Missä luuraa Osama Bin Laden? (***)

02.10.2008 12:35 | Hanna Näsänen

Missä luuraa Osama Bin Laden?Saatuaan kuulla tulevansa isäksi dokumentaristi Morgan Spurlock halusi lapselleen paremman maailman. Lapsen odotus käynnisti Spurlockin päässä ajatusketjun, jonka tulos oli, että maailma olisi parempi paikka ilman Osama Bin Ladenia.

Niinpä Spurlock päätti tehdä sen, mihin maailman tiedustelupalvelut eivät pysty – löytää Osama Bin Ladenin. Jättäen vaimonsa jälkikasvua odottelemaan Spurlock lähti maailmanrauhan arkkivihollisen perään kuvausryhmänsä kanssa. Pitkin Lähi-Itää matkustaessaan hän kyseli kadunmiesten ja Bin Ladenin vanhojen tuttujen mielipiteitä tämän piilopaikasta. Samalla päästiin tutustumaan niin maltillisten kuin ääriaatteiden kannattajien ajatuksen juoksuun.

Morgan Spurlock muistetaan ehkä parhaiten Super Size Me -elokuvan (2004) roskaruokaa ahmivana ”tutkivana journalistina”. Osama Bin Ladenin jäljille lähdetään samalla letkeällä asenteella. Vaikka puheenaiheena ovat maailmanpolitiikan kuumimmat kysymykset, on elokuva täynnä irvailua, lähinnä Bin Ladenin kustannuksella. Elokuvaa on piristetty erilaisilla välipätkillä, joista ehkä nerokkain on Bin Laden tanssimassa MC Hammerin Can’t touch this -kappaleen tahtiin. Muut vitsit käyvätkin aika nopeasti vanhoiksi.

Missä luuraa Osama Bin Laden?

 

Elokuvaa katsoessaan ei voi olla miettimättä, ovatko kaikkien amerikkalaisten arvet kuitenkaan umpeutuneet vuoden 2001 tapahtumien jälkeen niin hyvin, että näinkään hölmölle huumorille voidaan vielä nauraa. Huumorin varjolla Spurlock pystyy kuitenkin tekemään tärkeästä asiasta helpommin lähestyttävän. Elokuva on helppoa purtavaa sellaisillekin, jotka eivät ole jaksaneet seurata maailman tapahtumia kovin syvällisesti. Eri maiden asukkaita haastattelemalla tuodaan Lähi-Idän ikiaikaiset ongelmat yksilön tasolle ja siten esimerkiksi tv-uutisten neutraalia lähestymistä koskettavammiksi. Yksinkertaistava tyyli menee kylläkin välillä överiksi ja muille kuin amerikkalaiselle elokuvayleisölle tuskin on tarpeen painottaa, että Lähi-Idän asukkailla onkin ihan samanlaisia haaveita ja ajatuksia tulevaisuuden suhteen kuin kellä tahansa.

Spurlock kritisoi varsin selväsanaisesti USA:n nykyisen ja aiempien hallintojen tekemiä sotilaallisia ratkaisuja. Elokuvan sanoman kannalta ristiriitaiseksi pätkäksi muodostuu kuitenkin kuvausryhmän vierailu Afganistanin taleban-alueella. Vaikka paikallisten kurjia oloja ja sotilaiden vaarallista työtä sinänsä käsitellään asiallisesti, tuntuu kohtaus, jossa Spurlock lapsenomaisesti ihastuu testailemaan muun muassa sinkoa, varsin epäasialliselta.

Missä luuraa Osama Bin Laden?

 

Yksinkertaistuksista huolimatta tarjoaa Missä luuraa Osama Bin Laden? -elokuva mahdollisuuden paneutua Lähi-Idän ongelmiin, pakko myöntää, viihdyttävällä tavalla.

Missä luuraa Osama Bin Laden? nähdään Kino Engelin erikoisnäytöksissä Helsingissä 3.10-16.10.2008.

3/5

PlusMiinusNolla
+ Tavallisten ihmisten ja tutkijoiden kommentit tuovat aiheeseen mielenkiintoisia näkökulmia.
– Yksinkertaistava tyyli uponnee paremmin USA:ssa.
Mortal Kombat -tyyliset animaatiot eivät jaksa naurattaa ihan näin kauan.

Missä luuraa Osama Bin Laden (Where in the World Is Osama Bin Laden?)
(USA 2008)
K-7

Ohjaus: Morgan Spurlok
Käsikirjoitus: Jeremy Chilnik ja Morgan Spurlok
Pääosissa: Morgan Spurlok, Alexandra Jamieson

Kesto 90 min.

Keskustelu

No huh huh tätä kommentoija 18 salaliittohörhöilyä.

”jos jenkit ei itse järjestänyt syyskuun 11:n iskuja, niin miks sitten Wtc7-niminen rakennus kaksoistornien lähellä romahti pystysuorasti perustuksilleen, vaikka siellä syttyi vain pieni tulipalo -ELI SE EI VAHINGOITTUNUT JUURI NIMEKSIKÄÄN?”

Koska talossa syttyi rakenteet heikentävä tulipalo, jonka myötä talo lopulta luhistui dominoefektimäisen romahduksen takia.

”Pellolle pudonneeksi väitetystä lentokoneesta taas jäi jäljelle vain pikkukuoppa ja jotain pikku hilusia maastoon. Missä lentokoneen hylky ja siivet???”

Ihan siellä maastossa. Löydetty ja tutkittu.

”Pentagonista taas ei löytynyt mitään lentokonetta, vain seinään räjähtänyt reikä.”

Hek. Oli siellä ihan kokonainen lentokone. Koneen iskeytyminen tallentui tarkkailukameroillekin ja iskukohta oli täynnä tunnistettuja, sarjanumeroilla varustettuja matkustajakoneen osia suihkumoottoreista alkaen.

”Mietis näitä faktoja vähän!”

Suosittelen miettimään faktoja, ei hörhöjen teorioita.

^14. Syyksi Afganistaniin menoksi esinäkin 2 pääsyytä: Kaasuputken kaivaminen kaspianmerelle ja sotilastukikohdan perustaminen lähi-itään. Toki öljy voidaan luokitella yhdeksi syyksi myöskin. Nämähän eivät ole varsinaisesti hallituksen myöntämiä tavoitteita tosin. Itse en näe mitään syytä vihata amerikkaa, päinvastoin. Toki on harmittavaa että kaltaisiasi löytyy jotka vielä uskovat 9/11 olevan terroristien syytä amerikoistakin. Jos todisteita kaipaat niin dokumentteja kuten Loose change, Zeitgeist (part II), Fabled enemies löytyy. Järjestäytynyt valtavirta media levittää vääristynyttä kuvaa Irakin sodasta, jonka uskotellaan menevän huonosti, vaikka joka todellisuudessa menee loistavasti. Myöskin 9/11 ”salaliittoteoritikot” pyritään näyttämään säälittäviltä jotka eivät saa kannatusta kuten kyseisessä videossä näkyy: http://www.youtube.com/watch?v=a-9UsndlOXQ

”Mitähän hyötyä hyökkäyksestä Afganistaniin on USAlle ollut.”

Veikkaappas mahtaako siellä kulkea öljyputkea…

Onkohan se sama kundi joka asuu naapurin autotallissa. Näyttää samalle

Te ei lötä minu ikuna ! Te ei koska keksi et minä luura teitä presirentti hame alla. Amerikkalase kurahousu ei koska halu lähesty Haloska. Ha ha. Mine ovela. Ilmasto sama ku kotimaassa, kiva paikka.

#14, jos jenkit ei itse järjestänyt syyskuun 11:n iskuja, niin miks sitten Wtc7-niminen rakennus kaksoistornien lähellä romahti pystysuorasti perustuksilleen, vaikka siellä syttyi vain pieni tulipalo -ELI SE EI VAHINGOITTUNUT JUURI NIMEKSIKÄÄN?
Pellolle pudonneeksi väitetystä lentokoneesta taas jäi jäljelle vain pikkukuoppa ja jotain pikku hilusia maastoon. Missä lentokoneen hylky ja siivet???
Pentagonista taas ei löytynyt mitään lentokonetta, vain seinään räjähtänyt reikä.

Mietis näitä faktoja vähän!

Tuossa vain muutama esimerkki, en jaksa nyt kirjoittaa enempää.

Miksi USA sitten jatkaa sotaa irakissa, jossei se hyötyisi siitä jollain keinolla? Tuskin ne hampurilaisenmussuttajat ihan niin tyhmiä sentään olisi (tai no, en mene sanomaan varmaksi), että sotisivat tyhjän takia. Öljyn perässä ne juoksevat kuin koirat luun. Lisää hurrikaaneja vaan tähtilipulle!

Oikeesti, miks vitus joku talebanien pääjehu-partaheppu kiinnostaa niin paljon???
Bushit, sun muut ns ”hyvikset” ovat paljon pahempia murhauttajia!!!

Vai taas tätä ”vihaan jenkkejä” paskaa. Voi teitä. Taidatte olla vähän yksinkertasia kun syytätte USAa syyskuun yhdennestätoista. Teillä salaliittoteoreetikoilla taitaa olla päässä vikaa ku luulette että WTC-tornit räjäytettiin joillakin pommeilla. Luulette olevanne fiksuja väittäessänne että USA räjäytti ne voidakseen hyökätä Afganistaniin. Mitähän hyötyä hyökkäyksestä Afganistaniin on USAlle ollut. Ei mitään. Seurauksena on ollut vain armottomasti rahanmenoa

”halusi lapselleen paremman maailman”. Miten? tekemällä itsemurhan? Ei varmaan kantsi rynnätä noille aavikoille ihan täysillä kuvausryhmän kanssa ja olettaa, että tulee hengissä takaisin. Mitäs sitten, vaikka se löytäiskin Osaman… Siinä se olis naamat vastakkain Blimblomin kanssa ja… no tuota.. HAAa KIINNI JÄIT!”

Tosin maailamasta tulee varmaan lapselle parempi paikka, kun isänä ei oo tv-ohjelmasta Super size me tunnetuksi tullut mies.

osama oli oiva syntipukki 9.11 terroriiskuun ni se hoideltiin jo ennen sitä ni se ei pääse puolustautumaan missään kansainvälisissä tuomioistuimissa.
eli usa teki iskun itseään vastaan ja syytti osamaa…….sit keksittiin irakin joukkotuhoaseet ja mentiin sinne samassa huumassa………kaikkea se musta kulta teettää……………….

Miks Osama bin Laden ei ole vielä löytynyt? Koska jenkit ei eti ees koko tyyppiä.

Liekkö koko Osama edes oikeasti hengissä? Jenkeillä hyvä tekosyy omille toimilleen jossa pidetään Osamaa ”hengissä” ja uhkana ihmiskunnalle…

Eiköhän Osama oo jo tapeettu ja hautautunut hiekkaan.Turhaan ehtivät,mut kyl tuol maailman ”parantamisella”ainakin rahaa saa.

jenkit sai mitä tilas. ite ne aseisti mm. saddamin sodassa irania vastaan ja afganistanin sodassa n-liittoa vastaan. bin laden sai taistelukoulutuksen jenkeiltä. kuinka paljon amerikkalaiset on tappaneet siviilejä? missä vastuu??

Näytä kaikki kommentit

Muropaketin uusimmat