Viikon valio: Tarkastelussa elokuvavuosi 2008 – osa 2/4

22.03.2008 13:56 | Tatu Junni

http://media.stadia.fi/~0302104/leffat/ironmantulossa_211.jpgKaista jatkaa elokuvavuoden kartoittamista ja kertoo mitä elokuvateattereihin on luvassa seuraavaksi. Kevään ja alkukesän ensi-iltaelokuvien joukossa on mm. eurooppalaisia kulttielokuvia, sarjakuvafilmatisointeja sekä jo pitkään odotetut Indiana Jones ja Sinkkuelämää.

HUHTIKUU

Huhtikuussa ei kansainvälisiä jättiensi-iltoja ole tarjolla – ne on tuttuun tapaan säästetty toukokuusta elokuuhun ulottuvalle ajanjaksolle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö elokuvateattereissa riittäisi katseltavaa huhtikuussa; ensi-iltaan saapuvia elokuvia on lähes 20 kappaletta. Kuukausi alkaa Kellopeli appelsiinin hengessä tehdyllä Funny Gamesilla, jonka tanskalainen Michael Haneke on ohjannut jo toista kertaa – nyt amerikkalaista elokuvayleisöä silmälläpitäen. Samana viikonloppuna ensi-iltaan saapuu Sean Pennin kiitelty Erämaan armoilla sekä melko lööperiltä vaikuttava Gin gwai -klooni The Eye, jonka pääosassa nähdään teinipoikien jumaloima Jessica Alba. Lapsiperheitä muistetaan puolestaan satumaailmaan sijoittuvalla digianimaatiolla, joka ei aiheestaan huolimatta ole nimeltään Shrek vaan Sikin sokin saduissa.

Jack Nicholson tekee paluun valkokankaalle 11. huhtikuuta elokuvassa Nyt tai ei koskaan. Herra lyöttäytyy yhteen Morgan Freemanin kanssa, mikä kuulostaa lupaavalta – toisin kuin hommaa operoiva ohjaaja Rob Reiner, jonka romanttiset komediat eivät ole koskaan mitään klassikoita olleet. Jack Nicholsonin tavoin myös Keanu Reeves palaa huhtikuun toisella viikolla seuraamme elokuvalla Street Kings. Juoni on seuraava: ”Los Angelesin poliisin, Tom Ludlow’n (Reeves), on vaikea kulkea oikeita polkuja vaimonsa kuoleman jälkeen. Kun todisteet viittaavat Ludlow’n sotkeutuneen parinsa murhaan, joutuu hän puolustamaan itseään omiaan vastaan.” Kuulostaa perustauhkalta, mutta onneksi Reevesin vastanäyttelijänä nähdään The Last King Of Scotlandista Oscarin napannut Forest Whitaker. Viikonlopun muita ensi-iltoja ovat Kolja-ohjaaja Jan Sverákin uutuus Elämä kierrättää, supersankarielokuvista hampaat irvessä huumoria repivä Superhero Movie ja Scott Smithin kirjaan pohjautuva The Ruins.

http://media.stadia.fi/~0302104/leffat/muumitulossa.jpg

Loppukuusta päästään herkuttelemaan eurooppalaisohjaajien tuotoksilla, kun espanjalaisen kauhuelokuvaohjaaja Jaume Balaguerón (Fragile – Pahuuden ovi, Darkness – Pimeys, Nimetön) [REC] saa ensi-iltansa 18. huhtikuuta. Delicatessenista ja Kadonneiden lasten kaupungista tunnettu ranskalaisohjaaja Marc Caro tarjoilee puolestaan sci-fiä elokuvallansa Dante 01. Odotettavissa on mielenkiintoista visuaalista ilmettä ja paranoidia teknofantasiaa. Hieman pirteämpää osastoa edustavat nukkeanimaationa toteutettu Muumi ja vaarallinen juhannus (ensi-ilta 18.4.), Wes Andersonin ohjaama ja Owen Wilsonin tähdittämä Darjeeling Limited (18.4.) sekä Mika Kaurismäen musadokkari Sonic Mirror (25.4.).

TOUKOKUU

Kesän toimintaspektaakkelikausi alkaa supersankarifilmatisoinnilla, joita tänäkin vuonna tulvii teattereihin yli sallitun määrän. Iron Man ei ole Suomessa yhtä tunnettu tai suosittu hahmo kuin Hämähäkkimies tai Batman, mutta Jon Favreaun elokuva kannattanee silti katsastaa. Ainakin pääosaan kiinnitetty Robert Downey Jr. on täydellinen valinta haarniskaan pukeutuvan kroisoskeksijän rooliin.

Perjantaina 9. toukokuuta leffateattereissa voi viettää aikaansa kolmen kovin erilaisen elokuvan parissa. Dog Soldiersista ja Descentista tuttu ohjaaja Neil Marshall esittelee tartuntataudin kouriin joutuneen Iso-Britannian, jossa Sex Pistolsin keikalta karanneiden kaistapäiden näköiset hulttiot öykkäröivät. Lopputulos tuo mieleen 28 päivää myöhemmin– ja Mad Max -elokuvien ristisiitoksen, mutta ainakaan korni traileri ei Kaistan toimitusta vakuuttanut. Lupaavammalta vaikuttaa The Mist – Usva, jossa ohjaaja Frank Darabont filmatisoi taas kerran Stephen Kingin tekstiä. Miehen aikaisemmat työt (Rita Hayworth – Avain pakoon, Vihreä maili) olivat sen verran vakuuttavia teoksia, että ehkä tästäkin saadaan iloa irti. Vaan miten paljon iloa riittää, kun samaan elokuvaan paiskataan Cameron Diaz, Ashton Kutcher ja Queen Latifah? Se selviää kun Tapahtui Vegasissa saa ensi-iltansa.

http://media.stadia.fi/~0302104/leffat/speedracertulossa.jpg

Vuoden varmasti odotetuin ensi-ilta saapuu Suomeen 23. toukokuuta, kun Indiana Jones kirmaa takaisin valkokankaalle kristallikalloa metsästämään. Pääosissa nähdään mm. Harrison Ford, Karen Allen, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent ja Igor Jijikine. Luonnollisesti Steven Spielberg on vastannut ohjauksesta.

KESÄKUU

Indiana Jonesin tavoin paljon on odotettu myös Sinkkuelämää-sarjan elokuvaversiota, joka saa ensi-iltansa 6. kesäkuuta. Saman viikonlopun aikana teattereihin huristelee myös Matrix-trilogiasta vastanneiden Wachowskin veljesten Speed Racer, joka on Matrixia huomattavasti pirteämpi tapaus – mukana näyttelijäkaartissa mm. John Goodman. Vaan miten synkkä on Lumottu lelukauppa? Molly Mahoney (Natalie Portman) on kömpelö ja epävarma Mr. Magorium´s Wonder Emporiumin myymälänhoitaja. Tämä lumottu myymälä on ihmeellisin, satumaisin ja ihanin lelukauppa koko maailmassa. Mutta kun Mr. Magorium (Dustin Hoffman), tämä 243-vuotias kummallinen myymälän omistaja testamenttaa lelukauppansa Mollylle, niin pahaenteiset tapahtumat ottavat vallan tästä merkillisestä valtakunnasta. Kuulostaa pahaenteiseltä, mutta koska elokuva saapuu teattereihin suomeksi dubattuna, lienee kyseessä ns. kokoperheenelokuva Tim Burton -kauhistelun tai Child’s Play -variaation sijaan.

http://media.stadia.fi/~0302104/leffat/hulktulossa.jpg

Ang Leen ohjaama Hulk floppasi viisi vuotta sitten pahasti, mutta 13. kesäkuuta vihreä jätti saa uuden mahdollisuuden. Luvassa on enemmän toimintaa ja vähemmän aivoja, mikä on Hulkin tapauksessa varmasti hyvä ratkaisu. Ohjaaja Louis Leterrier on luvannut Hulkin esiintyvän elokuvassa jo ensimmäisen viiden minuutin aikana, mistä pisteet kotiin. Hulkin pääosassa nähdään mm. Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth ja William Hurt.

Kesäkuussa saa ensi-iltansa myös toinen sarjakuvafilmatisointi, kun Mark Millarin kirjoittama, salamurhaajaksi koulutettavasta nuorukaisesta kertova Wanted kääntyy elokuvaksi Nightwatch-ohjaaja Timur Bekmambetovin toimesta. Juhannuksen jälkeen ensi-iltaan ehtivän toimintajännärin pääosissa nähdään James McAvoy, Morgan Freeman ja Angelina Jolie. Samana viikonloppuna nähdään myös Kuudes aisti- ja Village-elokuvista tutun M. Night Shyamalan The Happening. Herran edellinen leffa Lady In The Water oli karmeaa tuubaa, joten Kaistan toimitus ei odota The Happeningilta juuri mitään. Leffan traileri tosin vaikuttaa ihan näppärältä.

http://media.stadia.fi/~0302104/leffat/wantedtulossa.jpg

Muutokset ensi-illoissa mahdollisia.

Katso tulevien elokuvien trailerit Kaistan Trailer Parkista!