UUSIMMAT

ASRock M8 mini-ITX -runko

30.03.2014 13:57 | | 14

Pienikokoisen ja suhteellisen suorituskykyisen PC-tietokoneen rakentaminen vaatii yleensä huolellista suunnittelua. Varsinkin, kun soppaan lisätään vielä vaatimukset pelaamiseen kelvollisesta näytönohjaimesta ja tunnelmaan virittävä ulkonäkö, on täysikokoinen tornikotelo keskimäärin halvimman ja helpoimman tuntuinen ratkaisu. ASRock on ratkaissut ongelman mini-ITX-kokoisella M8-tietokonerungolla, joka on suunniteltu erityisesti mukana kuljetettavaksi pelikoneeksi. BMW Desingworks USA:n muotoilema kotelo on hyökkäävän näköinen ilmestys.

Artikkelissa tutustutaan ASRock M8:n ominaisuuksiin, ulkonäköön, asennetaan testikokoonpano koteloon ja suoritetaan lämpötila- ja melumittaukset. Konerungon mukana toimitetaan valmiiksi asennettuina SFX-kokoluokan virtalähde, mini-ITX-standardin Z87-M8-emolevy ja matala DVD-RW-asema. Erikseen ostettavaksi jää muistit, SSD-asema/kiintolevyt, prosessori, mahdollinen prosessoricooleri, näytönohjain ja ohjelmistot. Pelkän kotelorungon hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan Suomessa halvimmillaan 480 euroa.

 

Kotelon esittely

Tumman harmaan kotelon kyljet on valmistettu 2,5 millimetrin paksuisesta alumiinista. Sisäosissa valmistusmateriaalina on sinkitty teräslevy, joka teeman mukaisesti on kauttaaltaan mustaksi maalattua. Kokoa laitteelle on kertynyt hyvin maltilliset 372 x 123 x 400 millimetriä ja painoa käyttökunnossa noin 10 kiloa. Erikoisuutena kotelo on suunniteltu käytettäväksi niin pystyasennossa, kuin vaakatasossakin. Kulmista löytyvät kahvat ovat jämerät ja kokoonpanoa voi kevyesti kantaa yhden käden otteella pitkiäkin matkoja.

Etupaneelin suurikokoinen rullaohjain muistuttaa suuresti BMW:n nykyisistä automalleista löytyvää i-Drive-ohjainta, mikä ei tietysti ole sattumaa. ASRock kutsuu nappia nimellä A-Command ja sen erikoisuutena on integroitu OLED-näyttö, joka kertoo muun muassa kellonajan, päivämäärän sekä prosessorin kuormituksen. Myös kotelon eri toimintoja, kuten valoja ja virransäästötiloja voidaan ohjata napista parilla painalluksella. Näytön sisältä löytyy kiihtyvyysanturi, jonka ansiosta näytön tekstit kääntyvät tarpeen vaatiessa pystyyn tai vaakatasoon. A-Command-ohjelmistoa tutkitaan syvemmältä myöhemmin tässä artikkelissa.

Symmetriaa muotoiluun on haettu molemmista sivupaneeleista löytyvillä savun harmailla ikkunoilla sillä erotuksella, että emolevyn puoleinen on muotoiltu räväkästi ja taustapuoli on vaaka-asennusta silmällä pitäen täysin suora. Etupaneelin neljä USB-liitintä tukevat 3.0-standardia. Lite-Onin valmistama slot-in-mallinen 8x DVD-RW-asema toimii myös pystyasennossa. Testiyksilössä DVD-asema resonoi käytössä jonkin verran.

Ala-kulmasta saadaan esiin kääntymään liitinpaneeli, josta löytyvät SD-muistikortinlukijan lisäksi liittimet mikrofonille ja kuulokkeille. Kotelon sisävalot päällä punainen valo kuultaa läpi kaikista avoimeksi jätetyistä aukoista, kuten kuvasta voi esimerkiksi USB-liittimen kohdalta nähdä.

Takapuolella näkymä on hieman perinteisempi. Optimaalista kotelon tuuletusta varten koko taustapaneeli on kuvioitua teräslevyä, joka toimii tuuletusilman pääasiallisena poistokanavana. I/O-liitinrivistöstä löytyy 4 kpl USB 2.0- ja 4 kpl USB 3.0 -liittimiä, HDMI- ja Displayport-näyttöliittimet, RJ-45-verkkoliitin ja eSATA-liitin sekä ääniliitännät optisella ulostulolla. Näytönohjaimen erikoinen asento kotelossa on toteutettu erillisellä riser-kortilla.

Sivupaneelit on lukittu paikoilleen yläreunasta. Lukitus irtoaa kotelon mukana toimitettavalla avaimella. Kylkipaneelit ovat lukitusvipujen lisäksi paikoillaan magneeteilla, joiden ansiosta kaikenlainen mahdollinen räminä ja kohdistusvaikeudet loistavat poissaolollaan. Normaalikäytössä paneeleita ei tarvitse erikseen lukita, vaan magneetit pitävät sivut kiinni kovassakin kyydissä. Alareunasta muovisilla ohjaimilla paikoilleen liukuvat sivupaneelit on helppo irrottaa ja laittaa takaisin. Hyvä ominaisuus esimerkiksi ylikellotetussa kokoonpanossa, jonka jäähdytystä on näin helppo tehostaa tai niin sanotusti vilauttaa konehuonetta pelitapahtumissa.

Ensimmäinen kurkistus koneen sisään paljastaa muutamia yksityiskohtia sisäosien suunnittelusta. Koteloa kiertävä punainen ledinauha on teipattu kiinni aivan sisäreunan tuntumaan. Näin valaistus on lähes mistä tahansa kulmasta katsottuna epäsuora, eivätkä kirkkaana killittävät ledit häikäise näköä. Myös SFX-kokoisen virtalähteen sijoitus on erikoinen. Etupaneeliin näppärällä telineellä kiinnitettävän virtalähteen johdot ovat tarkalleen mitoitettu kotelon fyysisten mittojen mukaan ja jatkuva virta on otettu erikoisliittimellä aina päällä oleville laitteille, kuten A-Commandille ja valoille.

Sivukuvasta paljastuu kuinka täynnä kasattu kotelo on. Pienikokoisella prosessoricoolerilla varustettuna tilaa on näppäräsormiselle asentaa esimerkiksi lisämuistia paikoilleen, mutta käytännössä kaikki kotelossa tehtävät toimenpiteet vaativat ainakin jonkinlaista purkamista. Kaikeksi onneksi ASRock toimittaa kotelon mukana kaikki kasaamiseen ja purkamiseen vaadittavat työkalut ja hyvin havainnolliset ohjeet. Kotelon musta-punaista harmoniaa rikkoo vain Lite-Onin masentavan harmaa DVD-asema.

Virtalähteen tarkka malli on FSP450-60GHS(85). 80 millimetrin lämpötila-ohjatulla tuulettimella varustettu 450-wattinen tehonlähde sisältää kaksi 18 ampeerin 12 voltin linjaa. 80 Plus Bronze Certified -leiman saanut malli kykenee kuormituksesta riippumatta noin 85 prosentin hyötysuhteeseen. 450 watin maksimiteho on pelikoneelle varsin vähän, mutta SFX-kokoluokan virtalähteiden tarjonta pykälää korkeammissa teholuokissa on olematon.

Ilmanvaihto on suunniteltu siten, että alhaalla ja ylhäällä sijaitsevat 70 millimetrin tuuletinparit on erikseen ohjattavissa BIOS-asetuksista. Alhaalla edessä oleva tuuletin imee ilman pohjasta ja työntää sen virtalähteen ilmanottoa ja prosessoricooleria kohti. Prosessoricoolerilta taas ilma yritetään imeä pois. Yläreunassa etummainen tuuletin imee ilmaa ulos kotelosta ja jälkimmäinen työntää sitä sisään. Konfiguraation on tarkoitus tarjota tuloilmaa näytönohjaimelle ja poistaa siilin läpi mennyt lämmin ilmamassa etureunasta. Käyttötarkoituksesta riippuen tuulettimien asentoja voi kääntää mieleisekseen. M8:ssa on varsinkin aluksi ollut tuulettimia, joiden kierrosalue on ollut säädettävissä vain välillä 2000-4000 kierrosta minuutissa. Testikotelossa pohjan tuulettimet ovat äänekästä vanhaa mallia, mutta kannen tuulettimet kykenivät noin 700 kierrokseen minuutissa. Uusissa koteloissa on ASRockin mukaan käytetty vain laajalle kierroslukualueelle tarkoitettuja tuuletinmalleja.

Emolevyn takapuolelta löytyvän kyljen irrottaminen ei paljasta muuta kuin kotelon rakennetta tukevoittavan alumiinisen vahvikkeen ja virtalähteeltä näytönohjaimille ja kiintolevyille kulkevan johdotuksen. Erityisen ikävä puute on emolevyn takapuolen täydellinen piilottaminen, jonka takia useimpien prosessoricoolerien asennus vaatii emolevyn irrottamista kotelosta.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hah, vai että oikein BMW:n suunnittelema kotelo. Liekö ollut firman pikkujoulujen jälkeinen maanantai kun tuo suunnitelma on hyväksytty.

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Tiirikka v:2

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Virtalähde on epäilemättä yksi tehokkaimmista SFX-kokoluokan laitteista. 12 voltin linjasta saadaan ulos jatkuvaa tehoa maksimissaan 432 wattia, joka on erittäin hyvin 450 watin virtalähteelle. 80 millimetrinen tuuletin pitää pienillä kierroksilla toimiessaan hyvin kevyttä pientä rapinaa, jota ei kuitenkaan huomaa koneen kyljet kiinni. Tuulettimen säätökäyrä on on miellyttävä aina 60-70% kuormitukseen asti, jonka jälkeen kierrosluku nousee noin 1200:sta (alle 20db-taso) nopeasti yli 2000 rpm, joka on jo korvin kuultavissa. Ilman testipenkkiä virtalähdettä ei saatu kuormitettua lähelle 100 % tasoa.

Sisuskalut ovat täysikokoisiin virtalähteisiin verrattuna pykälää hauraampaa tekoa. Esimerkiksi tehokomponenttien jäähdyssiilet on ohutta alumiinilevyä, joka on ruuviliitoksella yhdistettu kotelointiin. Kondensaattoreiden maksimilämpötila on 85 C. Internetistä löytyy kuva avatusta laitteesta SFX-virtalähteissä on tällä hetkellä tarjolla kaksi 450 watin mallia, joista molemmat on alunperin FSP:n valmistamia. Tehokkaampia SFX-virtalähteitä ei liene saatavilla, joten täysikokoinen virtalähdepaikka olisi ollut varmempi valinta. Joskin kotelo olisi silloin varmaankin hieman leveämpi ja moitteita herättäneet tuulettimetkin paria kokoluokkaa suuremmat.

Kotelotuulettimien osalta erityisiä testejä ei tehty, sillä Asrock on muutellut tuulettimien malleja valmistuksen aikana. Miellyttävämmät kattotuulettimet ovat mallia Y.S Tech FD127010LB-H. Maksimikierrosluku on 3700 rpm, ilmamäärä 23.9 CFM ja teho 1,6 wattia. Valmistajan ilmoittama melutaso on epäuskottava 31 dBa. Tuulettimet ovat matalaa 10 millimetrin mallia, joiden korvaaminen esimerkiksi Jimmsin valikoimista löytyvillä tuotteilla on erittäin vaikeaa. Pölysuojia tuuletinritilöissä ei ole. Tom's Hardware testasi tuulettimien äänet omassa artikkelissaan erikseen ja tulokset olivat kaikille neljälle tuulettimelle metrin päästä 31-49 dB(A). Tom's:n testissä kaikki tuulettimet olivat 2000-4000 rpm -välillä toimivia malleja. 49 dBa metrin päästä on sellainen luku, johon koteloartikkelissa ei koskaan toivo törmäävänsä.

Ylikellotusta kokeiltiin ja yksi viikonloppu pelailtiin Elders Scroll Onlinea kokoonpano 4,2 gigahertsiseksi kellotettuna. Ylikellottaminen myöskään korkeammille kellotaajuuksille ei ollut ongelma, mutta lämpötilojen hallinta vaati sivupaneelin auki jättämistä. Kotelotuulettimien prosessorin lämpötilaan suhteutetun ohjauksen takia havaitsin lopulta pelaavani kotelotuulettimet irti kytkettyinä sivupaneelit ja katto irrotettuina. Prosessoria ei ole testattu toisessa kokoonpanossa.

Edit: tarkennuksia

Olisiko kuitenkin paremmalla virtalähteellä ja emolla varustettu halvempi setti järkevämpi? Ja tuon turhan kalliin slot-aseman voisi tietty jättää myös pois.
[​IMG]

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

Tiirikka v:2

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

RAVEN by SilverStone

13" pitkän kahen korttipaikan näyttiksen nyt ainakin näyttäisi saavan.
Se on tossakin käännetty 90 astetta.

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

manutal

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

9700 Pro

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

Jep. puolikas kone jotenki..

Kaipa jotkut haluavat konsolimaisempia PC:istään. Ei ole kyllä mielestäni designin ehdoilla mitään järkeä ohittaa hiljaisuutta ja viileyttä, vaikka meinasinkin ehkä seuraavan koneenvaihdon yhteydessä laittaa mITX kotelon.

Esim laneilla käyntiä helpottanut ihan älyttömästi pelkkä vaihdos miditornista pienehköön mATX settiin. Tämä kone on vielä vähän pienempi, tosin se tunnutaan saavuttaneen lähinnä kapeuden avulla. Noh, kyllä tuota silti näppärästi kantaa kiitos kahvojen.

Toinen syy on ihan sitten se, että kaikki eivät halua isoa mustaa (tai värikästä tai valoa loistavaa) pönttöä näkyville ja pieni kone on helpompi saada pois silmistä.

Mitään iloa en keksi jättikokoisesta kotelosta normikäyttäjälle (alle 5 kiintolevyä, maks kaksi 5,25" paikan laitetta, ei jättikokoisia vesijäähysettejä, 1 näyttis)

Täällä "tungettiin" AsRock m-ITX, I7 4770K ja pari SSD asemaa, GeForce 670 GTX mini, virtalähde Antec ATX 500W, Lian-Li TU100 m-ITX koteloon.
Ahdasta on ja heti alkuun joutui tekemään modausta mm. parantamalla tuuletusta ja vaihtamalla vesijäähyn prosulle.
Kyseisen kotelo on myös alumiinia ja reilu kahva päällä, josta se kulkee mukavasti pelipaikalle. Näppärä ja pieni paketti. Olen tyytyväinen.

Muropaketin uusimmat