Uusimmat

Noctua NH-D14

30.11.2009 22:50 Muropaketin toimitus

 

Itävallasta peräisin oleva Noctua on keikkunut kärkikahinoissa Muropaketin jokaisessa coolerivertailussa ja tämän takeena on ollut huolellinen suunnittelu, innovatiiviset tuulettimet sekä laadukas työnjälki. Aiemmin Muropaketin vertailussa on ollut mukana NF-C12P- sekä NH-U12P-mallit ja nyt on luvassa aivan tuore NH-D14-malli, jossa Noctua soveltaa muutamia uusia kikkoja. Testikappale saatiin suoraan valmistajalta ja hinnat liikkuvat suomessa noin 75 euron tienoilla.

Noctua NH-D14:n pakkaus on valtavan kokoinen – jopa kaksinkertainen vertailun muiden osanottajien pakkauksiin nähden. Ensimmäisenä herää kysymys, josko tuotteen olisi saanut mahtumaan hieman pienempään tilaan, vai löytyykö sisältä todellakin näin suuri monstericooleri? Pakkauksen koon ohella huomiota kiinnittää myös pakkauksen uusi väritys ja graafinen suunnittelu, joka poikkeaa aikaisemmasta ruskea-sini-mustasta. Nyt pakkausta hallitsee valkoiselle pinnalle mustalla printatut coolerin ääriviivat sekä musta ja sininen tietokenttä, joille on printattu tuotteen speksit ja tärkeimmät ominaisuudet. Valitettavasti koko tuotteesta ei ole näytillä värikuvaa. Esimakua voi koittaa hakea pienen kurkistusikkunan kautta. Cooleri on pakkauksen sisällä vaahtomuoviin tuettuna ja tarvikkeet on pakattu kahteen pahvirasiaan.

Noctualle tyypilliseen tapaan pakkauksen sisältö on selkeästi ryhmitelty ja pakattu. Kukin tarvikeryhmä löytyy omasta merkitystä pussistaan. Tavaraa löytyykin melkoisen paljon, joten looginen jaottelu on tarpeen. Pakkauksen mukana tulee kiinnitystarvikkeet Intelin ja AMD:n viimeaikaisille suoritinkannoille (LGA 775, 1156 ja 1366 sekä AM2, AM2+ ja AM3), metallinen ”kotelotarra”, ULNA-adapterit tuulettimien kierrosnopeuden laskemiseen, kotelotuulettimen vaimennuskumit ja kiinnitysruuvit, iso ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa (erikseen ostettuna noin 7 euroa), tuuletinliitännän haaroitusjohto, ristipäinen ruuvinväännin sekä asennusohjeet.

Erityismaininnan arvoinen on jälleen kerran ohjekirjanen, jota Noctua on parannellut entisestään. Nyt vihkonen on eräänlainen kansio, jonka sisäpuolen kahdesta taskusta löytyy Intelin (oikealta) ja AMD:n (vasemmalta) ohjeet selkeästi eriteltyinä. Vanhaan malliin asennusohjeet ovat tarkat sekä helppolukuiset ja kuvat erittäin selkeitä.

Noctua NH-D14 on massiivinen cooleri ja se on helppo päätellä ulkomittoja kuvaavista lukemista 160 (K) x 140 (L) x 158 (S) mm (tuulettimien kanssa). Painoa on puolestaan tuulettimien kanssa jässikkämäiset 1240 grammaa, joten kyseessä on todellinen kiloluokan monsteri. NH-D14:a jäähdytysrivat ovat alumiinia ja pohja sekä lämpöputket kuparia. Tuulettimia on poikkeuksellisesti kaksin kappalein – 12 ja 14 cm versiot. Yhteensopivuus luvataan Intel LGA1366-, LGA1156- ja LGA775- sekä AMD AM2-, AM2+- ja AM3-suoritinkannoille. Takuuta Noctua lupaa tyypilliseen tapaansa vakuuttavat kuusi vuotta.

NH-D14:n kanssa Noctua on päätynyt rakenteeseen, jossa toinen coolerin kahdesta tuulettimesta on sijoitettu rivastojen väliin. Perinteisestä tornicoolerista poiketen jäähdytysrivasto koostuu kahdesta erillisestä osasta. Tuulettimet ovat kiinni rivaston kyljissä rautalankakiinnikkeillä. Tuulettimien ja rivaston välissä on tukevat kumipehmusteet, jotka estävät tuulettimen värinän johtumisen metalliosiin. Tuulettimista suurikokoisempi sijaitsee rivaston välissä ja pienikokoisempi puolestaan ulkopinnassa. Keskituuletin ylettyy rivaston alapuolelle niin, että se puhaltaa ilmaa myös emolevyn komponenteille.

Coolerin mukana toimitettavat tuulettimet ovat Noctuan omasta mallistosta ja malliltaan NF-P12 ja NF-P14. Tuulettimien kiinnitystä rivastoon on kehitetty niin, että myös kiinnitysraudat on eristetty tuulettimien rungosta kumitapein. Kaksikosta pienempi NF-P12 on mahdollista kiinnittää jäähdytysrivaston sijaan myös kotelotuulettimeksi mukana toimitettavilla tarvikkeilla. Molempia tuuletinmalleja myydään myös erikseen 20-25 euron hintaan. NF-P12 ja NF-P14 ovat suunniteltu erityisesti jäähdytysrivaston kaltaisiin käyttökohteisiin, jossa tarvitaan tavallista suurempaa ilmanpaineentuottoa meluntason minimointia unohtamatta. Noctuan kehitystyön tulosta ovat erikoinen Nine-Blade lapamuotoilu, Vortex-Control Notches -väkäset lapojen sivuissa, SCD2-moottori (Smooth Commutation Drive 2) sekä Noctuan oma SSO-laakerointi (Self Stabilizing Oil pressure bearing). Lisäksi NF-P14:ssa on suuren koon vuoksi metallivahvistettu roottorikuppi sekä laakerointikotelo.

Tuulettimista pienempi (120 x 120 x 25 mm), eli NF-P12 pyörii normaalisti 1300 RPM ja siirtää ilmaa 54,3 kuutiojalkaa minuutissa. Melutaso on tällöin 19,8 dB. Mukana toimitettavalla tuulettimen ja emolevyn väliin kytkettävällä ULNA-adapterilla kierrosnopeus tippuu 900 RPM:ään, jolloin ilmaa siirtyy 37,3 CFM. Samalla melutaso laskee 12,6 desibeliin. NF-P14 on puolestaan kooltaan 140 x 140 x 25 mm. Sen vakiospeksit ovat 1200 RPM, 64,9 CFM ja 19,6 dBA. ULNA-adapterilla kierrosnopeus putoaa 900 RPM:ään, jolloin ilmaa siirtyy 49,3 CFM ja melutaso putoaa 13,2 dBA:iin.

Ilman tuulettimia jäähdytysrivaston rakenne käy entistä paremmin selväksi. Se koostuu kahdesta samankokoisesta puoliskosta, joiden välissä on runsaan 2,5 cm rako. Koko komeus on saanut päälleen nikkelöinnin. Ripoja on molemmin puolin runsaat 40 kappaletta ja ripaväli on hiljaisille tuulettimille riittävän harva (noin 2,5 mm). Lamellien reunoihin pitkille sivuille on leikattu sahalaitainen kuvio. Kuuden U-muotoisen lämpöputken armada syöksyy ripojen läpi tasaisessa rintamassa. Putket on juotettu kiinni rivastoon ja pohjaan.

Pohjan kontaktipinta oli testikappaleessa suora, mutta pinnan viimeistelyssä ei ole tavoitettu näyttävyyttä. Pinta on sumea ja täynnä hiuksenhienoja kaarimaisia työstöuria. Urat tuntee helposti kynnellä ja tarkkasilmäinen voi huomata ne myös läheltä katsomalla. Urilla on merkityksensä, sillä Noctua kuuluu koulukuntaan, joka uskoo pienien urien rikkovan lämpötahnaan jäävät pienet ilmakuplat ja näin tehostavan lämmön siirtymistä. Käytännön vaikutusta voi vain arvailla.

Noctuan aikaisempien coolereiden kiinnitys on todettu hieman työlääksi, mutta tukevaksi ja toimivaksi. NH-D14:a kiinnitys on nimeltään uudistettu SecuFirm2 ja se tukee kaikkia AMD:n ja Intelin viimeisimpiä suoritinkantoja. Tarkemmat emolevy-yhteensopivuuslistat löytyvät Noctuan sivuilta. Tämän vertailun asennuskuvien esimerkkialustana käytetään LGA 775 -suoritinkantaista emolevyä. NH-D14 asentuu myös muille Intelin suoritinkannoille samalla tavalla, vain kiinnitysreikien etäisyydessä on eroa. Asennus aloitetaan asettamalla taustalevy emolevyn taakse ja työntämällä leveäkantaiset kierretapit emolevyn reikien läpi.

Emolevy käännetään ympäri ja kierretappien päälle pujotetaan muoviset suojakorokkeet. Tämän jälkeen muovihylsyillä varustettujen tappien päälle asennetaan kiinnitysraudat, jotka kiristetään paikoilleen sormimuttereilla. Hieman vanhempaa ikäluokkaa edustavan esimerkkiemolevyn korkeampien kondensaattorien esiintyi pientä yhteensopivuusongelmaa, mutta nykyemolevyissä prosessorikannan ympäristössä onkin käytetty vain matalia komponentteja. Kiinnitysraudat voidaan asentaa mille puolelle suoritinkantaa tahansa, jolla voidaan määrittää itse coolerin asento ja tuulettimien puhallussuunta.

Lopuksi cooleri lasketaan lämpötahnalla voidellun suorittimen päälle ja kiristetään coolerissa kiinni olevilla jousitetuilla sisäkierreruuveilla tukevasti kiinnitysrautojen keskellä sijaitseviin kierretappeihin. Keskituulettimen on oltava irti ruuveja kiristäessä ja hommassa on hyvä käyttää mukana toimitettavaa solakkaa ruuvinväännintä, joka mahtuu hyvin rivastojen väliin. Korkeampien muistikampojen kanssa saattaa esiintyä pieniä yhteensopivuusongelmia, joista kuitenkin selvitään helposti nostamalla ulommaista tuuletinta hieman ylemmäs.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2009
  2. Noctua NH-D14
  3. Prolimatech Megahalems Rev.B
  4. Thermolab Baram
  5. Zalman CNPS10x Extreme
  6. Testikokoonpano ja -metodit
  7. Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset
  8. Loppuyhteenveto