Viikon valio: Yhdestoista hetki -elokuvatapahtuma

15.11.2007 20:30 Muropaketin toimitus

Leonardo DiCaprion tähdittämältä 11th Hour -elokuvalta nimensä lainannut Yhdestoista hetki -elokuvatapahtuma keskittyy tarkastelemaan ilmastonmuutosta ja muita ympäristöongelmia ja niiden vaikutusta erityisesti kehitysmaihin. Elokuvat nähdään Helsingissä Lasten Cinemassa ja Bio Rexissä 16.-22.11., ja muualla Suomessa 23.11. alkaen.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestää yhdessä Ulkoasiainministeriön kanssa elokuvatapahtuman, joka seuraa viime syksynä järjestettyä, salit täyteen kerännyttä Afrikka-aiheista ”eurolla elokuviin” -kampanjaa. Yhdestoista hetki -elokuvatapahtuman ohjelmisto keskittyy tarkastelemaan ilmastonmuutosta ja muita ympäristöongelmia ja niiden vaikutusta erityisesti kehitysmaihin.

Ohjelmistossa on sekä dokumentteja että fiktioelokuvia ympäri maailmaa. Tapahtuman pääelokuvina nähdään Leonardo DiCaprion tuottama ja kommentoima dokumentti 11th Hour sekä Werner Herzogin Lessons of Darkness. Yhdestoista hetki -sarjassa on mukana uusintaesityksenä myös Nobelin rauhanpalkinnon saajan Al Goren Epämiellyttävä totuus, joka käsittelee konkreettisesti ja silmiä avaavasti planeettamme tulevaisuutta.

11th Hour -dokumentti esittää selkeitä todisteita ilmastonmuutoksesta ja ottaa kantaa siihen mitä vielä on tehtävissä. Werner Herzogin Lessons of Darkness -dokumentti on huima kuvaus Kuwaitin palavista öljykentistä Persianlahden sodan jälkeen.

Aasiasta esillä on Jia Zhangken fiktioelokuva Still Life. Sen päähenkilöt etsivät kadonneita läheisiään kaupungissa, jota tuhotaan tilalle padottavan tekojärven tieltä. Manufactured Landscapes liikkuu samoissa maisemissa. Palkittu dokumentti kuvaa taiteilija Edward Burtynskya Kiinassa ikuistamassa valokuviksi ihmisen muokkaamaa ja tuhoamaa ympäristöä. Ilmastonmuutokseen linkittyy myös trilleri The Last Winter. Tosin ilmaston lämpeneminen ei ole ainoa uhka, joka lietsoo paniikkia Alaskan ääriolosuhteissa työskentelevässä öljynporaustyöryhmässä. Osittain Alaskan, osittain Islannin talvisissa maisemissa kuvattua The Last Winteriä on verrattu Carpentierin The Thingin ja Kubrickin Hohdon tapaisiin kauhuelokuvan klassikoihin.

Liput tapahtuman elokuviin maksavat vain yhden (1) euron. Elokuvatapahtuman rinnalla nähdään Ulkoministeriön Ilmastonmuutos ja kehitys -näyttely.

Elokuvat esitetään Helsingissä Lasten Cinemassa (entinen Diana, Yrjönkatu 8-10) ja Bio Rexissä 16.-22.11. Osa elokuvista kiertää myös useilla paikkakunnilla ympäri Suomen, mukana ovat mm. Tampere (Niagara), Turku (Thalia), Lahti (Kino Iiris), Hämeenlinna (Bio Rex), Jyväskylä (Kampus Kino), Espoo (Kino Tapiola), Oulu (Studio) ja Kuopio (Kuvakukko) ja Kajaani (Bio Rex).

Lisätietoja: global.finland.fi