Uusimmat

Domen arvosteluviikko 9/2015: Grow Home, Legend of Zelda, Persona Q, Total War Attila, New 3DS, Warhammer The End Times Vermintide, Pelikopteri, Nelinpeli, Evolve, Elite: Dangerous

05.03.2015 20:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 9 muun muassa:

 • Grow Home (PC)
 • Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (3DS)
 • Persona Q: Shadow of the Labyrinth (3DS)
 • Total War: Attila (PC)
 • New 3DS – entistä kolmiulotteisempi ja kivempi, huteistaan huolimatta
 • Warhammer: The End Times: Vermintide -ensikosketus osa 2: brutaalia cooppausta ja rottamiehiä
 • Warhammer: The End Times: Vermintide -ensikosketus osa 1: mitä tekee rahassa rypevä Warhammer-fani? Tietenkin Warhammer-pelin!
 • Pelikopteri 23.02.2015 – retroa, suomipelejä, kauhua ja sotalentäjiä (Checkpoint)
 • Mulkaisu: Elite: Dangerous
 • Nelinpeli Podcast 071: Yhdeksäntoista yhdeksänkymmentä
 • Mulkaisu: Evolve

Grow Home (PC)

Kun ajatellaan tyypillisiä Ubisoftin pelejä, niin ”kahdeksan henkilön kokeellinen peliprojekti” ei ole ehkä se ensimmäiseksi mieleen tuleva juttu. Mutta kyllähän Ubisoft pieniäkin pelejä uskaltaa kokeilla.

Tällä kertaa kokeilu on lievästi sanoen onnistunut, sillä Grow Home on herttainen ja hurmaava tarina pienestä robotista ja suuresta kasvista.

 

Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (3DS)

Hyrule on pelastettu ja Linkkiä odottavat kokonaan uudet seikkailut. Vanhaa ystävää pitää lähteä auttamaan, mutta ilkikurinen Skull Kid puuttuu peliin. Ilmassa leijuva ja maanisesti naureskeleva vekkuli kaappaa sankarimme hevosen ja langettaa kaamean kirouksen Linkin niskaan. Maailma ei muutenkaan makaa mallillaan, kun ilkeästi irvistävä kuu uhkaa iskeytyä maahan ja tuhota kaiken elävän. Taas on sarkaa kynnettäväksi!

Majora’s Mask 3D on alusta loppuun kerrassaan lumoava ilmestys. Maailman asukkaat valmistautuvat kaikki vääjäämättömään tuhoon ja ruuvit tuppaavat löystymään vähän jokaisella.

 

Persona Q: Shadow of the Labyrinth (3DS)

Pystyn kuvailemaan Persona Q:ta yhdellä kaiken kertovalla lauseella. Se on keskiverto RPG tyhmillä pelillisillä ratkaisuilla, eli täyttä alelaarikamaa. Nyt kun olen sanonut suuni puhtaaksi, voin ryhtyä perustelemaan mitkä tekijät ovat syyllisiä laimeaan kokemukseen.

Persona-pelisarja on koko ajan laajeneva spinoff Shin Megami Tensei -peleistä. Voin varmistaa viimeisimmän ja paljon kehutun osan, Persona 4 Goldenin, olevan juuri niin loistava kuin sanotaan. Persona Q pistää lisää pökköä sivutuotteiden pesään, koska se on Personan spinoff. Täten tarjolla on pelkkää fanipalvelusta kolmosta ja nelosta pelanneille.

 

Total War: Attila (PC)

Mitä Napoleon edellä, sitä Attila perässä. Ei siis historiallisessa mielessä, vaan pelillisessä. Total War: Attila kun tekee Rome II:lle melkein saman kuin Napoleon aikanaan Empire: Total Warille.

Toisin sanoen kyseessä on itsenäinen jatko-osa / lisäosa, joka tuunailee peliä ja lisäilee siihen pinon pienempiä ja suurempia juttuja. Mutta lisäileekö tarpeeksi, jotta voidaan puhua itsenäisen pelin arvoisesta teoksesta, eikä ylihintaisesta DLC:stä?

Artikkelit

New 3DS – entistä kolmiulotteisempi ja kivempi, huteistaan huolimatta

Nintendolle on pakko nostaa kuvitteellista lierihattua. Käsikonsolien pelättiin olevan täysin kuollut idea kun 3DS ensimmäisen kerran esiteltiin maailmalle, eikä konsolin alkutaival ollut ruusuinen. Viime vuoden lopulla Japanissa julkaistu uusin malli laitteesta saapuu nyt myös länteen, mutta kannattaako siitä innostua?

Selvennän heti alkuun, että New 3DS ei ole täysin uusi käsikonsoli. Se on vain uudistettu malli tutusta ja turvallisesta 3DS:stä uusilla herkuilla. Näitä herkkuja ovat pari uutta takanäppäintä, paranneltu 3D-efekti, uusi ohjaustikku, pikkuisen lisää hevosia konepellin alla ja kevyesti uusittu ulkoasu. Laitteet myös tukevat viime vuonna lanseerattuja Amiibo-hahmoja.

Warhammer: The End Times: Vermintide –ensikosketus osa 2: brutaalia cooppausta ja rottamiehiä

Ruotsista kuuluu kummia. Useista moninpeleistään tuttu Fatshark veivaa innolla elämänsä intohimoprojektia, Warhammer: Vermintideä. Left 4 Deadista inspiraatiota ammentavassa pelissä tarvitaan raudanlujaa tiimityötä, jotta selviytyminen olisi mahdollista.

Pääsimme tutustumaan pelin kehitysversioon ja jututtamaan sen kehitystiimiä Tukholmassa. Jaa että miltä itse peli tuntui?

Edellisessä osassa puhuimme siitä, millaisista lähtökohdista Fatsharkin väki lähti Warhammer-peliään kehittämään. Taustalla on niin sanotusti rakkaus lajia kohtaan, sillä tiimin vetäjät ovat kaikki elinikäisiä Warhammer-faneja, jotka ovat onnistuneet tartuttamaan intonsa muihinkin tiimiläisiin.

Warhammer: The End Times: Vermintide –ensikosketus osa 1: mitä tekee rahassa rypevä Warhammer-fani? Tietenkin Warhammer-pelin!

Jos maailmaan jotain kelpuutan lisää, niin Warhammer-aiheisia pelejä. Mielellään hyviä. Vaikka Games Workshop tallookin pelejään parhaan kykynsä mukaan multaan, niiden maailmat ja teemat ovat yhä todella kiehtovia, joten niihin sijoittuvat pelit ovat aina kivoja.

Se uusin yrittäjä tulee Ruotsista, missä Fatsharkin veikeä väki elää unelmaansa. He kun ovat halunneet tehdä tämän pelin jo 10 vuoden ajan.

Olemme Tukholmassa, mutta syy täällä olemiseemme löytyy yli 10 vuoden takaa menneisyydestä. Silloin pienen pelifirman kolme kaverusta haaveili, että jospa jonain päivänä saisi vielä tehdä Warhammer-pelin. Kolmikko kun oli monen muun kaltaisensa tavoin kasvanut fanittaen brittiläisen Games Workshopin synkän koomista fantasiamaailmaa.

Pelikopteri 23.02.2015 – retroa, suomipelejä, kauhua ja sotalentäjiä (Checkpoint)

Checkpointin ja Domen pelimakasiiniohjelma Pelikopteri käsittelee 23.2.15-jaksossaan useampaan kertaan retroja juttuja, kuten läpijuostuja videopelejä, maailman lähes parasta kaahailupeliä Stunt Car Racer, Final Fantasy VI:n uusioversiota, pressireissuja sekä uusia, pelattuja pelejä.

Jaksossa mukana Jukka O. Kauppinen ja Heikki Takala.

 

Nelinpeli

Mulkaisu: Elite: Dangerous

David Brabenin iisakinkirkko Elite: Dangerous julkaistiin vihdoin viime vuoden loppupuolella, ja vaikka peli ei varsinaisesti ole lähelläkään valmista, hardcore-pelaajat ottivat avaruuseepoksen tiukkaan syleilyyn ja pelin ympärille rakentunut yhteisö lähenee päivä päivältä EVE-henkisiä sitoutumisen sfäärejä.

Pökerryttävän monikerroksinen ja ankaran kädestäpitelemätön pelijärkäle on iso suupala kenelle tahansa, mutta vihkiytyneille pelaajille tarjolla on yksi lähihistorian mieleenpainuvimmista kokonaisuuksista. Ainakin koko Nelinpeli-rivistö on täysin myytyä miestä.

Nelinpeli Podcast 071: Yhdeksäntoista yhdeksänkymmentä

Nelinpelin matemaattiset ihmelapset tykittelevät eetteriin sellaisen nelijuuriyhtälön tunnetun universumin raskainta peliasiaa, että Turing kieppuu haudassaan ja Hawkingilta lipeää mopo käsistä suoraan suomalaisvalmisteiseen mustaan aukkoon!

Digitaaliyhtälöistä ratkottavaksi joutuvat mm. Evolve, The Order: 1886, Darkest Dungeon, Dragon Age: Inquisition, Saints Row 4: Re-Elected sekä Nintendon tuorein käsikonsoli-iteraatio New 3DS.

Mulkaisu: Evolve

Turtle Rockin pitkään kehittämä scifistinen moninpeli-ihme Evolve keräsi sankoin joukoin ennakkohypeä alan julkaisuissa. Left 4 Dead 2:n jälkinitkuista yhä kärsivät moninpeliaddiktit ovat odottaneet kimppapelin ja kuolinkamppailun yhdistävää moninpelieeposta silmät kierossa.

Neljä vastaan yksi -asetelmaan nojaava hirviöjahti edustaa uuden aikakauden moninpelimättöä omaleimaisella käänteellä, mutta riittävätkö nokkelat pelimuotouudistukset nostamaan pelin nettiräiskintöjen kuninkuusluokkaan?

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon jutuista lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi Miikka Lehtosen arvostelun The Order: 1886 –pelistä aika vahvalla 60 prosentin äänisaaliilla.

Grim Fandango Remastered (Linux, Mac, PC, PS4, PSV)

H1Z1-ennakko (PC)

Life is Strange Episode 1: Chrysalis (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Order: 1886 (PS4)

To Be or Not To Be (Mac, PC)

Kaikki mukaan noboilemaan Counter-Strikeen

AG Drive Soundtrack – parasta suomalaista pelimusaa ikinä

TrackIR 5 Professional lisää pelissä olemisen tuntua

Cities: Skylines – suurennuslasissa suomalainen kaupunginrakennussimulaatio (osat 1-3)

Mulkaisu: TheOrder: 1886

Nelinpeli Podcast: Metal Gear Solid -spesiaali

Mulkaisu: Karate Master 2: Knock Down Blow

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta