UUSIMMAT

Hiljaiset miditornikotelot vertailussa

31.12.2012 10:12 | | 29

Muropaketin edellisestä kotelovertailusta on kulunut aika tarkalleen vuoden päivät – viime joulukuussa tutustuimme Antecin, Fractal Designin ja Silverstonen micro-ATX-koteloihin. Onkin siis jälleen hyvä syy sukeltaa koteloiden maailmaan. Tällä kertaa otimme tarkastelun kohteeksi hiljaisten miditornikoteloiden tarjonnan, joka on viime aikoina kasvanut lähes ylitsepursuvaksi. Suurta suosiota niittänyt Fractal Design Define on saanut haastajia usealta eri valmistajalta, eikä syyttä. Alle sadan euron hintaiset ja hyvin varustellut hiljaiset kotelot ovat monen ostoslistalla.

Tämänkertaisesta testijoukosta muodostui poikkeuksellisen suuri, sillä mukaan otettiin koteloita kaikkiaan viideltä eri valmistajalta. Kriteereiksi asetettiin miditorni-kokoluokka, hillitty muotoilu, ääntä vaimentava rakenne sekä noin 100 euron hintaluokka. Testin koteloiden hintahaarukaksi muodostuikin noin 90-120 euroa. Bitfenixiltä mukaan saatiin syyskuun alussa esitelty Ghost, joka on yrityksen ensimmäinen hiljaiseksi suunniteltu kotelomalli. Cooler Masterilta vertailuun osallistuu Silencio 650, joka esiteltiin kesäkuussa. Fractal Designiä on edustamassa heinäkuun lopulla lanseerattu Define R4, joka on kolmannen sukupolven versio suositusta Define-mallista. Nanoxialta mukana on Deep Silence 1 -kotelo, joka esiteltiin toukokuussa. Thermaltakelta osaa ottaa New Soprano, joka esiteltiin syyskuun lopulla ja on saapunut kauppoihin vasta joulumarkkinoille.

Tässä artikkelissa on tutustutaan koteloiden ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin sekä vertaillaan koteloita keskenään perinteisin keinoin lämpötilojen ja melutason osalta.

Sisältö

  1. Hiljaiset miditornikotelot vertailussa
  2. BitFenix Ghost
  3. Cooler Master Silencio 650
  4. Fractal Design Define R4
  5. Nanoxia Deep Silence 1
  6. Thermaltake New Soprano
  7. Numeroiden mukaan, lämpötilamittaukset & melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hyvä katsaus koteloihin, mutta toivoisin vielä että vaihtaisitte kaikkiin koteloihin yhdenmukaiset tuulettimet ja lisäisitte vielä yhdet taulukon niiden perusteella.

Hyvä artikkeli mielenkiintoisesta aiheesta. Pienenä huomautuksena, Fractal Design myöntää kaikille koteloilleen 2 vuoden takuun. Jostain syystä monilla myyjillä takuu on merkitty yhdeksi vuodeksi.

On ainakin riittävän laaja artikkeli. Mielestäni tuolla lämpötilakaavion jälkeen on pieni virhe kieliopissa: kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. -> hallittavanaan.

Todella hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli! Tässä punninnut vaihtoehtoa Ghostin ja R4:sen väliltä, eikä tämä artikkeli liiemmälti helpottanut päätöstä, koska molemmat hijaisia, R4 hiukan parempi yleisominaisuuksiltaan, mutta Ghost miellyttää silmää selvästi enemmän. Yhtä asiaa jäin kuitenkin kaipaamaan, olisi ollut todella hyvä lisä artikkeliin esim. 240mm:n kennon asennus tuulettimineen koteloihin, joihin se on mahdollista, enkä siis tarkoita koko kierron rakentamista. Lisäksi Ghostin tapauksessa ei ollut edes mainintaa kennon asennus mahdollisuudesta, vaikka valmistajan sivuilla siitä maininta onkin.

1: Ihan hyvä idea ja itsellänikin se kävi mielessä, mutta siinä on niin suuri työ, ettei yksinkertaisesti riitä aika testien tekemiseen. Yksi ongelma olisi myös ollut käytetyt tuulettimet – kaikkiin koteloihin ei nimittäin mahdu 140 mm tuulettimet ja toisaalta niitä tukevissa malleissa on hieman epäreilua käyttää tarkoitettua pienempiä flektejä.

2: En löytänyt valmistajan sivuilta tietoa asiasta, mutta onnistuin nyt löytämään sen ohjekirjasta ja olet aivan oikeassa! Korjattu artikkeliin, kiitos huomiosta.

3: Puhdas typohan sinne on eksynyt ja ei varmasti ole ainoa ;) Nyt korjattu, kiitos bongauksesta!

4: Ihan hyvä ajatus, mutta vertailu oli tällä kertaa niin laaja (monta koteloa), että kuvamäärää oli pakko rajoittaa yksityiskohtien osalta. Ghostin sivulle on nyt lisätty maininta kennon asentamisesta kattoon.

Olisipa mukaan eksynyt myös Corsairin 550D, vaikka onkin hieman osaa koteloista kalliimpi. Edustaa kuitenkin samaa tyylisuuntausta.

7: Obsidian 550D ei oikein mahtuisi tämän vertailun hintahaarukkaan, sillä hinta on lähempänä 150 kuin 100 euroa.

Kiinnostaisi samanlainen artikkeli n. 200€ hintaluokan mideistä.

9: Seuraavaksi on luvassa vertailu mini-ITX-koteloista. Täytyy katsoa tuota arvokkaampien koteloiden testimahdollisuutta sitten myöhemmin ensi keväänä.

Bitfenix Ghost on 210mm leveä. Teksti kuitenkin antaa ymmärtää, että kattoon olisi mahdollista asentaa 230mm tuuletin.

"Bitfenix Ghost on melko korkea miditornikotelo, sillä sen ulkomitat ovat 210 x 522 x 510 mm (L x K x S)."

"Vaihtoehtoisesti kattoon on mahdollista kiinnittää myös yksi 200 tai 230 mm tuuletin."

Hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli, nyt vielä pitäisi päättää minkähän kotelon kotiuttaisi..

Hieno ja kattava artikkeli! Olisi kiva jos saisit(te) mukaan vielä Anidées AI-6BS:n, koska kiinnostaisi tietää, miten oma kotelo pärjää näin laajassa vertailussa.

@13

No niinpäs onkin. Tuohan on ihan täyttä huijausta, sillä itse ropelli on 200mm, ja tuo "ylimääräinen" 30mm tulee paksummista reunuksista verraten normaaliin 200mm tuulettimeen. Oikeastihan eron tekee se, että tuo 230mm on sentin paksumpi.

Aijai, oli tarkoitus hommata koteloksi ainoastaan Bitfenix Shinobi mutta tämän artikkelin myötä ei enää tiedä hommaisko Ghostin vai R4:n ;(

@8

Tuohan voisi olla niin, että vertailuun otettaisiin yksi suosittu, pykälää kalliimpi kotelo mukaan. Ideana siis se, että näkisi tuoko se lisäinvestointi oikeasti mitään uutta tai lisää (ja jos tuo niin mitä) verraten halvempiin koteloihin.

Onhan siinä tietysti lisätyötä, mutta olisi todella tervetullut lisä muuten kyllä erinomaisen kattaviin testeihin.

Itse kanssa voisi hiljaisesta kotelosta maksaa sen parikin sataa, kunhan se sitten oikeasti on hiljaisempi, joten toivomuslistalle myös täältä ihnjaisten premium koteloiden testi. Se edustaa kuitenkin tälläisessä laitteessa aika pientä osaa kokonaisuudesta.
Pelkkiin Nochtua vaihtoropeleihin uppoaisi verrattomasti enemmän rahaa…

Yksi testi mikä kiinnostaisi olisi joku tämän testin (tai kalliimman pään kotelon) modaaminen, eli testi vakiotuulettimilla ja jollain vaihtoehdolla. Nochtua tai joku muu isompi nimi sillä puolen, eli saako niillä oikeasti rahoilleen lisävastinetta. Luultavasti ei kovin paljoa, mutta olisi se kiva silti nähdä. R4 vaikkapa testialustana, kun se kuitenkin vakionakin menestyi oikein hyvin!

Ymmärsinkö nyt oikein että melua ei mitattu siten että kotelot olisi kalustettu äänekkäillä komponenteilla? Näin ollen jäänee täysin verhon taakse miten itse kotelon vaimennusmateriaali vaimentaa näihin todennäköisesti varsin tehokkaiden komponenttien melut kuten tehokkaan näytönohjaimen mölyt.

Oma GTX560 TI 2GB pitää aika hirveätä melua kovemmassa rasituksessa (tuulettimet eivät puhalla ilmaa suoraan ulos) ja olisikin ollut mielenkiintoisinta nähdä miten nämä vaimentuvat vai vaimentuvatko ollenkaan…

@19

Ei äänekästä komponenttia saa hiljaiseksi millään kotelolla. Kokoonpanon tulee olla jo lähtökohtaisesti hiljainen, ja näillä koteloilla pyritään minimoimaan ne viimeisetkin melut.

Toisekseen, nykytekniikalla ei ole mahdollista saada tehokasta ja hiljaista. Aina joudutaan tinkimään, eli voidaan saada suhteellisen hiljainen tehoonsa nähden, tai sama toisin päin.

Näytä kaikki kommentit
DillEscPl

Kiinnostaisi samanlainen artikkeli n. 200€ hintaluokan mideistä.

Sama. Itteäni kiinnostais , että mitä saat jos sijoitat sen 200+ € koteloon. Tästä pari parasta verrokiksi ja premiumkotelot mukaan. Mukana voisi olla myös toki full towerit.

Eli Ghost on hiljaisin, tuuletukseltaan tehokkain ja halvin, ja silti R4 voittaa? Go figure.

flapped

Eli Ghost on hiljaisin, tuuletukseltaan tehokkain ja halvin, ja silti R4 voittaa? Go figure.

Mitenköhän olet tämän päätelmän tehnyt? Ensinnäkin kaksi muutakin koteloa olivat mittausten perusteella yhtä hiljaisia, kuin Ghost. Toiseksi Ghostin jäähdytys oli tehokkain vain prosessorin osalta, sekin vain pienellä marginaalilla ja osittain sen takia, että katto on avonainen. Kolmanneksi edullinen hinta tuntuu negatiivisesti rakenteessa ja laatuvaikutelmassa. Näillä eväin ei R4:lle pärjätä…

En menisis Thermaltaken New Soprania sanomaan äänekkääksi-kuukauden tuossa nokan alla ollut ja kovinta ääntä kyllä pitää Noctuan 120 mm prosessorituuletin.

24: Riippuu täysin mihin verrataan. Kyseessä on tämän vertailujoukon äänekkäin kotelo niin korvakuulolta kuin mittarinkin mukaan. Yleisesti ottaen sitä ei toki voi erityisen äänekkääksi haukkua, jos vertailukohtana on koko kotelomarkkinoiden tarjonta.

Juha Kokkonen

Mitenköhän olet tämän päätelmän tehnyt? Ensinnäkin kaksi muutakin koteloa olivat mittausten perusteella yhtä hiljaisia, kuin Ghost. Toiseksi Ghostin jäähdytys oli tehokkain vain prosessorin osalta, sekin vain pienellä marginaalilla ja osittain sen takia, että katto on avonainen. Kolmanneksi edullinen hinta tuntuu negatiivisesti rakenteessa ja laatuvaikutelmassa. Näillä eväin ei R4:lle pärjätä…

Kyseisen päätelmän tein mittauksistanne. Noh, myönnetään, yksi hiljaisimmista. Joka tapauksessa hiljaisempi kuin voittajakotelo. Toiseksi, keskimäärin tehokkain jäähdytys. Kun mittaustuloksia on useampia, yleensä vertaillaan keskiarvoja omiin mielipiteisiin sopivien tulosten poimimisen sijaan, mikäli asia ei ole testisivuston toimittajana sinulle vielä selvinnyt. Ja pahoitteluni, mikäli en ymmärrä, miksi avoin katto on itseisarvoisesti huono asia. Kyseinen ajattelutapa on ymmärtääkseni lähtöisin oletuksesta, että avoimen katon suora seuraus on äänekkyys, mikä ei selvästikään pidä paikkaansa ainakaan Ghostin tapauksessa. Kolmanneksi, laatuvaikutelma on vähemmän tärkeä asia kuin hiljaisuus ja jäähdytysteho. Kuvittelisin hiljaisuuden olevan melko tärkeä ominaisuus vertaillessa hiljaisia koteloita. Laatuvaikutelma on myös melko subjektiivinen asia, ja täysin mahdoton mitata millään yleismaailmallisilla menetelmillä.

Millä eväillä R4:lle sitten pärjätään?

flapped

Kyseisen päätelmän tein mittauksistanne. Noh, myönnetään, yksi hiljaisimmista. Joka tapauksessa hiljaisempi kuin voittajakotelo. Toiseksi, keskimäärin tehokkain jäähdytys. Kun mittaustuloksia on useampia, yleensä vertaillaan keskiarvoja omiin mielipiteisiin sopivien tulosten poimimisen sijaan, mikäli asia ei ole testisivuston toimittajana sinulle vielä selvinnyt. Ja pahoitteluni, mikäli en ymmärrä, miksi avoin katto on itseisarvoisesti huono asia. Kyseinen ajattelutapa on ymmärtääkseni lähtöisin oletuksesta, että avoimen katon suora seuraus on äänekkyys, mikä ei selvästikään pidä paikkaansa ainakaan Ghostin tapauksessa. Kolmanneksi, laatuvaikutelma on vähemmän tärkeä asia kuin hiljaisuus ja jäähdytysteho. Kuvittelisin hiljaisuuden olevan melko tärkeä ominaisuus vertaillessa hiljaisia koteloita. Laatuvaikutelma on myös melko subjektiivinen asia, ja täysin mahdoton mitata millään yleismaailmallisilla menetelmillä.

Millä eväillä R4:lle sitten pärjätään?

Define R4 on hiljaisimmalla tuuletinasennolla yhtä hiljainen, kuin Ghost. Sen lisäksi käyttäjällä on helposti valittavanaan myös kaksi muuta tuuletinnopeutta.

Avoin katto on hiljaiseksi tarkoitetussa kotelossa aina huono asia, sillä kotelolla on muutakin vaimennettavaa, kuin pelkästään kotelon omat tuulettimet. Avoimen katon kautta esimerkiksi prosessoricoolerin melu karkaa suoraan ulos. Testeissä mitattiin vain kotelon oman jäähdytyksen melutaso.

Laatuvaikutelman merkitys on toki pitkälti käyttäjäkohtainen asia, mutta sitä ei pidä silti väheksyä ja tällä osa-alueella Ghostilla ja Define R4:llä on selvä ero. Ghostin testikappaleesta oli esimerkiksi etuluukun sarana rikki jos testiin tullessa ja se korjattiin varaosalla.

Jos luit jutun yhteenvedon, myös Ghost sai Muropaketin suositukset. Merkittävien miinuskohtien korjaamisella se varmasti kamppailisi vielä tiukemmin R4:n kanssa testiviisikon ykkössijasta. Nyt se jäi hyväksi kakkoseksi. Toki eri käyttäjät voivat priorisoida eri asioita omien tarpeidensa mukaan, mutta sen osaa varmasti jokainen tehdä vertailusta lukemansa perusteella.

Pari juttua pisti silmään R4:sen kohdalla eli:

-Johtojen läpivienneissä olevat kumisuojat lähtevät todella helposti irti

-Kotelon mukana tulee kumitassuja (Niitä pienempiä) joita voi käyttää myös 2,5 tuumaisten kiintolevyjen kanssa ja jos ne eivät riitä (Eivät riittäneet kolmen 2,5 ja yhden 3,5 tuumaisten kiintolevyjen kanssa) voit ottaa ylimääräisistä kiintolevy paikoista niitä isompia kumitassuja ja leikata ne puoliksi jotta saat lisää pieniä. :D

-Kotelon ns. "takaosan" sivupellin laitto on tuskaa! Oikeesti voi olla että en vaan osaa, mutta vitutuksen määrä oli erittäin suuri kun kaverin kanssa kunnon taistelun jälkeen saatii pelti paikalleen ja olikin yksi johto jääny piiloon mitä tarvitsi.. eikun auki taas.. toki jos modulaarinen virtalähde ei niin paljon piilotettavaa. :)

Muuten paras kotelo markkinoilla tähänasti! :)

Nyt Antecin P183:sta Define R4:ään vaihtaneena täytyy kyseenalaistaa että miksi tätä kehutaan hiljaiseksi? Mitään koneen ääniä ei tunnu vaimentavan vaan kauhea mekkala kuuluu. P183 oli oikeasti hiljainen.

Muropaketin uusimmat