Uusimmat

AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, AMD OverDrive & Fusion Utility

27.04.2010 07:01 Muropaketin toimitus

Phenom II X6 1090T Black Edition on ulkoisesti kuten mikä tahansa muu AMD:n Phenom-tuoteperheen prosessori ja käyttää Socket AM3 -prosessorikantaa. Ydintä suojaamassa ja lämpöä levittämässä on kuparinen heatspreader, jonka päällä olevista teksteistä selviää kyseisen prosessorin olevan valmistettu tämän vuoden 10. viikolla. Lisäksi se paljastaa käyttöjännitteen olevan 1,325 volttia, ytimen valmistuksen tapahtuneen Saksassa ja pakkauksen Malesiassa.

Thuban-prosessoreiden odotetaan saapuvan Suomeen myyntiin pikaisesti tänään tapahtuneen julkaisun jälkeen ja Phenom II X6 1090T Black Editionin 289 dollarin suositushinnan perusteella hintataso tulee asettumaan hieman 300 euron tuntumaan.

Thuban-prosessorit perustuvat samaan K10-arkkitehtuuriin, joka julkaistiin syksyllä 2007 ja starttasi käyntiin 65 nanometrin prosessilla valmistettavilla prosessoreilla. Arkkitehtuuri päivittyi viime vuoden alussa nykyiseen 45 nanometriin ja myöhemmin tänä vuonna sen on tarkoitus hypätä 32 nanometriin.

Pohjalla on sama idea kuin jo reilut kolme vuotta sitten eli kullakin ytimellä on oma 64 kilotavun L1-välimuisti käskyille ja datalle sekä lisäksi 512 kilotavua L2-välimuistia. Thubanin tapauksessa ytimiä on kuusi kappaletta ja ylemmässä kuvassa ytimet näkyvät symmetrisesti aseteltuina sinivihreinä suorakulmioina. Kunkin ytimen vieressä violettina näkyvä matriisi on puolestaan ytimien L2-välimuisti.

L1- ja L2-välimuistien ohella Thubanissa on kuusi megatavua L3-välimuistia, joka näkyy kuvan vasemmassa laidassa ylhäällä vihreänä ja alhaalla vihreänä/punaisena/violettina. Kuva selventää sen tosiasian, kuinka paljon pelkät välimuistit kuluttavat piirin pinta-alasta. Välimuistin kasvattaminen sinällään on helppo operaatio prosessorivalmistajille, mutta samalla se kasvattaa reilusti piirin pinta-alaa ja näin ollen tuotantokustannuksia. Uudet valmistusprosessit pienentävät piirien pinta-alaa, minkä myötä valmistajat kykenevät tuomaan sykleittäin uusia prosessoreita, joissa välimuistien kokoja on kasvatettu vuosi vuodelta. Esimerkiksi 65 nanometrin K10-arkkitehtuuriin perustuvissa prosessoreissa on maksimissaan kaksi megatavua L3-välimuistia ja 45 nanometrin myötä välimuistin määrä kolminkertaistui kuuteen megatavuun.

Thubanin piisiru rakentuu 904 miljoonasta transistorista ja sillä on pinta-alaa 346 neliömillimetriä. Intelin kuusiytimisen Core i7-980X Extreme Editionin vastaavat luvut ovat 1,17 miljardia transistoria ja 248 neliömillimetriä. Käytännössä se tarkoittaa, että Intelin prosessorissa on lähemmäs 300 miljoonaa transistoria enemmän muun muassa 12 megatavun L3-välimuistin takia, mutta kehittyneemmän 32 nanometrin valmistusprosessin myötä pinta-ala on reilusti pienempi.

Thubaniin integroitu kaksikanavainen muistiohjain tukee Socket AM2+ -kannallisilla emolevyillä DDR2-1066-muisteja ja Socket AM3 -emolevyillä DDR3-1333-muisteja. Tuettujen käskykantojen listalta löytyy MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, AMD64, Cool’n’Quiet, NX bit sekä AMD-V.

Kuvassa vasemmalla Phenom II X6 1090 Black Edition, oikealla Phenom II X4 965 Black Edition.

Kuusiytiminen Phenom II X6 1090T Black Edition ja neliytiminen Phenom II X4 965 Black Edition ovat päällisin puolin täysin identtisiä ja ne erottaa toisistaan ainoastaan heatspreaderin päällä olevista teksteistä.

CPU-Z-ohjelman uusin virallinen 1.54-versio ei tunnista Phenom II X6 1090T Black Edition -prosessoria aivan oikein, sillä Name-kentässä nimenä näkyy mallina 1095T. Tiedoista selviää prosessorin 3,6 GHz:n Turbo CORE -kellotaajuus, välimuistit sekä muun muassa ytimien sekä säikeiden määrä (6 kpl).

Testeissä käytettiin kahta kahden gigatavun DDR3-1333-muistikampaa, joita ajettiin 7-7-7-20 1T -muistiasetuksilla. CPU-Z:n tiedoista näkyy edellä mainittujen muistitietojen ohella myös prosessoriin integroidun DDR3-muistiohjaimen 2,0 GHz:n vakiokellotaajuus (NB Frequency).

Thuban ei kasvata TDP-arvoa yli aiempien rajojen ja se toimii emolevyissä, jotka tukevat 125 watin TDP-arvollisia prosessoreita. Käytännössä siis lähes kaikkien Socket AM3 -kannallisten emolevyjen pitäisi tukea Thuban-prosessoreita, mutta ilman BIOS-päivitystä päivitysoperaatiosta ei välttämättä selviydy. Uudet AMD 800 -tuoteperheen piirisarjoihin perustuvat emolevyt tukevat Thubania suoraan ja sen kanssa samaan aikaan julkaistu 890FX on varta vasten kohdistettu käytettäväksi AMD:n uutuusprosessorin kanssa.

Muropaketti testasi Thubanin toimivuutta Asuksen uudella 890FX-piirisarjallisella Crosshair IV Formula -emolevyllä, jolla prosessori toimi moitteetta.

 

AMD OverDrive & Fusion Utility

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

AMD julkaisi viime vuoden keväällä AMD OverDrive -nimisen ohjelmiston 3.0-version, joka toi mukanaan uusina ominaisuuksina muun muassa AMD Black Edition Memory Profile- eli B.E.M.P- sekä AMD Smart Profiles -profiilit. Muiden ominaisuuksien joukkoon AMD listasi kustomoitavat automaattiset ylikellotustoiminnot sekä parannetut tarkkailuominaisuudet, mukaan lukien tuulettimien säätömahdollisuuden.

Ohjelmisto on ehtinyt päivittyä 3.2.1-versionumeroon, mutta ohjelman toiminnot ja yleisilme on pysynyt samankaltaisina. System Information -valikon Basic-alavalikossa on listattu prosessorin ja muistien käytössä olevia tietoja.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

Status Monitor -valikon alta löytyy CPU Status -alavalikko, josta onnistuu prosessoriytimien tarkempi tarkkailu. Ohjelmassa on listattu kunkin ytimen sen hetkinen käyttöaste, käyttöastehistoria, kellotaajuus, kerroin, käyttöjännite sekä lämpötila. Ohjelma ei tunnistanut testeissä käytetyllä Asuksen Crosshair IV Formula -emolevyllä Status-välilehdellä käyttöjännitteeksi kuin VID-arvon eli 1,325 volttia. Tarkka prosessorijännite näkyy Board Status -välilehdeltä.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

Performance Control -valikon Clock/Voltage-alavalikosta onnistuu prosessorin kertoimen ja referenssikellotaajuuden säätäminen sekä integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuuksien säätäminen sitä tukevilla emolevyillä. Lisäksi valikko antaa käyttäjälle vapaat kädet jännitteiden, prosessoriytimien kertoimien, HyperTransport-väylän kertoimen ja -kellotaajuuden sekä PCI Express -väylän kellotaajuuden asettamiseen.

Uutuutena mukana on Thuban-prosessoreiden Turbo CORE -tekniikkaa käsittelevä ikkuna, josta voi kytkeä ominaisuuden päälle ja pois päältä. Lisäksi ikkunasta näkyy kunkin ytimen sen hetkinen kellotaajuus ja käyttöjännite sekä asetusten säätämisen jälkeen voimaan astuvat asetukset. Valikosta voi valita, kuinka monen ytimen kellotaajuutta nostetaan Turbo COREn aktivoituessa, kertoimilla asetettavat ytimien kellotaajuudet sekä prosessorin käyttöjännite.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

AMD:n toinen hehkuttama ohjelma on Fusion Utility, joka on keskittynyt lähinnä Windowsin erilaisten virransäästöä käsitteleviin ominaisuuksiin. Ohjelmasta löytyy kuitenkin mahdollisuus asettaa automaattinen ylikellotustoiminto, jonka suorittaminen kestää AMD:n mukaan 2-20 minuuttia ja sen aikana ohjelma laskee ylikellotusmarginaalin ja onnistuneen kierroksen päätteeksi käynnistää tietokoneen uudelleen. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen ohjelma avautuu automaattisesti ja käyttäjä voi valita halutun kellotaajuuden. Ominaisuus on tuettuna ainoastaan Phenom ja Phenom II Black Edition -tuoteperheiden prosessoreilla.

Sisältö

  1. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition (Thuban)
  2. Tekniikkakäsittely
  3. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, AMD OverDrive & Fusion Utility
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus- & lämpötilamittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto