Uusimmat

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset

30.11.2009 22:50 Muropaketin toimitus

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Noctua on vertailujoukon ainoa cooleri, joka on varustettu kahdella tuulettimella. Tästä seuraa väistämättä lisämelua. Kun tuulettimet pyörivät 1200 ja 1300 RPM -perusnopeuksilla, on kuultavissa selvää ilman huminaa, pientä lapojen ilmaa repivää ääntä sekä tasaista hurinaa tuulettimien moottoreista. Kokonaisuudessaan ääni on hiljaisessa huoneessa selvästi kuultavissa, mutta siitä huolimatta tasainen ja miellyttävä. Huomionarvoista on isomman tuulettimen tuottama vapina, joka ei tuota ääntä, mutta joka on selvästi tunnettavissa sormella tuulettimen rungosta. ULNA-adapterien avulla tuulettimien kierrokset laskevat 900 kierrokseen minuutissa ja samalla melutaso tipahtaa hiljaiseksi huminaksi. Läheltä kuunneltaessa on havaittavissa myöskin moottorin tasaista hurinaa.

Prolimatechin mukana ei toimiteta tuuletinta, joten periaatteessa melumittausten tulos on sen osalta nolla desibeliä. Käytännössä kuitenkin suorituskykymittauksissa Prolimatechin parina käytetään Noctuan NF-P12-tuuletinta, joten myös melumittaukset tehtiin tulosten havainnollistamiseksi sen kanssa. Tuulettimen äänen hahmottamisessa lainaan tälläkin kertaa aiemmin kirjoittamaani kuvausta: Yleiseltä käyntiääneltään Noctuan NF-P12-tuuletin uhkuu laatua; käyntiääni on miellyttävän tasaista eikä joukkoon mahdu nimeksikään häiriöääniä. Täydellä 1300 RPM kierrosnopeudella korviin kantautuu selvä ilman humina, tasainen korkeahko moottorin hurina sekä pientä roottorin lapojen repivää ääntä. Kun kierrokset tippuvat 900:aan minuutissa, jää jäljelle käytännössä vain vaimeaa korkeammista pyörimisnopeuksista tutuksi tullutta moottorin hurinaa. Normaalissa taustamelussa ääntä ei pysty erottamaan juuri paria kymmentä senttiä kauemmaksi, mutta todella hiljaisessa öisessä huoneessa korvaa höristäen se saattaa olla havaittavissa noin 50 – 100 cm päähän. Kahdella tuulettimella äänen luonne pysyy samana, mutta voimistuu luonnollisesti hieman.

Myöskään Thermolab Baramin mukana ei toimitettu omaa tuuletinta, joten tuulettimen hommaa pistettiin hoitamaan NF-P12. Äänikuvauksen voi lukea edellisestä kappaleesta ja vähemmän yllättävästi myös mittaustulokset ovat samat kuin Prolimatechillä.

Zalmanin tuulettimessa on hurja säätövara (1000-2150 RPM) ja sen valitettavasti huomaa äänestä. Manuaalisesti täysille kierroksille säädettynä melutaso nousee aivan omaan luokkaansa ja päällimmäisenä ilmassa raikaa kova ujellus sekä ilman väkivaltainen suhina. Ääni on pitkäaikaista käyttöä ajatellen sietämätön. Kun tuulettimen kierrosnopeuden säätää minimiin, näyttävät lukemat mittarissa hyvälle, mutta todellisuus on hieman toisenlainen. Moottorista kuuluu nimittäin vaimea, mutta selvästi erottuva, epätasainen sirkuttava ja laahaava ääni. Tämä on tyypillistä laajan kierrosalueen kuulalaakeroiduille tuulettimille ja vaativa käyttäjä päätyykin varmasti tuulettimen vaihtoon.

Lämpötilamittausten tulokset

Prosessorin lämpötila

Suorittimen lämpötilat mitattiin siis CPUID HWmonitor 1.15 -ohjelmalla, joka näyttää erikseen kaikkien ytimien lämpötilatiedot. Koska suorittimelta oli tarjolla neljät lämpötila-arvot ja niiden kaikkien näyttäminen samassa kuvaajassa haittaisi luettavuutta selvästi, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan 2-4 astetta. H- ja L-kirjaimet coolerien nimien perässä kuvaavat tuulettimen pyörimisnopeutta (H=High ja L=Low).

Lepotilassa vertailun coolereiden lämpötilaero runsaan viiden asteen haarukassa 41,5 ja 47 asteen välillä. Kaksi alinta lämpötilaa mitattiin Noctualta ja huonoiten pärjäsivät Thermolab sekä Zalman. Vähemmän yllättäen verrokkina pidetty Intelin vakiocooleri jäi kirkkaasti vertailujoukon viimeiseksi automaattisesti säätyvästä tuulettimesta huolimatta.

Mielenkiintoisemmissa olosuhteissa, eli rasituksessa, ylivoimaisen selkeän kärkipaikan itselleen valtaa Noctua 67,5 asteen tuloksellaan. Vasta seuraavalla kymmenluvulla kakkospaikkaa pitää maksimikierroksille säädetty Zalman (72 astetta) samalla lukemalla johon Noctua venyy tuulettimien ollessa varustettuna kierroksia laskevalla ULNA-adapterilla. Perää pitävät Thermolab sekä Zalman pienille kierroksilla säädetyillä tuulettimilla. Hiljaisista vaihtoehdoista Prolimatech on Noctuan jälkeen toiseksi tehokkain kuusi astetta lämpimämmällä 78 asteen tuloksellaan. Edellisissä coolerivertailuissa kärkipäätä edustanut Noctua NH-U12P jää yllättävän selvästi keskikastiin ollen selvästi Prolimatechiä ja Noctua NH-D14:aa tehottomampi.

Prolimatechin tulokset Noctuan NF-P12-tuulettimella varustettuna herättivät ajatuksen toisen tuulettimen lisäämisestä soppaan jäähdytystehon parantamiseksi. Nimittäin myös testituloksia ylivoimaisesti hallinneessa Noctua NH-D14:ssa on NF-P12-tuulettimen kaverina vielä toinen tuuletin. Niinpä Prolimatechillä päätettiin ajaa vielä ylimääräinen testikierros kahdella tuulettimella varustettuna. Rivaston toiselle puolelle kiinnitettiin toinen Noctua NF-P12-tuuletin niin, että se imee ilmaa ulos rivastosta.

Testit ajettiin tällä kertaa ainoastaan tuulettimien pyöriessä täydellä nopeudella, sillä tavoitteena oli mahdollisimman hyvä jäähdytysteho. Verrokiksi otettiin Noctua NH-D14 tuulettimien pyöriessä myöskin täysillä kierroksilla. Prolimatech tarjosikin kahdella tuulettimella ryyditettynä todellisen yllätyksen, sillä ero kutistui rasituksessa hurjasti viidellä asteella vain yhteen asteeseen. Noctuan kahden tuulettimen ratkaisussa on siis todellakin ideaa. Keskinäisessä melutasovertailussa kaksikko on näillä kokoonpanoilla lähes täysin samalla viivalla.

Virransyötön lämpötila

Emolevyn virransyötön jäähdytyssiilen lämpötilaa seurattiin rasituksen aikana ulkoisella infrapunalämpömittarilla ja mittaustulokset pyöristettiin lähimpään puoleen asteeseen. Virransyötön lämpötilaan vaikuttaa merkittävästi prosessoricoolerin jäähdytysilman ohjaus emolevyn pinnan suuntaan.

Vertailujoukosta parhaiten emolevyn pinnan jäähdytyksen hoitaa Noctua, joka pitää virransyötön siilin lämpötilan rasituksessakin alle 50 asteen. Tähän yksi merkittävä syy on kookas 14 cm tuuletin, joka siirtää ilmaa myös rivaston alapuolella. Toiseksi parhaiten pärjää Zalman suurilla kierroksilla, mutta kierrosten laskiessa jäähdytysteho laskee alle Intelin vakiocoolerin lukemien. Vertailun coolereista Thermolab ja Prolimatech eivät kykene missään tilassa parempiin lukemiin kuin Intelin vakiocooleri.

Yhteenvetona Noctua NH-D14 on murhaavan tehokas kokonaisuus. Se ei ole joukon hiljaisin kahdesta tuulettimesta johtuen, mutta tarjoaa ULNA-adaptereilla hillittynä erinomaisen ääni-tehosuhteen. Myös Prolimatech Megahalems kykenee hyvään suorituskykyyn pienilläkin ilmavirroilla ja kahdella tuulettimella hätyytellään taasen jo Noctuan teholuokkaa. Thermolab Baram jää kaksikolle suorituskyvyssä yllättävän paljon. Zalman puolestaan kykenee hyvään jäähdytystehoon hurjan melusaasteen saattelemana, mutta pienellä ilmavirralla ja melulla suorituskyky on suorastaan onnetonta.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2009
  2. Noctua NH-D14
  3. Prolimatech Megahalems Rev.B
  4. Thermolab Baram
  5. Zalman CNPS10x Extreme
  6. Testikokoonpano ja -metodit
  7. Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat