Uusimmat

Ducky DK-9008 Shine & G2Pro

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

 

Taiwanilainen vuonna 1998 perustettu Ducky on useimmille mekaanisiin näppäimistöihin perehtymättömälle täysin tuntematon valmistaja, mutta harrastajapiireissä se on onnistunut hankkimaan itselleen jopa pienoisen kulttimaineen. Kyseessä on hieman underground-tyyppinen valmistaja, jonka tuotteita on saatu aiemmin Eurooppaan vain harrastajien kesken järjestettyjen kimppatilauksien kautta. Tänä keväänä PanVision on aloittanut Ducky-näppäimistöjen maahantuonnin Pohjoismaissa ensimmäisenä Euroopassa. Toistaiseksi tarjolla on vain Cherry MX -kytkimiin perustuvia high-end-malleja, vaikka Aasiassa Duckyllä on myynnissä myös edullisia ALPS-kytkimiä malleja. Duckyn Pohjoismaiset tuotesivut avautuvat lähiaikoina osoitteeseen www.ducky-nordic.com. Lisäksi Duckyllä on MuroBBS:n Yritykset ja jälleenmyyjät -osastolla oma viestiketjunsa.

Muropaketin testattavaksi toimitettiin neljä DK-9008 Shine -mallia, jotka käyttävät identtistä runkoa, mutta perustuvat eri Cherry MX -kytkimiin. Identtisessä rungossa oli helpointa tutustua eri kytkintyyppien eroihin. Kaikki DK-9008 Shine -mallit toimitetaan samanlaisessa mustassa pahvilaatikossa, jonka pintaa koristaa kultainen Ducky-logo sekä valkoinen etiketti, josta löytyy tärkeimmät näppäimistöön liittyvät ominaisuudet, kuten kytkintyyppi, valaistuksen väri sekä näppäinhattujen materiaali.

Itse näppäimistön ohella pakkauksen sisältä löytyy simppeli suomenkielinen ohjelappunen, USB-kaapeli PS/2-sovittimella, muovinen näppäinhattujen irrotustyökalu sekä neljä punaista näppäinhattua (W, A, S ja D). USB-kaapeli on varustettu kullatuilla liittimillä sekä näppärällä niputtamista helpottavalla velcro-tarranauhalla. Näppäimistö on pakattu samettimaiseen suojapussiin ja suojattu lisäksi muovisella kuorella. Suomessa Duckyn näppäimistöjä jälleenmyy Jimm’s PC-Store, jonka valikoimissa DK-9008 Shine -mallit maksavat 159 euroa.

Ducky Shine on ulkonäöltään jykevä ja hyvin pelkistetty. Paksuudesta huolimatta Dyckyn rungossa on ohuet reunat. Näppäimistön ulkomitat ovat 442 x 140 x 41,5 mm ja paino 1,2 kg. Kuoret ja näppäinhatut ovat mattamustaa muovia ja näppäinasettelu on perinteinen. Kaikissa näppäimissä on LED-valaistus, joka riippuu näppäimistön kytkinmallista. Suomeen tuotavat mallit perustuvat Duckyn parhaaseen DK-9008-runkoon sekä laadukkaaseen ja kestävään FR-4 PCB -piirilevyyn.

Ducky Shinen näppäinhatut ovat melko korkeita ja niiden muotoilu on tyypillinen sivuttaissuunnassa kovera. Välilyöntiin on taiteiltu pienenä yksityiskohtana valaistu Duckyn ankkalogo. F-näppäimiin on piilotettu FN-näppäimen kautta aktivoitavia lisätoimintoja, kuten äänenvoimakkuuden säätö ja musiikkikontrollit. Näppäimistön yläkulmassa ei ole erillisiä merkkivaloja, vaan Num, Scroll ja Caps Lockin näppäinten taustavalaistus toimii samalla merkkivalona ollen poissa päältä, jos näppäin ei ole aktivoituna. Valmistaja lupaa Shine-malleille täyden NKRO-tuen myös PS/2:n kautta ja 6KRO:n USB:n kautta.

Sivuprofiililtaan Shine on tasapaksu ja hieman korotettu takareunastaan. Tarvittaessa kulmaa voi lisätä nostamalla pohjasta löytyvät jalat ylös. Näppäinhatut ovat melko korkeat ja niiden kallistuskulma on näppäinrivikohtainen.

Näppäinhatut irtoavat vaivatta mukana toimitettavan työkalun avulla ja alta paljastuu LED-valaistut Cherry MX -kytkimet. Shineä saa neljällä eri Cherryn kytkinvaihtoehdolla ja samalla vaihtuu näppäimien taustavalaistuksen väri. Vaihtoehtoja ovat Cherry MX ruskea, punainen, sininen ja musta. Vastaavat taustavalaistuksen värit ovat valkoinen, punainen, sininen ja violetti. Tämä tarjoaa loistavan mahdollisuuden verrata eri kytkintyyppejä samassa rungossa ja piirilevyssä, jolloin näppäimistön rakenne ei pääse vaikuttamaan tuntumaan. Cherry Shinen vakionäppäimet ovat mustaksi maalattua ja UV-käsiteltyä läpikuultavaa ABS-muovia, jonka merkinnät on tehty laseretsaamalla. Lisävarusteena hankittavissa on myös PBT-muoviset näppäimet, jotka kestävät vieläkin paremmin kulutusta.

Pakkauksen mukana toimitetaan UV-käsitellyt punaiset näppäinhatut WASD-näppäimiin. Ne ovat suunnattu selvästi pelaajille.

Ducky Shinen taustapuoli on mielenkiintoisempi, kuin voisi ennalta luulla. Keskellä takareunaa on syvennys, jossa sijaitsee mini-USB-liitäntä johdolle. Syvennyksestä lähtee uria, joita pitkin käyttäjä voi vetää kaapelin haluamaansa kohtaan näppäimistön takareunaa. Keskellä pohjaa on metallinen tyyppikilpi, joka on pieni, mutta laatua huokuva yksityiskohta. Pohjan kulmissa on kookkaat suorakulmaiset kumikaistaleet pidon takaamiseksi. Kulmaa voi muuttaa käännettävien jalkojen avulla.

Tyyppikilven vasemmalla puolella sijaitsee pieni syvennys, josta löytyy erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä yksityiskohta. Kyseessä on neljän dippikytkimen ryhmä, jolla on mahdollista säätää näppäimistön ominaisuuksia. Ensimmäisellä kytkimellä on mahdollista kytkeä Windows-näppäimen lukitus päälle. Toisella on mahdollista vaihtaa Caps Lockin ja Controlin paikkaa keskenään. Kolmannella puolestaan vaihdetaan Altin ja Windows-näppäimen paikkaa keskenään. Neljäs on Shine-malleissa pois käytöstä.

Ducky Shinen taustavalaistus riippuu näppäinten kytkintyypistä, kuten jo aiemmin kävi selväksi. Näppäinvalaistuksen voimakkuuden voi valita viidestä vaihtoehdosta, joista kirkkaimmat ovat suorastaan häikäisevän kirkkaita. Lisäksi käyttäjä voi valita valaistustilan, eli palaako valot vain tietyissä näppäimissä, kaikissa näppäimissä vaiko onko näppäimistö kokonaan pimeänä. Valaistuksi saa esimerkiksi vain WASD-näppäimet tai koko näppäimistön Numpadia lukuun ottamatta. Miinuksena valittu asetus nollaantuu, jos kone sammutetaan.

Duckyn Shine -näppäimistöt toimivat tässä vertailussa hyvänä pohjana eri Cherryn MX-kytkintyyppien käytännön erojen toteamisessa, sillä kaikki neljä kytkintyyppiä olivat tarjolla identtisissä rungoissa. Duckyn DK-9008-runko yhdistettynä FR-4 PCB -piirilevyy on erittäin jämäkkä yhdistelmä. Pohjatessaan näppäimet pitävät jämäkän lyhyen napsahduksen eikä rungosta kuulu kumahdusta tai kolahdusta. Näppäimistörungon korkeasta profiilista johtuen Duckyn lisävarusteena saatava rannetuki osoittautui hyödylliseksi lisävarusteeksi ja onkin hieman harmi, ettei mukana toimiteta vakiona mitään tukea.

Punaisten kytkimien tuntuma on pehmeän lineaarinen ja varsin kevyt. Ne painuvat tasaisesti pohjaan asti. Mustat kytkimet ovat kuin punaiset, mutta vaativat vain suuremman painallusvoiman. Sinisten kytkimien tuntopiste tuntuu terävästi naksahtavana kielekkeenä näppäimen liikkeen puolivälissä. Ruskeissa kytkimissä tuntopiste löytyy sinisten tapaan suunnilleen painalluksen puolivälistä, mutta terävyyden sijaan se tuntuu ennemminkin pyöreältä nuljahdukselta, jonka kohdalla kytkin pitää pienen laahaavan äänen.

Duckyltä on saatavilla Shinen ohella myös DK-9008 G2PRO -malli, joka perustuu samaan runkoon ja piirilevyyn, kuin DK-9008 Shine. G2PRO on pakattu samanlaiseen, mutta väritykseltään kirkkaan punaiseen laatikkoon. Myös sisältö on identtinen Shinen kanssa. G2PRO:n hinta on pari kymppiä Shineä halvempi, eli 139 euroa.

G2PRO:n erona Shineen on näppäimistövalaistuksen puuttuminen ja täysi rautatason NKRO-tuki myös USB-liitännän kautta. USB NKRO-kytketään päälle pohjan neljännestä dippikytkimestä. Saatavilla ovat kaikki samat Cherry MX -kytkintyypit, kuin Shine-malliin.

Koska näppäimissä ei ole valaistusta, myös näppäinhatut ovat hieman erilaiset. Merkinnät on tehty täyttämällä laseretsatut urat valkoisella väriaineella ja ne tuntuvat sormeen hieman kohollaan olevilta. Kynsirapsutustestissä merkinnän sai selvästi haalenemaan, joten merkintä ei ole ”ikuinen”, vaikkakin se kestää selvästi tavallista printtausta pidempään.

G2PRO:n ainoat valaistut näppäimet ovat W, A, S sekä D, ja niidenkään merkinnät eivät hehku valaistuna, vaan valo hehkuu näppäinhattujen alta. Vaihtoehtoisilla punaisilla näppäinhatuilla koko näppäinhatut saa sen sijaan hehkumaan. Lisäksi Scroll Lock, Num Lock ja Caps Lock ovat varustettu etureunan läpinäkyvällä viirulla, joka hohkaa valaistuna kun näppäin on aktivoituna.

G2PRO:sta löytyy yhteensä seitsemän valaistua kytkintä, jotka sijaitsevat WASD-näppäinten alla sekä Caps-, Scroll- ja Num Lockin alla. Lock-näppäinten kyljessä on oma läpinäkyvä viirunsa valolle, mutta WASD-näppäimistä valo kuultaa melko vaimeasti maalattujen näppäinhattujen läpi. Ilmeisesti näppäinhattujen maali on hieman ohuempaa, kuin Shine-malleissa, sillä niissä valaistus ei kuulla maalipinnan läpi. G2PRO:ssa käyttäjän valittavana on valitettavasti vain kaksi valoasetusta – WASD-näppäinten valaistus päällä ja pois. Kirkkautta ei voi säätää, joka olisi erityisen toivottavaa Lock-näppäinten merkkivalojen osalta, sillä ne loistavat pimeässä tietyistä suunnista yllättävän kirkkaina.

Duckyn näppäimistöihin on saatavilla lisävarusteena rannetuki, joka on saman levyinen näppäimistön rungon kanssa. Tuen pinta on nahkaa muistuttavaa synteettistä materiaalia ja ommeltu reunoilta. Oikeaan reunaan on painettu Duckyn logo. Hieman harmillisesti pohja on varsin liukasta materiaalia, joten se ei pysty pöydän pinnassa erityisen hyvin kiinni. Rannetuen hinta on hieman suolaiselta kuulostava 35 euroa.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto