Uusimmat

Noctua NH-D15

13.05.2014 03:52 Muropaketin toimitus

Itävaltalaisen Noctuan prosessoricoolerit ovat edustaneet markkinoiden kärkeä ensiesittelystään lähtien jo lähes 10 vuoden ajan. Tähän vertailuun Noctuan osanottaja saatiin mukaan aivan viime hetkellä, sillä yritys esitteli uuden NH-D15-mallinsa huhtikuussa artikkelin valmistelujen ollessa jo käynnissä. Vaikka tuote julkaistiin vasta aivan hiljattain, on sen saatavuus Suomessa jo hyvä. Muropaketin hintavertailun mukaan NH-D15:n hinta liikkuu edullisimmillaan 89 eurossa. Valmistajan suositushinta coolerille on 89,90 euroa.

NH-D15 toimitetaan coolerien mittapuulla suurikokoisessa pahvipakkauksessa, jonka väritys noudattaa Noctuan ruskeaa väriteemaa. Pakkauksen pintaan on painettu tarkat tiedot itse coolerin ominaisuuksista, mutta värikuvaa itse tuotteesta ei ole tarjolla.

Cryorigin tapaan myös Noctua vakuuttaa pakkauksensa viimeistelyllä, sillä kaikki komponentit on järjestelty ryhmittäin omiin pahvirasioihinsa, joiden päälle on painettu kuvitus sekä listaus sisällöstä. Tämä antaa erittäin laadukkaan vaikutelman sekä helpottaa toimitussisällön hahmottamista huomattavasti. Samalla pahvi toimii myös tuotteen suojamateriaalina, sillä Noctuan pakkauksesta ei löydy palaakaan vaahtomuovia tai styroksia.

NH-D15:n pakkauksen toimitussisältö on Noctualle tyypilliseen tapaan varsin runsas. Sisällöstä yleistarvikkeet, AMD-kiinnitystarvikkeet ja Intel-kiinnitystarvikkeet ovat kaikki omissa rasioissaan. Kokonaisuudessaan rasioista löytyy tuulettimen kiinnitysraudat, tuulettimien haaroitusjohto, tuulettimien nopeuden alennusadapteri, iso ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa, ruuvinväännin, metallinen kotelotarra, kumitapit ja ruuvit toisen tuulettimen kiinnittämiseksi koteloon, AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet sekä erilliset asennusohjevihkoset kaikille tuetuille suoritinkannoille.

Ulkoisesti NH-D15:n tunnistaa Noctuan tuotteeksi heti ensisilmäyksellä ja harjaantumattomammalla saattaa olla ongelmia erottaa sitä edeltäjämalli NH-D14:stä. Ulkomitat ovat kasvaneet joka suuntaan ja ne ovat nyt tuulettimien kanssa 165 x 150 x 161 mm (K x L x S). Painoa koko komeudella on mörssärimäiset 1320 grammaa. Kauttaaltaan nikkelöity rakenne koostuu alumiinirivastoista, kuparilämpöputkista ja kuparipohjasta. Mukana toimitetaan kaksi 150 mm tuuletinta, joiden kierrosnopeusalue on 300 – 1500 RPM. Mukana toimitettava SecuFirm2-kiinnitysratkaisu tukee kaikkia viimeisimpiä AMD-suoritinkantoja, mutta Intelin puolelta vain LGA 2011- sekä 115x-kantoja. Käyttäjä voi kuitenkin tarvittaessa tilata Noctualta ilmaiseksi kiinnitystarvikkeet myös LGA 775 ja 1366-kannoille. Emolevy-yhteensopivuudet löytyvät listattuna valmistajan sivuilta. Noctua lupaa tuttuun tapaan tuotteelleen pitkän kuuden vuoden takuun.

NH-D15:n rakenne perustuu edeltäjämallin tapaan kahden tornirivaston ratkaisuun, jota on jäähdyttämässä kaksi suurikokoista (150 mm) tuuletinta. Uudistuksina rivastoja on levennetty sentillä ja niiden alareuna on muotoiltu uudelleen yhteensopivuuden parantamiseksi. Lisäksi tuulettimet ovat nyt keskenään samankokoiset, kun aiemmin ulommainen tuuletin oli kooltaan pienempi 120 mm. Tornien välistä on tehty aiempaa väljempi, sillä NH-D14:ssä tuulettimen sovitus oli tiukka, mutta nyt tuulettimen ja rivaston väliin jää vielä noin yhdeksän millimetrin rako. Ratkaisulla on pyritty lisäämään jälkimmäisen rivaston jäähdytysvaikutusta.

NH-D15:n rivastot ovat keskenään identtiset, mutta peilikuvat toisiinsa nähden. Rivastot koostuvat 45 lamellista, jotka ovat juotettu kiinni lämpöputkiin sekä tuettu päistä kiinni toisiinsa. Ripaväli on tasan kaksi millimetriä ja ripojen paksuus 0,4 mm. Rivastojen pitkät sivut ovat melko tasaiset reunoilla olevaa pientä hammastettua aluetta sekä muutaman millin keskikohtaa kohti kovertuvaa muotoa lukuun ottamatta. Päätyihin on muotoiltu urat tuulettimien kiinnittämistä varten.

Uutena ominaisuutena rivastojen alaulkoreunaan on toteutettu noin 17 mm korkea ja 20 mm syvä porras, jonka tarkoituksena on parantaa coolerin yhteensopivuutta korkeiden muistikampojen kanssa. Syvennys löytyy coolerin molemmilta puolin siitä syystä, että LGA 2011 -kantaisilla emolevyillä muistipaikat sijaitsevat aina prosessorikannan molemmin puolin. Syvennyksen ansiosta rivaston alle jää tilaa jopa 64 mm korkeille muistikammoille.

Lämpö pohjaosasta rivastoihin siirretään kuudella kuuden millimetrin kuparilämpöputkella, jotka on juotettu kiinni sekä pohjaan että ripoihin. Lämpöputket ovat U:n muotoiset ja kiinnitetty keskikohdastaan pohjaan. Putket läpäisevät rivaston tasaisessa rivissä noin 16 mm etäisyydellä toisistaan. Kuten kuvasta näkyy, lämpöputkirakenne on symmetrinen, eli coolerin pohjaosa sijaitsee täsmälleen coolerin keskikohdassa.

NH-D15:n pohjan kontaktipinta on kooltaan 42 x 45 mm, mutta pohjaosan yläpuolen rakenteet ovat hieman sitä leveämmät (62 mm). Kuparinen pohjaosa on nikkelöity ja lämpöputket on juotettu tasaisessa rivissä kontaktipinnan alle. Sen viimeistely on puolikiiltävä, mutta lähemmässä tarkastelussa siinä on havaittavissa pieniä kaarevia työstöuria, joiden tarkoituksena on taata lämpötahnan parempi leviäminen. Mittaustemme mukaan NH-D15:n pohjan kontaktipinta on toiseen suuntaan täysin suora ja toiseen suuntaa kevyesti kupera.

NH-D15:n jäähdytyksestä huolehtii kaksi Noctuan NF-A15 PWM -tuuletinta, jotka ovat kooltaan hieman poikkeukselliset 140 x 150 x 25 mm. Käytännössä kyseessä on kavennettuun 140 mm runkoon mahdutettu 150 mm tuuletin. NF-A15:ssa käytetään useita Noctuan patentoimia rakenneratkaisuja, kuten metallikuorista SSO2-nestelaakerointia, AAO-runkoa sekä värinänvaimennuskumeja, joista voi käydä lukemassa lisää valmistajan tuotesivuilta. Tuulettimet ottavat virtansa tavallisen nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Kiinnitys tapahtuu metallilankakiinnikkeiden avulla, joita coolerin mukana toimitetaan vain kahdelle tuulettimelle.

Valmistajan mukaan tuulettimien säätöalue PWM:n avulla on 300 – 1500 RPM, jolle vaihtoehtona kierrosnopeutta voi myös laskea manuaalisesti 1200 RPM:iin mukana toimitettavien LNA-adapterien avulla. Täydellä kierrosnopeudella tuulettimien melutasoksi ilmoitetaan 24,6 dBA ja ilmansiirtokyvyksi 82,5 CFM. Alennetulla 1200 RPM nopeudella lukemat ovat puolestaan 19,2 dBA ja 68 CFM. PWM-säädön miniminopeuden speksejä valmistaja ei ole ilmoittanut.

Monien aiempien Noctua-mallien tapaan myös NH-D15 käyttää useaan otteeseen erinomaiseksi todettua SecuFirm2-kiinnitysratkaisua. Asennusohjeet ovat toteutukseltaan erittäin selkeät ja AMD- ja Intel-ohjeet on jaettu omiin vihkoihin. NH-D15:n asennus LGA-kannalle aloitetaan asettamalla metallinen taustalevy emolevyn takapuolelle. Kierretapit ovat kiinteästi taustalevyn kulmissa, sillä se on yhteensopiva vain LGA115x-suoritinkantojen kanssa. Ratkaisu on hieman kyseenalainen, sillä aiemmissa Noctuan coolereissa taustalevy on saatu yhteensopivaksi myös vanhempien LGA-kantojen kanssa siirrettävien tappien avulla.

Noctuan aiemmista coolereista tuttuun tyyliin seuraavana vuorossa on muovisten korokerenkaiden asentaminen emolevyn etupuolelle sekä metallisten kiinnityspalkkien kiristäminen niiden päälle sormiruuvien avulla. Palkkien asennon avulla on mahdollista määrittää coolerin asento emolevyllä. Positiivisena asiana tähän asti asennuksessa pärjätään ilman työkaluja.

Viimeisenä asennusvaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja kiristetään paikalleen pohjan molemmin puolin sijaitsevien jousitettujen sisäkierreruuvien avulla. Ruuvien asemoiminen oikealle kohdalle onnistuu varsin helposti, koska ne ovat kiinni pohjan reunoilla. Ruuvit kiristetään rivastojen välistä loppuun asti.

NH-D15NH-D15NH-D15:n SecuFirm2-kiinnitysratkaisu ei tarjoa yllätyksiä ja edustaa edelleen markkinoiden ehdotonta parhaimmistoa. Lopputulos on erittäin tukeva eikä asennuksessa tarvita työkaluja itse coolerin kiristysvaihetta lukuun ottamatta. Ainoa miinus tulee taustalevyn muutoksesta, joka ei enää mahdollista kierretappien etäisyyden muuttamista ja täten asennusta vanhempiin LGA-emolevyihin. LGA 1366- ja -775-emolevyjen omistajat joutuvat muutaman reiän puuttumisen takia tilaamaan asennustarvikkeet erikseen valmistajalta.

Kuten muutkin tämän vertailun coolerit, myös NH-D15 peittää alleen merkittävän osan emolevyn pinta-alasta. Noctua on lähtenyt taistelemaan yhteensopivuusongelmia vastaan rivastojen alareunoista löytyvien loveuksien avulla. Kun pelkkä keskituuletin on asennettuna, se mahdollistaa jopa 64 mm korkeiden muistikampojen käyttämisen. Kuitenkin kun ulkoreunaan kiinnitetään toinen tuuletin, rajautuu sen alapuolella muistien korkeus 32 mm:iin. Onneksi kiinnitysratkaisu mahdollistaa tuulettimen nostamisen ylöspäin, kunhan kotelosta löytyy tilaa. Tämä tarkoittaa joustavuutta yhteensopivuuden suhteen, kunhan tuulettimen epäoptimaalinen sijoitus ei haittaa. Kaiken kaikkiaan NH-D15 on kokoisekseen cooleriksi varsin yhteensopiva, kun otetaan huomioon koon mukanaan tuomat välttämättömät rajoitteet.

 

Sisältö

  1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
  2. be quiet! Dark Rock Pro 3
  3. Cryorig R1 Ultimate
  4. Noctua NH-D15
  5. Thermalright Silver Arrow IB-E
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto