Uusimmat

Äänenlaatu ja pelikäyttö

17.11.2019 10:00 Ilari Hauhia

Äänenlaatu ja pelikäyttö

Cloud Orbit S -kuulokkeet tarjoavat varsinkin pelikuulokkeiden standardeilla erinomaista äänenlaatua. Pienetkin peliäänten ja musiikin yksityiskohdat toistetaan selvästi. Ääni kuulostaa avaralta ja kirkkaalta. Myös matalat äänet kuuluvat hienosti. Kokonaisuudessaan äänet ovat hyvin tasapainossa ja toistuvat puhtaasti läpi koko taajuusalueen.

Aivan Muropaketin testissä aiemmin tänä vuonna menestyneiden Nuraphonejen tasolle Cloud Orbit S -kuulokkeet eivät kuitenkaan musiikin äänentoistossa yllä, sillä varsinkin bassoäänet toistuvat hieman vaimeammin. Siitä huolimatta Cloud Orbit S -kuulokkeiden yleinen äänenlaatu on korkea, eikä ääni ala särkymään korkeammillakaan äänenvoimakkuuksilla.

Myös äänenvoimakkuuden maksimitaso riittänee kaikkien makuun ja sitä voi säätää suoraan kuulokkeista rullan avulla. Rullaa painamalla voi puolestaan vaihtaa taajuuskorjaimen asetuksia.

Parhaiten Cloud Orbit S -kuulokkeet pääsevät oikeuksiinsa PC-peleissä.

Kun kuulokkeet kytkee tietokoneeseen USB-johdolla, tulee käyttöön Waves Nx 3D-ääni, joka tekee yksittäisten äänien paikantamisesta erittäin tarkkaa verrattuna muihin kuulokkeisiin. 3D-ääni tekee pelien äänimaailmasta huomattavasti avaramman ja todentuntuisemman. Varsinkin kilpailullisissa räiskintäpeleissä on huomattava hyöty siitä, että vihollisen askeleet ja laukaukset pystyy paikallistamaan huomattavasti tavallista tarkemmin.

Cloud Orbit S -kuulokkeiden erikoisuutena ne tarjoavat pään asentoja seuraavan Waves Nx -ominaisuden. Sen avulla äänilähteen keskikanava voidaan lukita suoraan eteenpäin ja päätä kääntelemällä äänet ”pysyvät paikallaan” kuin tosielämässä.

Ikävä kyllä ainakin toistaiseksi toiminto vaikuttaa jokseenkin hyödyttömältä. Musiikin kuuntelussa ominaisuudesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä musiikkia kuuntelee todennäköisesti mielellään tasaisesti joka suunnasta.

Pelaajat puolestaan yleensä katsovat tiukasti näyttöä pään kääntelyn sijaan, joten toiminnon hyöty jää vähäiseksi.

Kuulokkeiden ohjelmiston avulla pään kääntelyyn voi ohjelmoida toimintoja, ja esimerkiksi nyökkäämällä voi uudelleenladata aseen tai katsoa karttaa. Pään heiluttelu ei kuitenkaan tuntunut kovin luonnolliselta tavalta pelata.

Pääsin tapaamaan Gamescom 2019 -messujen yhteydessä HyperX:n insinöörin, jonka mukaan HyperX aikoo tulevaisuudessa kaavailla pään asentoa seuraavalle toiminnolle lisäkäyttöä eri peleissä. Yhtenä esimerkkinä insinööri antoi CD Projekt REDin Cyberpunk 2077:ään kaavaillun ominaisuuden, jossa pelaaja voisi salakuunnella keskusteluita ”painamalla pään ovea vasten” eli käytännössä päätä kääntämällä. Vielä toistaiseksi on kuitenkin epävarmaa, toteutuvatko suunnitelmat.

Mikäli ominaisuudelle keksitään tulevaisuudessa edellämainitun kaltaista lisäkäyttöä, tekisi se pään seurannasta huomattavasti kiinnostavamman lisän. Parhaimmillaan pään liikkeiden seuranta voisi silloin lisätä pelien immersiivisyyttä huomattavasti.

Mutta takaisin asiaan:

Mikrofoni toimii hyvin eikä sen äänenlaadussa ole valittamista. Puheesta saa selvää tiukissakin pelitilanteissa, eikä joukkueen yhteistyön onnistuminen jää varmasti siitä kiinni.

Mikin äänenvoimakkuutta voi myös säätää suoraan kuulokkeista rullan avulla. Mikrofonin voi halutessaan asettaa myös syöttämään ääntä kuulokkeisiin, jolloin pelaaja kuulee kuulokkeista myös oman äänensä.

Laadukkaita kuulokkeita käyttää pelaamisen lisäksi miellään myös musiikin kuunteluun ja vaikkapa elokuvien katsomiseen. Halvempiin pelikuulokkeisiin, kuten vaikkapa omassa hintaluokassaan mainioihin Wireless Stingereihin, verrattuna ero äänenlaadussa on hyvin merkittävä.

Toisaalta 329 euron hinnalla Cloud Orbit S -kuulokkeita onkin mielekkäämpää verrata kalliimpiin hifi-kuulokkeisiin, jolloin kilpailu on tasaisempaa.

Cloud Stinger Wireless -kuulokkeiden vaihtaminen päähän Cloud Orbit S -kuulokkeiden jälkeen tuntuu melkoiselta askeleelta takaisinpäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että yksien Cloud Orbit S -kuulokkeiden hinnalla saa neljät Cloud Stinger Wireless -kuulokkeet. Näin erot kuulokkeiden välillä ovat täysin ymmärrettäviä.

Musiikkia kuunnellessa ääniala on hieman lattea ja basso on vaisun puoleinen. Ääni ei ole läheskään yhtä kirkas kuin kalliimmassa verrokissa, eivätkä eri instrumentit kuulu kappaleista kovin selvästi.

Siitä huolimatta omassa hintaluokassaan Cloud Stinger Wireless -kuulokkeet toimivat mallikkaasti. Erityisesti pelien kohdalla äänenlaatu lienee suurimmalle osalle pelaajista riittävä. Äänilähteinä PlayStation 4 ja PC toimivat kumpikin aivan yhtä hyvin.

Mikrofoni toimii sekin hyvin, eikä senkään äänenlaatu ole pelaamista rajoittava tekijä.

Akkukestoa kuulokkeissa riittää yhdellä latauksella noin 15-17 tunnin ajaksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kuulokkeiden olemus
  3. Äänenlaatu ja pelikäyttö
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat