Uusimmat

Kotelon muunteleminen & kokoonpanon asennus

24.01.2011 17:22 Muropaketin toimitus

Koska Lanboy Air on suunniteltu alusta pitäen muokattavaksi, jää se harvalla käyttäjällä perusmuotoonsa. Seuraavaksi esittelen muutaman esimerkin niistä mahdollisuuksista, joita modulaarinen rakenne käyttäjälle tarjoaa. Esimerkkitapauksessa käyttäjä haluaa muuttaa etupaneelin järjestystä, vaihtaa optisten asemien asentoa sekä vaihtaa emolevyn ja virtalähteen paikkaa. Apuvälineeksi tarvitaan ainoastaan ristipäinen ruuvimeisseli.

Ensimmäiseksi haluamme muuttaa etupaneelin järjestystä niin, että 5,25 tuuman asemapaikat ovat keskellä ja tuuletinmodulit sijaitsevat ylhäällä ja alhaalla. Homma alkaa tuuletinmoduulien ja 5,25 tuuman asemapaikkojen suojalevyjen irrottamisella. Niistä jokainen on kiinni kahdella ristikantaisella ruuvilla.

Etupaneelin komponentteja irrottaessa huomio kiinnittyi osassa ruuveista esiintyneeseen kuivaan ruostepölyyn. Samaa ilmiötä on esiintynyt myös joskus aiemmin Antecin koteloiden yhteydessä ja syyksi on kerrottu tuotannon alkuvaiheessa valmistettujen koteloiden pitkällä varastointiajalla. Käytännössä totesimme myös joidenkin ruostuneista rei’istä peräisin olevien ruuvien olevan erittäin hankalia kierrettäviä puhtaille käyttämättömille kierteille.

PÄIVITYS 7.2.2011: Olin Anteciin yhteydessä ruostuneisiin kierteisiin liittyen ja he kertoivat kyseistä ongelmaa esiintyneen esisarjan koteloissa, jotka olivat seisseet tehtaan varastoissa pitkään. Myös saamamme testikappale kuului tähän erään. Antec lähettikin ystävällisesti uuden kotelon tarkistettavaksemme ja totesimme, ettei ruosteongelmaa enää esiintynyt missään puolella koteloa. Tämän perusteella voitaneen olettaa, että ruosteongelmat ja hankalasti kierrettävät ruuvit eivät koske kaupasta saatavia koteloyksilöitä.

Etupaneelin osien kiinnittäminen hoituu tekemällä irrotusvaiheen toimet päinvastaisessa järjestyksessä. Testikappaleen tapauksessa sinällään helppoa toimenpidettä hidasti ruosteiset ruuvit. Hieman harmillisesti kotelon mukana ei toimiteta ylimääräisiä 5,25 tuuman asemapaikkojen suojalevyjä, sillä nyt käyttäjä ei voi halutessaan jättää toista etutuuletinta asentamatta ilman, että etupaneelin jää ammottava aukko. Kuvassa nähtävissä etupaneelin muutostoimenpiteet suoritettuna.

Etupaneelin ulkopuolisten komponenttien muutosten lisäksi haluamme muuttaa optisten asemien paikat poikittaissuuntaisiksi, joten kiinnityskiskot oli käännettävä tarkoitukseen sopivaan asentoon. Kiskojen kiinnitys on toteutettu toisesta päästä yhdellä ruuvilla ja toisesta päästä metallikoukulla. Asema kiinnitetään kiskoon kahdella ruuvilla per puoli. Poikittain asennettu optinen asema jää etuosastaan saranoidun kylkiluukun taakse ja sopii erityisesti kokoonpanoon, jossa levyjen pyörittämisen tarve on vähäistä. Tällä tavoin etupaneelin ilme pysyy yksinkertaisempana.

Jos kokoonpanossa aiotaan käyttää 2,5 tuuman asemia, niiden virallinen paikka on kotelon pohjalla. Kiinnitys tapahtuu pohjan kautta neljällä ruuvilla ja silikonityynyllä. Silikonityynyt asetetaan levyn ja kotelon rungon väliin vaimentamaan värinöiden siirtymistä.

Seuraavaksi haluamme vaihtaa emolevyn ja virtalähteen paikat perinteisen mallin mukaiseksi – virtalähde ylös emolevyn päälle. Homma alkaa kiintolevykehikon ja kiskojen irrottamisella. Kiintolevykehikko on kiinni yhdellä sormiruuvilla ja kiskot puolestaan neljällä ristikantaruuvilla.

Seuraavaksi on vuoro irrottaa kotelon takapaneeli, joka on kiinni viidellä ristikantaruuvilla. Kun takapaneeli on irti, voidaan yhdellä ruuvilla runkoon kiinnitetty emolevykelkka vetää ulos kotelosta. Kelkan taustapuolen muovisia johtojensidontalenkkejä on tosin hieman ohjailtava käsin, jotta kelkka liukuu ulos sujuvasti. Viimeisenä vaiheena on vuorossa emolevykelkan ylä- ja alakiskon irrottaminen. Kumpikin kisko on rungossa kiinni kahdella ruuvilla.

Emolevykelkan, kiskojen, takapaneelin ja virtalähdekehikon asentaminen uusille paikoilleen tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä irrottamiseen nähden. Lopputulos on kuvien mukainen. Virtalähteen voi asentaa ottamaan jäähdytysilmansa alapuolelta kotelon sisältä tai yläpuolelta kotelon katon ilmanottoaukkojen kautta.

Kuvassa testikokoonpano asennettuna koteloon vaihtoehtoisella asettelulla. Kertauksena muutokset: etupaneelin tuulettimet ylhäällä ja alhaalla, DVD-asema poikittain, kiintolevyt ylhäällä ja alhaalla pitkittäin ja poikittain, virtalähde kotelon yläosassa ja emolevy virtalähteen alapuolella. Esimerkkitapauksessa virtalähteen ilmanotto tapahtui alapuolelta, eli kotelon sisältä. Siistien johdotusten toteuttaminen on paikoittain hieman hankalaa, sillä johtoja ei ole mahdollista vetää takakylkipaneelien ja runkotolppien välistä.

Kotelon omasta johtosarjasta löytyvä maadoitusjohto neuvotaan kiinnittämään virtalähteen kiinnitysruuviin. Johdon saa kulkemaan melko siististi esimerkiksi emolevyn takana.

Korkeiden tornicoolerien kanssa saattaa tulla vaikeuksia, sillä ne joutuvat herkästi törmäyskurssille kylkipaneelin tuulettimien kanssa. Esimerkkikokoonpanon Noctua NH-U12P -prosessoricooleri, jonka korkeudeksi valmistaja ilmoittaa 158 mm, esti kylkipaneelin kiinnittämisen, kun kylkituulettimet olivat alkuperäisillä paikoillaan. Tämä koski tosin vain komponenttiasettelua, jossa virtalähde sijaitsi kotelon yläosassa. Tällöin kylkituulettimet oli siirrettävä päällekkäin sijaitseville paikoille, jotka sijaitsevat lähimpänä kotelon etupaneelia. Kotelon vakioasettelulla, eli virtalähde kotelon pohjalla, cooleri sijoittui siinä määrin ylemmäs, että se mahtui samanaikaisesti paikalleen kotelotuulettimien kanssa.

Sisältö

  1. Antec Lanboy Air
  2. Ulkoista tarkastelua
  3. Kotelon muunteleminen & kokoonpanon asennus
  4. Lämpötilamittaukset, melumittaukset & loppusanat