Uusimmat

Käyttökokemukset

03.05.2020 10:00 Antti Voutilainen

Käyttökokemukset

Corsair K95 RGB Platinum XT -näppäimistön anodisoitu musta alumiini näyttää varsin tyylikkäältä, vaikkakin pölyhiukkaset erottuvat siinä hyvin nopeasti putsauksen jälkeen. Näppäimistön ylälaitaan sijoitettu RGB-led-nauha ja Corsair-logo täydentävät hyvin valaistuskokonaisuutta.

Positiivista on myös se, että multimedianäppäimetkin ovat valaistuja. Valaisemattomina näppäimet usein jäävät vähemmälle käytölle, koska niihin ei tule kiinnitettyä niin helposti huomiota. Tämän näppäimistön kohdalla multimedianäppäimiä tulikin käytettyä poikkeuksellisen paljon – yleensä kappaleiden vaihdot ja pysäytys tulee hoidettua hiirellä.

Yleisellä tasolla näppäimistön pelituntuma oli koko testijakson ajan erinomainen. Lineaariset kytkimet eivät kuitenkaan miellyttäneet niin paljoa kirjoituskäytössä, sillä tunto- ja äänivasteen puuttuessa kirjoitusvirheitä tuli normaalia enemmän. Kyseessä on enemmänkin tottumuskysymys, sillä usean vuoden Clicky-kytkinten käytön jälkeen paluu lineaaristen kytkinten pariin vaatii veronsa.

Testijaksoon sisältyi paljon päivittäistä kirjoittamista sekä useita pidempiäkin pelisessioita. Moitittavaa näppäimistön toiminnasta ei löytynyt. Toisaalta erikoismuotoillut näppäinhatut (Q,W,E,R,A,S,D ja F) eivät vaikuttaneet käyttötuntumaan käytännössä ollenkaan. Näppäinhatut saattavat tarjota WASD-asetteluun tottumattomalle lisäarvoa, mutta kokeneemmalle käyttäjälle niistä tuskin on hyötyä.

Pelikäytössä näppämistöä testattiin muun muassa Hell Let Loose-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Destiny 2-, Red Dead Redemption 2- ja World War Z -peleillä.

Näppäimistön mukana toimitettava rannetuki on kokonaisuuden parhaimpia ominaisuuksia. Pehmuste on sopivan miellyttävä ja jämäkkä ranteiden lepuuttamiseen tuella. Tuen käyttö oli miellyttävää niin kirjottaessa kuin pelatessa.

Aluksi rannetuen muovikiinnikkeet herättivät vahvoja epäluuloja, sillä historian saatossa monista rannetuista on tullut käyttökelvottomia yhdenkin muovikiinnikkeen hajotessa. Kiinnitysmekanismiin on kiinnitetty huomiota sen verran, että kiinnikkeiden ei pitäisi hajota ainakaan arkisessa käytössä.

Rannetuki kiinnitetään näppäimistöön työntämällä kiinnikkeet suoraan luiskaan. Irrottaminen tapahtuu kääntämällä rannetukea kohti näppäimistön pohjaa, jolloin kiinnitys irtoaa vaivattomasti ja rikkomatta mitään. Magneettikiinnityksessä tätä murhetta ei tietenkään ole, mutta todennäköisesti se olisi nostanut entisestään jo arvokkaan näppäimistön hintaa.

Moitteen sen sijaan ansaitsee näppäimistön hyvin paksu ja jäykkä kaapeli. Jäykkyys tuli selvimmin esille siinä, kun kaapelia vaihtoi kahden eri tietokoneen välillä päivittäin. Kaapeli haarautuu noin 20 senttimetriä ennen päätänsä kahdeksi kaapeliksi. Toinen toimii USB-läpiviennin roolissa ja toinen itse näppäimistön datakaapelina.

Pujottaminen esimerkiksi koneen taakse I/O-paneelin USB-väyliin käy nopeasti työlääksi, kun jäykkä kaapeli ei tahdo taipua ja läpivientikaapeli jää sojottamaan miten sattuu. Kaapelin jäykkyys ei kuitenkaan häiritse heitä, joiden ei tarvitse olla irrottamassa ja kiinnittämässä kaapelia usein. Toisaalta yksi USB 2.0 -liitäntä näppäimistön yhteydessä ei tuone hirveän suurta lisäarvoa.

Näppäimistön RGB-led-valaistus ei ole kirkkaimmasta mahdollisesta päästä, mutta himmeäksikään sitä ei voi sanoa. Näppäimistön ylälaidasta löytyvällä säätönäppäimellä valaistusta saa säädettyä kolmen kirkkaustason välillä sekä kokonaan pois päältä.

Näppäimistön sekä muiden yhteensopivien Corsairin oheislaitteiden hallintaan tarkoitettu iCUE-hallintaohjelma ajaa asiansa. Ohjelma on itsessään varsin pelkistetty. Näppäimistöä varten ohjelmasta löytyy Actions-, Performance- ja Lightning effects -osiot.

Actions-osiossa hoidetaan näppäimistön näppäinkonfiguraatiot. Osiossa pystyy määrittämään vasemman laidan makronäppäimille omat toimintonsa tai nauhoittamaan haluamansa makrot. Säätömahdollisuuksia on runsaasti pikkutarkkaankin säätämiseen.

Lightning effects -osiossa hallinnoidaan nimen mukaisesti valaistusta. Käyttäjä voi valita yhdeksästä esimääritetystä valaisutehosteesta mieleisensä. Lisäksi tarjolla on viisi muokattavaa tehostetta. Lightning Link -valikosta löytyy valaisutehosteet, joita voi hyödyntää, kun käytössä on useampi ohjelman kanssa yhteensopiva oheislaite ja valaisutehosteet halutaan synkronoida laitteiden kesken.

Performance-osioon on jätetty pelitilanäppäimen säätö. Pelitilanäppäimellä saa kytkettyä pois käytöstä tiettyjä näppäimiä, jotka saattavat häiritä pelaamista, kuten esimerkiksi Windows-näppäimen.

Ohjelman ylälaidasta löytyvässä Settings-valikossa on mahdollista määrittää näppäimistön päivistysnopeus. Oletuksena asetus on tuhat hertsiä. Valikosta on mahdollista määrittää näppäinasettelu joko pohjoismaisen tai UK-asettelun välillä.

Yksi asia, mitä ohjelmaan olisi toivonut, olisi erillinen näppäin, jolla vahvistetaan tehdyt muutokset. Sen sijaan ohjelmasta löytyy Revert-näppäin, joka peruu tehdyt muutokset. Esimerkiksi esimääritettyjä valaisutehosteita tutkiessa voimaan jää aina se, mikä on viimeiseksi aktivoitu.

Näppäimistön yksi erikoisominaisuuksista, eli integraatio Elgato Stream Deck -ohjelman kanssa toimi moitteettomasti. Ohjelma tunnisti välittömästi näppäimistön läsnäolon ja avasi näkymän, jossa pääsee määrittämään makronäppäimille tarvitsemansa toiminnot striimaamista silmällä pitäen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat