UUSIMMAT

Melu- ja lämpötilamittaukset

30.03.2014 13:57 | | 14

Suorituskykytestejä ASRock M8:lla ei ajettu, vaan testit keskittyivät lämpötilaan ja melutasoon. Kokoonpanoa rasitettiin ensin Windows 8.1 -ympäristössä Prime 95- ja 3DMark-ohjelmistoilla, kunnes lämpötilat vakiintuivat. Tämän jälkeen lämmöt ja melutaso mitattiin ja annettiin kokoonpanon levätä kunnes lämpötilat olivat jälleen tasaantuneet. Tuulettimien monimuotoisten säätökäyrien johdosta mittaukset suoritettiin perusasetuksilla.

Vertailun vuoksi kokoonpano emolevyineen kaikkineen kasattiin myös Muropaketin testissä menestyneeseen Fractal Design Node 304 -koteloon. Node 304:n takaa löytyy kytkin, jolla tuulettimien kierrosnopeus saadaan säädettyä Low-, Medium- ja High-nopeuksille. Näin ainoiksi eroiksi jäivät kotelo tuulettimineen ja virtalähteineen.

Meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti kotelon keskilinjaa kohti noin 50 cm etäisyydellä vaakatasossa. Taustamelu mittaustilassa oli 35 desibeliä. Lämpötilat tarkistettiin 3DMarkin tuottamasta graafisesta esityksestä, jonka perusteella oli helppo arvioida lämpötilan vakiintuminen.

ASRock M8 yllätti melumittauksissa saaden aikaan paremman tuloksen, kuin hiljaisena tunnettu vertailukotelo. Subjektiivisesti arvioiden M8:n pienet 70 millimetriset tuulettimet osuivat taajuusalueeseen, joka oli ainakin allekirjoittaneen korvaan häiritsevämmän kuuloinen kuin Fractal Designin matala humina.

Hyvät tulokset melutestissä näkyivät puutteina kotelon lämmönsiirtokyvyssä. Erityisesti näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila oli merkittävästi korkeampi kuin verrokkikotelossa. 82 asteen lämpötilat voimakkaassa rasituksessa vakiokokoonpanolla ounastelevat ongelmia mahdollisen ylikellotuksen suhteen. Kokoonpanojen tehonkulutus testien aikana oli energiamittarilla tarkasteltuna kovimmillaan noin 240 wattia. Huoneen lämpötilaksi mitattiin korkeahko 24 astetta.

ASRock M8:n lukuisten tuuletinprofiilien vaikutusta lämpötiloihin kokeiltiin pikaisesti aggressiivisella performance-tilalla, jolloin tuulettimet pyörivät yli 60 asteen prosessorilämmöllä käytännössä täysillä. Hurjan metelin säestämänä havaittiin, että prosessorin lämpötila ei laskenut kuin asteen verran paljon hiljaisempaan Standard-tilaan nähden. Tämä jää mietityttämään saavutettaisiinko kotelon jäähdytyksessä parempia tuloksia kääntämällä tuulettimien suuntaa alkuperäisestä ideasta poikkeavaksi.

Myös sivupaneelin irrottamisen vaikutusta kokeiltiin ja havaittiin prosessorin lämpötilan laskevan tasan kymmenellä asteella. Näytönohjaimen rasituslämpötilaan sivupaneelin avaamisella ei ollut vaikutusta.

Melutaso mitattiin myös lepotilassa, jolloin Fractal Designin Node 304 päihitti ASRock M8:n kaikilla muilla tuulettimien nopeusvaihtoehdoilla paitsi suurimmalla. M8:n suhteen päädyttiin kokeilemaan myös eniten ääntä tuottavien alatuulettimien sammuttamista kokonaan, jonka jälkeen kokoonpano hiljeni merkittävästi lepotilassa. Tulos ei ollut huono myöskään rasitustestissä, jossa prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat nousivat vain pari astetta. Mikäli ASRock on uusimpiin M8:n versioihin saanut päivitettyä myös alatuulettimet hiljaisempiin malleihin, ei kikkailulle ole tarvetta.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hah, vai että oikein BMW:n suunnittelema kotelo. Liekö ollut firman pikkujoulujen jälkeinen maanantai kun tuo suunnitelma on hyväksytty.

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Tiirikka v:2

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Virtalähde on epäilemättä yksi tehokkaimmista SFX-kokoluokan laitteista. 12 voltin linjasta saadaan ulos jatkuvaa tehoa maksimissaan 432 wattia, joka on erittäin hyvin 450 watin virtalähteelle. 80 millimetrinen tuuletin pitää pienillä kierroksilla toimiessaan hyvin kevyttä pientä rapinaa, jota ei kuitenkaan huomaa koneen kyljet kiinni. Tuulettimen säätökäyrä on on miellyttävä aina 60-70% kuormitukseen asti, jonka jälkeen kierrosluku nousee noin 1200:sta (alle 20db-taso) nopeasti yli 2000 rpm, joka on jo korvin kuultavissa. Ilman testipenkkiä virtalähdettä ei saatu kuormitettua lähelle 100 % tasoa.

Sisuskalut ovat täysikokoisiin virtalähteisiin verrattuna pykälää hauraampaa tekoa. Esimerkiksi tehokomponenttien jäähdyssiilet on ohutta alumiinilevyä, joka on ruuviliitoksella yhdistettu kotelointiin. Kondensaattoreiden maksimilämpötila on 85 C. Internetistä löytyy kuva avatusta laitteesta SFX-virtalähteissä on tällä hetkellä tarjolla kaksi 450 watin mallia, joista molemmat on alunperin FSP:n valmistamia. Tehokkaampia SFX-virtalähteitä ei liene saatavilla, joten täysikokoinen virtalähdepaikka olisi ollut varmempi valinta. Joskin kotelo olisi silloin varmaankin hieman leveämpi ja moitteita herättäneet tuulettimetkin paria kokoluokkaa suuremmat.

Kotelotuulettimien osalta erityisiä testejä ei tehty, sillä Asrock on muutellut tuulettimien malleja valmistuksen aikana. Miellyttävämmät kattotuulettimet ovat mallia Y.S Tech FD127010LB-H. Maksimikierrosluku on 3700 rpm, ilmamäärä 23.9 CFM ja teho 1,6 wattia. Valmistajan ilmoittama melutaso on epäuskottava 31 dBa. Tuulettimet ovat matalaa 10 millimetrin mallia, joiden korvaaminen esimerkiksi Jimmsin valikoimista löytyvillä tuotteilla on erittäin vaikeaa. Pölysuojia tuuletinritilöissä ei ole. Tom's Hardware testasi tuulettimien äänet omassa artikkelissaan erikseen ja tulokset olivat kaikille neljälle tuulettimelle metrin päästä 31-49 dB(A). Tom's:n testissä kaikki tuulettimet olivat 2000-4000 rpm -välillä toimivia malleja. 49 dBa metrin päästä on sellainen luku, johon koteloartikkelissa ei koskaan toivo törmäävänsä.

Ylikellotusta kokeiltiin ja yksi viikonloppu pelailtiin Elders Scroll Onlinea kokoonpano 4,2 gigahertsiseksi kellotettuna. Ylikellottaminen myöskään korkeammille kellotaajuuksille ei ollut ongelma, mutta lämpötilojen hallinta vaati sivupaneelin auki jättämistä. Kotelotuulettimien prosessorin lämpötilaan suhteutetun ohjauksen takia havaitsin lopulta pelaavani kotelotuulettimet irti kytkettyinä sivupaneelit ja katto irrotettuina. Prosessoria ei ole testattu toisessa kokoonpanossa.

Edit: tarkennuksia

Olisiko kuitenkin paremmalla virtalähteellä ja emolla varustettu halvempi setti järkevämpi? Ja tuon turhan kalliin slot-aseman voisi tietty jättää myös pois.
[​IMG]

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

Tiirikka v:2

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

RAVEN by SilverStone

13" pitkän kahen korttipaikan näyttiksen nyt ainakin näyttäisi saavan.
Se on tossakin käännetty 90 astetta.

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

manutal

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

9700 Pro

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

Jep. puolikas kone jotenki..

Kaipa jotkut haluavat konsolimaisempia PC:istään. Ei ole kyllä mielestäni designin ehdoilla mitään järkeä ohittaa hiljaisuutta ja viileyttä, vaikka meinasinkin ehkä seuraavan koneenvaihdon yhteydessä laittaa mITX kotelon.

Esim laneilla käyntiä helpottanut ihan älyttömästi pelkkä vaihdos miditornista pienehköön mATX settiin. Tämä kone on vielä vähän pienempi, tosin se tunnutaan saavuttaneen lähinnä kapeuden avulla. Noh, kyllä tuota silti näppärästi kantaa kiitos kahvojen.

Toinen syy on ihan sitten se, että kaikki eivät halua isoa mustaa (tai värikästä tai valoa loistavaa) pönttöä näkyville ja pieni kone on helpompi saada pois silmistä.

Mitään iloa en keksi jättikokoisesta kotelosta normikäyttäjälle (alle 5 kiintolevyä, maks kaksi 5,25" paikan laitetta, ei jättikokoisia vesijäähysettejä, 1 näyttis)

Täällä "tungettiin" AsRock m-ITX, I7 4770K ja pari SSD asemaa, GeForce 670 GTX mini, virtalähde Antec ATX 500W, Lian-Li TU100 m-ITX koteloon.
Ahdasta on ja heti alkuun joutui tekemään modausta mm. parantamalla tuuletusta ja vaihtamalla vesijäähyn prosulle.
Kyseisen kotelo on myös alumiinia ja reilu kahva päällä, josta se kulkee mukavasti pelipaikalle. Näppärä ja pieni paketti. Olen tyytyväinen.

Muropaketin uusimmat