Uusimmat

Testi Roccat Syn Max Air -pelikuulokkeet – Isoveli jää haastajan asemaan

11.06.2023 20:00 Markku Leppilampi

Vuonna 2007 perustettu, nykyisin Turtle Beachin omistama kuulokkeita, näppäimistöjä, hiiriä ja muita oheislaitteita kehittävä Roccat on tuonut tällä kertaa markkinoille langattomat Roccat Syn Max Air -pelikuulokkeet. Hintatasoltaan ne ovat keskitasoa kalliimmat. Korreloikohan hinta laadun kanssa, ja miten kuulokkeet vertautuvat satasen halvempiin Syn Pro Air -kuulokkeisiin? Se selviää lukemalla Muropaketin testi.

Aiemmin arvostelemamme Roccat Syn Pro Air oli hyvinkin miellyttävä tuttavuus. Kuulokkeet tarjosivat neutraalihkon ja miellyttävän äänimaiseman, hyvin toteutetun 3D Audio -tilaäänen sekä hyvältä kuulostavan Bass Boost -asetuksen, josta oli todennäköisesti kiittäminen yhteistyötä ammattilaispaja Waves Audion kanssa.

Odotukset Roccat Syn Max Airin suhteen olivatkin aika korkealla. Kyseessä on kuitenkin huomattavasti kalliimmat kuulokkeet kuin 149,99 euron ohjehinnalla varustetut Pro Airit. Syn Max Aireista saa pulittaa Roccatin omilla verkkosivuilla 249,99 euroa, ja kovan hinnan soisi tuovan rahalle myös vastinetta.

Roccat kertoo tuotesivuillaan Syn Max Airin olevan suunniteltu PC-pelaajille, jotka haluavat kaiken – mukavuutta, suorituskykyä ja tyylikkyyttä. Mukavuutta Roccat lupaa tuoda kevyellä muotoilulla, jäähdytysgeelillä täytetyillä muistivaahtotyynyillä sekä pikalataustelakalla. Tyynyissä on vielä silmälaseja käyttävien mukavuutta lisäävä ProSpecs-tekniikka. Akunkestoksi Roccat lupaa 16 tuntia, ja kaksi tuntia saa lisää 15 minuutin pikalatauksella.

Akkua testattaessa tuli havaittua, että jatkuvalla audion syöttämisellä ja RGB-valaistuksen ollessa päällä akun varaus tipahti arvoon 75 prosenttia noin viidessä tunnissa. Roccat vaikuttaa siis lunastavan lupauksensa 16 tunnin akun kestosta.

Kuulokkeiden langattomuudesta huolehtii 2,4 gigahertsin Stellar Wireless -tekniikka, ja myös Bluetooth, jota voi hyödyntää mobiililaitteiden kanssa. Puheluihin vastaaminen siis onnistuu pelaamisen tuoksinassa. Kokonaisuuden kruunaa RGB-valaistus.

Korulauseet sikseen, nyt kokeillaan avata itse paketti.

Mitähän sieltä paljastuu?

Ainakin sieltä paljastuu muutama USB-A-kaapeli, USB-C-kaapeli, USB-A -> USB-C-adapteri, irrotettava mikrofoni sekä halkaisijaltaan 13,5 senttimetrinen lataustelakka. Lataustelakasta löytyy kaksi porttia, joista toiseen voi kytkeä virransyötön. Näin kuulokkeiden lataus onnistuu myös tietokoneen ollessa sammutettuna.

Kuulokkeetkin löytyvät paketista. 357 grammaa painavasta tuotteesta tulee ensimmäisenä huomattua, että alumiinisten kuulokekuppien pehmikkeet ovat vaihtuneet Syn Pro Airin jämäkän verkkomaisesta kankaasta keinonahan, kankaan ja jäähdytysgeelin yhdistelmään. Syn Max Airin ratkaisu tuntuu miellyttävämmältä päässä, ja testatessa tuli huomattua, etteivät kuulokkeet liiemmin hiostaneet.

Tuotetta lisää tutkimalla siitä löytyy kaksi säätörullaa, jotka vaikuttavat laadukkailta. Ne ovat kevyitä pyörittää, ja ne ovat jämäkästi paikoillaan. Rullasäätimet ovat tarkoitettu kuulokkeiden ja mikrofonin äänenvoimakkuuden säätämiseen. Oikeanpuoleiseen rullaan voi myös määrittää haluamansa toiminnon mikrofonin äänenvoimakkuuden tilalle.

Painikeosastolta löytyy virtanappi ja Bluetooth-painike. Laadullisesti niissäkään ei ole valittamista, mutta virtapainike on aavistuksen syvällä, sijoitettuna uraan, jossa majailee myös USB-liitäntä, merkkivalo sekä kontaktipinnat lataustelakkaa varten. Ainakaan virtapainiketta ei paina vahingossa.

Mikrofoni on monista muistakin kuulokkeista tuttuun tyyliin toteutettu ”kumilipare”, mutta positiivisena puolena sen taivuteltavuus on tyypillistä liparetta parempaa sorttia. Se on helppo taivuttaa sopivasti suun eteen, jotta kommunikointi sujuu pelien tiimikavereiden kanssa. Mikrofonin  voi nostaa ylös, jolloin se kytkeytyy pois päältä.

Sitten kuulokkeiden virta päälle, ja käyttäjää tervehtii naisääni sanoin ”power on”. Ääni kertoo myös akun varauksen olevan korkea sanoin ”battery high”. Se hiukan ihmetyttää, että naisääni kuulostaa olevan huonosti äänitetty, tai sitten sen resoluutio on vain niin huono, että se kuulostaa särkevältä ja digitaaliselta. Tätä ei toki voi kutsua varsinaiseksi ongelmaksi.

Mielenkiintoisena huomiona, lataustelakka toimii myös 2,4 gigahertsin lähettimenä kuulokkeille ja vastaanottimena kuulokemikrofonille. Mukana ei toimiteta perinteistä USB-tikkua, joka vastaisi signaalin lähettämisestä ja vastaanottamisesta.

Sitten kokeillaan asentaa Syn Max Air -pelikuulokkeille sovellus. Aiempi, Syn Pro Airin käyttämä Neon-sovellus oli hiukan ongelmallinen, ja se vaikuttaa vaihtuneen Swarm-nimiseen ohjelmistoon. Toivottavasti se toimii moitteetta.

Swarmin asennuksen ja kuulokkeiden liittämisen jälkeen kuulokkeet tunnistuvat Swarmissa, ja sovellus ehdottaa heti päivitystä. Lisäksi Swarm haluaa asentaa Turtle Beach Audio Driver -ajurin – samoin kuin Syn Pro Air -kuulokkeissakin. Sitä tarvitaan Channel Mix -toimintoa varten.

Swarmin asennuksen jälkeen Windowsin oikeasta alalaidasta voi löytää kuulokeikonin, joka näyttää akun varauksen prosentteina välillä 0-100, ja tieto löytyy myös Swarm-sovelluksesta. Varaustaso ei ikävä kyllä päivity 100 prosentista ennen kuin kuulokkeiden akun varauksen taso laskee 75 prosenttiin, 50 prosenttiin, 25 prosenttiin ja lopulta nollaan. Sama, ärsyttävä ilmiö on havaittu myös joissakin muissa kuulokkeissa.

Roccat on katsonut järkeväksi kehittää kuulokkeille lataustelakan, vaikka kyllä USB-latausjohdollakin olisi pärjännyt, ja kenties tuotteen hintakin olisi ollut alhaisempi. Kuulokkeet eivät sujahda aina ongelmitta lataustelakkaan, ja sopivaa kohtaa saa hiukan etsiä. Tämä lienee tosin harjoittelukysymys.

Kuulokkeita pystyi lataamaan myös USB-latauskaapelilla, ja kuulokkeiden toisto jatkui normaalisti. Näin pelituoksinoita ei tarvitse keskeyttää, jos varauksen pohja on näkyvissä.

Tutkitaanpas sitten mikrofonia. Kun mikrofonin kytkee päälle tai pois, sen merkkiääni on vakiona todella isolla, josta miinus Roccatille. Merkkiääntä voi pienentää, mutta pienimmällä asetuksellakin se on omaan makuun liian isolla. Merkkiäänet pitää siis mieluiten kytkettynä pois päältä.

Sivuäänestä (sidetone) tykkääville on ikäviä uutisia, sillä sen ollessa päällä korviin toistuu aika voimakasta suhinaa Monitoring-asetuksen ollessa vakiosäädössä. Suhina kielii omaa puheääntä kuulokkeisiin toistavan järjestelmän häiriöistä, joka voinee johtua esimerkiksi heikosta suunnittelusta tai komponenttien laadusta. Erikoista, että moinen suhina on sallittu lopulliseen tuotteeseen.

Monitoring-liukusäädintä laskemalla suhina pienenee, mutta samalla vaimenee kuulokkeisiin toistettava oma puheääni. Monitoring-ominaisuuteen on jäänyt myös bugi – jos mikrofonin kytkee päälle laskemalla mikrofoni alas, sivuääni kytkeytyy aina päälle riippumatta Swarm-sovelluksen Monitoring-asetuksesta. Tämän ongelman voisi kuvitella olevan korjattavissa päivityksellä.

Sitten kuulokkeiden äänenlaadun pariin. Verrattaessa äänenlaatua HyperX Cloud II -kuulokkeisiin Syn Max Air kuulostaa selvästi silotellummalta. Alataajuudet ovat aika paljon korostuneemmat kuten myös ylätaajuudet, mutta keskiäänien kustannuksella.

Yläbassojen ja alakeskiäänien seutu kuulostaa leikatummalle, joka tuo hifimäisyyttä ja selkeyttä äänentoistoon, mutta toisaalta keventää niin sanotusti ”runkoa”. Toisto on ”hifimpää” kuin mitä HyperX Cloud II tai Syn Pro Air tarjoaa, mutta Cloud II:n ja Syn Pro Airin etuna on neutraalimpi toisto, jos sellaisesta pitää.

Sennheiser HD 600 -HiFi-kuulokkeet ovat melko neutraalit, ja Syn Max Airin ero Sennheiserin toistoon on suuri. HD 600 tarjoilee vähemmän bassoa ja antaa raa’an kuvan siitä, miltä lähde oikeasti kuulostaa. Cloud II on Sennheisereita huomattavasti lähempänä.

Neutraalia toistoa Syn Max Air ei siis tarjoa. Sen sijaan äänimaailma kuulostaa Syn Max Airilla siltä, kuin joku olisi koskenut basso- ja diskanttisäätöihin popitellakseen suosikki-Euroviisubiisejään.

Roccat on päätynyt Syn Max Airissa voimakkaampaan ala- ja ylätaajuuksien toistoon kuin Syn Pro Air -mallissaan. Tämä ei ainakaan allekirjoittanutta miellytä.

Positiivisena seikkana Roccat ei kuitenkaan ole mennyt ala- ja ylätaajuuksien korostamisessa aivan liiallisuuksiin, joten jos värittyneemmästä ja korostuneemmasta toistosta pitää, Syn Max Air voi olla kelpo vaihtoehto pelikuulokkeeksi. Syn Max Airissa on myös aika siloteltu ja korvia ärsyttämätön sävy, josta voi olla etua pitkissä pelisessioissa.

Itse tulisi siltikin valittua Roccat Syn Pro Air, sillä Syn Pro Airin keskiäänet toistuvat selkeämmin, joka on allekirjoittaneelle tärkeä ominaisuus pelikuulokkeissa. Omaan makuun Syn Max Air jättää keskiäänet paitsioon tuomalla liikaa alataajuuksia, vaikka niitä olisi voinut helposti lisätä Game Bass Boostillakin.

Hyvä äänentoisto on myös balanssin hakemista, ja jos joku alue korostuu, toinen alue pääsee vastaavasti vähemmän esille – tässä tapauksessa keskiäänet. Aluksi ala- ja ylätaajuuksien korostaminen voi toki kuulostaa hyvälle, mutta pidemmän päälle voi alkaa kaivata sointiin myös selkeyttä.

Game Bass Boost ja Game Treble Boost -liukusäätimillä voi parannella äänimaisemaa niin Syn Pro Airissa kuin Syn Max Airissakin. Syn Pro Airillakin tulee siis hienosti toimeen, jos haluaa korostusta bassoihin ja diskantteihin. Se onkin äänentoistoltaan kelpo vaihtoehto satasen kalliimmalle veljelleen.

Vielä lisämainintana, Game Bass Boost ja Game Treble Boost -ominaisuudet antavat tottumattomallekin käyttäjälle helposti miellyttävän kuuloisia tuloksia, ja toiminnoissa on mahdollisesti ollut Waves Audiolla näppinsä pelissä. Toiminnot säväyttivätkin aiemmassa Syn Pro Air -testissä.

Hetken hurmosta halutessaan Game Bass Boost voi tuoda mojovat alataajuudet vaikkapa mielibiisin popitteluun tai pelien äänimaailmojen jykevöittämiseen.

Taajuusvasteen analysoinnin jälkeen keskitytään kuulokkeiden muihin ominaisuuksiin.

Varsinaista herkkua peleihin tarjoaa 3D Audio, joka oli loistavahko jo Syn Pro Airissa. Sen voi kytkeä halutessaan päälle Swarm-sovelluksesta, ja valittavana on kolme eri asetusta – Games, Music ja Movies. Kaikki kolme tuovat hiukan omanlaisensa säväyksen, mutta mikään niistä ei ole liian yliampuva. Tehoste on järkevän maltillinen.

3D Audio elävöittää maltillisuudestaan huolimatta pelien äänimaailmaa mukavasti, ja se voi tuoda myös erottuvuutta pelimenestyksen kannalta tärkeisiin ääniin niiden laajetessa enemmän pään ympärille.

Tarjolla on myös Spatializer-asetus, joka puolestaan on liian tehostemainen. Tunnelma on – vain hiukan liioitellen – kuin kuuntelisit tärykaikuisessa betonilieriössä kaiuttimia, ja toisesta kaiuttimesta olisi käännetty vaihe väärinpäin. Tuskin kukaan sellaisesta nauttii?

Mikrofonissa on selvästikin haettu selkeyttä radioäänen sijaan. Cloud II -kuulokkeissa on varsin mainio mikrofoni, joka kaappaa käyttäjän äänen oikein kelvolla äänenlaadulla. Mukana on myös alataajuuksia, joka tuo puheääneen miellyttävyyttä.

Syn Max Airin mikrofoni puolestaan ei kaappaa juurikaan alataajuuksia, joten se sopii hyvin pelaamiseen, ja puheääni kantaa kovankin ryskeen yli tiimikavereille. Mikrofoni on erittäin keskiääninen, eivätkä ylätaajuuksien ässät sihahtele liikaa korvaan. Soveltuva mikrofoni siis pelaamiseen, mutta ei ehkä paras mikkivalinta muihin käyttötarkoituksiin.

Mikrofonin kohinasalpa on asetuksissa nimeltään Noise Gate. Se toimii moitteetta, kunhan säätää ensin liukusäätimen sopivaan kohtaan. Näppäimistön äänet eivät päässeet tunkemaan läpi.

Valmistajat voisivat lisätä sovelluksiinsa merkkivalon, joka kytkeytyy päälle mikrofonin päästäessä läpi signaalia. Se helpottaisi mukavasti kohinasalvan säätämistä kohdalleen.

Superhuman Hearing on kyseenalainen asetus – siksi kyseenalainen, että sillä voi saada epäreilua etua pelien äänien kuulemisessa. Jos kärsii kuulovauriosta tai haluaa suojella kuuloaan, asetuksen käyttö on ehkä perusteltua. Asetuksen avulla voi kuulla helpommin esimerkiksi Counter-Striken askeläänet, vaikka kuulokkeet olisivat hiljaisella äänentasolla.

Superhuman Hearing on käytännössä limitteri, ja se kyllä toimii ja tuo hiljaiset peliäänet esiin. Mainittakoon, että kuulokkeiden sointi muuttuu tehosteella paljon, ja sitä enemmän, mitä enemmän liukusäätimellä tehostetta sallii.

Dialog Level -asetuksella voi puolestaan korostaa kaikkea mikä kuuluu äänikuvassa keskeltä. Se toimii ihan yhtä hienosti ja ääntä värittämättä kuin aikoinaan Roccat Syn Pro Air -kuulokkeita testatessa.

Channel Mix -asetus toimii niin ikään samaan tapaan ja ongelmitta kuin aiemmassa Syn Pro Air -testissä ja silloisessa Neon-sovelluksessa. Sillä voi säätää tiimikavereiden kanssa käytetyn chat-ohjelman ja pelin välistä äänien tasapainoa. Tällaisia chat-ohjelmia ovat esimerkiksi TeamSpeak ja Discord. Channel Mixin voi asettaa Swarm-sovelluksen kautta kuulokkeiden oikeanpuoleiseen rullaan, jolloin siitä voi olla oikeastikin hyötyä.

Entäs visuaaliset tehosteet?

Sellaisiakin löytyy, ja kuulokkeiden valaistuksen voi löytää alalaidasta. Valaistustehosteita on tarjolla kattavasti, ja lisäksi Roccatilla on muiden Aimo-laitteiden kanssa harmoniassa toimiva Aimo-järjestelmä. Käytännössä Aimo synkronoi valotehosteet samanlaiseksi kaikissa Aimo-laitteissa, ja ominaisuus toimi mukisematta Syn Max Air ja Syn Pro Air -kuulokkeiden välillä.

Bluetooth-paritus älypuhelimen kanssa toimii niin ikään muitta mutkitta, ja kuulokkeiden mikrofonin kautta voi puhua puheluita. Puheluiden ollessa käynnissä tietokoneen äänet vaimenevat hiukan, ja ratkaisu on ihan järkevä – ainakin parempi kuin että äänet vaimenisivat tietokoneesta kokonaan.

Syn Max Air jää äänenlaadultaan pienoiseksi pettymykseksi – etenkin verrattaessa kuulokkeita satasen halvempaan veljeensä. Roccat ei kuitenkaan ole korostanut niin paljon ala- ja ylätaajuuksia, että kuulokkeet olisivat äänenlaadultaan huonot. Jos väritetystä toistosta tykkää, Syn Max Air voi olla hyvä valinta pelikuulokkeeksi.

249,99 euron hinta jää kuitenkin hiukan mietityttämään. Syn Pro Air ja Syn Max Air ovat hyvin samankaltaiset kuulokkeet, vaikka hintaeroa on satanen – ja itse asiassa Syn Pro Air -mallin voi löytää halvemmallakin.

Swarm-sovellus niin ikään tarjoaa samat tehosteet ja hilavitkuttimet molemmille kuulokkeille. Näin ollen pätevä 3D Audio ja muut herkut ovat myös Syn Pro Airin käytettävissä.

Myös valmistuslaadullisesti kuulokkeet ovat melkeinpä identtiset, suurimpien erojen löytyessä kuuloketyynyistä. Syn Max Airin ainoiksi selkeiksi eduiksi jäävät siis Bluetooth ja lataustelakka.

Hyvää

  • Äänenlaatu on siloteltu ja korvia ärsyttämätön
  • Ylä- ja alataajuuksien korostamisessa ei ole menty liian pitkälle
  • 3D Audio -tilaääni
  • Swarm-sovellus tarjoaa tarvittavat ominaisuudet
  • Game Bass Boost- ja Game Treble Boost -asetukset ovat pätevä lisä
  • Kuulokkeet eivät hiosta

Huonoa

  • Keskiääniä kaipaaville kuulokkeet eivät ole paras valinta
  • Mikrofoni on pelikäyttöön soveltuva keskiäänisyytensä ansiosta – ei kuitenkaan paras valinta joka käyttötarpeeseen
  • Kuulokkeiden merkkiäänet turhan kovat
  • Kuulokkeiden sujauttaminen lataustelakkaan vaatii harjoitusta

Tärkeimmät tekniset tiedot Roccat Syn Pro Air

  • Hinta 249,99 euroa
  • Liitettävyys: Langaton 2,4 GHz sekä Bluetooth
  • Elementit: 50 mm Nanoclear (20 Hz – 20kHz)
  • Mikrofoni: Irrotettava
  • Akunkesto: 16 tuntia – lataustelakka tuo 15 minuutissa 2 tuntia käyttöaikaa
  • Pelialusta: Windows PC, PS5, PS4, Nintendo Switch ja Android (Swarm-sovellus käytettävissä vain PC:llä)
  • Paino: 354 grammaa mikrofonin kanssa
  • Muuta: Lataustelakka, korvakuppeihin sijoitetut äänenvoimakkuuden säätimet, kuuloketyynyt silmälasiystävällisellä ProSpecs-teknologialla ja jäähdytysgeelillä, 3D-äänitehoste ja RGB-valaistus

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat