UUSIMMAT

State of Play on sympaattinen elokuva e-sportsista ja StarCraftia pelaavista ammattinörteistä

27.01.2015 13:10 | Tuukka Hämäläinen

State of Play

Vuosittainen dokumenttifestivaali DocPoint järjestetään Helsingissä 27.1.-1.2.2015. Poimimme ohjelmistosta kolme kiinnostavaa uutuuselokuvaa tarkempaan tarkasteluun. Toisena on vuorossa State of Play.

Siinä missä Counter Striken MM-finaali saattoi vielä hämmentää suomalaista yleisöä, on kilpapelaaminen eli e-sports ollut arkipäiväinen ilmiö jo vuosia. Eikä vähiten Etelä-Koreassa, jossa Korean e-Sports Association perustettiin jo vuonna 2000.

Vuonna 2013 valmistunut, Steven Dhoedtin ohjaama State of Play sukeltaa eteläkorealaisen kilpapelaamisen intensiiviseen maailmaan. Tarkemmin sanottuna dokumentissa seurataan kolmen StarCraft-pelaajan vaiheita muutaman vuoden aikana. Otteluiden fiksaamiseen liittyvä skandaali ravistelee Etelä-Korean pelaajayhteisöä vuonna 2011 ja pakottaa idolisoidun pro-pelaajan Lee Jae-dongin kilpajoukkueen lopettamaan toimintansa. Samalla kun Lee perustaa uutta joukkuetta, tavoittelevat myös nuoremmat Park Yo-han ja Kim Joon-huyk pääsyä ammattipelaajien kastiin.

State of Play on kiinnostava dokumentti, joka aukeaa hyvin myös niille, jotka eivät tunne pelimaailmaa juuri lainkaan. Peleistä enemmän kiinnostuneita se saattaa kuitenkin myös turhauttaa: Steven Dhoedtin valinta ohjaajana on keskittyä pelaajiin, heidän perheisiinsä ja faneihinsa, siinä missä itse kilpapeleistä nähdään vain muutama, huonosti pohjustettu otos.

Tämä on jotenkin nurinkurista: Kuvittele katsovasi dokumenttia huipulle pyrkivästä jalkapallojoukkueesta, mutta näkemättä ja tietämättä mitään itse peleistä ja pelaamisesta. Moni katsoja olisi varmasti kiinnostunut näkemään, mitä StarCraft-otteluissa tapahtuu, vaikkei kovin hyvin peliä tuntisikaan. Tulee helposti mieleen, onko ohjaaja itse ollut niin ulkopuolinen pelaamisesta, että on kuvittelut, ettei kukaan muukaan sitä voisi ymmärtää.

Tätä ei pidä ottaaa murskakritiikkinä: State of Play on hyvä dokumentti tuoreesta aiheesta, joka alkaa pian olla ajankohtainen myös Suomessa. Se kuvaa puolueettomasti lukioikäisten pelaajalupausten kohtaamia konflikteja koulutuksen, perheen ja perinteen kanssa, ja tavoittaa paikoin elävästi niin pelaajien kohtaaman riemun kuin tappion karvaan kalkin.

State of Play esitetään Helsingin Kinopalatsissa Perjantaina 30.1. kello 19.00 ja sunnuntaina 1.2. kello 13.00. Lisätietoa aiheesta DocPointin kotisivuilla.

STATE OF PLAY – festival trailer from visualantics on Vimeo.

Lue myös:

Oh my! Kuka Star Trek -tähti ja Facebook-suosikki George Takei oikeastaan on?

Teksti: Tuukka Hämäläinen