Uusimmat

Topre RealForce 88 UB Black

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

 

Japanilainen Topre on vuonna 1935 perustettu yritys, joka alkoi valmistaa toimistotarvikkeita 80-luvun puolivälissä. Yritys käyttää RealForce-tuotemerkin alla myytävissä näppäimistöissään itse kehittämäänsä Topre-kytkintyyppiä, joka perustuu jouseen ja kapasitanssin muutokseen. Topren näppäimistöt sekä suunnitellaan että valmistetaan Japanissa. Tähän vertailuun saimme mukaan Realforce 88 UB Black -näppäimistön, joka on numpaditön malli.

Realforce 88 UB Black toimitetaan hyvin vaatimattomasti ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pinnassa ei ole mitään tuotemerkintöjä. Pakkauksen sisältä löytyy näppäimistön lisäksi suomenkielinen ohjelappunen, punaiset WASD-näppäinhatut, näppäinten metallinen irrotustyökalu sekä mustat muovihakaset, joiden merkitys jäi epäselväksi. Topren tuotteita maahantuo Verkkokauppa, jonka valikoimissa testiin saatu Realforce 88 UB Black kustantaa 216,90 euroa.

Realforce 88 UB on testijoukon ainoa ”tenkeyless”-malli, eli siinä ei ole laisinkaan oikean reunan erillistä numeronäppäimistöä. Tästä syystä se on myös testijoukon pienikokoisin näppäimistö (365 x 165 x 35 mm ja 1,2 kg). Tästä ovat varmasti iloisia erityisesti ne käyttäjät, jotka eivät näe numpadia omassa käytössään tarpeelliseksi. Toisaalta saatavilla on myös täysikokoinen Realforce 105UFB Black -malli, joka maksaa hieman erikoisesti vähemmän kuin pikkusisarensa (189,90 euroa). Rakenne on karkeapintaista muovia – runko on musta ja näppäinhatut tummanharmaat. Rakenne tuntuu erittäin tukevalta ja laadukkaalta.

Realforcen näppäimet ovat poikkeukselliset sekä materiaalinsa että värinsä suhteen. Näppäinmateriaali on hieman karheaa ja väriltään epätavallisen tummanharmaata. Näppäinhatut ovatkin valmistettu PBT-muovista, joka on tyypillistä ABS-muovia laadukkaampi ja kestävämpi materiaali. Näppäinmerkinnät on toteutettu värisublimaatiotulostuksella, eli merkinnät eivät kulu pois näppäimistä edes vuosien käytössä. Hieman harmillisesti mustat merkinnät eivät erotu kovinkaan hyvin tummanharmaasta muovista, joka saattaa hankaloittaa kirjoittamista hämärässä ja pimeässä. Koko näppäimistöstä ei löydy lainkaan merkkivaloja, joka on hieman erikoista. Realforce 88 UB tukee NKRO:ta sekä USB- että PS/2-liitännän kautta.

Näppäinhatut irtoavat helposti mukana toimitettavan työkalun avulla ja alta paljastuu Topren omat kytkimet. Kuten tämän artikkelin teoriaosuudessa käytiin läpi, mekanismi perustuu kumikuvun alla olevaan jouseen, joka mahdollistaa erittäin tasaisen ja pehmeän liikkeen. Kytkinten kokonaisliike on noin neljä milliä ja tuntopiste sijaitsee alussa noin millimetrin paikkeilla. Realforce 88 UB:ssa on käytetty painallusvoimaltaan 33 ja 45 gramman kytkimiä paras ergonomia huomioiden.

W, A, S ja D-näppäinten näppäinhatut on mahdollista korvata mukana toimitettavilla punaisilla näppäinhatuilla. Tällä kosiskellaan erityisesti pelaamiseen keskittyvää käyttäjäryhmää. Näppäimistöön on myös tarjolla lisävarusteena noin 30 euron arvoinen värinäppäinsetti (keltainen, punainen tai vihreä), joka sisältää WASD-näppäinten lisäksi myös värilliset toimintonäppäimet.

Realforcen yläpinnan sivuprofiili on melko suora – pohjan takaosaa on hieman korotettu käyttömukavuuden parantamiseksi. Näppäinhattujen kulmat vaihtelevat näppäinrivistä riippuen ja esimerkiksi alarivin näppäimet ovat kallistettu voimakkaasti eteenpäin.

Realforce 88 UB:n pohja on tasainen, mutta hieman takaosaa kohti kohoava. Tyyppikilpi sijaitsee keskellä. Etureunassa on kumiset liukuestetassut ja takareunassa ylös käännettävät korokejalat. Kaapeli on takaosaan muotoiltujen urien ansiosta mahdollista tuoda ulos kolmea kautta – keskeltä tai jommalta kummalta sivulta.

Kirjoitustuntumaltaan Topre Realforce 88 UB on testin parhaita, ellei paras näppäimistö. Tuntuma on pehmeä, mutta samalla vasteikas. Se ikään kuin yhdistää perinteisen kalvokytkinnäppäimistön ja mekaanisen näppäimistön parhaat puolet. Näppäilyääni on hiljaisempi, kuin yhdessäkään muussa vertailun näppäimistössä. Pohjaan painaessa kuuluu vain pehmeä tömähdys ja vapauttaessa näppäinhattu helähtää kevyesti saavuttaessaan ylimmän kohtansa. Suurin vaste tulee heti painalluksen alkuvaiheessa, jonka jälkeen näppäin tulee helposti painettua pohjaan asti. Kuitenkin toisin kuin kalvokytkinnäppäimistöissä, käyttäjä pystyy halutessaan kontrolloimaan näppäimen liikettä tarkasti myös tuntopisteen jälkeen ja tämä mahdollistaa parhaimmillaan sormien ”liitämisen” näppäimillä niin, ettei niitä tarvitse painaa pohjaan asti.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto