Pankkikeikka (***)

11.07.2008 07:28 | Olli Sulopuisto

PankkikeikkaQuentin Tarantino sanoi haastattelussa vuonna 1994, että hän tiesi tekevänsä genre-elokuvia. Pulp Fiction ja Reservoir Dogs olivat rikoselokuvia, jälkimmäinen tarkemmin määriteltynä ryöstöelokuva: ”Ryhmä kavereita lyöttäytyy yhteen ja ryöstää paikan.”

Tarantino jatkoi: ”Sellaisia on nähty aiemminkin.” Samaa voisi sanoa Pankkikeikasta: siinä kaveriporukka päättää ryöstää pankin ja iso osa elokuvasta on tosiaan nähty aiemminkin.

Itä-Lontoo, 1971. Miehekkäästi nimetty ja miehekkään näköinen Terry Leather (Jason Statham) on rehellinen käytettyjen autojen kauppias, eli hän rassaa turhat kilometrit pois matkamittarista.

Vanha heila, yhtä lailla hienovaraisesti nimetty Martine Love (Saffron Burrows) kertoo pahasti velkaantuneelle Leatherille ideansa: olisi tämä huonosti vartioitu pankki ja siellä monen monta tallelokeroa…

Kaikenlaista pientä koiruutta cockney-Leather on nuorempana kavereineen tehnyt, mutta tämä olisi isoin kupru ikinä. Ja koska järkevästi toimivista ihmisistä ei saa kummoista elokuvaa tehtyä, päättää Leather hyväksyä tarjouksen.

Tässä vaiheessa katsojat jo tietävät, että Love ei pelaa puhtain paperein. Taustalle on viritelty pari-kolme sivujuonta, joilla selitetään ryöstön tarve ja seuraillaan muiden osallisten toimintaa.

Pankkikeikka

Keikan valmistelu sisältää tavanomaiset tyhmä gangsteri -hassuttelut (radiokeskustelu: ”No names, Dave.” ”Okay, Eddie.”) ja poliisi saapuu paikalle kesken kaiken -jännärit. Koko ajan tuntuu siltä, että tämä on jo nähty ja sivujuonetkin on unohdettu. Vaan viimeisen puolituntisen aikana elokuvaan tulee ihan uutta ryhtiä. Sen verran juonesta viitsii paljastaa, että oikeastaan kaikkein kiinnostavinta on se, mitä tapahtuu itse ryöstön lisäksi.

Pankkikeikka koettaa yhdistää 1970- ja 2000-lukulaista brittielokuvaa. Toisaalta ollaan kovin retrohenkisiä ja michaelcainea rumine rikollisineen ja paskaisine pikkukujineen. Toisaalta taas ajoittainen vauhti ja väkivalta ovat tuoreempaa perua ja soundtrackilla raikaa anakronistinen syntikkapulputus.

Eli ei mitään uutta auringon alla, mutta viimeisen näytöksen aikana leffa pitää tiukasti otteessaan. Se tuntui yllättävän hyvältä, jopa niin että edeltävän puolitoistatuntisen tavanomaisuuden antaa mieluusti anteeksi.

3/5

PlusMiinusNolla
+1970-lukulaisessa brittiepookissa on jotain perverssin viehättävää
-itse ryöstö on nähty aiemmin
+juonittelut ryöstön jälkeen maittavat mainiosti

Bank Job
(Iso-Britannia 2008)
K15

Ohjaus Roger Donaldson
Käsikirjoitus Dick Clement ja Ian La Fresnais
Pääosissa Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, James Faulkner

Kesto 114 minuuttia

Muropaketin uusimmat