Uusimmat

Tracon 2016 – cosplayta kerrakseen

15.09.2016 10:00 Kalle ”HCJorma” Lounela

Kesä on conien aikaa. Lämpimän ajan viimeisiä vietiin Traconissa, jonka sunnuntaisia pukukisoja Dome.fi seurasi näyttämön takatiloista lähtien. Lauantain WCS (World Cosplay Summit) ja NCC (Nordic Cosplay Championship) jäivät valitettavasti näkemättä kokonaan, mutta ei sen väliä – sunnuntaina oli tarjolla upeita esityksiä senkin edestä.

Coniensikertalainen Ilkka Haurinen teki mainion kuvareportaasin tapahtuman yleisestä ilmeestä.

Kalle ”HCJorma” Lounela saapui paikalle jo aamusta seuraamaan kuinka jännittyneet kisaajat viimeistelivät kokonaisuuksiaan. Viimeiset harjoitukset esityksille vedettiin yhdeksästä eteenpäin, jotta kenenkään ei tarvitse mennä kylmiltään tuntemattomalle – tai veteraaneille tuttuakin tutummalle – lavalle. Saavuin sopivasti paikalle kameroineni Kullan Kaivannan alkaessa yhdeltätoista.

Kullan Kaivanta on cosplaydeitti – ei siis treffailua siinä oikean parinhaun mielessä, vaan hyvää showta ja hauskanpitoa lavalla. Juontajien teemana oli Disneyn Pochahontaksen hulvaton voimakaksikko: kuvernööri Ratcliffe ja hänen voittamaton apurinsa Wiggins.

Sirkustirehtöörien toilailuja siivitti Sakamoto desu ga? –animesarjan voittamaton päätähti Sakamoto, joka onnistuu kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa paremmin kuin kukaan muu, tottakai.

cosplay

cosplay

Hauskaa hahmojen kemioihin perustuvaa vitsiniekkailua, joten toivottavasti esitys saadaan Traconin Youtube-kanavalle kaikkien nähtäväksi aikanaan. Sillä välin kuvia tiiraillessasi voit koittaa ottaa selvää mitä kummaa edessä oikein tapahtuikaan:

cosplay

cosplay

Seuraavaksi oli vuorossa kolmeen jaoteltu cosplaykilpailu: esityskilpailu, parikilpailu ja pukudesignkilpailu. Näistä ensimmäinen tähtää hienoimman esityksen löytämiseen, eikä pukujen ulkonäöllä ole niin suuri merkitys. Parikilpailu nimensä mukaisesti tuo kahden hahmon yhteen lavalle kaikkien ihasteltavaksi. Kuten designkilpailussakin, pari ei esitä mitään koreografiaa, vaan antavat loistavan asunsa kertoa kovan työn tarinan.

Metsästin katseellani takatiloissa esityskisan alkamista kärsimättömästi odottavia pukuilijoita, joilta liikenisi sananen ennen isoa hetkeä. Silmään osui juuri viimeiset valmistelut tehnyt Kirito Sword Art Onlinestä, eikä tätä haitannut kertoa taustoistaan. Visa, vuodesta 2010 cosplayta harrastanut ja aiemmin kolmeen kilpailuun osallistunut miekkonen oli tehnyt asunsa liikkuvuus mielessä, koska esitys koostuu esikuvalleen uskollisista hypyistä valomiekan kera.

cosplay

Iina, Visa ja Mikko

Naistensankari Kiritolla oli vierellään Shiroa esittävä Iina. Hän oli löytänyt Facebook-ryhmän ilmoituksen kautta itselleen paria etsivän Visan, ottanut yhteyttä ja näin homma lähti rullaamaan. Sankarikaksikon lyömäsäkiksi suostuteltu Mikko on Visan kaveri, eikä herra katso animea sen kummemmin.

cosplay

cosplay

Esiintymisestä innostunut Mikko tokaisi olevansa käytettävissä tulevaisuudessa. Ehkäpä mies kunnostautuu animen saralla ja innostuu pukuilemaan enemmänkin? Ken tietää. Hienoa kumminkin on, että tapahtuman varsinaisen kohdeyleisön ulkopuoleltakin löytyy cosplay-esiintymisestä kiinnostuneita.

Ensikertalaista Iinaa en tavoittanut suorituksen jälkeen, mutta törmäsin itse miekkamestariin käytävällä juuri ennen conin päättymistä ja kyselin hänen tunnelmiaan. Kilpailua juuri heti edeltäneet harjoitukset olivat tulleet käyttöön, etenkin kun mahdollisuudet yhteiseen viilaamiseen olivat olleet niukat.

”Esityksestä jäi hyvä fiilis ja yhteistyö sujui”, purki Visa jälkilöylyjen höyryjä.

Olen samaa mieltä vaikka koreografiat eivät vaatineetkaan yksi yhteen tanssahtelua, kuten joillakin muilla ryhmillä. Ihmeaine Worblasta muotoiltu rintapanssari haittasi volttien tekoa, mutta kamppailulajeja pitkään harrastaneelle kohti kiitävien mielikuvitusluotien lyöminen palasiksi näytti luonnistuvan ongelmitta.

cosplay

Kilpailun jälkeen tapasin takahuoneen hulinoissa mielenkiintoisia tyyppejä. Sisarukset Elina ja Antti olivat esityskilpailun kaksi kolmesta tuomarista. He ovat itse kisanneet voittoisasti kahtena edellisenä vuonna Traconissa, jonka jälkeen sähköpostiin kilahti pyyntö tuomarointihommiin.

tracon2016_cosplay_tuomarit

Antti, Elina ja pitkän linjan konkari ”Regzo”

Molemmat aloittivat pukuilun vuonna 2014, eikä Elina ole malttanut olla osallistumatta kilpailuihin kunnioitettavalla tahdilla. Parissa vuodessa yhteensä viiden cosplay-kilpailun lavalla taitojaan esitellyt harrastajan vahva puoli on puvut.

”Meillä on hyvä työnjako. Elina hoitaa cosplaypuolen, minä olen parempi näyttelyhommissa.”, Antti tokaisee. Elinan isoveli on vanha konkari animen nautiskelun ja näyttelyharrastuksen parissa. Itsevarmuuden lavalla myös näkee, kun katsoo parin yhteisiä esityksiä aiemmilta vuosilta.

cosplay

Harmikseni käsky käy ja tuomarien täytyy lähteä antamaan palautetta sitä janoaville osallistujille. Turina tuomareiden kanssa jäi lyhyeksi, mutta urkin vielä myöhemmin piuhojen yli esityskilpailun tuomarointikriteereistä. Vastaukseksi sain avaavan listan, jolla esittäneiden keskuudesta valitaan parhaat:

  1. Kokonaisuus: Valot, äänet, hahmo ja sarjauskollisuus. Tuomari perehtyy tarkasti lähteeseen ja arvostelee esitystä täysin lähteen perusteella. Kuinka ääni- ja valomaailma sopivat lähdeteokseen, onko näytteleminen ja esityksen juoni hahmo- ja sarjauskollista?
  2. Tarina: Tuomari arvioi esitystä yleisen kerronnan puitteissa. Arviointiin vaikuttaa draamankaari ja kerronnalliset menetelmät. Miten esityksessä on onnistuttu kertomaan tarina ja miten se vaikuttaa katsojaan?
  3. Tekniikka: Tuomari arvioi esityksen teknisen osaamisen perusteella. Miten esimerkiksi tanssiminen, näytteleminen, trikit ja temput toimivat?

Kolme kategoriaa, kolme tuomaria. Nämä olivat tehneet työnjaon ja keskittyneet jokainen yhteen osa-alueeseen, joka loogisesti auttaa tarkkaa työtä huomattavasti. Toki jälkikäteen keskustellaan jakaen mielipiteitä naapurinkin alueelta, sekä loppuvalinta suoritetaan yhdessä.

cosplay

Kilpailujen voittajien lista on tämän näköinen. En ole itsekään varma kuka on kuka, koska ryhmien nimet sekoittavat pakkaa huolella. Pääasia että kaikilla on hauskaa.

Esityskilpailu

Kunniamaininta: Kanat

  1. Rintamasuunta
  2. Futari_kosupure
  3. Chell & Hana

cosplay

Parikilpailu

Kunniamaininta: inuyasha-pari

  1. Touhou project
  2. Rose of versailles
  3. Sailor moon super s

cosplay

Design-pukukilpailun voittaksi valittiin yleisöäänestyksellä Natalia Sundvall, hahmolla Siren.

cosplay

Lämmin kiitos haastattelun antaneille ja kaikille upeille kisaajille!

cosplay

 

Aiheesta lisää:

Lisää kuvia

 

Tracon 2016 – kuvareportaasi Tampereen roolipeli- ja animetapahtumasta

Conikuvat kiertää fanitapahtumissa – ammattimaiset mallikuvat ilmaiseksi

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat