Uusimmat

Aerocool Dead Silence

28.03.2014 02:14 Muropaketin toimitus

Taiwanilainen Aerocool on ollut markkinoilla jo yli vuosikymmenen ajan, mutta sen tuotteita on nähty melko harvoin Muropaketin testeissä. Viime lokakuun alussa yritys kuitenkin julkaisi uuden Dead Silence Cube -kotelon, joka herätti Muropaketin toimituksen kiinnostuksen välittömästi. Dead Silence asettuu uuteen kompaktien micro-ATX-koteloiden luokkaan, jonka tarjonta kasvoi merkittävästi viime vuoden aikana. Dead Silence perustuu samaan runkoon, kuin Xigmatekin Aquila -kotelo, joka esiteltiin myös viime lokakuun alussa. Dead Silencen saatavuus on Suomessa melko hyvä ja Muropaketin hintavertailun mukaan se maksaa edullisimmillaan noin 80 euroa hieman värivaihtoehdosta riippuen.

Dead Silence toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka muoto mukailee pitkälti itse kotelon muotoa. Molemmille puolille on painettu mustavalkoinen hahmotelma kotelon etupaneelista, mutta itse kotelon kuvaa ei pakkauksessa ole. Mallimerkintä käy sen sijaan harvinaisen selväksi suurten DS-tekstien myötä. Jostain syystä pakkauksen päätyihin ei ole tehty kantamista helpottavia kahva-aukkoja, jotka olisivat olleet tämänkin kokoluokan laatikossa tarpeen. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styrox-sovittein sekä muovipussilla.

Kotelon mukana toimitettavat lisätarvikkeet löytyvät pienestä pahvirasiasta kotelon sisältä. Rasiasta löytyy kymmenkunta pientä nippusidettä, USB3.0-muunninadapteri emolevyn USB2.0-pinneille, piipperi sekä siististi nimettyihin uudelleensuljettaviin pusseihin jaotellut ruuvit ja muut pienet asennustarvikkeet. Jostain syystä testikappaleemme mukana ei tullut lainkaan käyttöohjetta, jonka kuitenkin pitäisi normaalisti kuulua toimitukseen.

Muotoilullisesti Dead Silence antaa varsin hillityn ensivaikutelman ja tutkivan silmän huomio kiinnittyy ensimmäisenä etupaneelista yläreunan yli kattoon jatkuvaan osaan, jonka etuyläreuna on pyöristetty näkyvästi. Muoviset etu-, pohja- ja kattopaneeli on pinnoitettu kumimaisen pehmeällä soft-touch-materiaalilla, josta pölyn pyyhkiminen on tavallista hankalampaa. Kotelosta on tarjolla kokomusta, musta-valkoinen, musta-punainen, musta-pinkki, musta-sininen, musta-vihreä, musta-kultainen, musta-oranssi sekä kokovalkoinen värivaihtoehto. Lisäksi valikoimasta löytyy ikkunaton ja ikkunallinen malli.

Dead Silencen ulkomitat ovat 265 x 411,3 x 381 mm (L x K x S), joten kyseessä ei ole tämän koteloluokan pienikokoisimpiin lukeutuva vaihtoehto. Dead Silencen rakenne on rungon osalta mustaksi maalattua 0,8 mm paksua kylmävalssattua terästä. Muropaketin punnituksen mukaan painoa on 7,1 kg.

Kotelo tarjoaa yhden ulkoisen 3,5 ja 5,25 tuuman asemapaikan sekä kaksi sisäistä 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa ja kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa. Kotelon jäähdytyksestä vastaa oletuksena 200 mm etutuuletin sekä 120 mm takatuuletin. Kaikkiaan koteloon on mahdollista kiinnittää viisi tuuletinta. Yhteensopivuus luvataan mini-ITX- ja micro-ATX-emolevyille.

Dead Silencen etupaneeli on yksinkertaistetun tasainen ja sen reunoilla kiertää ilmanottoaukkona toimiva ura. Värillisissä malleissa katon takaosaan jatkuva keskikaistale on värjätty ja muu kotelo musta. Etupaneelin alaosassa on pieni kiiltävä Aerocoolin logo ja yläosaan on sijoitettu huomaamattomasti 5,25 ja 3,5 tuuman asemapaikkojen aukot peitelevyineen. Etupaneeli irtoaa tarpeen vaatiessa alareunasta napakasti nykäisemällä.

Dead Silencen kattopaneelia hallitsee suurikokoinen irrotettava ritilä, joka toimii ilmanvaihtoaukkona. Myös liitännät, painikkeet ja merkkivalot on sijoitettu kattopaneelin reunoihin kiiltäväpintaisella muovilla reunustettuihin kaistaleisiin. Vasemmalta puolelta löytyy sinisellä valolla varustettu pyöreä virtapainike, pienempi pyöreä reset-painike, punainen HDD-valo sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Painikkeiden liikerata on keskipitkä ja tuntuma varsin hyvä. Oikeassa reunassa sijoitettuina puolestaan ovat kaksi USB 2.0- ja kaksi USB 3.0 -liitäntää.

Kattopaneelin ritilä on irrotettavaa mallia ja sen lukitus vapautetaan takareunan liukusalvan avulla. Etureunastaan ritilä on kiinni kahdella muovikynnellä. Ritilän taustapuolella on suodatinmatto, joten sen puhdistamisenkin kannalta irrotettavuus on eduksi. Irrotettavalla rakenteella on kuitenkin myös toinen funktio, sillä Aerocool toimittaa kotelon mukana myös toisen paneelin, joka on rakenteeltaan täysin umpinainen. Sen tarkoituksena on tarjota hieman äänenvaimennusta, jos kattotuuletinpaikoille ei ole käyttöä. Jostain syystä lukitussalpaa ei löydy molemmista paneeleista, vaan se on siirrettävä kulloinkin käytössä olevaan yksilöön.

Kattopaneelin irrotettavan osan alta paljastuvat kattotuuletinpaikat, joihin on mahdollista kiinnittää kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta. 120 mm tuulettimet on mahdollista kiinnittää kotelon metallirungon yläpuolelle (tai etupaikkaan 120 mm ja takapaikkaan 140 mm), mutta kahta 140 mm tuuletinta käyttäessä ne on sijoitettava rungon sisäpuolelle. Rungon ulkopuolelle sijoitettavien tuulettimien etuna on, että kotelon sisäpuolelle jää enemmän tilaa esimerkiksi jäähdytinkennoa varten.

Myös pohjaosaa peittää runsaat kolme senttiä korkea muovinen ”sokkelirakenne”, joka on valmistajan mukaan aerodynaamisesti muotoiltu. Rakenne on irrotettavissa rungosta, mutta totesimme toimenpiteen varsin hankalaksi. Sokkeli on keskeltä kovera ja ilmanottoaukoilla varustettu. Molemmissa päädyissä on melko kookkaat kumitassut, jotka estävät kotelon liukumista tasolla. Takaosasta on vedettävissä ulos suodatinkasetti, joka estää pölyn pääsyn virtalähteeseen. Kotelon molemmat kylkipaneelit ovat umpinaiset ja ikkunallisessa mallissa toista kylkeä koristaa 270 x 155 mm kokoinen muovi-ikkuna.

Takapaneelin layout poikkeaa melko paljon perinteisestä ratkaisusta, sillä emolevy on sijoitettu kotelon sisään vaakatasoon. Virtalähdepaikka on takapaneelin oikeassa alanurkassa ja sen vasemmalla puolella on 2,5 tuuman levypaikkojen ilmanvaihtoaukot. Keskellä vaakatasossa sijaitsee I/O-paneeli ja sen yläpuolella poistotuuletinaukko 120 tai 140 mm tuulettimelle. Edellä mainittujen oikealla puolella on neljä pystyasennossa olevaa lisäkorttipaikkaa, joiden lukitus on toteutettu näppärällä ulkopuolelta operoitavalla pikaratkaisulla, jolla kaikkien paikkojen lukitus onnistuu yhdellä sormiruuvilla. Aivan oikeaan yläkulmaan on sijoitettu kaksi läpivientiä esimerkiksi nestejäähdytyksen letkuille. Kylkipaneelit ovat kiinni suurilla muovipintaisilla sormiruuveilla.

Koska Deep Silencessä emolevy sijaitsee vaakatasossa, ei kumpikaan kylki ole erityisesti etu- tai takapuoli, vaan molemmista pääsee käsiksi useimpiin kotelon toimintoihin. Irrotimme ensin oikean kylkipaneelin, jonka takaa paljastuu kuvan mukainen näkymä. Sisätilat jakautuvat kahteen tasoon emolevyn asennusalustan myötä. Tason alapuolelta löytyvät levypaikat sekä virtalähdepaikka. Edessä ylhäällä ovat puolestaan ulkoiset 3,5 ja 5,25 tuuman asemapaikat, jotka ovat tarvittaessa irrotettavissa kotelosta. Jäähdytys hoituu oletuksena etu- ja takatuulettimien muodostaman vaakasuuntaisen ilmavirran avulla.

Vasemman kyljen puolelta pällisteltynä näkymä on hyvin samantyyppinen kuin toiseltakin puolelta. Merkittävin eroavaisuus on tason alapuoliset toiminnot, joihin ei pääse käsiksi kotelon molemmilta puolin. Kotelon rakenne helpottaa kokoonpanon asentamista, mutta toisaalta vaatii lähes välttämättä molempien kylkien avaamisen asennusvaiheessa.

Vasemman kyljen puolelta kotelon alaosassa pääsee käsiksi edessä sijaitseviin kahteen 3,5 tuuman levykelkkaan sekä takana sijaitsevaan virtalähdepaikkaan. Virtalähteen suositeltu maksimipituus on 160 mm, jotta johdot mahtuvat kulkemaan vielä järkevästi. Virtalähteen ilmanotto on toteutettu kotelon pohjan kautta ja pohjalta löytyy myös pienet kumitassut, joiden päälle virtalähde asettuu.

Levykelkat ovat muovia ja 3,5 tuuman levyn kiinnittäminen onnistuu niihin ilman työkaluja leveyssuunnassa auki liukuvan rakenteen ansiosta. Kelkka lukittuu levyn kylkien reikiin kumipehmustetuin metallitapein. Kelkkoihin on mahdollista kiinnittää myös 2,5 tuuman levy pohjasta ruuvaamalla.

Oikean kyljen puolelta emolevytason alta löytyy 2,5-tuumaisten levyjen kehikko takapaneelia vasten. Kehikossa on paikat kahdelle levylle ja levyjen kiinnittämiseksi tarvitaan tarkoitukseen suunnitellut kumiohjurit, jotka kiinnitetään ruuveille levyn kylkiin. Kehikon takana takapaneelissa on ilmanpoistoaukko, jonka kautta etupaneelista tuleva jäähdytysilma ainakin teoriassa pääsee virtaamaan ulos kotelosta.

Kotelon etuosassa sijaitsee jättikokoinen läpikuultavan musta tuuletin, joka on kooltaan 200 x 200 x 20 mm. Sen spekseiksi ilmoitetaan 500 RPM, 35,4 CFM ja 19,5 dBA. Tuuletin ottaa virtansa joko molex-liittimen tai kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta. Etutuuletin on mahdollista korvata yhdellä 120 tai 140 mm tuulettimella, mutta on hieman erikoista, ettei Aerocool ole mahdollistanut kahden tuulettimen asentamista eteen.

Jos kotelon etuosaan haluaa lisätilaa esimerkiksi yhden tuulettimen jäähdytyskennolle, on emolevytason etuosa mahdollista irrottaa ruuvien avulla. Tällöin 3,5 tuuman kiintolevypaikat poistuvat käytöstä. Osa ruuveista sijaitsee kotelon pohjassa ja niiden avaamiseksi on irrotettava kotelon muovinen pohjapaneeli, joka on melko hankala toimenpide.

Takapaneeliin emolevyn yläpuolelle on asennettu 120 mm tuuletin, joka puhaltaa ilmaa ulos kotelosta. Sen spekseiksi ilmoitetaan 900 RPM, 36,4 CFM ja 21,5 dBA. Emolevylle on mahdollista asentaa jopa 190 mm korkea prosessoricooleri, joten korkeuden puolesta kotelo ei rajoita valintaa.

Tuulettimen vasemmalta puolelta löytyy neljä täysikokoista lisäkorttipaikkaa, joiden suojana on rei’itetyt peitelevyt. Neljän korttipaikan riittävyys kahden näytönohjaimen kokoonpanoille on riippuvainen emolevyn korttipaikkojen sijoittelusta. Näytönohjaimen maksimipituus on 255 mm ulkoisen 3,5 tuuman asemakehikon ollessa paikallaan ja 320 mm kehikon ollessa irrotettuna.

Kotelon sisätilojen yläosasta löytyy kaksi 120/140 mm tuuletinpaikkaa sekä kehikot 3,5 ja 5,25 tuuman asemille. Asemien kiinnitys tapahtuu perinteiseen tyyliin ruuveilla. Asemakehikoiden irrottaminen on suositeltavaa 240 mm jäähdytyskennoa käytettäessä, mutta ne on mahdollista pitää myös käytössä, jos jäähdytin on ohut ja tuulettimet asennetaan rungon ulkopuolelle. Matkaa rungon sisäpinnasta 5,25 tuuman asemapaikan pohjaan on noin 75 mm. Sen sijaan 280 mm jäähdyttimen kanssa asemapaikat on irrotettava kokonaan, sillä jäähdytin on asennettava tuulettimineen rungon sisäpuolelle.

Etupaneeli irtoaa helposti alareunasta nykäisemällä, eikä siinä ole kiinni mitään toimenpidettä häiritseviä johtoja tai kaapeleita. Valitettavasti etupaneelin sisäpinnassa ei ole mitään suodatinratkaisua etutuulettimille, joten etupaneelin irrottaminen on tarpeellista lähinnä etutuuletinta tai asemakehikoita irrottaessa. Kuten jo aiemmin mainitsin, on harmi, että Aerocool ei ole toteuttanut rungon etuosaa niin, että asemakehikot poistamalla siihen olisi mahdollista kiinnittää kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta päällekkäin.

Myös kattopaneeli on tarvittaessa irrotettavassa takaosasta ylöspäin nykäisemällä, mutta tarvetta kyseiselle toimenpiteelle harvemmin tulee. Lisäksi kattopaneelissa on kiinni lukuisia johtoja ja kaapeleita, jotka hankaloittavat sen irrottamista rungosta.

Kokoonpanon asentaminen Dead Silenceen onnistuu melko esteettömästi, sillä operaatiota pääsee suorittamaan molemmista kyljistä sekä tarvittaessa yläkautta kattopaneelin keskiosan irrottamalla. Muropaketin testikokoonpanon tapauksessa 3,5 tuuman ulkoisen asemapaikan kehikko oli irrotettava, jotta noin 270 mm pitkä GeForce GTX 580 -näytönohjain saatiin mahtumaan paikalleen. Onneksi asemakehikon irrottaminen on tehty varsin helpoksi.

Toinen ennakkoon yhteensopivuuden kannalta kriittisistä komponenteista on prosessoricooleri, joka sopi testikokoonpanossa ongelmitta paikalleen. Käytimme melko hoikkaa (74 mm) BeQuiet! Shadow Rock Slim -cooleria, mutta joidenkin suurikokoisempien mallien kanssa ongelmia saattaa syntyä kotelon yläosan asemakehikoiden kanssa. Tilanne on toki ratkaistavissa kehikot irrottamalla, mutta siinä tapauksessa optista asemaa ei ole mahdollista asentaa. Kattoon asennettavien jäähdyttimien suhteen Dead Silencessä on varsin hyvin tilaa, etenkin jos asemakehikot jätetään kotelon ulkopuolelle.

Johdotusten piilottamisen kannalta rakenteeltaan melko avoin kotelo ei ole aivan paras mahdollinen, mutta fiksulla suunnittelulla kokonaisuudesta saa siistin. Suurin ongelma lienee vasemman kyljen puolella kulkevat kytkimien ja valojen johdot, joita on lähes mahdoton saada kulkemaan piilossa. Kotelon alaosassa ei ole tolkuttomasti ylimääräistä tilaa (etenkin jos haluaa ilman kulkevan siellä edes välttävästi), joten modulaarisilla johdoilla varustettu virtalähde on Dead Silencelle hyvä kaveri. Käytimme testikokoonpanossa Silverstonen lyhyttä (140 mm) Strider Plus 600W -virtalähdettä sekä siihen tarkoitettua PP05-lyhytkaapelisarjaa, jonka liittimet ylsivät kohteisiinsa juuri ja juuri, mutta johtosotkuilta vältyttiin.

Sisältö

  1. Aerocoolin ja Bitfenixin micro-ATX-kuutiokotelot parivertailussa
  2. Aerocool Dead Silence
  3. BitFenix Phenom Micro-ATX
  4. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto