Uusimmat

Gigabyte MA785GT-UD3H

26.08.2009 09:24 Muropaketin toimitus

Gigabyte MA785GT-UD3H:n pahvilaatikon edestä löytyy ominaisuuksia mainostavia tarroja enemmän kuin normaali kuluttaja pystyy sisäistämään. Näyttävimmin Gigabyte mainostaa mallinimen ohella Ultra Durable 3:a, jolla yritys viittaa kahden unssin painoiseen kupariseen piirilevykerrokseen, japanilaisiin solid-tyyppisiin pitkäikäisiin kondensaattoreihin, laadukkaisiin mosfetteihin sekä kahteen BIOS-piiriin.

Asus M4A785TD-V EVOn tavoin Gigabyte MA785GT-UD3H:n mukana toimitetaan hyvin niukka arsenaali oheismateriaaleja, sillä ohjekirjojen ohella mukana tulee ajuri-CD-levy, PATA-kaapeli, kaksi tarraa I/O-liitinsuoja sekä kaksi Serial ATA -kaapelia.

Gigabyte käyttää vankkumattomana aiempien emolevyjensä tavoin tumman sinistä piirilevyä, jossa olevat liittimet on värikoodattu valkoisiksi, sinisiksi, keltaisiksi ja oranssiksi. North- ja southbridgeä jäähdytetään passiivisesti, eikä välissä ole lämpöä tasaamassa lämpöputkea, mutta Asuksesta poiketen virransyötön mosfetteja ei jäähdytetä millään tavoin.

Vaikka Gigabyten tarjonta on Suomessa vähintäänkin hyvällä mallilla, testiin saapunutta MA785GT-UD3H-mallia ei onnistuttu löytämään ensimmäisenkään jälleenmyyjän tuotevalikoimista. Emolevy saapuu hyvin varmasti jossain vaiheessa Suomen maakamaralle, jolloin hinta tullee olemaan alle 100 euroa.

I/O-liitinvalikoima on hyvin samanlainen kuin Asuksen 785G-mallissa ja se käsittää kuusi USB 2.0 -liitintä, PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, VGA-, DVI- ja HDMI-liittimet kuvalle ja jälkimmäisimmän osalta myös äänelle, optisen liittimen digitaaliselle äänelle, FireWire- ja verkkoliittimet sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Korttipaikkaliittimien valikoima eroaa hieman Asuksesta, sillä PCI Express x16 -liittimiä on kaksi, mutta PCI Express x1 -liittimiä on peräti kolme ja PCI-liittimiä kaksi. Asuksen tavoin ylemmän PCI Express x16 -liittimen nopeus on x16 ja alemman x4. Emolevyn ääniominaisuuksista on vastuussa Realtekin ALC889A-äänikoodekkipiiri ja verkko-ohjaimena toimii samaisen valmistajan 8111C-piiri.

SB710-southbridgeä jäähdytetään alumiinisella siilillä ja se ohjaa vaalean sinisiksi värikoodattuja Serial ATA -liittimiä, joihin asennetut kiintolevyt voi asettaa toimimaan RAID 0-, 1- 10- ja JBOD-tasoihin. Piirilevyltä löytyy valkoisin tekstein ehostettuna emolevyn eri ominaisuuksia ja kuvasta voi nähdä esimerkiksi kahden BIOS-piirin vierestä tekstin DualBIOS, Serial ATA -liittimien vierestä SATA2:n ja Texas Instrumentsin TSB43AB23-FireWire-piirin vierestä tekstin 1394.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on kanavan perusteella värikoodattu joko valkoiseksi tai vaalean siniseksi. DDR3-tyyppistä muistia voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua eli jokaiseen liittimeen maksimissaan neljän gigatavun muistikamman. Gigabyte tukee 833 MHz:n muistikellotaajuutta, mutta ylikellottamista varten BIOSista löytyy kerroin myös 900 MHz:n kellotaajuudelle. Muistiliittimien vierestä, emolevyn reunalta löytyy valkoiseksi värikoodattu PATA- ja 24-pinninen virtaliitin.

Socket AM3 -prosessorikannan ja I/O-liittimien välistä löytyy jo aiemmin mainostetut solid-tyyppiset alumiinikondensaattorit, suojatut kelat sekä passiivisesti jäähdytetyt mosfetit. Käytössä on 4+1-vaiheinen virransyöttö, mikä käytännössä tarkoittaa neljää vaihetta prosessorille ja yhtä vaihetta integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle. Asuksen nelipinnisen lisävirtaliittimen sijaan Gigabyte emolevystä löytyy nykyaikaisempi kahdeksanpinninen liitin.

BIOS tarjoaa nykyaikaiset säätömahdollisuudet muun muassa prosessorikertoimen, referenssikellotaajuuden, muistikellotaajuuden sekä integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuuden asettamiseen. Sama koskee myös jännitteitä.

Muistiasetuksia löytyy reilunpuoleisesti ja asetusten vierestä näkyvät selvästi SPD- ja Auto-asetukset.

Integroidun grafiikkaohjaimen muistikäyttöä voi säätää ja valita onko käytössä pelkästään SidePort Memory -muistipiiri vai lisäksi myös keskusmuistista lohkaistu muistikapasiteetti.

Tarkkailumahdollisuuksien osalta samassa valikossa on listattu jännitteitä, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä erilaisia tuulettimien käyttöön vaikuttavia asetuksia.

Sisältö

  1. AMD 785G -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte)
  2. AMD 785G -piirisarja
  3. Asus M4A785TD-V EVO
  4. Gigabyte MA785GT-UD3H
  5. Testikokoonpanot, suorituskyky & integroitu grafiikkaohjain
  6. ATI Radeon HD 4200:n ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat