UUSIMMAT

Ominaisuudet

02.05.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

Samsung 970 EVO -asema tulee saataville 250, 500, 1000 ja 2000 gigatavun kokoluokissa. Kahden teratavun malli on uutuus EVO-sarjassa, sillä aiemmin kahden teratavun mallia oli saatavilla ainoastaan hintavammassa PRO-mallistossa.

Kaikki asemat ovat fyysisiltä mitoiltaan identtisiä, mutta asemilla on eroavaisuuksia kapasiteettinsa lisäksi.

Suuremmilla tallennuskapasiteeteilla varustettujen asemien luku- ja kirjoitusnopeudet ovat korkeampia. Lisäksi uudelleenkirjoituskertoja on valmistajan mukaan huomattavasti enemmän. Suuremmilla kapasiteeteilla varustetut asemat kuluttavat luonnollisesti enemmän virtaa, mutta erot ovat lopulta melko pieniä kokoonpanon kokonaisvirrankulutusta tarkasteltaessa.

Asemien uudelleenkirjoituskerrat ilmoitetaan TBW-arvoilla (Terabytes Written), joka kertoo kuinka paljon dataa levylle voi uudelleenkirjoittaa, kunnes asema ei enää toimi. Samsung ei tarjoa absoluuttisia arvoja asemien eliniälle, vaan ainoastaan sen, kuinka monta uudelleenkirjoitettua teratavua aseman takuu kattaa.

TBW-arvo riippuu aseman tallennuskapasiteetista. 250 gigatavun aseman TBW-arvo on 150 teratavua. Testissä verrokkina olleen 250 gigatavun 860 EVO SATA SSD:n TBW-arvo on myös sama 150 teratavua, ja aiemman sukupolven 960 EVO NVMe SSD malliston 250 gigatavun mallin TBW-arvo oli 100 teratavua. Kaikkien mallien takuuaika on myös noussut kolmesta vuodesta viiteen vuoteen.

NVMe-protokollaa käyttävä liitäntä on huomattavasti aiempaa SATA-protokollalla toimivaa liitäntää nopeampi, mikä poistaa perinteisiä SSD-levyjä vaivaavan pullonkaulan. M.2-kokoluokan levyt ovat myöskin todella paljon perinteisiä 2,5-tuumaisia asemia pienempiä, ja näin varsinkin kannettavien tietokoneiden kokoa on onnistuttu vähentämään entisestään.

Aikaisempien Samsungien SSD-asemien tapaan myös 970 EVO -asema tukee Samsung Magician -ohjelmistoa, joka tarjoaa monia hyödyllisiä toimintoja SSD-aseman sujuvampaa käyttöä varten. Magician ohjelmiston avulla onnistuvat tavallisemmat askareet, kuten levyn turvallinen alustaminen ja optimointi, sekä kehittyneemmät toiminnot, kuten suorituskyvyn mittaaminen ja nopeammat luku- ja kirjoitusnopeudet mahdollistavan Intelligent TurboWrite -tilan määritteleminen.

Samsung 970 EVO on testaajan silmään myöskin visuaalisesti varsin miellyttävä. Asema tosin useimmissa kokoonpanoissa uppoaa muiden komponenttien, kuten näytönohjainten alle, mutta on miellyttävää nähdä Samsungin kiinnittävän huomiota myös ei niin merkittäviin asioihin, kuten ulkonäköön.

Samsungin aikaisempaan M.2-kokoluokan NVMe-protokollan 960 EVO SSD -asemaan verrattuna muutokset ovat melko pieniä, mutta suorituskyky on kasvanut jokaisella osa-alueella. Valmistajan mukaan 970 EVO -asemat kykenevät uuden generaation 64-kerroksen 3D V-NAND -muistipiirien ja uuden Phoenix-ohjaimen avulla jopa 32 prosenttia nopeampiin perättäisluku- ja kirjoitusnopeuksiin, 36 prosenttia parempiin satunnaisluku- ja kirjoitusnopeuksiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto