Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit

30.11.2009 22:50 Muropaketin toimitus

 

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon erittäin tärkeä komponentti on kotelo. Koteloksi valittiin tälläkin kertaa vuoden takaisessa kotelovertailussa Muropaketin toimituksen kehut saanut Cooler Master HAF 932. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF 932:n etuja prosessorin passiivijäähdytyksen kannalta ovat hyvät tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 57,5 x 54,5 x 23 cm ja paino 13,2 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm etupaneelista, katosta ja kyljestä, sekä 140 mm puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

HAF 932 on sisältä erittäin tilava. Kiintolevypaikat sijaitsevat alhaalla edessä ”poikittain” ja virtalähde on mahdollista asentaa kotelon takaosaan ylös tai alas. Jos virtalähde asennetaan ylös, on kattotuuletin irrotettava. Johdot on mahdollista vetää emolevyn taustapuolelta, joten johtosotkuilta vältytään ja ilma saadaan kiertämään entistä vapaammin. Ilmaa puhalletaan sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta.

Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä.

Testialustaksi valittiin tällä kertaa Intel X58 -pohjaisen Asus P6T Deluxe -emolevyn ja Intel Core i7 920 -suorittimen yhdistelmä. Vakiona 2,66 GHz kellotaajuudella toimiva 45 nm prosessilla valmistettava neliytimellinen Core i7 920 kellotettiin toimimaan 3,6 GHz kellotaajuudella (180×20) ja 1,35 voltin jännitteellä. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Corsairin gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce 8500 GT -näytönohjain.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana 23-24 asteessa. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H1:tä. Kaikilla coolereilla, joista löytyi tuulettimen säätömahdollisuus, testit ajettiin tuulettimen maksimi- ja miniminopeudella. Prolimatechin ja Thermolabin kanssa käytettiin erinomaiseksi todettua Noctuan NF-P12-tuuletinta, koska niiden mukana ei toimitettu omaa tuuletinta. Verrokin virkaa ajaneen Intelin vakiocoolerin tuulettimen automaattinen nopeussäätö oli myöskin käytössä testien aikana.

Testijoukon kaikki coolerit olivat tällä kertaa tornimallisia, joten ne oli helppoa asentaa samalla tavalla liikuttamaan ilmaa emolevyn lyhyiden sivujen suuntaisesti kohti kotelon takapaneelia.

  • Intel Core i7 920 @ 3,6 GHz (180 x 20), 1,350 V
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Corsair Dominator PC3-15000 DDR3 1866 MHz 3 x 1 Gt
  • Western Digital Caviar SE 160 Gt SATA
  • Corsair HX620W
  • NVIDIA GeForce 8500 GT & Zalman ZM80D-HP
  • Cooler Master HAF 932
  • Noctua NH-D14, Prolimatech Megahalems Rev.B, ThermoLab Baram, Zalman CNPS10x Extreme, Intel Boxed
  • Windows Vista Ultimate 32bit
  • Prime95 25.8 (8 worker threads)
  • CPUID HWmonitor 1.15

Vertailu

Vertailucoolereiden lisäksi testit ajettiin Intelin Core i7 -suorittimien mukana toimitettavalla vakiocoolerilla, joka on varustettu kuparisella ytimellä sekä automattisesti säätyvällä PWM-tuulettimella. Vertailukohdaksi otettiin myöskin aiemmissa vertailuissa erinomaisesti pärjännyt Noctua NH-U12P, joka käyttää NF-12P-tuuletinta. Vertailukuva Intelin vakiocoolerista tämän vertailun suurimman osanottajan sekä aiempien vertailuiden voittajan kanssa antaa hyvän kuvan mittasuhteista suuntaan ja toiseen.

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor 1.15 -ohjelmalla. Lisäksi lämpötiloja seurattiin ulkoisella infrapunalämpömittarilla virransyötön I/O-liitinten puoleisesta jäähdytyssiilistä. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2009
  2. Noctua NH-D14
  3. Prolimatech Megahalems Rev.B
  4. Thermolab Baram
  5. Zalman CNPS10x Extreme
  6. Testikokoonpano ja -metodit
  7. Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittausten tulokset
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat