Uusimmat

Silverstone Sugo SG09

10.04.2013 02:41 Muropaketin toimitus

Silverstone on tullut tutuksi rakenteeltaan erikoisista koteloista, joista Muropaketissa aikoinaan testatut Raven 2 ja Fortress FT03 ovat erinomaisia esimerkkejä. Myös tähän vertailuun valittua Sugo SG09 -koteloa suunnitellessa Silverstone on ottanut asiaan aivan uuden näkökannan. Lokakuun puolivälissä esitelty Sugo SG09 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 109 euroa.

Sugo SG09 toimitetaan pakattuna tummansävyiseen laatikkoon, jonka pinnasta löytyy värikuvia sekä kattavasti tietoa kotelosta. Laatikon pohjasta ja kannesta löytyy velcro-tarranauha, joka toimii näppärästi kantokahvana. Paketin sisällä kotelo on suojattu perinteiseen tyyliin styroxilla ja muovipussilla.

Sugo SG09:n oheistarvikevalikoima on testijoukon laajin. Toimitussisältöön kuuluu pussillinen mustia ruuveja, neljä pientä kumitassua, neljä isoa pyöreää kumitassua, adapterit pienemmälle kattotuulettimelle, sovitin optiselle asemalle, mustia nippusiteitä, tiivistesovitin näytönohjaimen coolerille, molex-adapteri kolmelle tuulettimelle sekä USB 3.0-2.0 -adapteri. Monikielinen 62-sivuinen käyttöopaskirja sisältää kuvitetut ohjeet sekä useita vinkkejä. Silverstone suosittelee myös kokeneempia koneenrakentajia lukaisemaan ohjeet läpi, sillä kotelossa on useita epätavallisia rakenneratkaisuja.

Sugo SG09:ää suunnitellessaan Silverstone otti tavoitteekseen mahduttaa mahdollisimman paljon suorituskykyisiä komponentteja rajattuun 23 litran tilavuuteen hyvää jäähdytystä unohtamatta. Ensisilmäyksellä SG09 ei tarjoa ulkoisesti muotoilullisia erikoisuuksia, mutta sen sijaan huomio kiinnittyy lukuisiin ilmanottoaukkoihin, joita löytyy kotelon jokaiselta näkyvältä sivulta. Kotelon värimaailma on kauttaaltaan musta ja muita värivaihtoehtoja ei ole saatavilla.

Sugo SG09 on ulkomitoiltaan 220 x 295 x 354 mm (L x K x S) ja sen painoksi kerrotaan 5,3 kg. Kotelon rakenne on pääosin mustaksi maalattua terästä, jonka ohella etupaneeli ja suodatinritilät on valmistettu muovista. Ulkoinen asemapaikka löytyy yhdelle slim-kokoiselle optiselle asemalle ja lisäksi kotelon sisällä on kaksi 3,5 tuuman ja neljä 2,5 tuuman levypaikkaa. Tuuletinpaikkoja on kaikkiaan kuusi, joista kolmessa on esiasennettu tuuletin. Vertailunelikon ainoana kotelona SG09 on mini-ITX- ja DTX-emolevyjen ohella yhteensopiva myös suurempien micro-ATX-emolevyjen kanssa.

SG09:n muovista etupaneelia katsellessa tulee heti mieleen, että Silverstonen insinöörien työpanos on kulunut ulkonäön sijaan rakenneratkaisujen hiomiseen, sillä etupaneelin muotoilu ei ole erityisen tyylikästä tai arvokkaan näköistä. Muoviritilöistä tulee ennemminkin mieleen edullisen hintaluokan peruskotelot, vaikka reunaosien pintakuvioinnissa onkin pyritty imitoimaan harjattua alumiinipintaa.

Aivan etupaneelin yläreunaan on sijoitettu slot-in-tyyppinen aukko slim-kokoiselle optiselle asemalle. Painiketta ei kuitenkaan optiselle asemalle ole, joten levyn poistaminen on suoritettava ohjelmallisesti. Etupaneelin keskiosasta löytyy vaakasuuntaista muoviritilää, joka jakautuu kahteen osaan liitännät ja painikkeet sisältävän palkin jakamana. Palkin vasemmassa reunassa sijaitsee virtapainike, keskellä USB 3.0-, mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä oikeassa reunassa reset-painike. Painikkeiden sisäreunaan on integroitu virta- ja kiintolevyvalot.

Palkin yläpuolelle jäävä ritiläosa sisältää virtalähteen ilmanottoaukot, jonka keskellä on koristeena Silverstonen lumihiutalelogo. Ritilä on helposti irrotettavissa ja sen takapinnasta löytyy pestävä pölysuodatin. Alaosan ritilät ovat puolestaan silmänlumetta, sillä paneeli on niiden takaa umpinainen.

Oikea kylkipaneeli on umpinainen lukuun ottamatta etualakulman pientä ilmanottoaukkoa. Sen takaa löytyy paikka 80 mm lisätuulettimelle. Ilmanottoaukon yläpuolelle kylkipaneeliin on muotoiltu muutaman millin kohouma, jonka tarkoituksena on tarjota hieman lisätilaa virtalähteen johdoille.

Kattopaneelin takapuoliskoa peittää muoviritilä, joka toimii kattotuulettimen ilmanottoaukkona. Ritilä irtoaa helposti takareunasta nostamalla ja sen taustapuolelta löytyy pestävä pölysuodatin.

SG09:n vasen kylkipaneeli on rakenteeltaan varsin epätavallinen, sillä se koostuu kahdesta erillisestä osasta. Alakolmannes on omaa osaansa ja siitä löytyy kolmen tuulettimen ilmanottoaukot sekä irrotettava muovinen suodatinpaneeli. Ylemmän osan etureunassa sijaitsee puolestaan suorakulmainen ilmanottoaukko, jonka tehtävänä on palvella virtalähdettä jäähdytysilman saamisessa.

SG09:n pohja on täysin umpinainen ja ainoat käyttäjän operoitavaksi jäävät seikat ovat kuoripaneelin kiinnitysruuvi sekä kulmiin sijoitettavat kumitassut. Tassut toimitetaan nimittäin jostain syystä irtonaisena ja käyttäjän on itse liimattava ne paikalleen. Ratkaisu on hieman erikoinen, sillä koteloa ei voi käyttää ilman tassuja pohjassa olevasta saumasta johtuen.

SG09 on vertailunelikon ainoa kotelo, jonka takapaneelin asettelu muistuttaa tavallista tornikoteloa. Takapaneelin alaosasta löytyy neljä lisäkorttipaikkaa, joiden kiinnitysruuvit sijaitsevat kotelon ulkopuolella pienellä metallikehikolla suojattuna. Takapaneelin yläpuoliskossa ovat puolestaan I/O-paneeli ja poistotuulettimen aukko. Aivan yläreunasta löytyy pieni kaksiasentoinen kattotuulettimen säätökytkin sekä virtaliitäntä, joka on käännetty takapaneelin suuntaiseksi tilan säästämiseksi.

SG09:n kuoriratkaisu on poikkeuksellisen erikoinen, sillä ne irtoavat neljältä eri kyljeltä kahdessa eri osassa. Osista suurempi kattaa kotelon oikean kyljen, katon ja vasemman kyljen yläosan ja se on kiinni kolmella sormiruuvilla sekä yhdellä vasemman kyljen keskelle sijoitetulla tavallisella ruuvilla. Koko komeus irtoaa rungosta kotelon takaosaa kohti vetämällä. Toinen osa on kooltaan huomattavasti pienempi ja käsittää vasemman kyljen alaosan sekä noin kolmanneksen kotelon pohjasta. Sen kiinnitys on toteutettu kahdella sormiruuvilla sekä yhdellä pohjaan sijoitetulla tavallisella ruuvilla.

Vasemman kyljen alaosasta irtoava kuoriosa sisältää paikat kolmelle tuulettimelle, jotka on suunnattu erityisesti näytönohjaimen jäähdyttämiseen. Lähimpänä kotelon etupaneelia on paikka 92 tai 120 mm tuulettimelle ja siihen on esiasennettu Silverstonen 120 mm tuuletin (1200 RPM, 22 dBA), joka puhaltaa ilmaa kotelon sisälle. Sen lisäksi, että tuulettimen puhalluspuolelta löytyvä ritilä estää kätevästi johtojen osumisen pyöriviin lapoihin, on sen tehtävänä keskittää tuulettimen ilmavirtaa tiiviimmäksi suihkuksi. Tuulettimen vierestä löytyy vielä kaksi lisäpaikkaa 80 tai 92 mm tuulettimille. Ulkopuolelle on kiinnitetty irrotettava muovinen pölysuodatin.

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa löytyy tavallista enemmän nähtävää, sillä sinne on sijoitettu virtalähteen asennusaukko (edessä ylhäällä), 80 mm lisätuuletinpaikka (edessä alhaalla) sekä kaikki 3,5 ja 2,5 tuuman levypaikat. Lisäksi emolevyn takana on prosessoricoolerin asentamista helpottava kookas aukko, jonka edestä on kuitenkin ensin poistettava 3,5 tuuman kiintolevyjen kiinnittämisessä käytettävä palkki.

SG09:n kaikki kiinto- ja SSD-levypaikat ovat siis sijoitettu poikkeuksellisesti emolevyn taustapuolelle, joka on tehty pääosin tilansäästön nimissä. Kaksi 3,5 tuuman levypaikkaa sijaitsevat ylimpänä omassa metallisessa vaakapalkissaan, joka on kiinni kotelon rungossa neljällä kumivaimennetulla ruuvilla. Levyt kiinnitetään palkkiin pohjastaan ja ne asettuvat pystyasentoon. Neljä 2,5 tuuman levypaikkaa sijaitsevat puolestaan alhaalla ja ne ovat toteutettu muovisilla kiinnitysprofiileilla, joihin levyt kiinnitetään kyljistään. 2,5 tuuman levypaikat sijaitsevat pareittain niin, että kaksi levyä kiinnitetään keskenään päällekkäin.

SG09:n virtalähdepaikka sijaitsee epätyypillisesti kotelon etuosassa niin, että sen kiinnittämisessä käytetään ulos vedettävää asennuskelkkaa. Täysikokoinen ATX-virtalähde kiinnitetään kelkkaan neljällä ruuvilla ja kelkka puolestaan lukitaan koteloon kahdella ruuvilla. Virtalähteen on suunniteltu ottavan jäähdytysilmansa kotelon etupaneelista ja puhaltavan sen ulos vasemman kylkipaneelin etuosasta. Toisin sanoen virtalähde ei osa osaa kotelon ilmankiertoon. Valmistaja lupaa yhteensopivuuden maksimissaan 180 mm pitkien virtalähteiden kanssa, mutta suosittelee pituudeksi 160 mm:iä johdotusten toteuttamisen helpottamiseksi.

Päältä kotelon takaosasta löytyy suuri 180 mm:n Air Penetrator AP181 -tuuletin, joka puhaltaa jäähdytysilmaa kotelon sisälle. Osa ilmavirrasta ohjautuu myös emolevyn taustapuolelle, jossa sen tarkoituksena on jäähdyttää kiintolevyjä. Tuulettimen kierrosnopeus on valittavissa kahdesta vaihtoehdosta takapaneelin kytkimestä ja sen speksit ovat L-asennossa 700 RPM, 80 CFM ja 18 dBA sekä H-asennossa 1200 RPM, 130 CFM ja 34 dBA. Pakkauksen mukana toimitettavilla sovittimilla kattotuuletinpaikkaan on mahdollista asentaa myös pienempi 140 mm tuuletin.

Vasemman kyljen kautta avautuu pääsy ”emolevyosastolle” ja samalla kotelon sisäasettelu hahmottuu kokonaisuudessaan. Emolevyn paikka on perinteiseen tapaan pystyasennossa kotelon takaosassa ja tuettuna ovat mini-ITX-emolevyjen ohella myös micro-ATX-emolevyt. Virtalähde on sijoitettu ylös kotelon etuosaan. Optisen aseman paikka löytyy virtalähteen yläpuolelta ja se on yhteensopiva 9,5 mm ja 12,7 mm paksujen slim-kokoisten kelkattomien (slot-in) asemien kanssa.

Kotelon ilmanvaihto on suunniteltu ylipaineiseksi, eli ilmaa tuodaan sisään enemmän kuin viedään ulos. Sisäänpuhalluksesta huolehtivat suuri kattotuuletin sekä vasemman kyljen etuosan tuuletin. Ulospuhallus hoituu puolestaan takapaneelin kautta. Lisäksi tuulettimia on vielä mahdollista lisätä molempiin kylkiin yhteensä kolme kappaletta.

Emolevyllä ja prosessorilla on SG09:ssä hyvät oltavat, sillä tilaa löytyy varsin hyvin ja jäähdytys on kunnossa kiitos katto- ja takapaneelin tuulettimien. Takatuuletin on malliltaan identtinen kylkituulettimen kanssa (120 mm, 1200 RPM, 22 dBA). Lisäkorttipaikkoja on neljä, joten myös kahden näytönohjaimen kokoonpanot ovat mahdollisia micro-ATX-emolevyjen kanssa. Korttipaikkojen peitelevyt ovat tehokkaasti rei’itettyjä ja niiden vierestä löytyy lisää rei’itettyä peltiä ilmanvaihdon parantamiseksi. Prosessoricoolerin valinnassa käyttäjällä on melko vapaat kädet, sillä yhteensopivuus luvataan aina 165 mm korkeille tornicoolereille asti. Koska kotelon alaosa on avoin etupaneeliin asti, tuettuna ovat näytönohjaimet aina 335 mm pituuteen asti.

Sugo SG09:n asennustoimenpiteet vievät testijoukon koteloista eniten aikaa, johtuen pitkälti kotelon poikkeuksellisista rakenneratkaisuista. Ohjekirja onkin suositeltavaa selailla läpi jo siitäkin syystä, että valmistaja on kirjannut sinne useita vinkkejä kotelon käyttöön liittyen. Oman aikansa vie myös ruuvit, joista yksikään kotelon sisällä sijaitseva ei ole operoitavissa ilman meisseliä. Ainoastaan kotelon ulkopaneeleiden kiinnityksessä on käytetty sormiruuveja.

Mini-ITX-emolevyn asentaminen koteloon on todella helppoa, sillä vasemman kyljen takaa löytyy todella paljon tilaa. Se ei ole sinällään ihme, sillä samalle paikalle mahtuu ongelmitta myös suurempi micro-ATX-kokoinen emolevy. Prosessoricoolerille löytyy runsaasti tilaa niin korkeuden kuin leveydenkin suhteen, vaikka esimerkkikokoonpanoon ei saatukaan asennettua tornicooleria emolevyn yhteensopimattomuuden vuoksi. Myös pitkän näytönohjaimen sovittaminen sujuu ongelmitta, sillä koko kotelon alaosa on pyhitetty sitä varten. Takapaneelista ylärakenteita pitkin tuleva paksu virtajohto on erittäin taipuisa ja helppo kytkeä virtalähteeseen.

Pääsyy emolevyosaston hyviin tiloihin on oikean kyljen puolella sijaitsevat kiintolevypaikat, jotka on sijoitettu pystyasentoon varsin pieneen tilaan. Levyjen kiinnitys onkin tavallista työläämpää, sillä levyjen ruuvikiinnityksen ohella myös kiinnityksessä käytettävät kehikot käyttävät omia ruuvejaan. Yhden levyn kiinnittämiseksi tarvitsee siis pahimmillaan irrottaa ja kiinnittää pahimmillaan kahdeksan ruuvia. Myös levyjen johdotusten kanssa on oltava tarkkana, sillä useamman asennetun levyn väliin ei jää liiemmin ylimääräistä tilaa. Ohjekirjasta löytyykin hyviä vinkkejä järkevien johdotusten toteuttamiseen. Emolevyn SATA-liitäntöjen paikasta riippuen levyjen paikka kannattaa huomioida SATA-kaapelien pituudessa.

Omassa kehyksessään kotelon sisään liu’utettava virtalähde asentuu helposti ja varsinkin lyhyemmillä malleilla johdoille jää kohtuullisesti tilaa virtalähteen taakse. Parhaat ja oikeastaan myös ainoat suuremmat johtojen läpivientipaikat löytyvät virtalähteen alapuolelta sekä ylhäältä kattotuulettimen takaa. Ylimääräisille johdoille löytyy säilytystilaa lähinnä virtalähteen kohdalta ja senkin tilan määrä riippuu pitkälti virtalähteen koosta. Ylimääräisiä johtoja voi toki vetää tarvittaessa myös toiselle puolelle kotelon pohjalle.

 

Sisältö

  1. Mini-ITX-kokoluokan SFF-kotelot vertailussa
  2. BitFenix Prodigy
  3. Cooler Master Elite 120 Advanced
  4. Fractal Design Node 304
  5. Silverstone Sugo SG09
  6. Pala palalta ja numeroiden mukaan, testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto