Uusimmat

Testi HyperX Cloud III -pelikuulokkeet jatkavat laadukasta perinnettä – mikrofoni ei kuitenkaan vastannut odotuksia

20.08.2023 20:00 Markku Leppilampi

Pelaajien suosiossa oleva HyperX Cloud -pelikuulokesarja on saanut uuden tulokkaan. Tuore malli on loogisesti nimeltään HyperX Cloud III, ja tällä kertaa se on langallinen. Muropaketin testissä selviää, miten sarjan kolmas versio pärjää edeltäjälleen.

Pakettia silmäillessä HyperX ottaa esille mukavuuden, joka onkin kuulunut brändin yhdeksi vetovoimatekijäksi. Mikrofonin kerrotaan olevan ”Ultra-clear”, ja ainakin Cloud II Wireless -mallissa mikrofoni oli loistavaa tasoa peliheadsetiksi.

Tuotepakkauksesta tervehtii ensimmäisenä kuulokkeet ja niihin liitetty audiokaapeli. Paketin pohjalle on piilotettu laatikko, josta löytyy mikrofoni, ja mikä erinomaisinta – jatkojohto audiokaapelille! Oma kokoonpanoni on järjestetty niin, että tietokoneen keskusyksikkö on aika kaukana työ- ja pelipisteestä, joten jatkokaapeli helpottaa elämää mukavasti.

Jatkokaapelin lisäetuna on, että se on kytkettävissä suoraan USB-C-liitäntään, ja mukana on myös USB-A-sovitin. Näin ollen tietokoneiden emolevyjen joskus heikkolaatuisia audioulostuloja ei tarvitse potentiaalisten ostajaehdokkaiden sietää. Jatkojohdossa toimivan USB-donglen avulla kuulokkeet löytyvät omana laitteenaan Windowsin asetuksista.

Cloud II Wireless kuulokkeisiin verrattuna versio III tuntuu kädessä 307 gramman painollaan hiukan kevyemmältä kuin Cloud II Wireless. Luotettu keittiöpuntari varmisti havainnon, sillä Cloud II Wireless näytti 314 gramman painoa. Päähän sujautettuna Cloud III:n tuntuma on aavistuksen keveämpi ja mukavampi, mutta käytännössä kuitenkin aika lailla identtinen.

Pantaosa vaikuttaa aavistuksen pehmeämmältä, tosin omassa käytössä Cloud II Wirelessin pantapehmike on jo saattanut hieman pannan osalta painua kasaan. Muistivaahdollisissa kuuloketyynyissä ei niin ikään ole valittamista.

Jos siis pitää Cloud II -kuulokkeiden fyysisestä tuntumasta, Cloud III on pysynyt samoilla linjoilla. Aiempia Cloud II Wireless kuulokkeita aika paljon käyttäneenä voi todeta, että HyperX on lunastanut lupauksensa mukavuudessa ja kestävyydessä.

Entäs kuulokkeiden mekaniikan laatu?

Äänenvoimakkuuden säätörulla on jämäkän oloinen, ja se rullaa sulavasti. Äänenvoimakkuuden säätö toimii analogisesti, ja joillekin käyttäjille analoginen säätö voi olla tervetullut ominaisuus. Se on ainakin paljon hienovaraisempi kuin joskus liian suurina pykälinä äänenvoimakkuutta muuttavat digitaalisäätimet.

Mikrofonin mykistämiseen tarkoitettu painike on kevyen naksahtava, ja aavistuksen laadukkaamman ja napakamman oloinen kuin mallissa Cloud II Wireless. Mykistyksestä ilmoitetaan erikseen LED-merkkivalolla. Audiokaapelissa ja jatkojohdossakaan ei ole menty halvinta reittiä, sillä ne ovat hyvin taipuisia ja punottuja johtoja.

Irrotettava mikrofoni sujahtaa kätevästi paikoilleen, ja siinä on pysytty edelleen laadukkaassa ja helposti taivuteltavassa varressa, jota voi kattavasti säätää mieleisekseen. Itse mikrofoniosa on saanut uudistuksen, ja se näyttää hiukan erilaiselta kuin Cloud II -mallissa. Mahdollisesti tämän vuoksi mukana ei toimiteta erillistä puhkusuojaa kuten aiemmin. Mikrofoni vaikuttaa olevan jo suojattu klusiileilta, eli mikrofonin poksumiselta esimerkiksi p-kirjaimia puhe-elimestään suoltaessa.

Äänenlaatua testattaessa tulee huomattua, että aiempien, ihan miellyttäväsointisten Cloud II -kuulokkeiden jälkeen Cloud III on mennyt neutraalimpaan suuntaan äänentoistossa. Cloud II:ssa oli hiukan bassokorostumaa, jota ei enää ainakaan samaan tapaan ole Cloud III -kuulokkeissa.

Lisäksi Cloud III tuo mukanaan huomattavasti selkeämmät keski- ja ylä-äänet. Cloud II Wirelessillä nämä alueet jäävät hiukan suttuisiksi, ikään kuin niissä olisi aavistuksen säröä. Kokonaiskuvan selkiytyessä myös bassoa on selkeämpi seurata.

Pelikäytön kannalta neutraalimpi ja selkeämpi äänentoisto on järkevä ratkaisu, sillä selkeä äänentoisto paljastaa tärkeät äänet, kuten askeläänet, pelaajalle paremmin – johtaen näin todennäköisempään menestykseen esimerkiksi Counter Strike: Global Offensive -räiskintäpelissä.

Jos bassotoistoa haluaa enemmän, sitä on helppo lisätä taajuuskorjaimella, joten mielibiisejään voi edelleen popitella muhevien alataajuuksien säestämänä. Ngenuity-sovelluksen taajuuskorjain ajaa asiansa bassotaajuuksien kalastelussa, vaikkakin se on varsin yksinkertainen, eikä Q-arvoa voi säätää tai valita omia taajuuksiaan.

Ngenuityn tarjoamat ominaisuudet Cloud III -kuulokkeille ovat muutenkin vähissä, eikä sovelluksesta löydy mitään erikoisempia ominaisuuksia. Käytännössä kaikki ominaisuudet ovat yhdellä sivulla. Yksinkertaisuutta arvostavalle sovellus on omiaan.

Kuulokkeiden mukana toimitettava DTS Headphone:X -tilaääni vaatii toimiakseen DTS Unbound -sovelluksen lataamisen, jonka kautta lisenssi kytketään päälle. Tämän jälkeen DTS Headphone:X valitaan Windowsin asetuksista tilaääneksi.

Tilaääni on vakuuttavan kuuloinen ainakin Battlefield 1 -pelissä, ja se tuo laajuutta ja elokuvamaisuutta tunnelmaan. Sen haittapuolena on, että se värittää ääntä aika paljon.

Tilaääniosastolla helpommin käyttökuntoon viritettävää  laatua tarjoavat vaihtoehtoisesti Sennheiser Binaural Rendering Enginellään ja Roccat Waves 3D Audiollaan. Kyseiset tilaäänet levittävät äänet pään ympärille huomaamattomasti. Ne eivät ole niin elokuvamaisia, mutta vähemmän ääntä värittävä.

Ja sitten kuulostelemaan mikrofonia, jonka HyperX kertoo olevan päivitetty aikaisemmasta. Jo Cloud II:ssa mikki oli hyvää tasoa, joten sen laatua onkin mielenkiintoinen kokeilla.

HyperX Cloud II Wireless -headsetin mikrofoni olikin todella yllättävän laadukasta tasoa pelikuulokkeiksi, mutta sellaisesta mikrofonista ei päästä tällä kertaa nauttimaan. Cloud III:n mikrofoni ei lunasta odotuksia radioäänimäisyyden osalta, vaikkei se käyttökelvoton tai varsinaisesti huonokaan ole. Aiemmin mainitut klusiilit myöskin loistivat poissaolollaan.

Mikroni on kuitenkin Cloud II Wirelessiiin verrattuna laatikkomaisempi ja vähemmän säväyttävän kuuloinen. Mikrofonissa ei myöskään ole Roccat Syn Max Airin tapaan panostettu kovinkaan paljon keskiäänisyyteen, jotta se voisi kantaa helposti pelikavereiden korviin räiskintäryskeen yli.

Keskiääniä kyllä on, mutta ne jäävät maltillisemmiksi. Maltillisuuden hyvänä puolena puheääni kuulostaa luonnollisemmalta Cloud III:lla kuin Syn Max Aireissa.

Loppupeleissä mikrofonista kuitenkin jää pois Cloud II Wireless -kuulokkeiden radioäänimäisyys, mutta se ei myöskään panosta keskiäänien korostamiseen. Tällöin voi käydä siten, ettei mikrofoni miellytä radioääntä hakevaa eikä välttämättä myöskään keskiäänistä mikrofonia hakevaa ostajaehdokasta.

Cloud III on päättänyt kulkea jossain näiden ääripäiden välissä, joka toki voi olla järkeväkin ratkaisu. Mikrofonin muuttuminen kannattaa kuitenkin huomioida, jos on tykästynyt Cloud II:n mikrofoniin.

Mainittakoon vielä, ettei mikrofoni myöskään Cloud II Wirelessin tapaan kaappaa ääntä kovinkaan suurella äänenvoimakkuudella. Itselle siitä ei silti ole koskaan ollut ongelmaa Cloud II Wireless -kuulokkeita käyttäessä.

Jos vaimeuden kuitenkin kokee ongelmaksi, mikrofonia on mahdollista korostaa Microphone Boost -asetuksella, joka pitäisi löytyä Windowsista. Omasta Windows 11 -käyttöjärjestelmästä se jostain mystisestä syystä puuttui. Mikrofonin kuuluvuuden tehostamiseen on onneksi olemassa kolmansienkin osapuolien ratkaisuja.

Mic Monitoring -ominaisuutta, joka toistaa omaa ääntä kuulokkeisiin, ei saanut yrityksistä huolimatta toimimaan. Nettihaku aiheen tiimoilta paljasti, että Mic Monitoring on aiheuttanut vuosien varrella harmaita hiuksia myös muille HyperX-kuulokkeiden käyttäjille.

Pieneksi pettymykseksi jääneestä mikrofonista huolimatta Cloud III on hintaluokkansa kärkikastia.

Cloud III on mahdollista löytää alle 120 eurolla, ja silti ne tarjoavat mukavuudeltaan ja kestävyydeltään laatua, miellyttävän ja selkeän äänentoiston, tarkan äänenvoimakkuuden säädön ja laadukkaan mikrofonivarren. Tehostemainen tilaääni voi niin ikään monia miellyttää.

Joitakin nykyaikaisia ominaisuuksia Cloud III ei tarjoa – kuten langattomuutta tai Bluetooth-yhteyttä. Jos niitä ei tarvitse, kuulokkeet tarjoavat yksinkertaisessa paketissa pätevät ja kestävät pelikuulokkeet.

Mikrofonin aiemmasta heikentynyt äänenlaatukaan ei estäisi allekirjoittanutta laittamasta roposiaan näihin, jos uusille, langallisille pelikuulokkeille olisi tarvetta.

Hyvää

  • Äänenlaatu on aiempaa versiota neutraalimpi ja sopivampi vaativaan pelaamiseen
  • Ngenuity -sovelluksen mukana on taajuuskorjain alataajuuksien kalasteluun
  • DTS Headphone:X -tilaääni kuulostaa hyvältä, jos pitää elokuvamaisesta ja tehostemaisesta tilaäänestä
  • Kuulokkeet ovat mukavat ja kestävät
  • Mikrofonivarsi on taipuisa ja laadukas, ja mykistyksessä on merkkivalo
  • Analoginen ja tarkka äänenvoimakkuuden säätö
  • Jatkojohto, jonka avulla Windows tunnistaa kuulokkeet laitteena

Huonoa

  • Mikrofonin äänenlaatu ei ole yhtä hyvä kuin aiemmin, se on kuitenkin pelaamiseen käypä peli
  • Tilaäänen asentamisesta ei ollut ohjetta
  • Ngenuity-sovellus ei tarjoa kovin erikoisia ominaisuuksia, jos niitä kaipaa
  • Mic Monitoring (sivuääni, sidetone) -ominaisuus ei toiminut
  • Mikrofoni kaappaa äänen aika maltillisella voimakkuudella

Tärkeimmät tekniset tiedot HyperX Cloud III

  • Hinta: 118,95 euroa
  • Liitettävyys: 3,5 mm audiokaapeli ja siihen liitettävissä oleva USB-jatkojohto
  • Elementit: 53 mm
  • Kuulokkeiden impedanssi: 64 Ohmia
  • Herkkyys: 100 dB
  • Taajuusvaste: 10 Hz – 21 kHz
  • Mikrofoni: Irrotettava
  • Paino: 307 grammaa
  • Muuta: DTS Headphone:X -tilaääni, kuuloketyynyt muistivaahdolla, takuu 2 vuotta

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat