UUSIMMAT

Sex and the City – Sinkkuelämää (***)

03.06.2008 11:39 Hanna Näsänen

Sex and the City - SinkkuelämääPakonomaista shoppailua, parisuhdekiemuroita, hekumallista seksiä ja loppumattomat määrät huippusuunnittelijoiden asuja. Ei kai Sinkkuelämän elokuvaksi kääntämiseen muuta vaadita?

Sex and the City – Sinkkuelämää jatkaa HBO:n tv-sarjan vauhdikkaan naisnelikon tarinaa neljä vuotta sarjan päättymiskohdasta.

Carrie (Sarah Jessica Parker), Samantha (Kim Cattrall), Miranda (Cynthia Nixon) ja Charlotte (Kristin Davis) ovat jatkaneet elämäänsä kukin onnellisesti pariutuneina. Samantha on tehnyt nuoresta miesystävästään Smithistä (Jason Lewis) suuren tähden. Miranda ja Steve (David Eigenberg) asuvat lapsineen Brooklynissä ja Charlotte iloitsee Harrynsä (Evan Handler) kanssa adoptiotyttärestään. Kun elokuvan pääpari Carrie ja Mr. Big (Chris Noth) ryhtyvät suunnittelemaan häitä, ei kaikki sujukaan ongelmitta.

Vaikka elokuva on selkeästi tehty sarjan faneille, alkaa se hahmojen esittelyllä Charlien Enkelien tyyliin. Kun naisryhmä useimmille katsojille lienee ainakin jossain määrin tuttu, on aloitus turhanpäiväinen ja jopa piinallista katsottavaa. Loppu onkin sitten tuttua tv-sarjan katsojille. Oikeastaan hieman liiankin tuttua.

Sex and the City - Sinkkuelämää

Siitä huolimatta, että Sex and the City – Sinkkuelämää perustuu täysin tv-sarjan menestykseen, on sarjasta sille myös haittaa. Tekijät eivät ole saaneet karistettua sarjan puolituntisia mielestään, ja niinpä elokuvakin tuntuu rakentuvan pienistä tunnelmapätkistä laajemman tarinan edetessä taustalla vain jähmeästi. Välillä nähdään sarjalle vieraita synkempiäkin kohtauksia, jotka eivät ole synkassa elokuvan kepeän tyylin kanssa. Ohjaaja Michael Patrick Kingin esikoiselokuva onkin aivan liian pitkä, vaikka napakoittamiseen olisi mainiosti ollut varaa.

Tv-sarjalle tunnusomaisia vauhdikkaita seksikohtauksia elokuvassa nähdään useampia, mistä on seurauksena romanttiselle komedialle epätyypillinen 13 vuoden ikäraja (aluksi ikäraja oli jopa 15 vuotta, kunnes Valtion elokuvatarkastamo tarkisti mielipiteensä elokuvasta). Sievistelyltä on siis onneksi vältytty. Myöskään sarjasta tuttua New Yorkin ihannointia ei ole unohdettu. Elokuvan parasta antia onkin New Yorkin erilaisten todellisuuksien esittely: toisaalta liikutaan hulppeissa kattohuoneistoissa, toisaalta sympaattisesti kulahtaneissa pikku asunnoissa epämääräisemmillä seuduilla. Kim Cattrallin hahmon ramppaaminen ystäviensä luo uudesta kotikaupungistaan Los Angelesista vain korostaa Ison Omenan viehättävyyttä.

Sex and the City - Sinkkuelämää

Muotia ei tietenkään pidä tässä yhteydessä unohtaa. Varsinkin Carrien päällä nähdään taas mitä kummallisempia muotiluomuksia, jotka epäilemättä ovat aivan älyttömän upeita, vaikka ne tavallisesta kadutallaajasta näyttävätkin lähinnä hassuilta naamiaisasuilta. Valitettavan päälleliimatun oloisessa kohtauksessa päästään vieläpä muistelemaan viime vuosikymmenien tyylejä Carrien sovitellessa vanhoja asujaan.

Sarjasta tuttu näyttelijäkaarti vetää roolinsa läpi vankalla rutiinilla. Porukkaan on lisätty vain yksi täysin uusi hahmo. American Idolista julkisuuteen noussut Jennifer Hudson esittää Carrien assistenttia, jonka tehtävänä on palauttaa tämän usko elämään ja, ah, rakkauteen.

3/5 

PlusMiinusNolla

+ Televisiosarjan fanit saavat sitä, mihin ovat tottuneet.
+ Napakkaa dialogia ja osuvia vitsejä
– Televisiosarjan rakenne vesittää ylipitkän elokuvan.

Sex and the City – Sinkkuelämää
(USA 2008)
K-15

Ohjaus: Michael Patrick King
Käsikirjoitus: Michael Patrick King, (Candace Bushnellin novellin mukaan)
Pääosissa: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth
Kesto 148 min.

Osallistu Kaistan kilpailuun ja voita t-paita Sex and the City – Sinkkuelämää -logolla!