Uusimmat

Radeon R9 290X DirectCU II OC

10.01.2014 12:14 Muropaketin toimitus

Asuksen 290X-mallin punasävyisen myyntipakkauksen oheismateriaalit olivat muuten samat kuin Asuksen GTX 780 Ti -mallissa, mutta ajuri-CD puuttui lehdistökappaleen pakkauksesta.

Asuksen Radeon R9 290X DirectCU II OC on päältä päin katsottuna samannäköinen ja fyysisiltä mitoiltaan identtinen Asuksen GTX 780 Ti -mallin kanssa. Käytössä on sama DirectCU II -jäähdytysratkaisu kahdella 95 mm:n tuulettimella, joista toinen on CoolTech-hybridituuletin. Musta alumiininen ilmanohjain on jätetty paljaaksi, jotta käyttäjä voi itse halutessaan liimata sen päälle punaiset tai kullanväriset tarrat. Muropaketin testissä oli näytönohjaimen tehtaalla ylikellotettu OC-malli (R9290X-DC2OC-4GD5).

AMD:n referenssisuunnitteluun perustuvien Radeon R9 290X -näytönohjaimien hintataso on Muropaketin Hintavertailun mukaan Suomessa alkaen 500 eurosta. Asuksen tehtaalla ylikellotetun DirectCU II OC -mallin suositushinta Suomessa tulee olemaan reilu 600 euroa (589€ Saksassa) ja se saapuu myyntiin tammikuussa.

Takapuolella on alumiininen jäähdytyslevy, joka vahvistaa näytönohjaimen rakennetta ja toimii etupuolen jäähdytyselementtien kiinnityksen vastakappaleena.

Takapuolelta löytyvät juotospisteet VGA Hotwire -ominaisuudelle, jonka avulla voidaan tarkkailla ja säätää grafiikkapiirin, muistien ja PLL-kellopiirin käyttöjännitettä. VGA Hotwire -ominaisuuden käyttöönotto vaatii näytönohjaimen piirilevylle johtimien juottamisen ja niiden kytkemisen ominaisuutta tukevaan ROG-sarjan emolevyyn. Myyntipakkauksen mukana ei toimiteta juotosohjeita tai johtimia, sillä ominaisuus on tarkoitettu pääasiassa extreme-ylikellottajille, jotka saavat tukea suoraan Asukselta. Epäviralliset ohjeet löytyvät täältä.

Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä ja virtaliittimien kohdalla on punainen ja vihreä ledi kertomassa, ovatko virtajohtimet kytketty kunnolla paikoilleen.

AMD:n Hawaii-grafiikkapiiri kommunikoi useamman grafiikkapiirin konfiguraatiossa PCI Express 3.0 -väylän kautta, joten ulkoisia CrossFire-liittimiä ei tarvita piirilevyllä. Niiden tilalta löytyy kuitenkin pieni kytkin, jolla saa valittua käyttöön Performance- tai Silent-tilan.

Silent-tilassa tuuletin pyörii maksimissaan 40 % kierrosnopeudella, jolloin kokoonpano on erittäin hiljainen noin 43 desibelin melutasolla. Silent-tilassa grafiikkapiirin lämpötila nousi kuitenkin 3D-rasituksessa 95 asteeseen ja grafiikkapiirin kellotaajuus laski 1050 MHz:stä noin 950 MHz:n tuntumaan.

Pefromance-tilassa tuulettimen maksiminopeus on 50 %, jolloin grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 1050 MHz:n kellotaajuudella, lämpötila nousi 83 asteeseen ja kokoonpanon melutaso oli 46,4 desibeliä.

Muropaketin kokeilujen perusteella Asuksen olisi kannattanut asettaa Silent-tilassa tuulettimen kierrosnopeudeksi 42-45 %, jolloin kokoonpano olisi edelleen ollut hiljainen, mutta grafiikkapiirin lämpötila olisi pysynyt alle 95 asteessa ja kellotaajuus 1050 MHz:ssä. Onneksi ajureiden ohjauspaneelista Overdrive-välilehdeltä voi säätää itse tuulettimen maksiminopeuden haluamakseen.

Näyttöliittimet ovat samat kuin AMD:n referenssinäytönohjaimessa eli käsittävät kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä (DVI-D & DVI-D) ja HDMI- ja DisplayPort-liittimet. Koska molemmat DVI-littimet ovat DVI-D-tyyppisiä, ei näytönohjaimesta saa ulos analogista signaalia. Ylemmästä korttipaikasta puolet on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle kotelosta. Kuvasta näkyy myös näytönohjaimen tavallista leveämpi rakenne.

Grafiikkapiiriin on yhteydessä viisi kuparista lämpöputkea, jotka taipuvat alumiinisesta pohjalevystä isokokoiseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon. Yksi lämpöputkista on 10 millimetriä, kaksi 8 millimetriä ja kaksi 6 millimetriä paksuja. Virransyötöllä on oma jäähdytyssiili ja piirilevyn ylälaidassa on alumiininen tukilevy, joka kiinnittyy näyttöliittimien yläpuolelle ja vankistaa näytönohjaimen rakennetta.

Näytönohjain on varustettu 10-vaiheisella DIGI+-virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty Hawaii-grafiikkapiirille, kaksi vaihetta GDDR5-muisteille ja kaksi vaihetta muistiohjaimelle. AMD:n referenssisuunnittelussa on 7 vaihetta, joista viisi grafiikkapiirille ja kaksi muisteille.

Asuksen näytönohjaimessa on käytetty Elpidan EDW2032BBBG-muistipiirejä, joiden 6A-F-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle 1,5 voltin käyttöjännitteellä. AMD:n referenssinäytönohjaimessa oli käytössä SK hynixin vastaavat H5GQ2H24AFR R0C -muistipiirit.

AMD:n ja NVIDIAn grafiikkapiirien virransyötöt eroavat toisistaan sen verran, että Asus on päätynyt käyttämään Radeon R9 290X:n piirilevyllä GPU:n virransyötön vaiheissa IR3550M-piirejä, joissa on integroitu ohjainpiiri + kaksi mosfettia yhteen piiriin. Molemmissa on käytössä Super Alloy Choke -kelat, jotka on valmistettu Asuksen mukaan korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Keloissa on yrityksen itse kehittämä useista metalleista yhdistetty seos, joka vahvistaa ydintä ja kelat eivät sirise rasituksessa.

Asus on ylikellottanut OC-mallissa Hawaii-grafiikkapiirin toimimaan 1050 MHz:n (+50 MHz) ja neljä gigatavua GDDR5-muistia 1350 MHz:n (+100 MHz) kellotaajuudella. GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin ASIC Quality -arvoksi 74,3 %, kun Muropaketin testaamassa AMD:n lehdistökappaleessa se oli 78,3 %.

Performance-asetuksella grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 1050 MHz:n kellotaajuudella ja 1,164 voltin käyttöjännitteellä

Sisältö

  1. Asus DirectCU II OC: GTX 780 Ti vs R9 290X
  2. GeForce GTX 780 Ti DirectCU II OC
  3. Radeon R9 290X DirectCU II OC
  4. Suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset vakiona
  6. Lämpötila- & melumittaukset tuulettimien eri kierrosnopeuksilla
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto
  9. Päivitys 28.1.2014: Testit Asuksen GTX 780 Ti DirectCU II OC:n myyntiversiolla