Uusimmat

Lehtikatsaus: Spider-Man 12/2013 päättää vuoden merkittävimmän Hämis-tarinan hengästyttävällä vauhdilla

09.01.2014 09:05 Muropaketin toimitus

Spider-Man

Vuoden 2013 merkittävin Hämähäkkimies-tarina päättyy Spider-Manin numerossa 12/2013. Lehti on vain 52 sivua paksu, mutta sisältää enemmän menoa ja melskettä kuin keskiverto rokkifestari kokonaisen viikonlopun aikana.

Dan Slottin ja Humberto Ramosin kynäilemän numeron alussa valokeilan kähveltää itselleen hämisvoimat saanut Mary Jane Watson. Nainen omaksuu voimien lisäksi itselleen kertaheitolla myös supersankarin eleet: vihulaisia pistetään lakoon kuin vuosien kokemuksella ja kesken turpasaunan heitetään huulta niin itsekseen kuin kanssakansalaisillekin.

Samaan aikaan toisaalla aito ja alkuperäinen Hämähäkkimies taistelee pitääkseen aisoissa hämähäkkihirviöksi muuttuneen J. Jonah Jamesonin. Seittisinko onnistuu pysäyttämään entisen pomonsa ja pelastamaan vakavasti haavoittuneen Alistair Smythen, mutta ei ehdi kauaa nauttia voitostaan. Alati yhä suurempaa ihmisjoukkoa uhkaavalle hämähäkkitaudille on löydettävä parannuskeino ja pian.

Hämiksen puuhat keskeyttää Shakaalin mystinen kumppani Tarantula, joka paljastuu – Kaineksi. Jos nimi ei kuulosta tutulta, on syytä kerrata 1990-luvun puolivälissä Hämistä piinanneen Kloonisaagan numerot ja pian (niin tuskaista kun se voikin olla). Kainen isä Shakaali poistetaan parivaljakon taistelun taustalla kuvioista kertaheitolla; hurjistunut Hämähäkkikuningatar polttaa superpahiksen tuhkaksi, eikä Miles Warrenia varmasti ihan hetkeen Hämiksen sivuilla nähdä.

Spider-Man

Juuri kun Hämis on jäämässä alakynteen, onnistuu hän Anti-Venomin vastamyrkyn avulla pelastamaan piinatun ”serkkunsa” kirouksestaan. Yhdessä parivaljakko suuntaa kohti lopullista taistelua jättiläishirviöksi muuttunutta Hämähäkkikuningatarta vastaan.

Samaan aikaan taustalla hääräävät omiansa Reed Richards, Hämähäkkinainen, Tulitähti, Painovoima, Möykky, Kapteeni Amerikka, Madame Web, Punainen Hulk, Ryhmä-X ja koko joukko siviilejä. Erilaisia sivujuonia ja kaikenlaista kärhämää riittää siinä määrin, että on kaikille helpompaa, jos vain ostatte lehden ja luette sen. Merkittävin – ja samalla ilmeisin info – tulee tässä:

Mojovan taistelun myötä paha saa palkkansa ja paidaton Hämis pääsee halimaan Mary Janea New Yorkin kattojen ylle. Hämähäkeiksi muuttuneet newyorkilaiset palaavat ennalleen ja kaikki on taas ah, niin ihanaa.

Spider-Man

Varsinaista muutosta Hämähäkkimiehen status quohon ei Hämähäkkisaari tuo. Toki Marvel-kustantamoa on aina vaivannut illuusio muutoksesta – eli vaikka jotain järisyttävää tapahtuisikin, palataan normaaliin päiväjärjestykseen viimeistään parin vuoden sisällä – mutta tällä kertaa tilanne palaa normaaliksi jo saman tarinan sisällä.

Kokonaisuutena Hämähäkkisaari jättää hengästyneen olon. Dan Slott on kova poika tunkemaan tuhottomasti tavaraa yhteen lehteen, ja tällä kertaa hän painaa talla pohjassa pahemmin kuin koskaan. Humberto Ramos onnistuu haastavassa tehtävässään pukea miehen sanat kuviksi, mutta silti miesten yhteistyöstä on useimmiten seurauksena paha ähky. Välillä olisi mukava lukea hieman verkkaisemminkin rytmitettyä nyky-Hämistä.

Spider-Man 12/2013:n alkuperäisnumerot ovat The Amazing Spider-Man #671-672.

Spider-Man

Lue myös:

o Lehtikatsaus: Spider-Man 11/2013 paljastaa mitä tapahtuu, kun J. Jonah Jameson saa Hämis-voimat
o Lehtikatsaus: Spider-Man 10/2013 opettaa meille, ettei Hämis osaa edes ajatella seksiä
o Lehtikatsaus: Spider-Man 9/2013:ssa Peter Parker urpoilee urakalla ja Kloonisaagan pahis palaa
o Lehtikatsaus: Spider-Man 8/2013 kertoo, mitä kuuluu alkuperäiselle Venomille nykyään

Teksti: Tatu Junni