Uusimmat

Fractal Design Define R4

31.12.2012 10:12 Muropaketin toimitus

Ruotsalaistaustainen Fractal Design on viimeisen parin vuoden aikana lyönyt itsensä läpi yhdeksi kotelomarkkinoiden puhutuimmista valmistajista. Ensimmäisen sukupolven Define R2 iski heti kultasuoneen vuonna 2009 ja toisen sekä kolmannen sukupolven mallit ovat jatkaneet sen viitoittamalla tiellä. Tässä testissä mukana on Define R4, joka esiteltiin heinäkuun lopulla. Samalla Define R4 toimii eräänlaisena mittapuuna testin muille koteloille. Edullisimmillaan Define R4 maksaa Suomessa Muropaketin hintavertailun mukaan noin 99 euroa.

Define R4 toimitetaan aiempien Fractal Designin mallien tapaan hillitysti kuvitetussa ruskeassa pahvilaatikossa. Pakkauksen kylkiin on hahmoteltu mustavalkoisia kuvia kotelosta ja esitelty kotelon tärkeimmät ominaisuudet. Päädyistä löytyy aukot kantokahvojen virkaa toimittamaan. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styrox-sovitteilla ja muovipussilla.

Oheistarvikkeet on pakattu mustaan pahvirasiaan kotelon sisään. Eri ruuvit on pakattu siististi omiin pusseihinsa ja lisäksi tarvikevalikoimaan kuuluu mustia nippusiteitä sekä pieniä kumiprikkoja tuulettimien kiinnittämiseen. Runsas 30-sivuinen käyttöohjevihko sisältää ohjeet kymmenellä kielellä, joiden joukosta ei valitettavasti löydy suomea.

Define R4 on onnistuttu pitämään ulkoisesti käytännössä identtisenä edeltäjiensä kanssa, vaikka ulkomittoihin onkin tullut muutoksia. Muotokieli onkin siis tuttuun tapaan erittäin minimalistista ja hillittyä. Fractal Design tarjoaa Define R4:ää kolmessa eri värissä, joita ovat Arctic White, Black Pearl ja Titanium Grey. Testiin saatu kappale oli väriltään kokomusta, eli Black Pearl.

Define R4:n ulkomitat ovat 232 x 464 x 523 mm (L x K x S), eli se on noin 2,5 cm leveämpi ja korkeampi kuin edeltäjänsä. Painoksi ilmoitetaan 12,3 kg, joka ei ole muuttunut juurikaan. Kotelon rakenne on mustaksi maalattua terästä ja etupaneelissa on käytetty muovia. Etu- ja kylkipaneeleiden sisäpinnassa on käytetty ääntä vaimentavaa materiaalia.

Ulkoisia asemapaikkoja kotelosta löytyy kaksi kappaletta 5,25 tuuman koossa. 2,5/3,5 tuuman sisäisiä levypaikkoja on kahdeksan kappaletta, joiden lisäksi emolevyn taustapuolelta löytyy vielä kaksi lisäpaikkaa 2,5 tuuman levyille. Kotelo tarjoaa kaikkiaan seitsemän tuuletinpaikkaa, joista kahdessa on esiasennettu tuuletin. Yhteensopivuus luvataan ATX-, Micro-ATX- ja Mini-ITX-emolevyjen kanssa. Kotelolla on valmistajan kahden vuoden takuu.

Koko etupaneelia peittää suojaluukku, jonka sisäpinta on varustettu ohuella vaahtomuovityyppisellä vaimennusmateriaalilla. Rakenteeltaan jämerän tuntuinen luukku on muovia taitavasti harjattua alumiinia jäljittelevää ulkopintaa myöden. Luukku on saranoitu vasemmasta reunastaan eikä puolta ole mahdollista vaihtaa. Aukeamiskulma on hieman yli 90 astetta. Luukku pysyy kiinni tukevasti magneettien avulla.

Luukun takaa paljastuva näkymä on uudistunut etutuulettimien ilmanottoritilän osalta, joka on nyt yhtenäinen osa. Ylälaidassa sijaitsevat kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa ovat sen sijaan pysyneet muuttumattomina. Niitä suojaa edelleen näppärästi ulkopuolelta irrotettavat peitelevyt. Ylemmän asemapaikan oikealta puolelta läheltä reunaa löytyy pieni liukukytkin, jolla säädetään kotelotuulettimien nopeutta. Kytkimessä on kolme asentoa (Low, Medium, High) ja sillä voi säätää samanaikaisesti kolmea tuuletinta.

Kahden erillisen sivusta saranoidun luukun sijaan Define R4:n ilmanottoritilä aukeaa yläreunasta painamalla ja on saranoitu muovikynsin alareunastaan. Tuulettimet ovat kiinni muovisessa kehyksessä, joka vapautuu yläreunasta painamalla. Kehyksessä on muovinen pölysuodatin, joka irtoaa yläkautta liu’uttamalla. Myös tuulettimet irtoavat siitä ilman työkaluja, sillä kiinnitys on toteutettu muovikynsin. Kehykseen on mahdollista kiinnittää kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta ja ylemmässä paikassa on esiasennettuna 140 mm Silent Series R2 -tuuletin (1000 RPM, 66 CFM, 18,5 dBA). Etutuulettimien ilmanotto tapahtuu etupaneelin kylkien sekä pohjan aukkojen kautta.

Kytkimet ja liitännät on sijoitettu etupaneelin päälle entiseen malliin. Suurehko pyöreä virtapainike sijaitsee keskellä ja sitä ympäröi sininen valokehys sekä luukun yläreunaan ulottuva valoviiru. Valo palaa koneen ollessa päällä ja vilkkuu, kun kiintolevyä käytetään. Virtapainikkeen vasemmalla puolella on mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä pieni pyöreä reset-painike, joka sijaitsi aiemmin luukun takana. Virtapainikkeen oikealla puolella on puolestaan rivissä kaksi USB 3.0- ja kaksi USB 2.0 -liitäntää.

Kotelon katon takaosasta löytyy edeltäjämalleista tutut kaksi tuuletinpaikkaa, jotka ovat oletuksena tukittu ModuVent-peitekappaleilla. Tuuletinpaikkoihin on mahdollista asentaa 120 tai 140 mm tuulettimet.

Define R4:n takapaneeli on kokenut hieman uudistuksia, joita ovat aivan yläreunasta löytyvät ilmanvaihtoaukot, letkuläpivientien puuttuminen sekä lisäkorttipaikkojen vierestä löytyvä kahdeksas pystyasennossa oleva korttipaikka esimerkiksi tuuletinsäädintä tai lisäliitäntöjä varten. Virtalähde sijaitsee edelleen alhaalla ja poistotuuletin on liitinpaneelin vieressä. Tuuletinvaihtoehdot ovat kuitenkin kasvaneet 120 ja 140 millimetriin. Kylkipaneelien kiinnitys on toteutettu sormiruuvein ja irrotusta on helpottamassa takareunan kahvamainen muotoilu.

Pohjassa merkittävin uudistus liittyy pölysuodattimen kokoon – se nimittäin peittää nyt virtalähteen lisäksi myös pohjatuulettimen ilmanottoaukon. Kumipohjaiset koroketassut ovat edelleen hifi-tyyliin pyöreät ja kromireunaiset.

Kylkipaneelit irtoavat taaksepäin liu’uttamalla ja niiden sisäpinnasta löytyy R3-mallista tuttua äänenvaimennusmateriaalia. Bitumipohjainen tekstiilipintainen matto on ohutta mutta tiheää, jonka huomaa hyvin paneelien painosta. Vasemmassa kyljessä on 140 mm tuuletinpaikka, joka on suljettu irrotettavalla ModuVent-peitekappaleella. Sen sisäpinnassa on paksumpi vaahtomuovinen vaimennuskerros.

Oikean kylkipaneelin takaa löytyy aiempaa enemmän tilaa kaapeleille – kiitos kasvaneen leveyden. Valmistajan mukaan tilaa on 26 mm, mutta Muropaketin mittausten mukaan liikutaan todellisuudessa noin 25 mm:n tienoilla. Prosessorikannan taustapuolen aukkoa on muotoiltu uudestaan ja se on entistä suurempi. Kumiläpällä suojattuja kaapeliläpivientejä on viisi kappaletta ja ne sijaitsevat käytännöllisesti emolevyn kolmella sivulla. Väliseinämään on mahdollista kiinnittää kaksi 2,5 tuuman asemaa, mutta niitä kiinnittäessä ja irrottaessa emolevyn on oltava irti kotelosta.

Define R4:n sisäasettelu on varsin tavanomainen, eikä eroa ensisilmäyksellä juurikaan edeltäjästään. Tukeva ja laadukkaan tuntuinen runko on väriltään musta ja sitä on maustettu valkoisilla yksityiskohdilla. Asemapaikat ovat edessä, virtalähde takana pohjalla ja emolevy takana ylhäällä. 5,25 tuuman asemien kiinnitys tapahtuu sormiruuveilla. Jäähdytyksestä huolehtii kaikkiaan seitsemän tuuletinpaikkaa, joista kaksi sijaitsee edessä, yksi pohjassa, yksi vasemmassa kyljessä, yksi takapaneelissa ja kaksi katossa. Merkittävänä huomiona kaikkiin tuuletinpaikkoihin on mahdollista asentaa 140 mm tuuletin.

Define R4:n kiintolevyjen kiinnitys on uudistettu kokonaan, sillä R3:n kiinteän kehikon tilalla on nyt kahdesta osasta koostuva muunneltava kokonaisuus. Alempi kolmen levypaikan kehikko on kiinni kotelossa tavallisilla ruuveilla, kun taasen ylempi viiden levyn kehikko on kiinni sormiruuveilla ja tarkoitettu helposti irrotettavaksi. Levyt kiinnitetään molempiin kehikoihin aiemmista Fractal Designin koteloista tuttujen metallisten kelkkojen avulla. Kelkkoihin on mahdollista kiinnittää sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjä. 3,5 tuuman levyjen kiinnityksessä välissä on värinöitä estävät kumiholkit.

Ylemmän levykehikon kiinnitys on toteutettu niin, että se on mahdollista kääntää 90 astetta pitkittäin kotelon suuntaisesti. Vaihtoehtoisesti yläkehikon voi jättää kokonaan pois, jolloin kotelon etuosaan järjestyy lisätilaa pitkille näytönohjaimille ja etutuulettimen ilmavirta saa esteettömämmän kulkureitin. Alakehikko on mahdollista irrottaa kotelon pohjasta ja siirtää pari senttiä kauemmas etupaneelista, jolloin etupaneeliin järjestyy tilaa esimerkiksi ohuelle jäähdytyskennolle. Vaihtoehtoisesti myös alakehikon voi jättää kokonaan pois, jolloin etuosaan järjestyy suuri tyhjä tila.

Virtalähteen edessä kotelon pohjalla sijaitsee tuuletinpaikka 120 ja 140 mm tuulettimille. R3-mallin pikakiinnityksen sijaan kiinnitys tapahtuu ruuveilla. Virtalähdepaikan alla kotelon pohjalla on korokkeet, joiden päällä on pienet pehmustetassut. Myös virtalähteen kiinnitysaukon ympärillä on samaa materiaalia, joten resonanssin siirtyminen kotelon runkoon pitäisi olla varsin hyvin hallinnassa.

Kotelon takapaneelista löytyy 7+1 lisäkorttipaikkaa, joiden valkoisissa peitelevyissä on pieniä ilmanvaihtoa parantavia aukkoja. Lisäkorttien kiinnitys tapahtuu sormiruuvein. Korttipaikkojen yläpuolella sijaitsee esiasennettu 140 mm Silent Series R2 -tuuletin (1000 RPM, 66 CFM, 18,5 dBA), joka on identtinen etutuulettimen kanssa. Katosta löytyvät kaksi 120/140 mm tuuletinpaikkaa on peitetty oletuksena äänieristetyillä ModuVent-peitekappaleilla. Emolevyn kiinnityksessä tarvittavat messinkikorokkeet on käyttäjän asennettava itse. Emolevyn yläpuolella sijaitsevista johtoläpivienneistä Fractal Design ansaitsee plussan. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 170 mm. Näytönohjaimen maksimipituus on puolestaan 295 mm ylimmän kiintolevykehikon kanssa ja 430 mm ylin kehikko irrotettuna.

Kokoonpanon asentaminen koteloon sujuu vaivatta, sillä tilaa on riittävästi ja kotelon rakenteet suunniteltu järkevästi. Tämän huomaa esimerkiksi kylkipaneelien asentamisen helppoutena kokoonpanon ollessa asennettuna. Ruuvimeisseliä tarvitaan emolevyn, kiintolevyjen ja optisten asemien kiinnittämiseen, joten työkaluvapaasta kotelosta ei voida puhua. Kilpailijoihin nähden muutaman millin ekstratila oikean kylkipellin takana helpottaa johtojen vetämistä sekä erityisesti kylkipaneelin sulkemista. Johtoläpivientien kumisuojat ansaitsevat myös kiitosta, sillä ne eivät irtoa kovinkaan helposti kaapeleita niiden läpi syöttäessä. Myöskään Define R4:n kanssa ei esiintynyt ongelmia testikokoonpanon 171 mm korkean Phanteks-coolerin kanssa.

 

Sisältö

  1. Hiljaiset miditornikotelot vertailussa
  2. BitFenix Ghost
  3. Cooler Master Silencio 650
  4. Fractal Design Define R4
  5. Nanoxia Deep Silence 1
  6. Thermaltake New Soprano
  7. Numeroiden mukaan, lämpötilamittaukset & melumittaukset
  8. Loppuyhteenveto