Uusimmat

Arvostelu Tom Hiddlestonin uudella mysteerisarjalla on iso ongelma: The Essex Serpentistä puuttuu täysin jännitys

12.05.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Apple TV+:n uutuussarja The Essex Serpent pohjautuu Sarah Perryn kirjoittamaan, palkittuun romaaniin. Mysteeridraaman pääosia esittävät Tom Hiddleston ja Claire Danes.

Sarah Perryn kirjoittama, vuonna 2016 julkaistu The Essex Serpent oli romaanina julkaisijansa yllättänyt lukijoiden suosikki, joka palkittiin Britanniassa julkaisuvuotensa parhaana kirjana. Ei siis ole ihme, että kirjasta päätettiin tehdä myös filmatisointi. Alun perin sarjan naispääosaa piti esittää Keira Knightley, joka kuitenkin joutui Covid-tilanteen vuoksi luopumaan roolista. Tämän jälkeen pääosaan kiinnitettiin Homeland-tähti Claire Danes.

Tv-sarjana The Essex Serpent on Apple TV+:n tuotantoa ja minisarjassa on kuusi osaa. 1800-luvun Englantiin sijoittuva romanttinen goottidraama kertoo leskeksi jääneestä Cora Seabornesta (Danes), joka väkivaltaisesta suhteesta vapauduttuaan ryhtyy seuraamaan omaa intohimoaan luonnontieteiden ja paleontologian sekä hieman myös mystiikan saralla.

Coralla on pakkomielle hirviömäiseksi huhutusta otuksesta, joka elää Essexin soilla ja vaanii viattomia ohikulkijoita. Nainen matkaa tutkimaan tuota jättimäistä, mystistä käärmettä, etsimään todisteita sen olemassaolosta ja mahdollisia kytköksiä historiassa eläneisiin eläimiin.

Essex Serpent / Claire Danes

Paikan päällä hän kohtaa nuoren tytön kuolemaa surevat kyläläiset ja kylän karismaattisen kirkkoherran, Will Ransomen, jota esittää Loki-tähti Tom Hiddleston. Taikausko, uskonto ja luonnontieteelliset faktat törmäävät toisiinsa Essexin usvaisilla soilla, missä ihmisten välinen vetovoimakaan ei katso aikaa eikä paikkaa.

Anna Symonin käsikirjoittama ja Clio Barnardin ohjaama The Essex Serpent kuulostaa paperilla huomattavasti kiinnostavammalta kuin valmiina tuotoksena. Varsinainen mysteeri jää nimittäin täysin unohdettavaan sivurooliin ihmissuhteiden noustessa keskiöön.

Usvaisilla soilla kuvattu sarja olisi täydellinen kunnollisen jännitysmysteerin tapahtumapaikka, mutta harmillisesti kaikki jännitys on sarjasta karsittu pois.

Tarjolla on siis mysteerin sijaan pukudraamaa ja goottiromantiikkaa. Ei ihmissuhdekuvioidenkaan selvittelyssä sinänsä mitään pahaa ole, mutta tästäkin onnistutaan tekemään puisevaa patsastelua, josta puuttuvat vihjailevat katseet ja keskinäisen kemian värittämät keskustelut. Kaikki hahmot jäävät jokseenkin pahvisiksi.

Essex Serpent / Tom Hiddleston

Kirjan tarinaa tuntemattomalle katsojalle suhdekuviot esitetään epäuskottavasti töksähtäen, sillä näyttelijöiden välille ei ole onnistuttu luomaan tarpeeksi kiinnostavaa vetovoimaa. Fyysisen kemian puutetta ei korvata edes dialogilla, jolla syvennettäisiin hahmojen haaveita ja aikomuksia.

Vika ei ole näyttelijöissä, sillä tiedämme entuudestaan niin valkokankaalta kuin teatterin lavaltakin, että Hiddleston on intensiivisten roolisuoritusten mestari, eikä Danesistakaan ole ollut koskaan mitään pahaa sanottavaa. Jostain syystä tekijät eivät kuitenkaan saa luotua näyttelijöiden roolisuorituksista kokonaisuutta, joka tukisi tarpeeksi vakuuttavasti tarinan orastavia romansseja tai muuta draamaa.

Tuntuu kuin tarinallisen palapelin palasia olisi vain ripoteltu peräkkäin kokeilematta, sopivatko ne kunnolla toisiinsa.

Töksähtelevää käsikirjoitusta ja haparoivaa ohjausta tukee kuitenkin laadukkaan näköinen tuotantosuunnittelu. Usvaisen hämyinen ympäristö rähjäisine mökkeineen ja likaisine hahmoineen näyttää komealta, ja jopa päähahmot esitetään tuulessa tuivertuneen näköisinä ilman silottavaa meikkikerrosta. Harmi vain, ettei jäykästi patsasteleva sarja muuten saa pidettyä otteessaan.

Essex Serpent

Kuusiosainen The Essex Serpent julkaistaan Apple TV+:lla 13. toukokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat