Uusimmat

Thermolab Baram

30.11.2009 22:50 Muropaketin toimitus

 

Thermolab on vuonna 2004 perustettu korealainen yritys, jonka ensimmäiset kuluttajatuotteet tulivat markkinoille tämän vuoden kevättalvella. Thermolabin ensimmäinen prosessoricooleri kantaa nimeä Baram, joka tarkoittaa koreaksi ilmavirtaa tai tuulta. Testikappaleen toimitti Coolputer, joka myy Baramia 49,90 euron hintaan.

Thermolab Baramin pakkaus näyttää heti ensisilmäyksellä hämmentävän tutulle – Thermalright nimittäin pakkaa tuotteensa samanlaisiin eleettömän ruskeisiin pahvirasioihin. Informaatiota sisällöstä on melko niukasti ja se vähä on sijoitettu pakkauksen päätyihin. Kuvamateriaalia tuotteesta ei pakkauksen pintaan ole printattu laisinkaan. Pakkauksen sisällä tuote on suojattu pahvikehyksin ja oheistarvikkeet on pakattu muovipusseihin.

Itse coolerin ohella pakkauksen mukana toimitetaan Smartclip-kiinnityssakarat, ruuveja, metallinen taustalevy, sormimuttereita, liimapintaisia eristeprikkoja, solumuovipehmuste, lämpötahnaa, kiinnitysraudat kahdelle tuulettimelle sekä ohjelappunen. Maininnan arvoisena seikkana kaikkia hukkumiselle alttiita pikkuosia toimitetaan pakkauksessa yksi ylimääräinen kappale. Asennusohjeet on kuvitettu värikuvin sekä kokonaisuuden räjäytyskuvalla.

Tornimallinen Baram on mitoiltaan 160 (K) x 132 (L) x 67 (S) mm ja se painaa kevyehkön kuuloiset 625 grammaa (ilman tuuletinta). Valmistusmateriaaleina toimivat tyypilliseen tapaan alumiini ja kupari. Tuuletinta ei toimiteta coolerin mukana, mutta käyttäjä voi valita Baramin kaveriksi minkä tahansa 120 x 120 x 25 mm tuulettimen – tarpeen vaatiessa jopa tuplana! Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775- ja 1366 -kannoille sekä AMD:n AM3-, AM2+- ja AM2-kannoille.

Baramin alumiininen jäähdytysrivasto on muotoiltu erikoisesti, sillä sen pitkät sivut on porrastettu aaltomaisen reunamuodon avulla. Tämän kerrotaan vähentävän ilmanvastusta ja mahdollistavan ilmavirran tehokkaamman hyödyntämisen. Rivaston keskiosassa ripaväli on noin kaksi millimetriä, kun taasen rivaston etureunassa aaltomaisen muotoilun ansiosta väli on monin paikoin neljä millimetriä. Jäähdytysripoja on kaikkiaan 56 kappaletta ja niiden ilmoitettu haihdutuspinta-ala on 7580 neliösenttimetriä. Lämpöputket läpäisevät rivaston tarkoituksella ”noppavitosta” muistuttavassa muodostelmassa. Valmistajan mukaan tällä saavutetaan tasaisempi lämmön jakautuminen sekä tasaisempi ja tehokkaampi ilmavirtaus rivaston läpi.

Viisi kuuden millimetrin kuparista lämpöputkea ovat juotettu coolerin pohjaan, mutta ripojen ja putkien liitos näyttäisi olevan toteutettu prässäämällä. Kuten kuvista näkyy, putkien muotoilu on toisistaan poikkeavaa. Pohjaosa on nikkelöityä kuparia ja sen reunoilta löytyy reiät kiinnityssakaroita varten.

Baramin pohjan kontaktipinta on viimeistelty peilaavan kiiltäväksi ja se tuntuu myös kynnellä täysin sileältä. Pohja on myös kaikkiin suuntiin täysin suora.

Asennus aloitetaan valmistelemalla emolevyn takapuolelle tuleva metallinen taustalevy. Käytettävän suoritinkannan mukaan pitkät tiheäkantaiset ruuvit kierretään oikeisiin reikiin. Kuvassa taustalevy on valmisteltuna LGA 775 -asennukseen.

Seuraavaksi coolerin pohjan reunoihin kiinnitetään metalliset sakarat, joiden päistä löytyy reiät kiinnitystä varten. Kiinnitys tapahtuu ristikantaisilla ruuveilla.

Kun taustalevy on asetettu emolevyn takapuolelle, törröttävät ruuvien kierreosat näkyvillä emolevyn etupuolella. Asennus viimeistellään laskemalla cooleri suorittimen päälle ja kiristämällä sen tukevasti sormimutterien avulla.

Emolevylle asennettuna Thermolab Baram näyttää tavalliselta tornicoolerilta. Symmetrisen kiinnityksen ansiosta Baramin voi asentaa mihin asentoon tahansa. Kuvassa rivaston kylkeen on asennettuna Noctuan NF-U12-tuuletin, jota käytettiin myös tämän vertailun testiosiossa.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2009
  2. Noctua NH-D14
  3. Prolimatech Megahalems Rev.B
  4. Thermolab Baram
  5. Zalman CNPS10x Extreme
  6. Testikokoonpano ja -metodit
  7. Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset
  8. Loppuyhteenveto