Uusimmat

Fractal Design Node 304

10.04.2013 02:41 Muropaketin toimitus

Nuoresta iästään huolimatta Fractal Design on enää tuntematon yritys tuskin kenellekään kotelomarkkinoita seuraavalle. Siitä ovat pitäneet huolen erityisesti huippusuosioon nousseet Define R -sarjan kotelot. Tämänkertaiseen vertailuun saimme mukaan Fractal Designin malliston pienimmän kotelon, joka kantaa nimeä Node 304. Valmistajan mukaan kyseessä on monikäyttöinen kotelo, joka sopii niin kotiserveriksi, HTPC-koneeksi kuin suorituskykyiseksi pelikoneeksikin. Node 304 esiteltiin viime kesäkuussa ja sen saatavuus on Suomessa hyvä. Muropaketin hintavertailun mukaan Node 304 maksaa edullisimmillaan noin 90 euroa.

Node 304 toimitetaan muista Fractal Designin koteloista tutulla tavalla tyylitellyssä ruskeassa pahvilaatikossa, jonka kuvitus antaa varsin hyvän yleiskuvan sisältä löytyvästä tuotteesta. Laatikon päihin on puhkaistu kantamista helpottavat kahva-aukot ja kotelo on suojattu pakkauksen sisällä styrox-sovitteilla ja muovipussilla.

Pakkauksesta löytyvä oheistarvikepussi sisältää muutaman mustan nippusiteen, emolevyn messinkikorokkeita, lajitelman erilaisia ruuveja sekä käyttöohjeet ja takuutiedotteen. Käyttöopaskirjanen on yhtä räjäytyskuvaa lukuun ottamatta tekstipohjainen ja sisältää ohjeet kymmenellä eri kielellä. Joukosta löytyy englannin lisäksi myös toinen kotimainen, eli ruotsi.

Fractal Designin sanojen mukaan Node 304:n suunnittelussa on keskitytty erityisesti minimalistisen tyylikkääseen skandinaaviseen muotoiluun sekä maksimaaliseen käytettävyyteen. Ulkoisesti tutkailtuna edellä mainituista ainakin ensimmäinen tavoite vaikuttaisi osuneen täysin nappiin, sillä Node 304 on olemukseltaan ilmeettömän tyylikäs. Vaikutelmaa korostaa erityisesti täysin umpinainen etupaneeli, jota peittää kaareva alumiinilevy. Alumiinipinta on harjattu ja anodisoitu mustaksi sekä taivutettu etupaneelin sivuille asti.

Node 304:n ulkomitat ovat 250 x 210 x 374 mm ja sen sisätilavuudeksi muodostuu 19,5 litraa. Koko komeuden painoksi ilmoitetaan melko maltilliset 4,9 kilogrammaa. Kotelo on rakenteeltaan mustaksi maalattua terästä, lukuun ottamatta etupaneelia, joka on alumiinipintaista muovia. Node 304:sta ei löydy paikkaa optiselle asemalle, mutta sisältä paljastuu kuusi 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa. Tuuletinpaikkoja on kolme, joista kaikissa on esiasennettu tuuletin (2×92 mm ja 1×140 mm). Yhteensopivuus luvataan mini-ITX- ja DTX-emolevyjen kanssa.

Node 304:n jäähdytyksestä on huolehdittu tiheäreikäisillä metalliverkoilla, joita löytyy kotelon molemmista kyljistä sekä etupaneelin päältä. Vasemman kyljen ritilä on suurin ja sen päätarkoituksena on tarjota viileää ilmaa kokoonpanon näytönohjaimelle. Ritilä on irrotettavissa ja sen taustalta löytyy pestävä pölysuodatin. Etupaneelin päällä oleva ritilä toimii puolestaan etutuulettimien ilmanottoaukkona, jonka ansiosta etupaneelista on voitu tehdä umpinainen.

Kaikki kotelon painikkeet ja liitännät on sijoitettu huomaamattomasti etupaneelin oikean kyljen alaosaan. Tarjontaan kuuluu etupaneelin puolella sijaitseva viirumainen sininen virtavalo, etupaneelin alle pöytäpintaan suunnattu valkoinen kiintolevyjen aktiivisuusvalo, lyhytliikkeinen virtapainike, kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Reset-painiketta ei valitettavasti ole nähty tarpeelliseksi. Oikean kyljen ilmanvaihtoritilä sijaitsee etummaisessa alaneljänneksessä ja sen tehtävänä on toimia virtalähteen poistoilmareittinä.

Etupaneeli irtoaa vetämällä ja sen takaa paljastuu kaksi 92 mm Silent Series R2 -tuuletinta (1300 RPM), jotka puhaltavat ilmaa kotelon sisään. Tuulettimien edessä on irrotettava muovinen pölysuodatin, mutta itse tuulettimet sijaitsevat rungon sisäpuolella.

Noden pohjan reunoja kiertää matala muovinen sokkeli, jonka kulmissa on kumiset tassut. Pohjan etuosassa on liu’uttamalla irtoava muovinen pölysuodatin, joka on virtalähteen ilmanottoaukkojen suojana. Etupaneelin pohjasta löytyy aukko, jota etutuulettimet käyttävät jäähdytysilman ottoon.

Noden takapaneelin huomiota herättävin yksityiskohta on suuri poistoilmatuulettimen aukko, joka kattaa valtaosan takapaneelista. I/O-paneeli sijaitsee alareunassa tuulettimen alapuolella ja kaksi lisäkorttipaikkaa tuulettimen oikealla puolella. Lisäkorttien kiinnitys tapahtuu kotelon ulkopuolelta ja molemmille korttipaikoille on yhteinen yhdellä sormiruuvilla operoitava lukitus. Takapaneelin vasemmassa alakulmassa on verkkovirtaliitäntä, joka johtaa kotelon sisällä virtalähteen luo. Oikeasta yläkulmasta löytyy puolestaan pieni kolmiasentoinen kytkin, jolla käyttäjä voi valita tuulettimien pyörimisnopeuden kolmesta eri vaihtoehdosta. Kotelon sivu- ja kattopaneelit ovat yhtä ja samaa osaa ja niiden kiinnityksessä käytetään neljää sormiruuvia.

Noden metallikuoret irtoavat takaosaa kohti liu’uttamalla ja niiden alta paljastuu Fractal Designin modulaariseksi nimittämä sisusta. Ensisilmäyksellä sisusta näyttää vähintäänkin erikoiselta, eikä se muistuta mitään tavanomaista koteloissa käytettyä ratkaisua. Fractal Designille tyypilliseen tapaan mustan rungon kaverina on käytetty valkoiseksi maalattuja yksityiskohtia. Emolevyn paikka on takana alhaalla kotelon pohjalla ja virtalähde asennetaan poikittain eteen alas. Levypaikat sijaitsevat ylhäällä kotelon etuosassa.

Pääsy kotelon sisuksiin on suunnilleen yhtä hyvä kotelon molemmista kyljistä. Edessä alhaalla sijaitseva virtalähdepaikka on asemoitu niin, että virtalähteen takapaneeli asettuu oikean kyljen puolelle. Virtalähteen kiinnittämistä varten löytyy metallinen kehys ja virta tuodaan jatkojohdolla kotelon takapaneelin liitännästä. Kotelon pohja on rei’itetty virtalähdepaikan alta ja virtalähteen on tarkoitettu ottavan jäähdytysilmansa niiden kautta. Node 304:n jäähdytys on toteutettu suoraviivaisesti kolmella tuulettimella, joista kaksi pienempää puhaltavat ilmaa sisään etupaneelista ja yksi suurempi siirtää sitä ulos takapaneelin kautta.

Fractal Design on kehittänyt SSD- ja kiintolevyjen kiinnittämiseen varsin uniikin ratkaisun, joka hyödyntää kotelon etu-yläosaan asennettavia valkoisia metallikehikoita. Kehikot roikkuvat alassuin kotelon kehysrakenteen päällä ja kiinnityksessä on käytetty kahta sormiruuvia sekä yhtä pientä ristikantaruuvia. Kehikoita on kolme ja jokaiseen on mahdollista asentaa kaksi 2,5 tai 3,5 tuuman levyä. Kaikkiaan Node 304:stä löytyy siis paikat kuudelle levylle, joka on erittäin hyvä suoritus tämän kokoluokan kotelolle.

Kehikoiden irrottaminen on varsin helppoa, vaikkakin etureunan pikkuruuvin olisi voinut korvata esimerkiksi pienellä metallitapilla. Jokaiseen kehikkoon mahtuu kaksi levyä ja ne asettuvat kyljelleen pystyasentoon. Kiinnitys tapahtuu ruuveilla levyn pohjasta. 3,5 tuuman levyjen kanssa käytetään mukana tulevia erikoisruuveja, jotka asettuvat värinöitä estävien kumiholkkien läpi. 2,5 tuuman levyt sen sijaan kiinnitetään tavallisilla ruuveilla metalli metallia vasten. Useimmiten 2,5 tuuman levyt ovat kuitenkin SSD-levyjä, joten kyseessä ei ole suuri miinus.

Noden sisälle on mahdollista loihtia lisää työskentelytilaa levykehikot ja niiden takaosaa kannatteleva poikittaispalkki irrottamalla. Poikittaispalkki on kiinni kahdella tavallisella ruuvilla, joten sen irrottaminen käy nopeasti.

Merkittävää osaa Noden jäähdytyksessä näyttelee takapaneelin 140 mm tuuletin, joka puhaltaa lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Kyseessä on Fractal Designin oma Silent Series R2 -tuuletin, jonka speksit ovat 1000 RPM, 66 CFM ja 18,5 dBA. Tuuletinta voi hyödyntää myös prosessorin jäähdytyksessä, sillä kotelon takaosaan mahtuu jopa 165 mm korkea tornicooleri, joka on erinomainen suoritus tämän kokoluokan kotelolta.

Kotelon sisäpuolelta takapaneelin vasemmasta ylänurkasta löytyy pieni musta piirilevy, jossa on kiinni molex-virtaliitäntä sekä kolme tuuletinliitäntää. Kyseessä on kolmiasentoinen tuuletinsäädin, johon on mahdollista kytkeä kotelon kaikki kolme tuuletinta.

Kotelon tuloilmasta vastaavat etupaneelista löytyvät kaksi 92 mm Silent Series R2 -tuuletinta. Niiden speksit ovat 1300 RPM, 24,6 CFM ja 12,5 dBA. Etutuuletinpaikkoihin voi halutessaan kiinnittää myös 80 mm tuulettimia. Etutuulettimen ilmavirta jäähdyttää ensitöikseen kiintolevyjä, joiden kehikot sijaitsevat aivan tuulettimien edessä. Edessä alhaalla sijaitsevaan virtalähdepaikkaan voi asentaa maksimissaan 160 mm pitkän virtalähteen ilman, että se aiheuttaa ongelmia pitkän näytönohjaimen (maksimissaan 310 mm) kanssa. Modulaarisen virtalähteen suositellaan olevan lyhyempi, sillä johtoliitännät vievät tyypillisesti jonkin verran tilaa.

Kokoonpanon asentaminen Node 304:ään on kaksipiippuinen juttu, sillä kotelon sisätilat saa tarvittaessa purettua esimerkillisen avoinaiseksi. Toisaalta tiivis komponenttisijoittelu aiheuttaa alle 20 litran sisätiloissa pientä pähkäilyä johdotusten kanssa, etenkin jos kaikki kiintolevypaikat ovat käytössä. Mallikokoonpanon tapauksessa päädyimme käyttämään vain yhtä kiintolevykehikkoa, koska se oli riittävä yhdelle 2,5 tuuman SSD-levylle sekä yhdelle 3,5 tuuman kiitolevylle. Kuvien kaltaista pitkää näytönohjainta käytettäessä reunimmainen levykehikko on irrotettava yhteensopivuuden vuoksi. Pitkää näytönohjainta käyttäessä on myös huomioitava virtalähteen pituus (maksimissaan 160 mm), sillä jo käyttämämme 140 mm pitkän modulaarisen virtalähteen johtolähdöt olivat varsin ahtaalla vierelle ulottuvan näytönohjaimen kanssa.

Näytönohjaimen jäähdytys tapahtuu tehokkaasti suoraan kylkipaneelin ilmanottoaukon kautta. Emolevy kannattaa asentaa koteloon ensimmäisenä, koska sovitus on erittäin tiivis ja virtalähteen puoleiselle sivulle ei jää käytännössä yhtään ylimääräistä tilaa. Prosessorijäähdytykselle Node 304 mahdollistaa jopa 165 mm korkean tornicoolerin, mutta kuten esimerkkikokoonpanoon sijoitettu Noctua NH-U12P -cooleri havainnollistaa kuvassa, prosessorikannan sijainnista riippuen suuremmat coolerit saattavat sijoittua varsin lähelle kiintolevypaikkoja ja niiden liittimiä. Negatiivisen maininnan ansaitsevat kotelon erittäin jäykät sormiruuvit, jotka vaativat ensimmäisillä kerroilla meisselin käyttämistä. Lisäksi myös emolevyn asennuskorokkeet on jätetty käyttäjän asennettavaksi ja harmiksi ne ovat niin tiukat, että jouduimme käyttämään niiden kiertämiseen jämeriä pihtejä.

 

Sisältö

  1. Mini-ITX-kokoluokan SFF-kotelot vertailussa
  2. BitFenix Prodigy
  3. Cooler Master Elite 120 Advanced
  4. Fractal Design Node 304
  5. Silverstone Sugo SG09
  6. Pala palalta ja numeroiden mukaan, testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto