Uusimmat

Ducky G2 Pro

12.08.2013 20:35 Muropaketin toimitus

 

Ducky G2 Pro DK9008 Dyesub PBT edition Cherry MX Green

Taiwanilainen Ducky oli mukana viimevuotisessa testiryhmässämme ja tälläkin kertaa saimme yritykseltä testiin kolme kuluneen vuoden aikana lanseerattua mallia. Ducky on tunnettu monipuolisesta valikoimastaan sekä piensarjoina valmistettavista erikoismalleistaan. Tällä kertaa saimme testattavaksi G2 Pro DK9008-, G2 Pro DK9087- ja Shine 2 DK9008 -mallit, joista kaikki kolme tarjoavat jotain, mitä viime vuonna testatuissa malleissa ei ollut.

Testiin saadun G2 Pro DK9008 Dyesub PBT edition Cherry MX Green -version saatavuus on hieman rajallista, mutta artikkelin kirjoitushetkellä se löytyi ainakin Verkkokauppa.comin valikoimista 159,90 euron hintaan. Vihreiden kytkimien ohella on saatavilla myös sinisillä ja ruskeilla kytkimillä varustettua versiota. Testikappaleen toimitti Suomessa Duckyä maahantuova PanVision.

G2 Pro DK9008 toimitetaan viime vuoden Duckyistä poiketen mustassa laatikossa, jonka pinnassa on kuva valaistuista WASD-näppäimistä sekä G2 Pro -logo. Taustapuolelta löytyy puolestaan tietoa näppäimistön tärkeimmistä ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältä löytyy näppäimistön ohella ohjelappunen, USB-kaapeli, neljä punaista näppäinhattua (WASD) sekä näppäinhattujen irrotustyökalu.

Duckyn näppäimistöille tyypilliseen tapaan myös DK9008-runkoon rakennettu G2 Pro on jykevän ja jopa hieman työkalumaisen oloinen näppäimistö. Dyesub PBT edition -mallin vaaleanharmaat näppäinhatut sekä tummanharmaa runko vievät lisäksi ajatukset menneille vuosikymmenille. Muovirakenne tuntuu vakuuttavan tukevalta sekä laadukkaalta, kuten tämän hintaluokan näppäimistöltä sopiikin odottaa. Näppäimistön ulkomitoiksi ilmoitetaan 442 x 140 x 41,5 mm ja painoksi 1,4 kg.

DK9008-runkoisessa G2 Prossa näppäinasettelu on tyypillinen numeronäppäimistöllinen versio ja näppäimistön sisällä käytetään kaksikerroksista FR4-piirilevyä. Jykevästä rakenteesta huolimatta näppäimistön reunat ovat varsin kapeat. G2 Pro tarjoaa myös täyden NKRO tuen USB:n kautta, eli kaikki näppäimet rekisteröityvät tarpeen vaatiessa samanaikaisesti.

Rungon sivuprofiili on yläpinnastaan suora, joskin hieman etuviistoon kallistettu. Jokaisen näppäinrivin näppäinhatuilla on oma kallistuskulmansa. Runko on suunniteltu niin, että näppäinhatut painuvat selvästi sen sisään. Alarivin Windows-näppäinten logot on korvattu Ducky-logoilla ja halutessa Win-näppäimet on mahdollista kytkeä kokonaan pois päältä pelisessioiden ajaksi. NumLk-, ScrLk- ja Caps-näppäimien merkkivalot on sijoitettu suoraan näppäinhattuihin, joka on tyylikäs yksityiskohta.

Ylärivin näppäinten yhteyteen on sijoitettu joukko pikatoimintoja, kuten multimediakontrollit (F1-F7), taustavalaistuksen on-off-näppäin sekä numeronäppäimistön yläpuolella sijaitsevat pikakäynnistykset laskimelle, omalle tietokoneelle, sähköpostille ja selaimen kotisivulle. Kaikki ovat käytettävissä oikean ctrl-näppäimen vieressä olevaa Fn-näppäintä pohjassa pidettäessä.

Testaamamme G2 Pro -version erikoisuus löytyy sekä näppäinhatuista että niiden alta paljastuvista kytkimistä. Kytkiminä käytetään nimittäin harvinaisempia Cherry MX Green -versioita, joita on aiemmin käytetty lähinnä sinisillä kytkimillä varustettujen näppäimistöjen välilyönnin alla. Yksinkertaistettuna kyseessä on naksahtavan sinisen Cherry MX -kytkimen jäykempi versio, jonka rekisteröintipiste saavutetaan 80 gramman painallusvoimakkuudella. Joiden mielestä se muistuttaa tuntumaltaan hyvin paljon Buckling-jousikytkintä. Suuren painallusvoimakkuuden vuoksi vihreät kytkimet eivät sovi kaikille, sillä ne rasittavat raskautensa vuoksi etenkin tottumattomia käsiä.

Näppäinhatut on valmistettu PBT-muovista ja niiden merkkinnät on toteutettu värisublimaatiotekniikalla, joka on yksi arvokkaimmista näppäinhattutyypeistä. Pinnastaan hieman karhea PBT (Polybuteenitereftalaatti) on mekaanisesti kestävä, kova, hyvin sähköä eristävä ja kemikaaleja kestävä muovilaatu. Näppäinhatuissa se kestää huomattavasti ABS-muovia paremmin kulutusta (ei kiillotu) sekä ei rasvoitu yhtä helposti. Näppäinmerkintöjen väri on imeytetty näppäinhatun muoviin, joten se ei kulu tai haalistu kovassakaan käytössä. Värisublimaatiotekniikka ei ole kovinkaan yleistä nykypäivän näppäimistöissä sen korkeiden kustannusten vuoksi. Näppäinhatuissa ei ole valaistuja kirjaimia eikä kytkimissäkään ole valoja, lukuun ottamatta WASD-näppäimiä. Harmaiden PBT-näppäinhattujen kanssa sininen valaistus näkyy lähinnä hehkuna näppäinten takana, mutta mukana tulevilla punaisilla vaihtohatuilla valon saa hehkumaan myös näppäimen läpi.

Cherryn vihreiden kytkimien painaminen vaatii selvästi tavallista enemmän voimaa ja näppäimet tuntuvatkin varsin raskaille käyttää. Esimerkiksi allekirjoittaneen ruskeisiin kytkimiin tottuneet sormet väsyivät nopeasti vihreäkytkimistä G2 Prota käyttäessä. Vihreitä kytkimiä ei voikaan suoralta kädeltä suositella mekaanista näppäimistöä ensi kertaa ostavalle. Sinisistä kytkimistä tuttuun tapaan myös vihreät pitävät painettaessa selvän naksahduksen ja näppäinten pohjatessa kuuluu selvä kolahdus. Hiljaisesta näppäimistöstä ja kytkintyypistä ei siis missään nimessä ole kyse.

G2 Pron takareuna on pelkistetty eikä sieltä löydy liitäntöjä tai muita yksityiskohtia. Monet saattavatkin jäädä kaipaamaan ainakin paria USB-liitäntää, jotka ovat näppäimistön kyljessä näppärästi käsillä esimerkiksi muistitikkuja tai hiirtä varten.

G2 Pron taustapuoli on tutun näköinen vuosi sitten Muropaketin testissä olleista Duckyn näppäimistöistä. Mini-USB-liitäntä sijaitsee keskellä takareunaa omassa kuopassaan ja johto on mahdollista reitittää kolmea eri kautta pohjassa sijaitsevaa uraa pitkin. Takakulmista löytyy muoviset korokejalat, jotka käännetään ylös. Korokkeissa ei ole kumitassuja, mutta näppäimistön etureunan leveät kumikaistaleet pitävät huolen, ettei G2 Pro pääse helpolla liukumaan pöydällä.

Metallisen tyyppikilven vasemmalla puolella sijaitsee neljä DIP-kytkintä, joilla on mahdollista säätää näppäimistön asetuksia. Kytkimien avulla on mahdollista kytkeä Win-näppäimet pois päältä, vaihtaa Capsin ja Ctrl:n paikkaa keskenään, vaihtaa Win- ja Alt-näppäinten paikkaa keskenään sekä asettaa käyttöön täyden USB NKRO-tuen.

G2 Pron sininen valaistus rajoittuu Lock-näppäinten pinnassa oleviin merkkivaloihin sekä WASD-näppäinten taustavalaistukseen, jonka päälläolosta käyttäjä voi päättää itse. WASD-näppäinten valaistus esiintyy lähinnä hohteena näppäinhattujen reunoilta, sillä testikappaleen PBT-hatuista ei valo näy läpi.

 

Ducky G2 Pro TKL Special Tactile Mix with shadow caps

Toinen testiin saaduista Ducky G2Pro -malleista on TKL-, eli Tenkeyless-versio. Toisin sanoen siitä uupuu kokonaan oikean reunan numeronäppäimistö, joka tekee siitä kapeamman ja monien mielestä pelikäyttöön paremmin soveltuvan. TKL-malli on saatavissa erilaisilla kytkin- ja näppäinhattuvaihtoehdoilla, joiden hintahaarukka liikkuu 95 ja 150 euron välimaastossa. Testiin saamamme kappale on varustettu ruskean ja kirkkaan kytkintyypin yhdistelmällä sekä shadow-näppäinhatuilla. Sen hinta on noin 95 euroa. Testikappaleen toimitti Panvision.

G2 Pro TKL toimitetaan saman näköisessä, mutta pienemmässä mustassa pahvipakkauksessa, kuin täysikokoinen G2 Pro. Siltä osin pakkauksen kuvitus on kuitenkin harhaanjohtava, että testiin saadusta versiosta ei löytynyt pakkauksen pinnassa esiintyviä valaistuja näppäimiä. Pakkauksen taustapuolelta löytyy yhteenveto tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista – sielläkin tosin virheellisesti mainitaan taustavalaistuksesta.

Pakkauksen sisältöön kuuluu itse näppäimistön ohella simppeli suomenkielinen ohjelappunen, USB-kaapeli, punaiset WASD-näppäinhatut sekä muovinen näppäinhattujen irrotustyökalu.

G2 Pro TKL on varustettu muista Duckyn malleista tutulla työkalumaisen jykevällä muotoilulla, joka tuntuu myös käsissä tukevan laadukkaalta. Numeronäppäimistön puuttuminen tekee siitä myös varsin kompaktin paketin, sillä ulkomitoiksi ilmoitetaan 360 x 140 x 41,5 mm. Painoa on puolestaan 1,2 kg.

Myös G2 Pro Tenkeyless -mallien reunat ovat varsin kapeat ja siihen nähden näppäimistö on melko korkea. Sisältä löytyy kaksikerroksinen FR4-piirilevy, jonka kehutaan oleva laadukas ja erittäin kestävä. Näppäimiä on kaikkiaan 88 kappaletta, sillä numeronäppäimistö on jätetty pois näppäimistön oikeasta päädystä. Ylärivin F-näppäimiin Ducky on sijoittanut multimediatoimintoja, joita on mahdollista operoida Fn-näppäintä pohjassa pitämällä.

Ducky lupaa G2 Pro TKL:lle täyden NKRO-tuen myös USB:n kautta. Alarivin Win-näppäinten logot on myös tässä tapauksessa korvattu ankkalogoilla ja ne on pelikäyttöä ajatellen mahdollista kytkeä pois käytöstä. Caps Lockin ja Scoll Lockin merkkivalot on sijoitettu pyöreinä linsseinä suoraan näppäinhattuihin.

Muropaketin testiin saatu versio on siitä poikkeuksellinen, että siinä on käytetty kahta eri kytkintyyppiä. Numerot, kirjaimet ja nuolinäppäimet on toteutettu ruskeilla Cherry MX -kytkimillä ja loput näppäimet puolestaan harvinaisemmilla kirkkailla Cherry MX -kytkimillä. Ruskea kytkityyppi on hiljainen tuntopisteellä varustettu kytkin, jonka rekisteröitymispiste löytyy 45 gramman painallusvoimalla. Kirkas Cherry MX -kytkintyyppi on puolestaan ikään kuin raskaampi versio ruskeasta kytkimestä, sillä se on klikkaamaton tuntopisteellinen kytkin 65 gramman rekisteröintivoimalla. Kirkkaan kytkimen pohjaamiseen tarvitaan 100 gramman painallusvoimakkuus.

Testikappaleen shadow-näppäinhatut ovat päältä täysin mustat, sillä merkinnät on maalattu hattujen etupintaan. Tämä mahdollistaa sen, etteivät merkinnät kulu pois ABS-muovista valmistetuista näppäimistä. Ratkaisu on yllättävän nerokas, sillä merkinnät näkyvät varsin hyvin myös näppäinhattujen etureunasta.

Takaviistosta tutkiskeltuna näppäimistö näyttää erittäin kliiniltä, sillä näppäinmerkinnät näkyvät vain eteenpäin. Takareuna on täysin umpinainen, eikä sieltä löydy liitäntöjä.

G2 Pro TKL:n pohja on tutun näköinen muista Duckyn malleista. Keskellä on metallinen tyyppikilpi, lähellä kulmia suuret suorakulmaiset kumitassut, takanurkissa käännettävät korokejalat, keskellä mini-USB-liitäntä pohjan suuntaisesti, takaosassa urat USB-kaapelille ja vasemmassa etunurkassa DIP-kytkimet asetusten muuttamiselle (samat kuin täysikokoisessa G2 Prossa).

Ainoastaan WASD-näppäimissä on sininen LED-valaistus, jonka kirkkauden käyttäjä voi valita Fn+F9-näppäinten avulla. Testikappaleen shadow-näppäinhatuilla valaistus menee kuitenkin lähes täysin hukkaan, sillä valo hehkuu lähinnä vain näppäinhattujen alapuolelta. Valaistus on teholtaan hyvin vaatimaton, kuten lähes pilkkopimeä kuva osoittaa. Pienet siniset valopisteet ovat Caps- ja Scroll Lock -näppäinten merkkivalot.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2013
  2. Cooler Master CM Storm Trigger
  3. DasKeyboard Model S Professional
  4. Ducky G2 Pro
  5. Ducky Shine 2
  6. Logitech G710+
  7. Matias Quiet Pro
  8. Thermaltake Meka G-Unit
  9. Loppuyhteenveto