Kokeilu: Synology DiskStation DS119j NAS-palvelin – Edullinen ja verkko-ominaisuuksiltaan suorituskykyinen, mutta myös hankalakäyttöinen

12.12.2018 20:00 | Aleksi Pakkala

Kodin verkkopalvelin voi parhaassa tapauksessa toimia monipuolisena omien tietojen säilönä. Ollakseen käyttökelpoinen, pitää palvelimen olla yhtä helposti lähestyttävä kuin nykyiset pilvipalvelut. Muropaketti otti kokeiltavaksi Synologyn uuden ja edullisen verkkopalvelimen, ja selvitti olisiko siitä kodin tietosäilöksi.

Useimmilla käyttäjillä on eri laitteilla käsiteltävää tietoa ja tiedostoja. Niihin pitäisi päästä helposti käsiksi niin kotoa kuin etäältä. Ei ihme että erilaiset pilvipalvelut ovat yleistyneet valtavasti viimevuosina. Ne mahdollistavat entistä tehokkaamman työskentelyn ja helpon pääsyn oman lempisisällön pariin.

Suosituimmat pilvipalvelut ovat kuitenkin teknologiajättien, kuten Googlen ja Microsoftin omistuksessa, ja huoli yksityisyydenturvasta voi olla täysin aiheellinen.  Pilvitallennuksesta on luotu kuluttajalle abstrakti käsite, jossa data vain singahtaa ”pilveen”, jonne pääsee käsiksi usealla eri päätelaitteella.

Tämä pilvi on toki todellisuudessa vain palveluntarjoajan oma palvelin. Käytännössä data on fyysisesti aina tallessa jonkun toisen omistamalla ja hallinnoimalla tallennusmedialla. Synologyn tuotteiden tarkoituksena on tuoda pilvipalvelu fyysisesti kuluttajan omaan kotiin.

Monia kuluttajia yksityisyydenturva ei kiinnosta niin paljoa, että olisi valmis luopumaan käytännöllisistä pilvipalveluista. Kaikkea dataa ei kuitenkaan ole toivottavaa uskoa ulkopuolisen toimijan haltuun. Hyvänä esimerkkinä voisi toimia vaikkapa turvakameratallenteet.

Synology DiskStation DS119j NAS toimii tarvittaessa myös videovalvontajärjestelmän palvelimena serverinä, johon on mahdollista liittää ilman erillistä lisenssiä kaksi ip-turvakameraa. Synologyn Package Center -sovelluskaupasta voi ladata ilmaisen Surveillance Station -ohjelman, jonka avulla tallenteita voi selata, ladata tallenteista videon tai ottaa ruutukaappauksen tallenteesta. Mikäli kameroita haluaa järjestelmään enemmän kuin kaksi, maksavat kameralisenssit noin 50 dollaria kameralta.

DiskStation DS119j malli tukee maksimissaan viittä tallentavaa valvontakameraa. Synologyn verkkokovalevy kahden ip-kameran kanssa on todella huokea ratkaisu videovalvonnan toteuttamiselle esimerkiksi kodin turvaksi tai pieneen ravintolaan. Muita hyvin tyypillisiä käyttötarkoituksia NAS-palvelimille ovat valokuvien ja videoiden automaattinen varmuuskopiointi. Testissä kokeiltiin tämän hintaluokan palvelimien tyypillisien ominaisuuksien toiminnallisuutta.

Synology DS119j maksaa noin 120 euroa ilman kovalevyä, ja kuuluu selkeästi huokeimpiin saatavilla oleviin NAS-palvelimiin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely ja käyttökokemukset
  3. Yhteenveto