Uusimmat

Prolimatech Megahalems Rev.B

30.11.2009 22:50 Muropaketin toimitus

 

Prolimatech on erittäin tuore Taiwanilainen yritys, joka on perustettu vuonna 2008 entisen Thermalright-suunnittelijan toimesta. Sen mallistosta löytyy tällä hetkellä periaatteessa vain yksi prosessoricoolerimalli, joka tarkoittaa käytännössä kolmea lähes identtistä versiota samasta perusrakenteesta. Vertailuun osallistuvan coolerin mallinimi on hieman erikoiselta kuulostava Megahalems Rev.B. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store, jonka hyllystä Prolimatech Megahalems Rev.B irtoaa 64,90 eurolla.

Siniharmaaksi väritetty melko solakka pahvirasia on graafiselta ilmeeltään melko mitäänsanomaton. Tietoja on tarjolla hyvin niukalti ja pakkauksen takana kehotetaan etsimään tarkempaa tietoa valmistajan kotisivuilta. Värikuvia tuotteesta ei ole tarjolla laisinkaan. Päällä on pieni pahvinen kantokahva. Pakkauksen sisällä tuote on suojattu pahvilla ja kuplamuovilla.

Pakkauksen sisältä kuoriutuu asennustarvikkeita mielenkiintoisesti vähintäänkin kymmeneen erilliseen muovipussukkaan pakattuna. Lähes jokainen ”nippeli ja nappeli” on pakattu omaan pussiinsa, joka tekee kokonaisuuden hahmottamisesta aluksi hankalaa. Kiinnitystarvikkeiden lisäksi toimitussisältöön kuuluu iso ruiskullinen lämpötahnaa, kiinnitysraudat kahdelle tuulettimelle sekä asennusohjeet. Yhdelle A3-arkille printatut ohjeet ovat kahdeksalla eri kielellä ja aluksi hieman hankalasti hahmotettavissa.

Megahalems-mallinimi on mitä ilmeisimmin sanaleikki Intelin Nehalem-suoritinperheeseen liittyen ja Rev.B tarkoittaa puolestaan parannettua yhteensopivuutta (tuki myös LGA 1156 -kannalle). (L)130 x (S)74 (K)158,7 mm ovat tyypillisiä nykypäivän tehokkaan high-end-tornicoolerin mittoja. Painoksi kerrotaan 790 grammaa ilman tuuletinta. Megahalemsin rivasto on alumiinia ja lämpöputket sekä pohja kuparia. Toimitussisältöön kuuluu vain pelkkä jäähdytyssiili, mutta valmistaja suosittelee 800-1200 RPM 120 mm tuuletinta. Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775, 1156 ja 1366 -suoritinkannoille.

Poikkeuksena ”perinteiseen” tornicoolerirakenteeseen Megahalemsin rivaston keskellä on pieni pystysuuntainen aukko ja rivat kapenevat hieman aukon suuntaan. Tämän pitäisi hieman vähentää ilmavirran pyörteilyä tuulettimen takana. Jäähdytysripoja löytyy rivaston molemmista puoliskoista runsaat 40 kappaletta ja niiden välit ovat parin millin luokkaa. Rivaston päällimmäiset lamellit on valmistettu naarmuja sietävästä ruostumattomasta teräksestä, joka valmistajan mukaan varmistaa niiden pysymisen kiiltävinä.

120 mm tuuletin kiinnitetään Megahalemsiin kiinnitysraudoilla. Rautoja toimitetaan coolerin mukana neljä kappaletta, joten tuulettimen voi asentaa vaikkapa rivaston molemmille puolille. Kuvassa esimerkkiasennuksena Noctuan NF-U12-tuuletin, jota käytettiin myös testeissä.

Kuuden millimetrin lämpöputkia on kaikkiaan kuusi kappaletta ja niiden molemmat päät sukeltavat tasaisessa rivissä rivaston sisään. Lämpöputket on juotettu kiinni pohjaan sekä rivastoon ja tarkemmin katsottaessa on vielä huomattavissa, että rivaston molemmat puoliskot jakaantuvat vielä kahteen osaan lämpöputkien kohdalla. Ratkaisu on mielenkiintoinen ja sen pitäisi ainakin teoriassa heikentää lämmönjohtavuutta.

Testikappaleen pohja mitattiin hieman keskikohdastaan kuperaksi, joten sen mahdollinen vaikutus kontaktiin ja testituloksiin oli mielenkiintoista nähdä. Kontaktipinnan viimeistelyssä on kynnellä tunnustellessa juuri ja juuri havaittavissa pieniä kaarimaisia työstöuria. Tästä syystä kolikon kuva heijastuu pinnasta varsin sumeana.

Asennus aloitetaan taustakehyksellä, jonka reikäväli säädetään prosessorikannalle sopivaksi pienillä kumi-o-renkailla paikalleen lukittuvilla sisäkierretapeilla.

Kun taustakehys on aseteltu paikoilleen emolevyn taustapuolelle, kierretään paikalle korokeosalla varustetut kierretapit. Niiden väliin asetetaan puolestaan jämerät alumiiniset poikkipalat, joiden keskeltä löytyy kierteistetty reikä. Vanhahtavalla malliemolevyllä poikkipalat ottivat melko pahasti kookkaisiin kondensaattoreihin kiinni, mutta testikokoonpanon emolevyn kanssa ongelmia ei ollut.

Viimeisenä vaiheena cooleri lasketaan lämpötahnalla sivellyn suorittimen päälle ja pohjaosan päältä pujotetaan alumiininen kiinnityspalikka, joka kiristetään paikalleen jousitettujen sormiruuvien avulla. Kiinnityspalikka asettuu tarkalleen oikeaan kohtaan pohjaosan päältä löytyvien nystyröiden avulla.

Megahalemsin kiinnitys on erittäin tukeva ja plussaa ansaitsevat myös ilman työkaluja kiristettävissä olevat komponentit. Ainoastaan viimeisten ruuvien kanssa kannattaa käyttää ruuvimeisseliä, vaikka niistä sormille tarkoitettu vääntöpinta löytyykin.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2009
  2. Noctua NH-D14
  3. Prolimatech Megahalems Rev.B
  4. Thermolab Baram
  5. Zalman CNPS10x Extreme
  6. Testikokoonpano ja -metodit
  7. Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat