Uusimmat

Huomioita kokoonpanon asennuksesta

30.03.2014 13:57 Muropaketin toimitus

Kokoonpanoa suunnitellessa on syytä muistaa, että 450 watin virtalähde ei riitä markkinoiden järeimmille näytönohjaimille ja ASRock suosittaa korkeintaan 200 wattia kuluttavia malleja. Näytönohjaimen suurin mahdollinen koko on 290 x 137 x 43,5 millimetriä, joten myös kolme korttipaikkaa vievät ratkaisut on jätettävä ostoslistalta pois. Testejä varten koneeseen asennettiin tyypillinen pelikokoonpano, joka rakentui Intel Core i5 4670K -prosessorista, Noctua NH-12L -coolerista, MSI R9 270X Gaming 2 GB -näytönohjaimesta, 16 gigatavusta Kingstonin SO-DIMM-muistia ja 128 gigatavun OCZ Vertex 4 -SSD-asemasta. Paketin kokonaishinta on varsin suolainen noin 1200 euroa, josta kotelorungon osuus 480 euroa.

SO-DIMM-muistipaikkojen ja kotelon rajoitetun leveyden takia prosessoricoolereiden osalta valinnanvaraa on melko vähän. Suurin mahdollinen coolerin korkeus on noin 80 millimetriä. Muropaketin hyllystä löytyi sovitettavaksi kolme emolevylle mahtuvaa mallia, joista Intelin vakio on ainoa helposti asennettava. Noctuan matalat NH-L9i- ja NH-L12-mallit sopivat myös paikoilleen.

Intelin vakiocoolerin asennus ei vaadi edes emolevyn irrottamista kotelosta, vaan pikakiinnikkeet lukittuvat paikoilleen ilman ihmeempiä taitoja. Tehokkaimmilla Core i5- ja i7-prosessoreilla on kuitenkin syytä käyttää järeämpiä jäähdytysratkaisuja.

NH-L9i mahtui paikoilleen juuri ja juuri. Reunimmaiseen SO-DIMM-muistipaikkaan jäi alle millin rako, mutta se riitti. Tähän mahtuu tarvittaessa päälle paksumpikin tuuletin, jolloin erityisesti melutaso jää alhaisemmaksi.

NH-L12 mahtuu paikalleen, kun suuremman 120 millimetrisen ylätuulettimen ottaa pois käytöstä. Tämän coolerin asentaminen paikoilleen on jo lähes epäkäytännöllisen vaikeaa kotelossa, sillä mm. kaikki johdot on kytkettävä paikoilleen ennen cooleria ja sittenkin pelivaraa jää käytännössä jäljelle pyöreästi nolla. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton. Jos käytössä on vain yksi muistipaikka, mahtuu 90 millimetrin tuulettimen tilalle myös 120 millimetrinen.

Kotelon purkaminen aloitetaan ylemmästä kannesta, jonka alta löytyy PCIe-korttipaikka. Tästä edetään osa kerrallaan käyttöohjeiden mukaan, kunnes jäljelle jää vain virtalähteen alta löytyvä DVD-aseman kelkka. Itse virtalähdettä on hyvin vaikea irrottaa kotelosta kokonaan, sillä johdot on laitettu paikoilleen tarroilla ja nippusiteillä hyvin jämäkästi. Kaikki tarvittavat työkalut tulevat kotelon mukana, joskin hyvä pienikokoinen ristipäämeisseli helpottaa urakkaa merkittävästi. Tässä vaiheessa on myös mahdollista kääntää pohjatuulettimien asentoja tai vaihtaa ne erilaisiin.

Kiintolevyjen asennuksiin on olemassa kaksi eri vaihtoehtoa, joista ylimmässä kuvassa näkyvä kelkka löytyy suoraan yläluukun alta ja alimmainen viimeisenä kotelosta irtoavana osana. Yläkuvassa olevan kelkan sisäosan voi ottaa irti, jolloin kelkka muuttuu neljä 2,5″ levyä vetävästä hyperasemasta yhdeksi 3,5-tuuman paikaksi. Käytännössä sopiva massamuistikombo lienee iso 3,5-tuuman levy poikittain näytönohjaimen takana ja pienehkö SSD-levy alapaikassa. Poissuljettua ei nykyisillä SSD-levyjen hinnoilla ole useamman 2,5-tuuman SSD-levyn järjestelmä.

Kaikki kotelon sisäpuoliset osat liukuvat paikoilleen erinäisin liukuliittimin ja lukitus tapahtuu ruuveilla. Erityisesti virtalähteen liu’uttaminen hahloihinsa tuntuu vaikealta, sillä kiinnike ei ole symmetrinen ja virtalähde jää tarkoituksella hieman vinoon. Ensimmäisellä ja toisellakin purku- ja kasauskerralla mukana tuleva ohjekirja on hyvä apu sillä BMW DesignWorks USA on selkeästi ottanut oppia autojen teknisistä toteutuksista.

Viimeisimpinä kiinnitetään kiintolevykelkka ja näytönohjaimen kehys. Myös prosessoricooleri voidaan kiinnittää paikoilleen vasta viimeisessä vaiheessa. Kuvassa näkyy hyvin kuinka tarkka sovitus NH-L12-cooleri on varsinkin kulmasta. Tämän hintaluokan kotelossa ihmetystä herätti hieman näytönohjaimen tukirakenteen kiinnitysjärjestelmä. Kaikki ruuvin reiät olivat valmiiksi ovaaliksi viilattuja, mutta siltikään ruuvit eivät meinanneet osua kohdilleen ilman reilua väkivaltaa. Toisaalta ruuveja tarkemmin tarkastellessa havahtui siihen, että jokainen kotelon ruuvi on asennettu paikoilleen ruuvilukitteen kanssa. Myös mukana tulevien lisäruuvien kierteet ovat valmiiksi dipattu lukitteeseen.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto