Testissä Kaby Lake -kokoonpanot: Intel Core i7-7700K, Asus Maximus IX Formula ja ASRock Z270 Extreme 4

03.01.2017 19:00 | Tapio Berschewsky

Kaby Lake -prosessorit ja Z270-piirisarjalliset emolevyt ilmestyvät kauppoihin pian. Muropaketti testasi Intelin uutuuksista kerroinlukottoman Core i7-7700K -prosessorin yhdessä testilaboratorioon ensimmäisinä saapuneiden Asus Maximus IX Formula- ja ASRock Z270 Extreme 4 -emolevyjen kanssa.

Kaby Lake on Intelin kolmas 14 nanometrin viivanleveyden tuotantoprosessia käyttävä prosessorisukupolvi, joka optimoi entisestään Skylake-malliston uusia ominaisuuksia. Intelin Haifan-tuotantolaitoksen johtaja Ran Senderovitzin mukaan Kaby Lake tuo vastaaviin Skylake-prosessoreihin nähden noin 12–19 prosentin parannukset suorituskyvyssä. Vertailimme Skylake i7-6700K- ja Kaby Lake i7-7700K -prosessoreita ottaaksemme väitteestä selvää.

Itse arkkitehtuurissa on muuttunut Skylakeen nähden hyvin vähän, vaikka kellotaajuudet ovat kasvaneet ja PCI Express -väylien määrä on noussut. Lisäksi Kaby Lake tukee natiivisti toisen sukupolven USB 3.1:tä sen massiivisine 10 GBit/s siirtonopeuksineen, kunhan sen parittaa yhteen Union Point -piirisarjan kanssa. Mukaan on myös tuotu tuki Intelin tuleville Optane-levyille. Samalla yhdysrakenteinen näytönohjain on päivittynyt Intel HD Graphics 630 -malliin.

Kaby Lake käyttää samaa LGA 1151 -kantaa kuin Skylaketkin. Uudet prosessorit toimivat BIOS-päivitysten jälkeen myös monissa Skylake-emolevyissä, mutta täysi tuki uusille ominaisuuksille vaatii uutta piirisarjaa prosessorin rinnalle. Skylakesta päivittävän kannattaakin näistä syistä hankkia prosessorin rinnalle samalla uusi emolevy.

Kaby Lake on myös Intelin ensimmäinen prosessoriarkkitehtuuri, jolle ei tulla julkaisemaan ajureita vanhemmille Windowseille. Virallinen tuki on luvassa vain Windows 10:lle.

Päätös juontaa juurensa Microsoftin käytännöistä, ja se pitää paikkansa myös AMD:n tulevien Ryzen-suorittimien kohdalla. Jos aikoo yhä pysytellä vanhemmissa Windowseissa, Skylake jää viimeiseksi virallisesti tuetuksi sukupolveksi.

Sama tulee pätemään myös jatkossa. Uudet prosessorisukupolvet saavat tulevaisuudessa virallisen tuen vain viimeisimmälle Windowsin versiolle.

Seuraavalla sivulla käymme läpi testikokoonpanojemme tekniset tiedot. Tämän jälkeen käymme läpi Skylaken ja Kaby Laken väliset mitatut erot, Kaby Lake -kokoonpanojen ylikellotustestit sekä viimeiseksi vielä annamme lopullisen arvion testatuista tuotteista.

Tarkoituksena on ottaa selvää, kannattaako Kaby Lake -prosessoriin ja -emolevyyn investoida, jos omistaa jo Skylake-kokoonpanon. Testiasetelmassa myös selviää, millaisia eroja kalliissa Z720-emolevyssä on suorituskyvyllisesti edullisempaan emolevyyn verrattuna.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Testikokoonpanot
  3. Emolevyt
  4. Suorituskykymittausten asetelma
  5. Suorituskykymittausten tulokset, Skylake vs. Kaby Lake
  6. Suorituskykymittausten tulokset, ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto