Uusimmat

Melu- ja lämpötilamittaukset

30.03.2014 13:57 Muropaketin toimitus

Suorituskykytestejä ASRock M8:lla ei ajettu, vaan testit keskittyivät lämpötilaan ja melutasoon. Kokoonpanoa rasitettiin ensin Windows 8.1 -ympäristössä Prime 95- ja 3DMark-ohjelmistoilla, kunnes lämpötilat vakiintuivat. Tämän jälkeen lämmöt ja melutaso mitattiin ja annettiin kokoonpanon levätä kunnes lämpötilat olivat jälleen tasaantuneet. Tuulettimien monimuotoisten säätökäyrien johdosta mittaukset suoritettiin perusasetuksilla.

Vertailun vuoksi kokoonpano emolevyineen kaikkineen kasattiin myös Muropaketin testissä menestyneeseen Fractal Design Node 304 -koteloon. Node 304:n takaa löytyy kytkin, jolla tuulettimien kierrosnopeus saadaan säädettyä Low-, Medium- ja High-nopeuksille. Näin ainoiksi eroiksi jäivät kotelo tuulettimineen ja virtalähteineen.

Meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti kotelon keskilinjaa kohti noin 50 cm etäisyydellä vaakatasossa. Taustamelu mittaustilassa oli 35 desibeliä. Lämpötilat tarkistettiin 3DMarkin tuottamasta graafisesta esityksestä, jonka perusteella oli helppo arvioida lämpötilan vakiintuminen.

ASRock M8 yllätti melumittauksissa saaden aikaan paremman tuloksen, kuin hiljaisena tunnettu vertailukotelo. Subjektiivisesti arvioiden M8:n pienet 70 millimetriset tuulettimet osuivat taajuusalueeseen, joka oli ainakin allekirjoittaneen korvaan häiritsevämmän kuuloinen kuin Fractal Designin matala humina.

Hyvät tulokset melutestissä näkyivät puutteina kotelon lämmönsiirtokyvyssä. Erityisesti näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila oli merkittävästi korkeampi kuin verrokkikotelossa. 82 asteen lämpötilat voimakkaassa rasituksessa vakiokokoonpanolla ounastelevat ongelmia mahdollisen ylikellotuksen suhteen. Kokoonpanojen tehonkulutus testien aikana oli energiamittarilla tarkasteltuna kovimmillaan noin 240 wattia. Huoneen lämpötilaksi mitattiin korkeahko 24 astetta.

ASRock M8:n lukuisten tuuletinprofiilien vaikutusta lämpötiloihin kokeiltiin pikaisesti aggressiivisella performance-tilalla, jolloin tuulettimet pyörivät yli 60 asteen prosessorilämmöllä käytännössä täysillä. Hurjan metelin säestämänä havaittiin, että prosessorin lämpötila ei laskenut kuin asteen verran paljon hiljaisempaan Standard-tilaan nähden. Tämä jää mietityttämään saavutettaisiinko kotelon jäähdytyksessä parempia tuloksia kääntämällä tuulettimien suuntaa alkuperäisestä ideasta poikkeavaksi.

Myös sivupaneelin irrottamisen vaikutusta kokeiltiin ja havaittiin prosessorin lämpötilan laskevan tasan kymmenellä asteella. Näytönohjaimen rasituslämpötilaan sivupaneelin avaamisella ei ollut vaikutusta.

Melutaso mitattiin myös lepotilassa, jolloin Fractal Designin Node 304 päihitti ASRock M8:n kaikilla muilla tuulettimien nopeusvaihtoehdoilla paitsi suurimmalla. M8:n suhteen päädyttiin kokeilemaan myös eniten ääntä tuottavien alatuulettimien sammuttamista kokonaan, jonka jälkeen kokoonpano hiljeni merkittävästi lepotilassa. Tulos ei ollut huono myöskään rasitustestissä, jossa prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat nousivat vain pari astetta. Mikäli ASRock on uusimpiin M8:n versioihin saanut päivitettyä myös alatuulettimet hiljaisempiin malleihin, ei kikkailulle ole tarvetta.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto