Uusimmat

Lämpötilamittaukset, melumittaukset & loppusanat

24.01.2011 17:22 Muropaketin toimitus

 

Lämpötilamittaukset

Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin testikokoonpanon, joka koostui Intel Core i7 920 -suorittimesta, Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Qimondan yhden gigatavun DDR3-muistikammasta, Noctua NH-U12P -prosessoricoolerista, NVIDIA GeForce 285 GTX -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä sekä Corsairin HX620W-virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz (20×180 MHz) kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä.

Testikokoonpano asennettiin Antec Lanboy Airiin oletusasettelun mukaisesti, sekä edellä esitellyn kustomoidun asettelun mukaisesti. Kotelon sisään puhaltavan takatuulettimen vuoksi prosessoricoolerin tuuletin asennettiin Lanboy Airissa puhaltamaan kotelon etupaneelia kohti. Verrokkikoteloksi valitsimme Muropaketin testikotelona viimeajat toimineen Cooler Master HAF X:n, joka keräsi kehut edellisessä täystornikotelovertailussa ja asettuu lähelle samaa hintaluokkaa Lanboy Airin kanssa.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor- sekä GPU-Z-ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.8.2 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui noin 23 asteen tienoilla. Antec Lanboy Airilla testit ajettiin tuulettimien low ja high-asetuksilla. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H”, jotka tarkoittavat siis ”Low” ja ”High”.

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa aiempiin kokemuksiin pohjaten vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Rasituksessa jäähdytyksen todelliset kyvyt tulevat vasta esiin. Rasituksessa suurimmat lämpötilalukemat mitattiin tälläkin kertaa prosessorilta ja näytönohjaimen grafiikkapiiriltä.

Tulosten perusteella Lanboy Air kilpailee suorituskyvyn osalta parhaimmillaan hyvinkin tasaisesti verrokkina olleen Cooler Master HAF X:n kanssa. Parhaimmillaan Lanboy Air oli oletusasettelulla ja tuulettimien maksimikierroksilla. Suurimmat erot minimi- ja maksimikierrosten välillä esiintyi piirisarjan lämpötilassa. Prosessorin lämpötilaan vaikutus oli sen sijaan vain yhden asteen luokkaa. Muokatulla komponenttiasettelulla, jossa emolevyn, virtalähteen, kylkituulettimien ja etutuulettimien paikkaa oli vaihdettu, mittaustulokset olivat selvästi korkeampia.

Melumittaukset

Aiempien tapaan koteloiden jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna. Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Corsairin hiljaista 12 cm tuulettimella varustettua HX620W-virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä hyppylangalla toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös virtalähteen melutaso koteloon asennettuna mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin. Virtalähteen melumittaukset tehtiin Antec Lanboy Air -koteloon asennettuna, koska sen todettiin olevan rakenteellisesti avoimempi ja täten eristävän heikommin ääntä.

Antecin tuulettimet saa asetettua pyörimään kahdella eri nopeudella, joten mittaukset tehtiin molemmilla nopeusvaihtoehdoilla. Nämä ovat eriteltynä kuvaajaan L- ja H-kirjaimilla varustettuna. Täydellä tuulettimien pyörimisnopeudella Lanboy Air on melkoinen melupesäke, sillä lukemat pyörivät mittaussuunnasta riippuen jopa 45 desibelin lukemissa. Tällöin kuultavissa on voimakasta ilman huminaa sekä korkeahkoa tuulettimien moottoreista kantautuvaa huminaa. Minimikierroksilla ääni laskee huomattavasti maltillisemmalle tasolla, vaikka tällöinkään ei voida puhua äänettömästä kokoonpanosta. Suunnasta riippumatta mittariin saatiin 37 desibelin lukemat, jota voitaneen pitää hyvänä tuloksena tämän lajityypin kotelolta. Minimikierroksilla syntyvää ääntä kuvaa parhaiten tasainen vaimea ilmavirran humina sekä pieni tuulettimien hurina.

Loppusanat

Antec Lanboy Air on ehdottomasti yksi viimeaikojen mielenkiintoisimmista kotelotuotteista markkinoilla jo pelkästään innovatiivisen perusajatuksen ansiosta. Oman maun ja tarpeiden mukaan kustomoitava kotelo on varmasti monen tietokoneharrastajan mielestä erittäin kiinnostava ajatus ja Antec on lähtenyt rohkeasti toteuttamaan sitä. Vaikka Lanboy Air tarjoaa lukuisia kustomointivaihtoehtoja, ei käyttäjällä ole suoranaisesti vapaita käsiä toteutuksen suhteen. Käytännössä kotelosta löytyy viitisen osa-aluetta, joita käyttäjä voi muokata mieleisekseen. Kaikille se ei välttämättä riitä.

Kotelon muokkausmahdollisuuksiin nähden tietyt kiinnitysratkaisut on toteutettu hieman kömpelösti. Esimerkiksi kylkipaneelien kuusi erillistä sormiruuvia saattavat alkaa tympäistä, jos kylkeä tulee tarve irrottaa useamman kerran lyhyessä ajassa. Sen kiinnitys voisi olla toteutettu vaikkapa samaan tyyliin saranoituna, kuin kyljen pienempi etupuolisko. Kaikki eivät ole välttämättä kovin tyytyväisiä suurehkosta ruuvimeisselin tarpeesta asennusvaiheessa, mutta vielä ärsyttävämpää oli ainakin testikappaleen tapauksessa jumissa olleet ruuvikierteet, joihin törmäsi ajoittain ympäri koteloa (PÄIVITYS 7.2.2011: Ongelma koski vain esituotantosarjan koteloita). Normaalikäytössä kismitystä saattaa aiheuttaa pölysuodattimien puute, joka tarkoittaa erittäin avonaisessa kotelossa runsasta pölyimurin käyttötarvetta.

Lanboy Airin hyviä puolia edustavat lukuisat tuuletinpaikat, mukana toimitettavat viisi säädettävää tuuletinta ja sitä kautta jäähdytysteho, muokattavuuden luomat (rajalliset) mahdollisuudet, jykevät kantokahvat, USB 3.0 -liitäntä ja kiintolevyjen kiinnitys. Kumitukien varaan viritettävä kiintolevykiinnitys on nähty jo aiemmin muutamassa Antecin kotelossa, mutta siitä huolimatta se on varsin innovatiivinen ja toimiva ratkaisu.

Antec Lanboy Air jättää itsestään hieman ristiriitaisen vaikutelman. Se on varsin toimiva kotelo ja ajatus muokattavuudesta toimii vähintäänkin tyydyttävästi, mutta siitä huolimatta noin 200 euron hintalappu tuntuu turhan jyrkältä. Suoranaisesti suositella Lanboy Airia ei tähän hintaan siis voi, mutta jos ominaisuudet tuntuvat sopivan omaan käyttöön vielä tämän artikkelin lukemisen jälkeen, saattaa se hoitaa hommansa hyvinkin kelvollisesti.

 

Hyvää
  • Jäähdytysteho
  • Tuuletinpaikkojen määrä
  • Mukana viisi säädettävää tuuletinta
  • Muokattavuus varauksin
  • Kantokahvat
  • Kiintolevyjen kiinnitys
Huonoa
  • Hinta
  • Muokattavuuden rajallisuus
  • Ei pölysuodattimia
  • Yhteensopivuus korkeiden prosessoricoolerien kanssa
  • Runsas ruuvimeisselin tarve asennuksessa

 

 

Sisältö

  1. Antec Lanboy Air
  2. Ulkoista tarkastelua
  3. Kotelon muunteleminen & kokoonpanon asennus
  4. Lämpötilamittaukset, melumittaukset & loppusanat