Uusimmat

Kannettavan esittely

09.11.2011 18:26 Muropaketin toimitus

Asuksen Ultrabook-konseptin kannettavat tietokoneet asettuvat Zenbook-tuoteperheen alle ja saatavilla on UX31E- ja UX21E-mallien variaatioita hieman eri komponenteilla. UX21E-mallit on varustettu 11,6-tuumaisella 1366×768-resoluutioisella näytöllä, kun taas UX31E:ssä näyttö on 13,3-tuumainen ja 1600×900-resoluutioinen. Tässä artikkelissa keskitymme käsittelemään UX31E-mallia, jonka tarkka mallinumero on UX31E-RY012V.

Kannettava toimitetaan mustassa maltillisen kokoisessa pahvilaatikossa, josta löytyy itse kannettavan ohella ruskea suojalaukku, laturi, USB-liittimeen liitettävä verkkoadapteri (RJ-45) ja erillinen VGA-adapteri sekä niiden suojapussi, ohjekirjoja sekä kaapeleiden tarrapintaisia niputussiteitä. Laturi on selvästi ottanut mallia Applen linjauksesta ja siitä on mahdollista irrottaa liitinosa.

Zenbookeja löytyy listattuna useiden jälleenmyyjien tuotevalikoimista, mutta valitettavasti ne eivät ole vielä rantautuneet Suomeen. Tuotteiden pitäisi saapua kuluttajien saatavilla lähiviikkojen aikana ja Muropaketin testissä olevan UX31E-mallin hinta on 1100 euroa. UX21E irtoaa 100 euroa halvemmalla.

UX31E miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää ja sen hillitty tyyli korostuu harjatulla alumiinisella pinnalla, jossa päälipuolella on näkyvissä ainoastaan Asuksen logo. Kuvassa etualalla osa on kannettavan takaosa, joten näkyvissä ei ole jäähdytystä edistäviä ritilöitä tai liittimiä – pelkästään alumiininen pinta, jonka muotoilu on yhteneväinen saranoita myöden.

Kannettavalla on kokoa 325 x 223 x 3-17 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus), joista kolmen millimetrin paksuus viittaa rungon etuosaan ja paksumpi osuus takaosaan. Pienen koon ja 1,3 kilogramman painon myötä kannettava kulkee kätevästi mukana laukussa tai repussa.

Yleisnäkymä kannettavaan on näyttöosa nostettuna pystyyn hyvin samanlainen ja värimaailma on hillityn harmaasävytteinen. Myös näytön kehykset ovat harjattua metallia, kun yleensä valmistajat ovat säästäneet niissä ja tyytyneet käyttämään muovia. Harjatut pinnat on käsitelty hieman kiiltäviksi, mistä syystä niihin jää jonkin verran sormenjälkiä näkyviin. Näppäimistön ympärillä jälkiä ei näy käytännössä lainkaan, mutta esimerkiksi kannessa ne näkyvät selvästi.

Näyttö on 13,3-tuumainen, LED-taustavalaistu ja resoluutioltaan 1600×900, joten Asus on panostanut Ultrabookiinsa perustasoa enemmän, sillä yleisesti kyseisen kokoluokan kannettavissa näytön resoluutio on 1366×768. Valitettavasti Asus ei ole kertonut tarkempia tietoja TN-paneelista, mutta käytäntö osoitti kiiltäväpintaisen näytön heijastelevan auringonvalossa odotetunlaisen ikävästi ja katselukulmien olevan heikohkonlaiset. Näytössä riitti reilunpuoleisesti valovoimaa ja värit toistuivat kylläisesti. Näytön yläpuolelle on sijoitettu 0,3 megapikselin webbikamera, mikrofoni sekä vihreä ledi, joka ilmaisee webbikameran olevan käytössä.

Langattomien verkkoteknologioiden osalta tuettuna on Bluetooth 4.0 ja 802.11b-, g- ja n-standardeja tukeva WLAN. Tallennuskapasiteetissa Ultrabookit tukeutuvat SSD-asemiin ja Zenbook UX31E:n osalta tarjolla on 128 ja 256 gigatavun tallennuskapasiteettivaihtoehdot. Muropaketin testipenkkiin saapuneesta mallista löytyi 128 gigatavun Serial ATA 6 Gb/s -liitännällinen Adata XM11 -SSD-asema, jossa on käytössä SandForcen suorituskykyinen SF-2281-ohjainpiiri.

Rungon oikeasta laidasta löytyvät virta-, USB 3.0-, Mini-VGA- ja Micro-HDMI-liittimet sekä virran merkkivalo. USB 3.0 -liitin tukee ns. USB Charge+ -teknologiaa, jonka myötä esimerkiksi älypuhelinta tai MP3-soitinta voi ladata USB-liittimen kautta, vaikka tietokone olisi sammutettuna.

Vasemmalle puolelle on sijoitettu USB 2.0 -liitin, kuulokeliitin sekä kortinlukija. Kuulokeliittimeen voi asentaa joko 3,5 millimetrin analogisen kaapelin tai optisen kaapelin, kun taas muistikortinlukija tukee SD- ja MMC-tyyppisiä muistikortteja.

Pohjassa ei ole erillisiä luukkuja, joiden avulla käyttäjä pääsisi käsiksi esimerkiksi muistikampoihin tai SSD-asemaan. Harjatun alumiinista ilmettä kuitenkin värittävät kulmista löytyvät kumiset tassut ja kuvassa takaosassa näkyvät ilmanvaihtoa edistävät reiät.

Asus ilmoittaa kannettavan olevan varustettu nelikennoisella 6840 milliampeeritunnin 50-wattituntisella polymeeriakulla, jolla se lupaa akun kestävän yli seitsemän tuntia, muttei kerro tarkemmin missä käytössä.

UX31E:n yksi vahvoista puolista on näppäimistö, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Näppäimistö jatkaa ulkonäöllisesti samaa tuttua linjaa harjatulla alumiinilla, mutta chiclet-tyyppiset näppäimet ovat alumiinin sijaan maalattua muovia. Näppäimistön pohja ei anna lainkaan periksi, itse näppäinten painallus tuottaa jämäkän tuntuman ja ne ovat kokonsa puolesta käytännössä normaalien näppäinten kokoiset. Allekirjoittaneelta ainoaksi moitteen sanaksi jäi näppäimistön taustavalaistuksen puute.

Muista kannettavista tuttuun tapaan käytössä on Fn-näppäin, jonka avulla muilla näppäimillä voidaan ohjata tietokonetta monella eri tavalla. F1:llä tietokone siirtyy horrostilaan, F2:lla WLAN ja Bluetooth kytkeytyvät päälle tai pois päältä, F5:llä näytön kirkkaus vähenee ja F6:lla kasvaa, F7:llä näyttö sammuu tai kytkeytyy takaisin päälle ja F8:lla voi vaihtaa näyttölaitteiden välillä. Fn:n ja F9:n yhteispainallus kytkee touchpadin pois käytöstä tai takaisin käyttöön, F10:llä kytkee kaiuttimet päälle tai pois päältä, F11:llä vähentää äänenvoimakkuutta ja F12:lla lisää äänenvoimakkuutta. Lisäksi Fn+C-näppäinyhdistelmällä voi vaihtaa Splendid Video Intelligent Technology -teknologian eri värienparannustiloja, V:llä käynnistää LifeFrame-kameraohjelman, välilyönnillä vaihtaa eri Power4Gear-virrankäyttötilojen välillä, ylös- ja alasnuolilla käyttää Page Upina ja Downina sekä sivunuolilla Homena ja Endinä.

Touchpad on tyylikkään yksinkertainen ja sen muotoilu sulautuu napakasti runkoon. Varsinainen kosketusosa on yhtenäinen kahden näppäimen kanssa ja niiden välissä näkyy ohut musta viiva osoittamassa näppäinten rajan. Fyysisten näppäinten painaminen tuottaa selvän vasteen sekä vaimean klikkausäänen. Touchpad on suurikokoinen, mutta valitettavasti sen käyttömukavuudessa on parantamisen varaa. Vaikka sormi liikkuu pinnalla ilman suurempaa kitkaa, Muropaketin testikäytössä kursori heittelehti ja pysähteli toisinaan. Lisäksi peukalo tuntui sekoittavan toimintaa liian helposti sen osuessa pintaan, kun muilla kannettavilla, esimerkiksi MacBook Airilla vastaavanlaista ei ole havaittu.

Touchpad tukee monikosketuseleitä ja kahta sormea käyttämällä on mahdollista esimerkiksi vierittää pysty- ja vaakasuunnassa. Kolmella sormella pyyhkäisemällä alas esiin ilmestyy työpöytä sekä vasemmalle ja oikealle pyyhkäistäessä on mahdollista siirtyä seuraavalle ja edelliselle sivulle.

Asus mainostaa näyttävästi kannettavansa ääniominaisuuksia ja SonicMaster-nimen alla kulkevaa teknologiaa on kehitetty yhteistyössä Bang & Olufsen ICEpowerin kanssa. Markkinointipuheiden perusteella SonicMaster tuottaa henkeäsalpaavan ja elävän äänen, joka ylittää perinteisten kannettavien tietokoneiden tason. Muropaketti ei pysty allekirjoittamaan markkinapuheiden paikkansapitävyyttä, sillä kaiuttimet, jotka on sijoitettu rungon sisälle, tuottivat hyvin samanlaisen äänenlaadun kuin suurin osa muistakin kannettavista.

Kannettavien ilmanvaihtoritilät on perinteisesti toteutettu tökeröllä tavalla ja ne ovat näkyvillä sivuille tai takana. Asus on päätynyt huomattavasti elegantimpaan ratkaisuun, jossa rungon takaosaan sijoitettu lähes koko kannettavan leveydellinen ritilikkö on piilossa, kun näyttö on taitettu alas. Kun näytön nostaa pystyyn, ritilät näkyvät näytön alaosassa, mutta ovat suurimmaksi osaksi käyttäjältä poissa näkyvistä.

Yksi pieni asia, joka kiinnitti allekirjoittaneen huomion, olivat runkoon liimatut tarrat Core i7 -prosessorista ja Windows 7 -käyttöjärjestelmästä. Yleensä kyseiset tarrat ovat täynnä värejä, eivätkä istu millään tavoin yksiin kannettavan värimaailman kanssa. Zenbook UX31E:n tapauksessa tarrat ovat hillityn väriset ja sopivat poikkeuksellisen hyvin rungon väriin.

Muropaketin testiin saapuneessa mallissa oli käytössä Core i7-2677M -prosessori, joka on suorituskykyisempi vaihtoehto Core i5-2557M:n rinnalla. Prosessori perustuu 32 nanometrin prosessilla valmistettavaan Sandy Bridgeen ja käytössä on kaksi fyysistä ydintä, mutta Hyper-Threding-teknologian myötä prosessori kykenee käsittelemään neljää säiettä yhtä aikaa. Kummallakin ytimellä on käytössä oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti sekä yhteinen ytimien kesken jaettu neljän megatavun suuruinen L3-välimuisti.

17 watin TDP-arvollisen Core i7-2677M:n peruskellotaajuus on 1,8 GHz (18 x 100 MHz), mutta ytimien rasituksesta riippuen kellotaajuus nousee Turbo Boost -teknologialla maksimissaan 2,89 GHz:iin (29 x 100 MHz). 2,89 GHz:n kellotaajuudella CPU-Z osoitti käyttöjännitteeksi 1,126 volttia.

Lepotilassa kellotaajuus laskee SpeedStep-teknologialla 800 MHz:iin (8 x 100 MHz) ja CPU-Z:n tietojen mukaan käyttöjännite 0,786 volttiin.

DDR3-muistia on neljä gigatavua ja kahden muistikamman myötä Asus on hyödyntänyt Sandy Bridgen kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoaman hyödyn. Muistit toimivat DDR3-1333-nopeudella ja 9-9-9-24 2T -asetuksilla.

Valitettavasti GPU-Z:n 0.5.5-versio ei osannut näyttää Sandy Bridgeen integroidun HD Graphics 3000 -grafiikkaohjaimen tietoja oikein. Kyseisen grafiikkaohjaimen peruskellotaajuus on 350 MHz ja Turbolla se nousee maksimissaan 900 MHz:iin, ja tuettuina ovat DirectX 10.1- ja OpenGL 3.1 -rajapinnat.

 

Vertailua MacBook Airiin

Ultrabook-konseptia on pidetty tietynlaisena Intelin vastauksena Applen hyvin menestyneille MacBook Air -kannettaville ja verrattaessa Asuksen Zenbook UX31E:tä (vasemmalla) 11,6-tuumaiseen MacBook Airiin (oikealla), yhtäläisyydet ovat silminnähtävät.

Molemmat kannettavat ovat erittäin ohuita ja varsinkin näyttöosan paksuus on viime vuosien aikana ohentunut ainoastaan muutamaan millimetriin.

 

Katsaus esiasennettuihin ohjelmiin

Asus toimittaa kannettavan mukana reilunpuoleisesti ohjelmia, mutta onneksi niistä ainoastaan muutama käynnistyy automaattisesti tietokoneen käynnistymisen yhteydessä. Ohjelmat löytyvät Käynnistä-valikon ohella pikakuvakkeina työpöydältä löytyvän AsusTools-kansion alta ja tarjolla on monenlaista ohjelmaa tiedonvarmistus-, viihde-, multimedia-, verkko- ja tietoturvakäyttöön sekä muun muassa kannettavan yleisiä asetuksia varten.

Face Logon on konseptitasolla mielenkiintoinen toiminto, joka käytännössä tarkoittaa Windowsin sisäänkirjautumisen yhteydessä salasanan naputtamisen sijaan kasvojentunnistusta. Ohjelmalla tallennetaan kasvoja muistiin ja sisäänkirjautumisen yhteydessä ruudulle ilmestyy webbikameran kuva, jolla pyritään tunnistautumaan.

Valitettavasti ohjelman toimivuus oli kaikkea muuta kuin hyvä. Testisession aikana Face Logonilla onnistuttiin kirjautumaan sisään kaksi kertaa ja molemmat kerrat tapahtuivat heti sen jälkeen, kun sen muistiin oli tallennettu kasvotiedot. Kun kannettavan siirsi eri paikkaan tai huoneen valaistus muuttui, se ei tunnistanut kasvoja ja ainoa vaihtoehto oli naputella salasana.

Power4Gear Hybrid on ohjelma, jolla pyritään helpottamaan käyttäjän mahdollisuutta muokata eri virrankäyttö/säästötiloja. Valittavana on neljä eri vaihtoehtoa: High Performance, Entertainment, Quiet Office ja Battery Saving.

LiveUpdate on nimensä mukaisesti kehitetty helpottamaan tietokoneen ajureiden sekä Asuksen tarjoamien ohjelmien pitämistä ajan tasalla. Käytännössä se toimi moitteitta ja toiminta muistutti hyvin paljon Windows Updatea.

USB Charger+ on tervetullut ominaisuus, joka vastaa esimerkiksi työpöytäpuolen emolevyissä yleisesti jo käytössä olevaa mahdollisuutta ladata USB-liittimen kautta erilaisia laitteita, vaikka tietokone olisi virransäästötilassa tai jopa sammutettuna. Asuksen ohjelmalla voi säädellä ominaisuuden toimintaa ja esimerkiksi asettaa kannettavan tietyn prosentuaalisen akun varaustilan, jolloin lataaminen lopetetaan.

Asus Tutor on ohjelma, josta löytyy ohjeiden kera useita videoita demonstroimaan, miten esimerkiksi monikosketuseleet toimivat tietyissä tilanteissa.

Sisältö

  1. Asus Zenbook UX31E ja Intelin Ultrabook-konsepti
  2. Kannettavan esittely
  3. Testikokoonpanot & testit
  4. Loppuyhteenveto