muuttaa hetkessä koko kisan luonteen.

Ensimmäinen kokemukseni sadekelin kisaamisesta oli samalla yksi intensiivisimmistä yksin pelatessa kohtaamistani autopelielämyksistä. Suuri harmi on se, ettei sadekelin kisoja ole tarjolla jokaisella radalla. Kun tietää, minkälainen mallinnusurakka tässäkin ominaisuudessa on ollut, voi tämän kuitenkin antaa anteeksi. Ehkä sadekeliä tuodaan tulevaisuudessa mukaan nyt kuivaksi jääneille radoille ladattavan lisäsisällön muodossa.

forza-motorsport-6-galleria- (18)

Autoja ja ratoja joka makuun

Tästä päästäänkin toiseen Forza Motorsport 5:n heikkouteen. Uuden sukupolven Forzaan ei ehditty mallintaa ihan niin paljon ratoja ja autoja kuin mitä esimerkiksi Xbox 360:ssä nähtiin. Tätä pulmaa on lähdetty korjaamaan Forza Motorsport 6:ssa oikein kunnolla.

Autoja on jo julkaisuhetkellä 450, mikä on yli tuplasti se, mitä edeltäjä sisälsi julkaisunsa aikaan. Moni autoista on nähty jo Forza-sarjan Xbox 360 -ajan julkaisuissa, mutta mallinnustyö on tehty kokonaan uusiksi tukemaan uuden sukupolven Forzan ominaisuuksia. Lienee turha erikseen korostaa, että autot näyttävät sekä sisältä että ulkoa todella hyviltä ja monipuoliset editori- ja yhteisöominaisuudet auttavat lisäämään niihin paljon kaivattua henkilökohtaista kosketusta.

Sisältöä löytyy entistä enemmän myös radoista puhuttaessa. Mukaan on mahdutettu 26 eri rataa, joista kymmenen on kokonaan uusia. Kun lasketaan mukaan radoista tarjolla olevat eri variaatiot ja osaan toteutetut sadekelin ja yöajan versiot, nousee kokonaismäärä kunnioitettavalle tasolle. Mukana on toki myös Nürburgring kolmenakin eri versiona, mikä on itselleni yksi tärkeimmistä autopelien ratavaatimuksista.

forza-motorsport-6-arvostelu (4)

Pääosa radoista on oikeasti olemassa olevia, mutta jo totuttuun tapaan mukana on myös kuvitteellisia reittejä. Nekin on sijoitettu aitoihin tai aidon kaltaisiin ympäristöihin, jotka muuten näyttävät kauttaaltaan todella hyvältä. Mitään kovin kummoisia kikkailuja reitin varrelle ei olla lisätty, mitä nyt taivaalla pörrää välillä helikoptereita eivätkä valaisuefektitkään jätä juuri toivomisen varaa. Autoerotiikka ja kilvan ajaminen on kuitenkin pääasia, eikä maisemien ihmettelemiselle jää lopulta liikaa aikaa.

Palataanpa tässä vaiheessa vielä hetkeksi ajomallin pariin. Xbox Onen rattivalikoima on yhä valitettavan suppea mutta kallis. Tästä syystä minulla ei ole vielä sopiaa ohjauspyörää. Forza Motorsport 6:n kunniaksi on sanottava, että ajaminen tuntuu erittäin hyvältä myös padilla. Tuntuma on sopivan haastava, ei liian kiikkerä muuta samalla realismin säilyttävää niiltä osin, kun se moisella ohjaimella ylipäätänsä on mahdollista.

Pientä kivaa monenmoista

Pääasioita on kuorrutettu pienemmillä, tutuilla ja uusillakin kokonaisuutta koristelevilla yksityiskohdilla. Muiden pelaajien kierrosaikoja vastaan käytävät Rivals-aika-ajot eivät ole menettäneet viehätystään. Kun vauhtiin pääsee, haasteet vievät mennessään ja aikaa tuhriintuu helposti tuntikausia.

Arcademaiset modit modit ovat yksi Forza Motorsportin harvoista vähän epäilyttävämmistä ominaisuuksista. Pelaaja voi täyttää halutessaan kolme erilaista modipaikkaa, jotka vaikuttavat omalla tavallaan pelikokemukseen. Yksi on varattu varikkohenkilöstölle, jonka taitoprofiilista riippuen jaetaan bonuksia esimerkiksi pitoon tai tehoihin. Toinen sisältää haastetyyppisiä rajauksia, joiden täyttämisestä palkitaan bonusrahalla ja kokemuspisteillä. Kolmas paikka on varattu kertaluontoisille bonuksille, jotka voivat tarkoittaa esimerkiksi parempaa paikkaa lähtöruudukossa.

Modeja myydään satunnaisesti arvottavina keräilykortteina, joita ostetaan pelin sisäisellä rahalla. Onpahan yksi syy lisää kerätä krediittejä, vaikka talli pullistelisi jo autoista. Kokonaisuutena uudistus jää vähän laimeaksi, turhaksikin, mutta eipä tuo peliä pääse pilaamaankaan.

Useampaa Forza-peliä pelanneet palkitaan lisäbonuksilla ja metapelin omaisesti kokemusta kerätään samalla koko Forza-perheen sisällä kerätyistä pelitunneista ja saavutuksista. Harvempi tosin taitaa tässä vaiheessa palata enää aiempien Forza Motorsportien pariin, mutta Forza Horizon 2:n pelaamisesta jaettavat bonukset tuntuvat toki hyvältä.

forza-motorsport-6-arvostelu (9)

Virittelyominaisuudetkin ovat yhä totutun monipuoliset, mutta jos homma ei kiinnosta, niistä ei tarvitse välittää. Autot myydään tyypillisesti valmiiksi luokkarajan pintaan viritettynä, joten hienosäätömahdollisuuksien hyödyntäminen jää niille, jotka moisesta nauttivat. Hyvä linjaus tämäkin.

Emmekä tässä edes ottaneet kantaa moninpeliin, johon mahtuu kerrallaan parhaimmillaan 24 kuskia. Ennen pelin virallista julkaisua tapahtuneen testauksen aikana peliseuraa ei juuri löytynyt eivätkä järjestetyt testisessiotkaan osuneet kohdilleen kalenterissa. Siksipä palaamme Forza Motorsport 6:n moninpelin pariin tarkemmin, kunhan peli julkaistaan ja sosiaalista kaahailua päästään koeponnistamaan oikein kunnolla.

Jo aiempien Forza Motorsportien toimivaksi osoittama moninpeli tuskin tulee muuttamaan sitä asiaa, että Forza Motorsport 6 on yksinkertaisesti parasta, mitä autopelien ystäville on tällä hetkellä tarjolla. Konsolikaahailuista yhdestäkään ei tällä hetkellä ole haastamaan sitä, ellei hieman erilaista filosofiaa soveltavaa Forza Horizon 2:a lasketa mukaan kisaan. PC-puolella kovimmat simulaattorimiehet voivat lyödä pöytään hardcorempia kilpailijoita, mutta siihen se sitten jääkin.forza_motorsport_6_arv_0suosittelemme2

Jos Forza Motorsport 5 oli vielä erinomainen autopeli, joka kärsi hieman sukupolvenvaihdoksen aiheuttamasta sisältöpulasta, korjaa Forza Motorsport 6 käytännössä kaikki edeltäjänsä virheet. Se on äärimmäisen nautittava, viimeisen päälle hiottu, viihdyttävä, haastava ja tasapainoinen ajopelikokemus, joka nousee omalla kohdallani kilpailemaan vuoden pelin tittelistä aivan eri genreä edustavan The Witcher 3: Wild Huntin rinnalle.

 Lyhyesti sanottuna Forza Motorsport 6 on täyden viiden tähden ajopeli ja itsessään jo syy ostaa Xbox One, jos Microsoftin lippulaivakonsolia ei vielä löydy omasta olohuoneesta.

 

 

Lisää aiheesta

Forza Horizon (Xbox 360)

Forza Horizon 2 (Xbox 360, Xbox One)

Forza Motorsport 4 (Xbox 360)

Forza Motorsport 5 (Xbox One)

Haastattelussa Forza Motorsport 4:n tekijät

Onko tässä maailman kallein parkkipaikka?