Uusimmat

Rage (PC, PS3, Xbox 360)

13.10.2011 17:20 Tero Lehtiniemi

Tekijä: id Software
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Intel Core 2 Duo tai vastaava, 2 Gt muistia, Geforce 8800 tai Radeon HD 4200
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.rage.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Alansa parhaaksi tuleminen on suhteellisen helppoa, jos kilpailu on olematonta tai sitä ei ole lainkaan. Tämä on asia, jonka on oppia kantapään kautta koko FPS-lajityypin luonut id Software. Kilpailun kovetessa firma onkin ajautunut lähinnä rahastamaan vanhoilla tuotenimillään.

Postapokalyptinen räiskintäpeli Rage on vanhan veteraanifirman kauan odotettu yritys keksiä jotain uutta, mutta aihepiiriä sivuavia pelejä on viime aikoina putkahdellut markkinoille varsin paljon, ja vieläpä varsin hyviä. Kuinka vanhojen jermujen esitys sitten pärjää?

Ragessa paha paha Apophis-meteoriitti on höyrystänyt maapallon ylimääräisestä viherkasvustosta, meristä ja liikakansoituksesta. Jäljelle jääneet apinoiden jälkeläiset ovat kutakuinkin jakautuneet ennen katastrofia maan alle sijoitettujen Ark-bunkkerien asukkaisiin ja ulkomaailmaan tuhon alle jätettyjen huonompien ihmisten jälkeläisiin.

Pelaaja on nimetön Arkin asukki, joka pelin alkaessa herää kryogeenisestä unestaan ja huomaa olevansa oman etuoikeutettujen suojapaikkansa etuoikeutetuin: hän on nimittäin sen ainoa henkiinjäänyt. Pikainen pako ulkomaailmaan ja noin alle minuutissa sankarimme on sekä joutunut murhayrityksen kohteeksi, pelastettu ja matkalla kohti toivottavasti turvallista majapaikkaa.

Pian selviytyjämme onkin sotkeutunut paikallisten järjissään pysyneiden asukkaiden ja erilaisten verenhimoisten jengien väliseen konfliktiin, ja tästä ei-niin-houkuttelevasta tilanteesta alkaa matka kohti vastauksia ja oman paikkansa löytämistä.

Mitenkään kovinkaan yllättäviä juonenkäänteitä pelin noin kymmenen tunnin mittainen tarina ei tarjoa, vaan sen ytimessä on salamyhkäisen kehittynyttä teknologiaa käyttävän Authorityn ja tätä vastustavien kunnollisten ihmisten välinen konflikti. Authorityn toimien takaa löytyy vastaus moniin kysymyksiin, joita ei peli-ilon takaamiseksi tässä nyt kannata esittää.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Kaasulla ja ilman

Pohjimmiltaan Rage on varsin klassista id-räiskintää. Aseissa on alun onnetonta peruspistoolia lukuun ottamatta mukavasti potkua, ja kerralla mukana kulkevien ammusten määrääkin rajoittaa käytännössä lähinnä lompakon paksuus. Jokaisella aseella on useita eri ammusvaihtoehtoja, ja myöhempi tarjonta tekee myös surullisesta peruspistoolista melko varteenotettavan vaihtoehdon.

Paria poikkeusta lukuun ottamatta pelin asevalikoima ei tarjoa kovinkaan suuria yllätyksiä. Haulikkoa, rynnäkkökivääriä, sinkoa sun muuta on nähty kyllästymiseen asti, mutta mukana roikkuvan asearsenaalin koko ja ammusmäärä tekevät kokonaisuudesta suhteellisen vakuuttavan. Ja löytyypä sieltä myös oma varianttinsa id:n klassisesta BFG-energiatykistäkin.

Asevalikoiman omaperäisyyttä vakuuttavampaa on sen teho: eri vihollistyyppejä on varsin kattava määrä, ja niistä jokainen vaatii sekä omanlaisensa lähestymistavan että taktiikan. Energiakilpien takana lymyilevät Authorityn peltiputkit ovat täysin erilaisia tuttavuuksia kuin seinältä toiselle kimpoilevat äärimmäisen ketterät ghostit. Räjähteet muussaavat viholliset uskottavasti, ja eri ruumiinosiin osumia saadessaan viholliset kaatuvat pidellen haavoittuneita raajojaan. Joidenkin vihollisten suhteen on kuitenkin vaikea erottaa koska nämä kuolivat ja koska haavoittuivat, mikä aiheuttaa toisinaan yllättäviä ongelmia.

Perusräiskinnän lisäksi Ragessa on erillinen autoilutila. Asutuskeskuksesta ja kohteesta toiseen liikutaan erilaisilla ajoneuvoilla, eikä tällöinkään konflikteilta voi välttyä. Autoillessa olennaista on pitää vihollinen näkyvissä ja väistöliikkeet selkärangassa, sillä autojen aseissa on varsin tehokas automaattitähtäys.

Vaikka perinteisen aavikkoautoilun lisäksi pelissä on tarjolla erilaisia autokisoja, paria ylihelppoa poikkeusta lukuun ottamatta tämä osio pelistä on täysin vapaaehtoinen. Autojen päivittämiseen tarvittavia rallimerkkejä saa nimittäin sekä kisoja voittamalla, että yksinkertaisesti rosvoja tappamalla. Tasapaino näiden kahden keinon välillä on hiotun oloinen, mutta varsinaisista autokisoista on mainittava yksi asia: perinteisesti kaasupoljinallergiasta kärsivä allekirjoittanutkin viihtyi niiden parissa yllättävän hyvin.

Kierrätystä ja näkymättömiä esteitä

Yllä mainitun perusteella voisi kuvitella, että Ragessa kaikki on varsin hyvällä mallilla. Suurimmaksi osaksi tämä pitääkin paikkansa. Vapaaehtoiset autokisat, päivitettävät varusteet, sivutehtävät ja erityisesti kevyttä Magic the Gatheringia muistuttava korttipeli lisäävät pelin elinikää huomattavan paljon, ja peliä on varsin kiva sekä katsella että kuunnella.

Suurempia ongelmia on oikeastaan kaksi, ja niistä toinen liittyy pelin sivutehtäviin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pelin ”sivutehtävät” ovat vanhojen, jo puhdistettujen alueiden uudelleenjuoksemista uusilla vihollisilla ja parilla uudella yllätyksellä höystettynä. Osa taas on melko yllätyksettömiä, paikaltaan suoritettavia tarkka-ammuntakeikkoja loppumattomilla annoksilla.

Toinen suurempi ongelma liittyy id:n vanhanaikaisuuteen. 2000-luvulla ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että varsinkaan avointa maailmaa mainostavissa peleissä ei ole näkymättömiä seiniä tai muita vastaavia idioottimaisuuksia. Ragea tehdessä tämä on tämä tosiasia on kuitenkin ollut hukassa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Pelissä on monia tilanteita, joissa kenttäsuunnittelija on selkeästi päättänyt kuinka kenttää pelataan, vaikka fysiikka ja ihmissilmä väittäisivät toisin. Matalienkaan esteiden ylitys ei onnistu, jos kenttäsuunnittelija on päättänyt että ylityksen sijasta on juostava vartti suuntaan X katkaisemaan esimerkiksi kaasuputki tai sähkövirta.

Tämä on täysin amatöörimäistä pelaajan aliarvioimista, joka olisi ollut helppo korjata suunnittelemalla kentät sellaisiksi, ettei tällaisia ääliömäisyyksiä pääsisi syntymään. Miksi laittaa silmin nähden metrin korkuinen mutta käytännössä läpipääsemätön muuri, jos samalla vaivalla olisi voinut pistää tilalle rehellisen seinän? Minä en vain ymmärrä.

Vanhojen alueiden kierrättäminen ja arkaaiset kenttäsuunnitteluratkaisut ovat todella harmillisia vikoja, jotka kuitenkin vain vauhdittavat Ragen putoamista kohti keskinkertaisuutta. Vaikka siinä ei ole muuten oikeastaan mitään vikaa, se ei myöskään loista millään tasolla. Tasavarmuus ja toimivuus vain eivät ole vielä millään tasolla huippupelin mittari. Älä odota liikoja, niin et pety.

 

Katso myös:

 

Lisää aiheesta

Rage-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Mikäli Rage on jostain syystä nimenä täysin tuntematon tai mieleen tulee se netissä leviävien piirrosten hassu FUUFUU:ta huutava ukko, pieni esittely lienee paikallaan. Kyseessä on nimittäin postapokalyptiseen maailmaan sijoittuva toimintapeli, jossa tärkeässä osassa on maailman tutkiminen, sivutehtävien suorittaminen ja ajoneuvot.

Quake IV (pc, Xbox 360)

Quake-pelisarja tunnetaan pitkälti pc:n verkkomoninpelaamisesta, jonka synnyssä sillä on ollut iso rooli. Sarjan neljännessä pelissä ei kuitenkaan ole kuin muistoja pelien synnyttämästä sinkohipasta. Quake IV on yksinpelivetoinen scifi-rymistely, jossa ihmiskuntaa pelastetaan inhoilta muukalaisilta.

Doom 3 (Xbox)

Doomin Xboxille kääntänyt Vicarious Visions –studio on tehnyt urakassaan suoraan sanoen hämmästyttävää työtä. Suhteellisesti vertailtuna Xbox-Doom lyö pc-painoksen laudalta.

Lue myös

Battlefield 3 -yksinpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Bodycount (PS3, Xbox 360)

Deus Ex Human Revolution: The Missing Link -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

FIFA 12 (PC, PS3, Xbox 360)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad (PC)

Williams Pinball Classics (PS3, Wii, Xbox 360)