Uusimmat

Asus M4A785TD-V EVO

26.08.2009 09:24 Muropaketin toimitus

Asus M4A785TD-V EVO on paketoitu yritykselle hyvin tunnusomaiseen vihreäpainotteiseen laatikkoon, jonka edessä mainostetaan näkyvästi mallinimeä, ominaisuuksia sekä muun muassa tuettuja prosessoreita, muisteja ja piirisarjaa. Emolevyn ohella pakkauksen sisältä paljastuu niukka valikoima oheismateriaaleja. Asus on paketoinut kylkiäisiksi mukaan ohjekirjan, ajuri-CD-levyn, tarran, I/O-liittimien suojapaneelin, PATA-kaapelin, neljä Serial ATA -kaapelia sekä kotelon liittimien pikakiinnityskannat.

Asus on pitänyt emolevynsä suunnittelun maltillisena ja ruskealta piirilevyltä löytyy sinisiksi, valkoiseksi, harmaiksi ja mustiksi värikoodattuja liitäntöjä. Asuksen muotoilijat ovat päässeet toteuttamaan itseään ainoastaan siileissä, joista varsinkin virransyötön ja 785G-piirisarjan siilit ovat lennokkaan näköisiä. Suurin osa nykypäivän emolevyistä on varustettu lämpöputkilla, joiden tarkoitus on tasoittaa siilien välisiä lämpötilaeroja, mutta Asus ei ole nähnyt niitä tarpeellisiksi.

Emolevyvalmistajista Asuksen tarjonta on mahdollisesti Suomen paras, mikä näkyy myös M4A785TD-V EVOn saatavuudessa. Emolevy löytyy lukuisten jälleenmyyjien tuotevalikoimista ja hintataso liikkuu suopeasti noin 90 eurossa.

I/O-liitinvalikoima on monipuolinen ja käsittää näppäimistön PS/2-liittimen ohella kuusi USB 2.0 -porttia sekä FireWire-, eSATA- ja verkkoliittimen. Ääniliittimien puolesta valikoimasta löytyy kuusi analogista 3,5 millimetristä liitintä sekä digitaalista ääntä varten optinen liitin. Integroidun grafiikkaohjaimen kuvan voi viedä eteenpäin analogisena VGA- tai digitaalisena DVI- tai HDMI-liittimessä, joista jälkimmäinen tukee myös äänen kuljettamista kuvan kera samassa kaapelissa.

PCI Express x16 -liittimiä löytyy kaksin kappalein, mutta kuten jo 785G-piirisarjakäsittelyn yhteydessä totesimme, käytössä on ainoastaan yksi x16-linja, joka on pyhitetty siniselle liittimelle, eikä sitä ole mahdollista jakaa kahdeksi x8-linjaksi kahden näytönohjaimen konfiguraatiota varten. Harmaan PCI Express x16 -liittimen nopeus on x4. Lisäksi M4A785TD-V EVOn valikoimista löytyy yksi PCI Express x1 -liitin sekä kolme PCI-liitintä.

Emolevyn reunalta löytyy pienempiä piirejä, joista alimmainen on VIAn kahdeksankanavainen VT1708S-äänipiiri ja ylemmäksi on sijoitettu Realtekin gigabitin RTL8112L-verkkopiiri. Piirilevyllä on huomattavissa Asuksen uusi käytäntö nimetä emolevyltä löytyviä ominaisuuksia ja ylemmässä kuvassa näkyy merkintä ylimääräisestä kahden unssin painoisesta kuparikerroksesta piirilevyssä, gigabitin verkko-ohjaimesta sekä GPU NOS -ominaisuudesta. GPU NOS on teknologia, joka tutkii 3D-aktiivisuutta ja nostaa tarpeen mukaan grafiikkaohjaimen suorituskykyä.

Alakulmasta löytyy SB710-southbridge, joka on vastuussa viiden Serial ATA -liittimen sekä PATA-liittimen ohjauksesta. Serial ATA -liittimeen asennetut kiintolevyt on mahdollista asettaa toimimaan RAID 0-, 1-, 10- ja JBOD-tasoihin. Alakulmasta löytyy myös FireWiren ohjauksesta vastuussa oleva VIAn VT6308P-piiri. Valitettavasti emolevystä ei löydy virta- ja reset-näppäimiä, jotka ovat löytäneet tiensä lähes poikkeuksetta kaikkiin Asuksen nykyisiin emolevyihin.

Piirilevymerkintöjen osalta esillä on Hybrid CFX, joka viittaa Hybrid CrossFireX -tukeen, TurboV-ylikellotustyökalu sekä Turbo Key, jolla virtanäppäimeen voi asettaa ylikellotuksen aktivoivan toiminnon. Viimeisellä näkyvissä olevalla Express Gate -tekstillä Asus viittaa ominaisuuteen, jolla ilman varsinaisen käyttöjärjestelmän latausta käyttöön voi ottaa muutamassa sekunnissa Linux-pohjaisen emolevylle integroidun käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmällä onnistuu muun muassa surffailu, sähköpostien lukeminen ja pikaviestiminen.

Muistiliittimiä löytyy neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella mustaksi tai siniseksi. DDR3-muistia voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua ja ilman ylikellottamista tuettuna on virallisesti maksimissaan 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuus, mutta ylikellotusta varten emolevy tarjoaa kertoimet 900 MHz:iin (1800 MHz DDR) asti. Muistiliittimien vierestä löytyy 24-pinninen virtaliitin ja toiselta puolelta AM3 CPU Support -merkintä viittamassa Socket AM3 -prosessorikantaan sekä SidePort Memory, joka puolestaan viittaa integroidun grafiikkaohjaimen käyttöön pyhitettyyn DDR3-muistipiirin. Kyseinen muistipiiri löytyy 785G:n vierestä ja näkyy puoliksi siilin alta kuvan vasemmassa reunassa.

Prosessorikantana emolevyssä on AMD:n uusin Socket AM3 ja sen vierestä löytyy pitkät rivistöt solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, suojattuja keloja sekä mosfetteja jäähdyttävä siniseksi anodisoitu siili. Käytössä on 8+2-vaiheinen virransyöttö, joista kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi vaihetta integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle. Nelipinnien lisävirtaliitin on sijoitettu aivan virransyötön viereen ja toiselta sivustalta löytyy passiivijäähdytteinen 785G-piirisarja.

BIOS tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kaikenlaiseen säätämiseen ja ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta löytyvät asetukset referenssitaajuudelle, integroidun grafiikkapiirin kellotaajuudelle, prosessorikertoimelle, prosessorijännitteille sekä muun muassa HyperTransport-väylälle.

Samaisesta valikosta löytyvät myös asetukset muistikellotaajuudelle, muistiasetuksille, muistijännitteelle sekä piirisarjajännitteelle.

Muistiasetuksia on tuttuun tapaan reilunpuoleisesti ja niitä voi säätää joko kanavakohtaisesti tai asettaa samat asetukset toimimaan molemmille kanaville.

Prosessorin tiedot on listattu omaan valikkoon ja siitä löytyy tiedot mallista, versiosta, välimuisteista sekä muun muassa prosessorin, Northbridgen ja HyperTransport-väylän kellotaajuudesta. Alempaa voi säätää Cool’n’Quietin tilaa, C1E-tilaa sekä esimerkiksi ACC-asetusta (Advanced Clock Calibration).

Integroidun grafiikkaohjaimen osalta voi säätää SidePort Memoryn ohella käytettävää muistia, joka lohkaistaan keskusmuistista, SidePort Memory -muistipiirin kellotaajuutta ja jännitettä sekä kytkeä HDMI:n kautta välitettävä ääni päälle tai pois päältä.

BIOSista löytyy tuttuun tapaan lämpötila-, tuulettimien kierrosnopeus- ja jännitearvoja, mutta valitettavasti listasta puuttuu esimerkiksi muistijännite. Samaisesta valikosta onnistuu tuulettimien kierrosnopeuksien säätäminen lämpötilojen mukaan.

BIOSin päivittäminen luonnistuu EZ Flash 2 -toiminnolla esimerkiksi USB-tikulta ja samaisesta valikosta voi asettaa Express Gatea käsittäviä tietoja ja tutkia verkon tietoja AI NET 2:lla.

Sisältö

  1. AMD 785G -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte)
  2. AMD 785G -piirisarja
  3. Asus M4A785TD-V EVO
  4. Gigabyte MA785GT-UD3H
  5. Testikokoonpanot, suorituskyky & integroitu grafiikkaohjain
  6. ATI Radeon HD 4200:n ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto